Höga teknikvärden i Mycronic

Det finns en hel del att gilla i teknikbolaget Mycronic. Världsledande produkter, fantastiska vinstmarginaler och 2017 ser ut att bli ännu ett rekordår. Men efterfrågan är cyklisk och historiskt har bra år ofta följts av dåliga. Hur länge håller den starka trenden i sig?

Mycronic (dagskurs 107 kronor 14/2–2017) är en av de bättre aktierna man kunnat äga på börsen de senaste åren. Idag ligger börsvärdet på 10,5 miljarder kronor efter en uppgång på mer än 800 procent sedan 2013.

Kort om Mycronic

Mycronic utvecklar och säljer produktionsutrustning till kunder inom elektronikindustrin. Det är avancerade produkter och en fjärdedel av bolagets drygt 500 anställda jobbar inom produktutveckling.

Finansiellt var bolaget länge mycket slagigt, och blandade bra och dåliga år. Men med start 2013 har vinsttrenden stabiliserats på en hög nivå. I fjol tjänade bolaget 523 Mkr på 2,3 miljarder i intäkter. 98 procent gick på export.

Huvudkontoret ligger i Täby utanför Stockholm och största ägare är investmentbolaget Bure med knappt 30 procent av aktierna. Börsvärdet uppgår till 10,5 miljarder kronor.

Bakom den här explosiva kursutvecklingen finns ett bolag som lyckats bryta förbannelsen med att bra år ofta följdes av förlustår. Som framgår av diagrammet nedan är Mycronic nu uppe i fyra vinstår på raken. Dessutom med riktigt höga marginaler, kring 30 procent.

Frågan är om den trenden håller i sig.

Bolag är verksamt i två helt olika nischer även om det finns en gemensam nämnare i att bägge handlar om att utveckla och sälja avancerade maskiner till elektroniktillverkare.

Den första nischen är tillverkning av så kallade mönsterritare. Detta är enorma maskiner, med prislapp på 10-tals miljoner dollar, som används för att framställa fotomasker. Fotomasker är i sin tur en kritisk komponent som används för att tillverka bildskärmar för TV-apparater, smartphones med mera.

Faktum är att Mycronic är monopolleverantör till branschen av den här typen av maskiner. Den som vill tillverka exempelvis AMOLED-skärmar har inget val annat än att köpa fotomasker från en tillverkare som har en Mycronic-maskin av senaste snitt, Prexision.

Att Mycronic har den här monopolrollen hänger ihop med att marknaden är ganska liten och omsatt 0,4–1,4 miljarder kronor per år om man ser tillbaka i tiden. Att driva teknikutvecklingen, som Mycronic gör, kräver stora resurser i FoU. Det är sannolikt inte lönsamt för en annan spelare att försöka ta sig in på marknaden, helt enkelt. Ett naturligt monopol.

Nackdelen är att efterfrågan kan svänga mycket givet att en maskin mer eller mindre ger utslag på 200–300 Mkr i intäkterna.

För tillfället går branschen på högtryck tack vare utbytesbehov av gamla maskiner och snabb teknikutveckling inom skärmar vilket ökar behoven av Mycronics mest avancerade maskiner. I fjol drog affärsområdet Pattern Generators in 1,4 miljarder kronor i intäkter och tjänade 851 Mkr – en marginal på hela 59 procent.

Den andra nischen för Mycronic är maskiner som tillverkar kretskort – dels genom att montera komponenter på kortet, dels genom att applicera olika former av fäst- eller skyddsmaterial på kortet. Detta är en stor marknad där Mycronic är långt ifrån ensamma.

Däremot har man karvat ut stark position på kunder som tillverkar mindre serier högförädlade kretskort (100–200 stycken) och har behov av att snabbt och smidigt kunna ställa om sin tillverkning. I den nischen har man faktiskt halva världsmarknaden. Detta är emellertid en mindre nisch.

Affärsområdet i fråga, Assembly Solutions, går nu igenom ett tungt investeringsprogram och gjorde en förlust på 157 Mkr 2016. Intäkterna var knappt 900 Mkr.

Ett allmänt intryck är att Mycronic nått framgång genom att satsa stora resurser på att ha teknikledarskapsrollen i små nischer. Man har nått mycket höga marknadsandelar i dessa. Utmaningen för sådana företag är ofta tillväxten och Mycronic jobbar med två övergripande ansatser för att öka intäkterna:

  • Breddat erbjudande genom produktutveckling. Den stora satsningen görs på affärsområdet Assembly Solutions. En ambition är att röra sig upp mot högvolymsegmentet inom monteringsmaskiner, en annan att ytterligare stärka sig inom maskiner för applikation av fästmaterial. Produktutvecklingen har mer än fördubblats i förhållande till intäkterna och nådde drygt 30 procent i fjol för affärsområdet.
  • Förvärv. Under 2016 köptes tre bolag vilket kostade något mindre än en miljard kronor. Ett par förvärv handlade återigen om att bredda erbjudandet inom Assembly Solutions – och då främst inom maskiner för att applicera fästmaterial på kretskorten. Men Mycronic köpte också ett bolag inom montering av kameramoduler vilket är en affär som saknar uppenbara kopplingar till det bolaget sysslar med idag.

Det finns skäl att tro att bolaget fortsätter på den här linjen med att bredda sig. Styrelsen har satt som mål att intäktsbasen ska fördubblas på 4–7 år och kan tänka sig att bolaget tar upp lån på upp till 3 gånger rörelseresultatet före avskrivningar.

Vad ska man säga om det här?

För det första kan vi konstatera att mycket talar för att 2017 blir ett nytt kanonår för bolaget. Vinstmaskinen i form av affärsområdet Pattern Generators har en fullmatad orderbok och bolaget spår att årsomsättningen blir i nivå med 2,8 miljarder kronor, vilket är 20 procent mer än i fjol.

På längre sikt är det ett par frågor som blir avgörande för vinstutvecklingen:

  • Hur länge håller den goda investeringsnivån i sig inom mönsterritare? Historiskt har orderingången varit slagig och allt mellan 1 och 21 maskiner har sålts enskilda år. Teknikutvecklingen inom bildskärmar stimulerar just nu investeringarna men det är oklart hur länge.
  • Med vilken lönsamhet sker expansionen inom Assembly Solutions? Lönsamheten i basaffären har varit svängig och marginalen var 4 procent i snitt 2010–2016. Det breddade erbjudande som nu lanserats gör att Mycronics marknadsmöjlighet ökar kraftigt. Kan bolaget omsätta detta till lönsam tillväxt också?

Det är svåra frågor att ha säkra svar på och de vinstprognoser vi gjort är osäkra (se nedan). Däremot tycker vi att ledning och ägarbild ur ett investerarperspektiv är ett plus i Mycronic. Vd Lena Olving kom in 2013 och har åstadkommit en imponerande turn-around. Som huvudägare finns investmentbolaget Bure som gjort sig kända som aktiva och skickliga ägare både i detta fall och andra.

Mycronic SEK
Börskurs: 107
Antal aktier (miljoner): 97,9
Börsvärde: 10 453 Mkr VD Lena Olving
Nettokassa: 209 Mkr Styrelseordförande Patrik Tigerschiöld
SvD Börsplus förväntningar
2016 2017E 2018E 2019E
Omsättning 2 319 2 830 3 056 3 300
– Tillväxt 27,8% 22,0% 8,0% 8,0%
Rörelseresultat 691 821 825 858
– Rörelsemarginal 29,8% 29,0% 27,0% 26,0%
Resultat efter skatt 526 624 626 650
Vinst per aktie 5,38 6,40 6,40 6,60
Utdelning per aktie 2,00 2,00 2,00 2,00
Avkastning på eget kapital 39% 36% 28% 24%
Operativt kapital/omsättning 5% 9% 12% 16%
Nettoskuld/EBIT -0,3 -0,9 -1,2 -1,5
P/E 19,9 16,7 16,7 16,2
EV/EBIT 14,8 12,5 12,4 11,9
EV/Sales 4,4 3,6 3,4 3,1

Börsplus har för vana att fästa blicken ett par år fram i tiden och fundera kring vilken vinstförmåga och värdering som kan vara rimlig för bolag då. För Mycronic tänker vi oss att intäkterna ökar som följd av de insatser ledningen gör för att bredda bolaget, men också att marginalerna avtar när det höglönsamma affärsområdet Pattern Generators svarar för mindre andel av intäkterna. Bilden blir då att vinstförmågan om några år, 2019, ligger kring 6,6 kronor per aktie.

Vad är en rimlig värdering av Mycronic-aktien? Vi kommer inte runt det faktum att investeringskonjunkturen inom elektronikindustrin är cyklisk. Det finns en risk att dagens vinstnivåer är cykliska toppnoteringar. Cykliciteten talar för att man inte bör betala ett riktigt så högt pris för Mycronics vinster som bolaget vid första anblicken ser ut att förtjäna.

I vårt normalscenario har vi använt en multipel på 19 gånger vinsten (p/e) vilket ändå är förhållandevis högt och i nivå med hur aktien prissätts idag. Det ger en avkastningspotential på drygt 20 procent inklusive utdelningar. Inte bra nog för ett regelrätt köpråd i vår bok.

Allt som allt är Mycronic ett företag som efter år av svajig utveckling nu äntligen realiserat den potential som slumrade i deras högteknologiska tillgångar. För att aktien ska fortsätta att vara bra krävs att bolaget tar nästa steg och skapar lika framgångsrika affärer i nya nischer och produktgrupper. Det kan mycket väl ske, men vi tar inte ut några segrar i förskott. Aktien får en neutral stämpel av Börsplus.

Läs fördjupad analys

Marknaden

Mycronic utvecklar och säljer egna produkter i form av olika slags produktionsutrustningar för elektronikindustrin.

Huvudprodukterna är en robot för montering av komponenter på kretskort (My200) och maskiner för framställning av så kallade fotomasker som är en kritisk komponent vid tillverkningar av olika slags bildskärmar (bl.a. Prexision 80).

De förra ingår i affärsområde Assembly Solutions, de senaste i affärsområde Pattern Generators.

Affärsområde Assembly Solutions

Inom Assembly är Mycronic en liten spelare i en stor bransch och har riktat in sig på maskiner som passar extra bra för att tillverka mindre serier kretskort (100–200 stycken) och produktionsprocesser som ofta ställs om.

Det är en liten nisch. Mycronic har enligt egen uppgift 50 procents marknadsandel och omsätter kring 700–800 Mkr på området. Totalmarknaden för utrustning för produktion av kretskort är mycket större men domineras av ett högvolymsegment där Mycronic inte verkar.

Bolaget har dock ambitioner att bredda sitt sortiment och sin marknad. Under 2016 gjordes flera förvärv med den avsikten och produktutvecklingen har också inriktats mot detta. Resultatet är att produktutbudet idag även består av ”torn” som lagrar komponenter som monteras, maskiner som applicerar det ”lim” (lodpasta) som fäster eller skyddar komponenterna (Mydata 600 Jet Printer) samt mjukvaror för att optimera produktionsprocesserna.

Av de nya områdena är marknaden för en Jet Printer-produkt mycket stor och kan på sikt bli viktig för Mycronic.

Bolagets kärnkunder är Europas elektronikföretag, både de som tillverkar egna produkter och kontraktstillverkare. Totalt finns knappt 5000 installationer ute hos kund. För dessa representerar Mycronics produkter en kritisk maskinutrustning i produktionsprocessen och en större investering. Efterfrågan tenderar att vara cyklisk.

Affärsområde Pattern Generators

Inom Pattern Generators är Mycronic den ende spelaren i en liten men tekniskt mycket avancerad nisch. Här avses maskiner, så kallade mönsterritare, för de allra mest sofistikerade produkterna – som skärmar till TV-apparater, Smartphones etcetera med 4K-upplösning eller AMOLED. För att framställa de fotomasker som krävs för att tillverka sådana produkter måste man ha en maskin från Mycronic.

Att bolaget är ensam leverantör hänger ihop med att nischen är så liten, värd 400–1200 Mkr beroende på om det är ett bra eller dåligt år, att det inte lönar sig för en ny aktör att plöja ned de enorma belopp i produktutveckling som krävs för att matcha Mycronic.

Totalt finns cirka 125 installationer av bolagets maskiner på marknaden varav 70 avser de avancerade maskiner som krävs för tillverkning av moderna bildskärmar. Kunderna finns i Asien. För dessa är det absolut kritiskt att ha ett hög kapacitetsutnyttjande då Mycronics maskiner representerar en mycket stor investering. Ett Precision-system kan kosta mer än 400 Mkr.

Efterfrågan på bolagets maskiner drivs inte direkt av hur stora volymer bildskärmar som tillverkas utan mer av antalet produktionslinjer i branschen, antalet varianter på skärmarna och nya produktlanseringar. Historiskt har efterfrågan pendlat mellan högt och lågt. Bra år har intäkterna inom Mönsterritare varit 1,2 miljarder (2005–06, 2010, 2016). Dåliga år har intäkterna varit under 500 Mkr (2002–03, 2011, 2013).

Mål och strategier

I samband med bokslutsrapporten för 2016 satte Mycronic upp nya finansiella mål:

  • Nettoomsättningen inklusive förvärv ska uppgå till 5 miljarder kronor, vid slutet av perioden för företagets affärsplan, 4 till 7 år.
  • Rörelseresultatet ska överstiga 15 procent av nettoomsättningen över en konjunkturcykel. Detta var en höjning jämfört med det tidigare målet om 10 procent.
  • Nettoskulden ska understiga 3 gånger genomsnittligt EBITDA (rörelseresultat före av- och nedskrivningar, räntor och skatt). Genomsnittet beräknas över 3 år.

För helåret 2017 är prognosen att nettoomsättningen ska vara i nivå med 2,8 miljarder kronor (2,3 miljarder för 2016).

Ser vi på de senaste årens utveckling så har Mycronic definitivt utvecklats i nivå för att klara målsättningen. Under den senaste femårsperioden har intäkterna ökat drygt 90 procent. Rörelsemarginalen var 30 procent under 2016 och har snittat 19 procent 2012–2016.

Per årsskiftet 2016/17 har Mycronic ingen skuldsättning.

Bolagets största ägare Andel av kapital och röster
Bure Equity 29,94%
Fjärde AP-Fonden 6,38%
Swedbank Robur Fonder 4,77%
Handelsbanken Fonder 4,50%
Catella Fonder 2,65%
Avanza Pension 1,94%
Dimensional Fund Advisors 1,86%
Andra AP-Fonden 1,29%
JP Morgan Asset Management 1,21%
SEB Fonder inkl. Lux 0,99%
Carnegie Asset Management (Lux) 0,86%
Källa: Holdings

Om aktien

Till dagskurs 108,50 kronor (13/2–2017) uppgår börsvärdet till 10,8 miljarder kronor. Aktien är en av de som utvecklats allra bäst de senaste ett, tre och fem åren med uppgångar på 60 respektive 600 och 750 procent.

Bolagets största ägare är det börsnoterade investmentbolaget Bure. Bakgrunden till det är att Bure 2010 förvärvade investmentbolaget Skanditek som året dessförinnan sålt sitt innehav Mydata till Mycronic i utbyte mot en ägarandel på cirka 37 procent i det nya bolaget. Bure sålde en del av sitt innehav hösten 2015 för 65 kr/aktie och har idag just under 30 procent.

I övrigt märks mest fonder och en relativt stor andel av aktierna ägs av utländska fonder (cirka 30 procent). Vi ser positivt på att bolaget har en huvudägare i Bure som historiskt varit delaktig i en rad mycket framgångsrika företagsbyggen, till exempel Vitrolife/Xvivo.

Insiderägande

De flesta i ledningen äger aktier i bolaget. Vd har en post på cirka 12 Mkr. Strategichefen har ett meningsfullt innehav. I övrigt är det lite tunnare och en viss oro kan man känna för att chefen för det vinstmässigt avgörande benet (Mönsterritare) bara har kaffepengar i bolaget.

Det har bara varit köptransaktioner under det senaste året på totalt 2 Mkr och ingen insider har sålt aktier. Generellt sett är det en bra signal när insiders fortsätter att köpa en aktie som stiger kraftigt, vilket varit fallet här även om merparten av inköpen gjorts på kurser på 65 kronor eller mindre.

Överlag ter sig insiderägandet okej, men inte mer än så.

Utdelning

Mycronic har som policy att dela ut 30–50 procent av vinsten, givet att skuldsättning och kapitalbehov tillåter det. Bolaget har betalat utdelning sedan 2013.

I år 2017 blir utdelningen 2,00 kronor per aktie vilket på dagens kurs ger en direktavkastning på 1,8 procent.

Det är en höjning från 1,50 kronor i utdelning föregående år men då fick ägarna dessutom en extra utdelning på 2,50 kronor per aktie vilken uteblir i år. Bakgrunden till det är att Mycronic satt sin stora kassa i spel genom att spendera nästan 1 miljard på företagsförvärv.

Värdering

En vinstvärdering på 20 gånger rullande vinst är tämligen låg för ett ledande teknikföretag. Baserat på prognoserna från det fåtal analytiker som bevakar bolaget ligger prislappen på p/e 19 för 2017. Jämfört med andra bolag som levererar utrustning till elektronikindustrin (främst halvledarindustrin) sticker Mycronic varken ut som extra dyrt eller billigt, se tabellen nedan.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2017 EV/EBIT 2017 EV/Sales 2017 EBIT-marginal 2017 % Årlig omsättningstillväxt 2016-2018 %
Mycronic 75,1 19,2 13,5 3,6 26,2 11,9
ASM 44,1 19,5 22,2 3,7 16,8 11,6
Applied Materials 123,4 14,4 12,1 3,0 24,8 9,9
Kulicke & Soffa 81,3 19,0 9,4 1,3 13,5 6,5
Lam Research 79,2 15,0 9,5 2,4 24,9 14,5
Disco Corporation 69,9 22,7 15,0 3,8 25,2 6,9
BE Semiconductor 101,2 18,1 14,2 2,8 20,0 9,2
Genomsnitt 82,0 18,3 13,7 2,9 21,6 10,1
Källa: SvD Börsplus/Factset
Definition Aktiens totalavkastning 12 månader, inklusive utdelning Börskurs delat på förväntad vinst per aktie för 2017 EV = Börsvärde + Nettoskuld. EBIT = förväntat rörelseresultat 2017 EV = Börsvärde + Nettoskuld. Sales = förväntad omsättning 2017 Förväntad rörelsemarginal 2017 Förväntad årlig tillväxt 2016-2018
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group