Analys Fastighet Pref-guide Hemfosa Pref
Hemfosa Pref: Faller offer för Prefdräparen
HEMFOSA PREF | |
Börskurs preferensaktie | 186,00 kr |
Direktavkastning | 5,4% |
VILLKOR I BOLAGSORDNING | |
Preferensutdelning per år | 10,00 kr |
Avstämningsdagar | 10 jan/apr/jul/okt |
Uppräkningsränta vid utebliven utdelning | 10% |
Nuvarande inlösenkurs per preferensaktie | 195,00 kr |
Lägsta inlösenkurs per preferensaktie | 178,75 kr (från 2024-12-14) |
Likvidationsvärde per preferensaktie | 211,25 kr |
Källa: Börsplus / Bolaget |
Vi skrev i förra veckan en analys av SBB som håller på att köpa upp Hemfosa – där det alltså finns ett bud att ställning till både som stamaktieägare och preferensaktieägare.
För Hemfosa Pref består erbjudandet till 55 procent av 5,6 D-aktier i SBB och till 45 procent av 195 kr kontant. Sammanvägt värde är med nuvarande kurser ca 190 kr per aktie vilket kan jämföras med aktuell kurs 186 kr.
Vi tyckte att man skulle acceptera budet men utvecklade inte svaret särskilt mycket djupare. Det finns dock flera intressanta perspektiv i frågan och budet har fått kritik från en hel del upprörda preferensaktieägare. Bland annat på följande punkter:
- Priset är för dåligt. När budet annonserades var budpremien bara 1 procent mot sista stängningskurs. Sedan dess har Hemfosas preferensaktie fallit vilket kan tolkas som missnöje mot budet.
- Avräkningsdagen för budet (omkring 3 januari) är lagd på så sätt att preferensaktieägare snuvas på ytterligare en utdelning (ex-dag 9 januari).
- Budet tar inte hänsyn till möjligheten att bli inlöst på 195 kr som sedan ett par dagar tillbaka är rådande inlösenkurs.
Som vi ser det finns ett par olika utfall som är intressanta att beakta för den som äger Hemfosas preferensaktie och funderar på hur man ska göra med budet. Utfallen är placerade i följd från mest till minst sannolikt enligt vår subjektiva bedömning.
1. Tvångsinlösen till samma villkor som budet
Om SBB får in åtminstone 90 procent av det totala antalet aktier (oavsett aktieslag) finns möjlighet att tvångsinlösa preferensaktierna. Detta kommer i så fall ske till samma villkor som det bud som nu ligger.
Detta är förstås SBB:s drömscenario eftersom man i ett sådant scenario får in samtliga aktier i Hemfosa till de villkor som föreslagits i budet.
En intressant spaning är att detta kan ske även om samtliga preferensaktieägare tackar nej till budet – givet att tillräckligt många stamaktieägare tackar ja. Det finns alltså en tydlig risk att preferensaktieägarna hamnar i kläm utan någon som helst möjlighet att göra något åt saken.
2. Låta preferensaktierna leva vidare
SBB skulle kunna låta de av Hemfosas preferensaktier som inte lämnas in i budet finnas kvar utestående på obestämd framtid.
Detta kan bli verklighet om SBB får in tillräckligt med stamaktier för att gå vidare med uppköpet – men inte tillräckligt för att genomföra tvångsinlösen.
Vi noterar att SBB:s egen preferensaktie finns kvar på börsen av lite liknande skäl – det vill säga ägare som tackat nej till erbjudande från SBB att växla över från preferensaktien till D-aktien.
Att SBB Pref fortfarande finns kvar på börsen visar också att Ilija Batljan verkar ha gott tålamod att svälta ut de som inte accepterar hans erbjudanden.
3. Ändra bolagsordning eller slopa utdelning
Här börjar vi prata mer aggressiva metoder att få sin vilja igenom. Om SBB får in tillräckligt med aktier för att ändra Hemfosas bolagsordning borde exempelvis inlösenkursen kunna ändras till att matcha det bud som SBB lämnat. För att på så sätt tvinga till sig aktierna. Detta skulle knappast ske utan högljudda protester.
Ett annat sätt att bråka med preferensaktieägarna skulle kunna vara att slopa utdelningen på aktien. Det är inte särskilt sannolikt i dagsläget men skulle kanske kunna bli verklighet i ett framtida läge om SBB skulle vara finansiellt pressat.
4. Traditionell inlösen enligt bolagsordning
Den stora förhoppningen bland kritiker till uppköpsbudet är att den som tackar nej i stället ska bli inlöst på 195 kr – det vill säga preferensaktiens formella inlösenkurs enligt Hemfosas bolagsordning.
Det är inte orimligt att så blir fallet på några års sikt – men vi skulle förvånas om det sker i närtid. Det skulle nämligen totalt underminera trovärdigheten i eventuella framtida bud från SBB om man belönar de som tackar nej med att lösa in aktien till betydligt bättre pris.
Sannolikt skulle det också göra de preferensaktieägare som faktiskt accepterat budet upprörda. Vi tror därför inte det kommer bli på detta vis i närtid.
Börsplus slutsats
Nästan oavsett utfall tror vi sannolikheten är god att den som äger Hemfosa Pref får åtminstone budvärdet som till rådande kurser är drygt 2 procent högre (190 kr) än dagskursen (186 kr). På så kort tid är det en godkänd avkastning där den största risken är att SBB:s D-aktie faller i kurs.
Sannolikheten finns förstås att hela budet faller men även det skulle ju troligen vara positivt för preferensaktien som ju handlats ned sedan budet annonserades.
För den som tycker det är acceptabelt att få betalt i D-aktier i SBB bör det kunna bli en bra affär att köpa aktier i Hemfosa till rådande kurser. Den som gillar den här typen av ”specialsituationer” kan alltså köpa Hemfosa Pref.
Vi tror dock inte man ska räkna med att i närtid bli inlöst på 195 kronor. Särskilt inte eftersom Ilija Batljan har ett rykte från tidigare preferensaktieaffärer av att göra lite som han vill.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser