Höga krav på marginallyft i Securitas

Terror, EM och flyktingkris lyfter efterfrågan för säkerhetsbranschen, med jättarna Securitas och G4S i spetsen. Securitas aktie har gått bra men G4S hålls tillbaka av sina många självförvållade problem. Securitas är på rätt väg och halvårsrapporten var bra men vi tycker det är med råge inprisat.

I början av året analyserade Börsplus säkerhetsbranschens två jättar. Då fann vi ett dyrt bolag (Securitas) och ett billigt men dåligt (G4S). Ingetdera var intressant nog för ett köpråd, i våra ögon. Sedan dess har kvalitet trumfat låg värdering, så som det ofta är och bör vara.

Säkerhetsjätten Securitas är idag huvudsakligen verksamt inom bemannad bevakning men håller successivt på att återbygga en verksamhet inom säkerhetslösningar med större teknikinslag. Hittills under året har stjärnorna stått rätt för bolaget som ser hög organisk tillväxt och stigande rörelsemarginaler, från 4,7 till 4,9 procent.

Delvis beror detta på tillfälligt ökat behov av säkerhetstjänster i Europa på grund av flyktingkrisen och i viss mån även terrorhot och högriskevenemang som fotbolls-EM i Frankrike. Av hela koncernens totala organiska tillväxt under halvåret på 8 procent uppges 2–3 procent bero på dessa affärer av tillfällig karaktär. Frågan är om den resulterande marginalökningen kommer bestå framöver?

Väkteri är i grunden en lågmarginalaffär. En tillfällig ökning i efterfrågan kan dra upp beläggningen och pressa upp marginalerna något hack. Det är precis vad som har hänt under första halvåret. Men redan nu flaggar man för att delar av denna efterfrågan faller bort och vi håller det därför inte för osannolikt att marginalerna skulle kunna vika tillbaka något.

Mer beständigt är däremot Securitas återtåg inom säkerhetslösningar och säkerhetssystem. Det kan gälla tjänster som exempelvis fjärrstyrd kameraövervakning. Här är marginalerna uttalat högre. Ett rent väkteriuppdrag kan ofta ha kring 4 procents rörelsemarginal, enligt Securitas själva. Lite mer avancerade väktartjänster kan ge 6–8 procent. Ett kontrakt med elektroniska säkerhetslösningar ligger snarare runt 10 procent.

Securitas försäljning av säkerhetslösningar och system växer kraftigt och utgör idag en bit över tio procent av omsättningen. Detta delvis tack vare förvärv. Beaktar men denna mixförändring är det sannolikt att Securitaskoncernens rörelsemarginal kommer att stiga över tid. Men det är ett skifte som tar tid vilket man förstår när man betänker att Securitas verksamhet fortfarande till 90 procent består av väktare som utgör merparten av bolagets 330 000 anställda. Även givet en fortsatt hög tillväxttakt inom säkerhetslösningar är vår bedömning att detta kan addera drygt 0,1 procentenhet på rörelsemarginalen per år. I vårt huvudscenario leder denna mixförändring därför inte till mer än att Securitas precis lyckas sträcka sig över 5 procents marginal till 2018.

SvD Börsplus förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 80 860 87 329 89 949 92 647
– Tillväxt 15,2% 8,0% 3,0% 3,0%
Rörelseresultat 3 785 4 366 4 497 4 818
– Rörelsemarginal 4,7% 5,0% 5,0% 5,2%
Resultat efter skatt 2 437 2 720 2 732 2 976
Vinst per aktie 6,67 7,40 7,50 8,20
Utdelning per aktie 3,50 4,10 4,10 4,50
P/E 21,7 19,6 19,3 17,7
EV/EBIT 17,8 15,5 15,0 14,0
EV/Sales 0,8 0,8 0,8 0,7

Något som skulle kunna förändra den bilden är en fortsatt hög förvärvstakt inom just säkerhetslösningar. Under första halvåret 2016 införlivades Securitas förvärv av amerikanska Diebolds elektroniska säkerhetsdivision med en omsättning på en bit under 3 miljarder kronor. Två mindre förvärv har annonserats sedan dess och vd Alf Göransson talar vid senaste kvartalsrapportspresentationen om att ytterligare ett eller två mindre förvärv eventuellt kan annonseras under andra halvåret. Skuldsättningen är dock hög på 3,6 gånger rörelseresultatet (Ebit). Det är inte oroväckande för en verksamhet som i grund och botten är stabil och relativt konjunktursäker. Men tillräckligt hög för att större lånefinansierade förvärv kanske bör skjutas på framtiden.

Andra orosmoln som kan lyftas fram är devalveringen av den argentinska peson och ett Latinamerika som bromsar in till följd av låga råvarupriser. I Spanien har ett kollektivavtal tecknats som ger väktare löneökningar på 1,7 procent vilket kan bli svårt att kompensera för med prishöjningar med tanke på den nuvarande deflationen i landet. Detta är i sammanhanget en liten del av Securitas totala verksamhet, men inte obetydligt likväl.

Bolag Aktiekurs Avkastning 1 år % EV/EBIT 2016 EV/EBIT 2018 EV/Sales 2016
Securitas 143,70 18,1 15,1 12,4 0,8
G4S 186,80 -29,2 11,3 9,6 0,7
Källa: estimat ur Factset.
Börsplus estimat för omsättning och rörelseresultat i Securitas är något lägre än Factsets.

Jämfört med branschens ständiga olycksfågel G4S är värderingen hög men G4S är inget som lockar heller. Vi känner oss egentligen mindre sugna att äga någon av aktierna idag jämfört med förra analystillfället. Om något så talar den relativa värderingen kanske mer för Securitas. G4S är inte tillräckligt billigt för att rättfärdiga att äga ett bolag som ständigt går bort sig. G4S har också en oroande hög skuldsättning. Eftersom G4S har lönsamhetsproblem så mäter vi deras nettoskuld mot omsättningen och det ger då 26 lånade pence på varje pund i försäljning, alltså 26 procent. Motsvarande siffra för Securitas är 18 procent.

Securitas har alltså klart lägre finansiell risk och är ett bra på bolag på många sätt. Aktien är väl okej att äga även om värderingen är hög.

Den som har en starkare åsikt än vi om att marginalen kommer stärkas till nivåer vi aldrig sett tidigare för Securitas kan nog hitta potential i aktien men vi tycker inte det räcker för ett köpråd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.