Hoi Publishing: Skriver nytt IPO-kapitel

Hoi Publishing är ett bokförlag med en hybridmodell där författaren och förlaget delar på risker och möjligheter. Historiskt har lönsamheten varierat en hel del. Är aktien värd att teckna?
Hoi Publishing: Skriver nytt IPO-kapitel - Hoi Publishing
Hoi Publishing är ett bokförlag som grundades år 2010. Bland bästsäljarnas finns boken "Omgiven av idioter" skriven av Thomas Erikson.
Hoi Publishing
Teckningskurs: 4,50 Antal aktier: 13,0 m
Börsvärde: 59 miljoner Nettokassa: 13 miljoner
VD: Lars Rambe Ordförande: Jesper Hörnberg

Hoi Publishing (teckningskurs 4,50 kr) är ett förlag som ger ut böcker. Bolaget använder sig av en så kallad hybridmodell där författaren investerar i sin utgivning tillsammans med förlaget. Förlaget och författaren delar således på risker och möjligheter.

Hoi ger ut böcker för alla åldrar. Allt från barn- och ungdomsböcker till deckare, samtidsromaner, dokumentärer, fantasy och biografier. Bolaget grundades år 2010 av Lars Rambe och Sölve Dahlgren. Lars Rambe är VD sedan 2016 och största ägare i bolaget. Hoi har tre anställda men sysselsätter motsvarande cirka 30 heltidstjänster inklusive konsulter och uppdragstagare. Hoi ger ut cirka tvåhundra titlar om året.

Koncernen gjorde under inledningen av 2022 ett förvärv av Tallbergs Förlag. På pro forma-basis 2021 omsatte Hoi-koncernen cirka 12 Mkr med ett rörelseresultat på drygt 0,7 Mkr (6,1% rörelsemarginal).

Affärsvärldens huvudscenario 2022E 2023E 2024E
Omsättning 15 18 21
 – Tillväxt +25% +20% +20%
Rörelseresultat 1 2 2
 – Rörelsemarginal 7,0% 8,5% 10,0%
Resultat efter skatt 1 1 2
Vinst per aktie 0,06 0,09 0,13
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning 68% 68% 68%
Nettoskuld/EBIT -11,2 -7,1 -4,7
P/E 73,9 50,7 35,9
EV/EBIT 44,9 31,4 22,6
EV/Sales 3,1 2,7 2,3

EMISSION PÅ 20 MKR

Hoi Publishing genomför en nyemission på 20 Mkr i samband med noteringen på NGM. Inga befintliga aktier säljs. 30% av erbjudandet motsvarande 6,1 Mkr är på förhand säkrat av garanter (5,1 Mkr) och teckningsåtagare (1 Mkr). Dividend Sweden har åtagit sig att teckna aktier för 0,3 Mkr och även garanterat att teckna aktier för 2,3 Mkr, om emissionen inte skulle bli fulltecknad.

Givet att emissionen blir fulltecknad kommer Hoi att tillföras omkring 15 Mkr, efter emissionskostnader uppgående till 3,0 Mkr samt efter avdrag för återbetalning av brygglån (2 Mkr).

Pengarna skall främst användas till förvärv (50%). Men också organisationsutbyggnad (30%) samt produktutveckling (20%).

Största ägare efter noteringen är VD Lars Rambe med 23,5% av aktierna. Rambe har mångårig erfarenhet som bolagsjurist inom läkemedelsindustrin samt är tidigare partner på Advokatfirman Delphi där han var ansvarig för Life-Science-avdelningen. Rambe är även författare med böcker sålda till sju länder. Utöver VD-rollen i Hoi Publishing är Rambe även styrelseordförande för iApotek (tidigare noterat på Spotlight).

Jesper Hörnberg har varit ordförande sedan 2020 och äger 298 000 aktier (värda drygt 1,3 Mkr).

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Hoi Publishing
Lista NGM SME
Omsättning rullande tolv månader 12 Mkr
Antal anställda 3
Teckningskurs 4,50 kr
Rådgivare Nordic Advisors
Storlek på erbjudande 20 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 59 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (15,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 30%
Investerare som ska teckna i IPO Dividend Sweden, BGL Management, LOC, Pronator, Montana, m.fl. (5% i åtagande)
Garanter Dividend Sweden, BGL Management, LOC, Pronator, Montana, m.fl. (25% i åtagande)
Flaggor** Tre flaggor
Sista teckningsdag 2022-06-21
Beräknad första handelsdag 2022-07-08 (17 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Tre flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 439 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,7 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar tre flaggor i Hoi Publishing

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

“Hoi Publishing betalar cirka 3 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 15,0 procent av erbjudandet.

Hoi Publishings VD Lars Ramble kommenterar:

– Vi har angett maximala emissionskostnader, inte förväntade sådana. Vår IPO sker i tre länder: Sverige, Danmark & Finland, vilket förstås höjer kostnaden. Inklusive räntan på brygglånet samt garantikostnaden ligger förväntade kostnader vid fulltecknat erbjudande på 2,6 MSEK, motsvarande 13,0% av erbjudandet. ”

# Kort finansiell historik

Bra information gör att investerare fattar klokare beslut. IPO-bolag som uppvisar enstaka år av finansiell historik är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden.

“Bolaget har haft verksamhet sedan 2010 men finansiell utveckling visas ändå bara i memorandumet för de två senaste åren. IPO-guiden hissar en flagga.

Hoi Publishings VD Lars Ramble kommenterar:

– Hoi Publishing har inte tidigare haft koncernredovisning, vilket krävt framtagande av sådan retroaktivt för 2020 och 2021. Längre bak var inte praktiskt möjligt att gå. Vi hänvisar i IM till årsredovisningar för bolaget på vår hemsida där flerårsöversikterna är presenterade. ”

# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.

“Av de teckningsåtaganden som anges i Hoi Publishings memorandum utgör 60 procent ersättning för teckningsgaranti. Detta hade kunnat förtydligas.

Det framgår inte vilka som givit brygglånet på 2 Mkr samt om ränta på lånet utgår. Det är en brist.

IPO-guiden hissar en flagga.

Hoi Publishings VD Lars Ramble kommenterar:

– Teckningsgaranterna tar all ersättning i form av aktier, vilket visar deras tilltro till bolaget.

Det totala åtagandet täcker mer än väl förlagets finansiella behov de kommande tolv månaderna.  Det är vår partner Dividend Sweden som har ställt ut brygglånet och det är räntebärande, en kostnad som räknats med i de totala emissionskostnaderna.”

# CV med plumpar

För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Hoi Publishings grundare har varit med i en konkurs. Det gäller bolaget Hoi Bokhandel, ett bolag som tidigare ingick i Hoi Publishing. IPO-guiden hissar ingen flagga.

Omsättningen för Hoi har varierat en hel del senaste åren. Bolaget uppvisade tillväxt från starten 2010 fram till 2018. Under perioden 2015-2018 så drevs tillväxten av utgivningen och vidareförsäljningen av pocket- och audiorättigheterna till boken “Omgiven av idioter” som skrevs av Thomas Erikson. Boken var exempelvis den mest sålda fackboken i Sverige år 2017. Intäkterna för boken sjönk under 2019 vilket påverkade tillväxten för Hoi negativt.

I kontakt med Affärsvärlden uppger VD Lars Rambe att bolaget fick ett bättre momentum hösten 2019. Under 2020 kom som bekant pandemin och Hoi uppvisade den lägsta omsättningen på åtta år. Hoi har med sin modell många mindre etablerade författare, där det krävs att de syns mycket medialt. Hoi drabbades hårdare under pandemin rent försäljningsmässigt jämfört med andra förlag.

2021 omsatte Hoi 10,7 Mkr med rörelseresultat och marginal på 0,5 Mkr respektive 5,0%. Att pandemin klingat av och nya böcker från Kunskapshuset förlag har drivit tillväxten. Hoi uppger att de skriver fler och större författaravtal nu än tidigare. Marginalförstärkningen under 2021 beror på ökad digitalisering och effektivitet av verksamheten.

De senaste åtta åren har genomsnittsomsättningen varit 12 Mkr per år medan rörelsemarginalen har varit 0,2% i snitt över perioden. Bolaget har inga explicita finansiella mål för omsättningen eller rörelsemarginal. Som bäst har rörelsemarginalen varit drygt 6%. I kontakt med Affärsvärlden uppger VD Lars Rambe att Hoi siktar på 40 Mkr i omsättning år 2027.

I Sverige domineras förlagsbranschen av ett fåtal aktörer. Störst är Bonnierförlagen även Norstedts som ägs av Storytel är stora. Andra större förlag är Natur & Kultur, Studentlitteratur, Liber, Harper Collins Nordic, Tukan förlag, Lind & Co, Modernista, Piratförlaget och Bokfabriken.

Det finns omkring 200-300 mer eller mindre professionella förlag i Sverige. Merparten är små. Hoi med en omsättning på drygt 10 Mkr tillhör ett av de femtio största förlagen i Sverige.

Förlagen som är med i Svenska Förläggarföreningen gav under 2021 ut 8 118 nya titlar för den kommersiella marknaden. Statistik från Svenska Förläggarföreningen visar att förlagens försäljning ökade med 7,3% under 2021 jämfört med året innan. Digitala böcker ökar och står nu för cirka en tredjedel av den totala försäljningen i pengar räknat. Två tredjedelar utgörs av trycka böcker. I antalet sålda exemplar står digitala böcker för 42,6% medan tryckta böcker utgör 57,3%.

Bonnier har de senaste åren omsatt omkring 1,2 miljarder med en rörelsemarginal på 8-10%. Norstedts Förlagsgrupp har omsatt 450 Mkr med 4-8% rörelsemarginal. Ett annat exempel är Piratförlaget, som omsätter ungefär 45 Mkr och har haft en rörelsemarginal uppgående till -10% – +5%.

I januari 2022 förvärvades temaförlaget Tallbergs Förlag med inriktning på HBTQ- och minoritetsfrågor genom ett inkråmsförvärv. Hoi betalade delvis med aktier, 112 440, motsvarande 0,5 Mkr. Verksamheten bedrivs nu som ett så kallat imprint inom Hoi Publishing.

Ett typiskt uppdrag för Hoi

För författare som inte är antagna på förlaget sedan tidigare börjar allt med en lektörsläsning, vilket är den enda tjänst Hoi har. Den är öppen för alla, även de som inte söker utgivning hos Hoi. Lektörsläsningen kostar normalt 6900 kr inklusive moms.

Författarens manus antas av Hoi på sedvanliga litterära och kommersiella kriterier – där en avgörande faktor är bedömningen kring om författaren kommer att tjäna igen sin investering. Då erbjuds ett fast utgivningspaket enligt Hoi:s modell. Paketen kostar mellan 69.000 – 129.000 kronor exklusive moms. En full utgivningsprocess genomförs sedan där författaren tillåts vara mer delaktig i olika beslut kring boken än vad som normalt gäller på ett traditionellt förlag.

Alla böcker ges ut under Hoi:s namn och varumärke och Hoi tar fullt ansvar för dem som utgivande förlag. Utgivningen fungerar som ett traditionellt förlag där böckerna ges ut. Skillnaden är att författaren är en mycket viktig samarbetspartner och investerare i utgivningen.

Intäktsdelning

I samband med bokens lansering arbetar Hoi Publishings marknadsavdelning med boken och gör pressbearbetning, säljer in till återförsäljare samt synliggör boken på olika sätt. Författaren får 70% av nettot och Hoi får resterande 30%. Nettot är fastställt på schablonbasis så att det är samma basuträkning för alla. Hoi drar av 25% av bruttot samt kostnader för tryck och returer. På skönlitteratur får dessutom författaren 100% av nettot tills författarinvesteringen enligt ovan är intjänad i form av royalty.

Hoi Publishings styrka är modellen där författarna medfinansierar och delar på risken med förlaget. 2021 gav Hoi ut drygt 200 titlar. Förlagsverksamheten karaktäriserar en hel del av säsongsvariationer. Första kvartalet är normalt sett svagast. Medan andra kvartalet är bättre. Tredje kvartalet är också något bättre. Aktiviteten är allra högst under årets avslutande kvartal med julhandel.

Vidare har Hoi ett upplägg där författarna kan köpa ut sina böcker och sälja själva. Det bidrar till att minska säsongsvariationerna för verksamheten. Hoi uppger att de normalt har ett jämnare intäktsflöde över hela kalenderåret jämfört med traditionella förlag.

Dotterbolag i Danmark

År 2017 startade Hoi ett dotterbolag i Danmark med utgivning av svensk litteratur i dansk översättning. Under 2021 lanserades Hoi-modellen också i Danmark med och de första danska författarna antogs på förlaget. Vidare planerar Hoi för internationell expansion i Finland och sannolikt Norge på sikt. När Hoi har etablerat sig i Norden har bolaget ambitioner att fortsätta expansionen ut i Europa, med Tyskland som första anhalt.

Att bolaget har expansionsplaner är ambitiöst samtidigt borde det finnas stora tillväxtmöjligheter i Sverige. Vi tror det är bättre att satsa på tillväxt på den svenska hemmamarknaden och komma upp i större volymer innan vidare expansion sker till andra länder. Fokus är A och O.

Hoi Q1 2022
Omsättning 2,7 Mkr
Tillväxt Y/Y Okänt
OPEX 3,6 Mkr
Ebit -1,0 Mkr
Ebit-marginal -35,9%

I det säsongsmässigt svaga första kvartalet 2022 omsatte Hoi 2,7 Mkr. Rörelsemarginalen var -35,9%. Det finns inga jämförelsesiffror för hur första kvartalet 2021 utvecklades.

2022 skissar vi på cirka 15 Mkr i omsättning. Det är 25% tillväxt jämfört med pro-forma siffrorna (11,9 Mkr) för 2021. Därefter räknar vi generöst på 20% årlig tillväxt.

Marginalmässigt har Hoi presterat 6% i rörelsemarginal som bäst. Vi räknar även här med fortsatt förbättring och att bolaget når 10% rörelsemarginal i slutet av prognoshorisonten. Det är i linje med stora spelare som Bonnier och Norstedts förlag.

Värderas högre än Storytel

Trots att vi har offensiva antaganden ser aktien dyr ut. På 2022 värderas Hoi till 45 gånger rörelsevinsten. Värderingen sjunker till drygt 22,5 gånger år 2024. Varje intäktskrona värderas till drygt 3 gånger på innevarande år.

Hoi Publishing värderas väsentligt högre än både Storytel (äger Norstedts förlag) och Readly sett till omsättningsmultiplar. Det känns inte rimligt med tanke på att Hoi under fjolåret enbart omsatte kring 12 Mkr.

Bolag Avkastning 1 år % EV/Ebit 2023E EV/Sales 2022E EV/Sales 2023E Ebit-marginal 2023E % Årlig tillväxt 2022-2024E %
Hoi Publishing 31,4 3,1 2,7 8,5 20,0
Storytel -75,7 neg 1,0 0,9 -2,1 17,2
Readly -79,9 neg 0,1 0,1 -7,7 15,1
Genomsnitt -77,8 31,4 1,4 1,2 -0,4 17,5
Källa: Affärsvärlden / Factset

Hög värdering

Hoi Publishing har en intressant modell som skapar extra incitament för författaren och samtidigt minskar risken för förlaget. Det är positivt. Historiskt har omsättning och marginaler varierat en hel del för Hoi. Bolaget har inte uppvisat stabil lönsamhet under en längre period.

Trots att vi räknar med att bolaget växer snabbt och samtidigt uppvisar höga marginaler, i linje med Bonnier och Norstedts förlag, ser aktien dyr ut. Förlagsverksamhet är inte lätt och det gäller att ha förmågan, och kanske även turen, att hitta författare som lyckas generera storsäljare. Boken “Omgiven av idioter” som Hoi Publishing gett ut är ett bra exempel. Det gäller dock att upprepa succén med fler författare.

Sammantaget lockas vi inte av Hoi Publishing och vänder blad. Rådet blir teckna ej.

Ägare Innehav Andel
Lars Rambe (grundare, VD och ledamot) med bolag 13.8 Mkr 23.5%
Dahlgren Communications 3 Mkr 5.1%
Niclas Folkesson (ledamot) via Salcinvest 1.6 Mkr 2.6%
Henrik Boman 1.5 Mkr 2.5%
Jesper Hörnberg 1.3 Mkr 2.3%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold