Här finns uppsidan i maj

April blev en stark börsmånad vilket syns nu när Börsplus tar en titt på aktierna som har störst kurspotential enligt våra analyser. Kurslyften har gjort att uppsidan krympt en hel del på sina ställen, särskilt bland storbolagen. Men det finns fortfarande aktier som ser klart undervärderade ut i våra ögon.
Här finns uppsidan i maj - 4cd905d7-c652-45dd-8f75-99483bab1d34fitcroph450q80upscaletruew800s33f8fe1adbe3055da265d02333775a2a76ba5725

Börsplus analyserar varje år hundratals olika bolag med syftet att hitta köpvärda aktier. Merparten av våra slutsatser, estimat och bedömningar samlar vi på en sida vi kallar för Uppsidan som endast är tillgänglig för dig som Börsplus-prenumerant.

I Uppsidan sammanställs alla analyser där vi haft en tydlig uppfattning om:

I detta exempel blir riktvärdet 75 kronor (5 x 15) och ovanpå det ska läggas utdelningar. Ihopbakat ger detta en uppsida eller avkastningspotential för aktien.

På vår webbplats Uppsidan</strong> kan du se hur denna värderingsövning faller ut i ett hundratal bolag som vi skrivit om. Där rankar vi också alla aktier efter deras avkastningspotential.

Varje månad kikar vi lite närmre på denna topplista för att se vilka aktier som har störst avkastningspotential just nu. Startpunkten blir de aktier där Börsplus också satt köpråd. (Vill du läsa mer om någon särskild aktie hittar du som alltid länkar till alla våra analyser i Analysarkivet).

Så här ser toppen av listan ut för tillfället:

Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
24SevenOffice 323 64% Intäktstillväxt + ökat p/s-tal
Björn Borg 641 63% Förbättrad marginal
Consilium 667 63% Förbättrad marginal
Dist IT 478 62% Förbättrad marginal
Net Gaming 720 62% Ökat p/e-tal + kassaflöde
Wise 414 59% Tillväxt + utdelning
Rovio (Euro) 388 52% Förbättrad marginal
Handicare 2652 48% Förbättrad marginal + p/e-tal
Resurs Bank 11780 45% Tillväxt + utdelning
Collector 6449 39% Ökat p/e-tal + tillväxt
Uppsida=aktuell kurs 26/4-2018 jämfört med Börsplus riktvärde (inklusive utdelningar) enligt senaste analys

Det har rört sig en del sedan genomgången inför april. Ett par av de lite större bolagen på listan har halkat ut, nämligen Netent och G5 Entertainment. Båda aktierna kom att värderas upp med cirka 25 procent vilket i våra ögon var rätt generöst betalt för de rapporter och besked de kom med under månaden. Vi har ändrat råden till neutral i båda fallen nu (läs här och här).

Även Attendo har halkat ut från topp-tio, men detta med liten marginal och där är köprådet kvar.

Nya namn bland de aktier där Börsplus ser störst kurspotential är istället Dist IT, Handicare och Collector.

Dist IT är ett turn-around-case med klen lönsamhet i sin svenska kärnaffär (som består i att distribuera it-tillbehör som kablar och liknade). Q1-rapporten var inget framsteg på resan mot en förbättring utan rörelsevinsten nästan halverades. Osäkerheten har blivit ännu större av att årets utdelningsförslag drogs tillbaka. Styrelsen antyder att man har förvärv på gång och behöver pengarna till detta. Vi får se vad som blir av det hela.

Handicare tillverkar patientlyftar samt så kallade trapphissar. Vi tyckte man kunde teckna vid noteringen men det har inte blivit någon succé än. Här tycker vi ändå att marginalerna ser ut att utvecklas i rätt riktning. Möjligen är det övermaga att hoppas på en vinstvärdering på p/e 17 (vårt huvudscenario) när konkurrenten Arjo värderas envist lågt. Därtill är Nordic Capital huvudägare vilket innebär risk för placering till rabatterad kurs. Men på egna meriter ter sig aktien lovande.

Numera finns två nischbanker på topplistan sedan vi analyserat och köpstämplat Collector under april. Resurs Bank, långkörare på listan, kom med en ny bra rapport för Q1 och vi har svårt att se andra skäl än rädsla för en placering (återigen från Nordic Capital) som skäl till att aktien inte handlas högre nu än för en månad sedan.

Collectors rapport var lite mer knepig då man faktiskt redovisade ett stort tapp i sin privatkundaffär. Är det en trend som håller i sig så kanske man måste se med nya ögon på bolaget. Än så länge kompenserar dock en mycket stark företagsaffär, inom factoring och juniora fastighetskrediter, svagheten.

Precis som tidigare domineras listan över aktierna med störst potential av bolag i turn-around-fas med svag lönsamhet. Man känner igen dem på att värdedrivaren ofta är att rörelsemarginalen förbättras snarare än att tillväxten fortsätter eller kassaflödet strömmar in. Detta är en kategori aktier som tenderar vara rätt riskabla och vi råder ingen att ladda portföljen full med just sådana.

För att botanisera bland lite mer stabila pjäser brukar vi också ta en titt bland storbolagen (+10 miljarder börsvärde) och vilka bland dem som har största uppsidan. Här listas topp tio som Börsplus har köpråd på:

Bolag Börsvärde (mdr) Uppsida Värdedrivare
Resurs Bank 11,8 45% Tillväxt + utdelning
Attendo 13,9 35% Tillväxt
EA (USD) 37,55 31% Förbättrad marginal
Amazon (USD) 748,3 29% Tillväxt
Activision (USD) 50,8 28% Tillväxt
Starbucks (USD) 86,1 27% Tillväxt
Indutrade 26,7 24% Tillväxt
Swedbank 216,2 22% Utdelning, p/e-tal
NCC B 18,2 19% Förbättrad marginal
THQ Nordic 11,6 15% Tillväxt

Även bland storbolagen har kursen lyft under april. Netent har åkt ut från listan liksom Axfood. Matjätten kom med en stabil rapport för Q1, med lite extra påskmys i siffrorna. Aktien fick en snabb revansch och har nu endast en mindre potential med våra ögon sett. Nya namn på listan var Amazon och THQ Nordic.

Något som man noterar är att kurspotentialen på listan är genomgående låg. I medeltal är uppsidan 28 procent mot 34 procent för april. Sista namnet kvalar in med endast 15 procents uppsida enligt våra antaganden. Det är ju ingen större säkerhetsmarginal mot överoptimism i vinst- och multipelprognoser! Vi tar det hela som en uppmaning att leta lite extra bland storbolagen efter köpvärda aktier.

Här och nu är det nog storbankerna vi känner mest för. Swedbank finns på topplistan ovan och även SEB skulle varit med om vi uppdaterat för de senaste dagarnas analyser (läs om SEB här). Det finns ingen tillväxt att tala om i den här sektorn men direktavkastningssiffror på 7 procent eller mer än inte så illa.

Hela listan över Börsplus råd och vilken uppsida aktierna anses ha finns här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET