Hamlet Pharma: Effekt eller inte effekt – det är frågan

Hamlet är i sluttampen av en klinisk fas I/II-studie som förhoppningsvis ska visa att bolagets läkemedelskandidat Alpha1H är säkert och har effekt mot cancer i urinblåsan. Resultaten från studien väntas i slutet av juni och blir betydande för bolagets väg framåt.
Hamlet Pharma: Effekt eller inte effekt – det är frågan - 06fc93c1-44f5-4969-98c1-cbc8dd7901affitcroph450q80upscaletruew800s8ebafaf62f0377ab1ca12c4b9874114897ae10c8

Hamlet (22,80 kr) utvecklar läkemedel mot olika typer av cancer. Verksamheten bygger på forskning ledd av professor Catharina Svanborg. 1995 upptäckte hennes forskningsgrupp vid Lunds universitet att ett ämne som utvinns ur bröstmjölk har antitumöreffekt utan biverkningar. Substansen kom att kallas HAMLET.

Sedan dess har mycket tid och pengar investerats i forskning kring upptäckten. HAMLET har visat antitumöreffekt i flera olika sorters cancer. Eftersom det är en kroppsegensubstans är risken för toxicitet låg.

Hamlet har skapat en läkemedelskandidat, Alpha1H, baserat på upptäckterna. Alpha1H har visat effekt på tumörceller i provrör. Alpha1H har också visats vara säkert i djurstudier på möss och kaniner.

Just nu pågår en klinisk studie på Alpha1H i patienter med cancer i urinblåsan. Det som undersöks är säkerhetsprofil och effekt. Effekt mäts genom att mäta mängden celler som utsöndras i patienternas urin för att få ett mått på hur mycket Alpha1H påverkar tumören.

Studien startade i maj 2017 och genomförs i Prag. Studien är dubbelblind och placebokontrollerad. Totalt ingår 40 patienter. 20 behandlas med Alpha1H och 20 får placebo. Hamlet håller tidsplanerna och den sista patienten behandlas tredje veckan i maj. I juni kommer alla patienter att ha gått igenom uppföljningar. Efter det ska resultaten analyseras. I slutet av juni kan vi således räkna med att få besked om hur studien fallit ut.

Patienterna kommer också att följas upp längre fram för att se om Alpha1H har långtidseffekter. Hamlet skyddas av fem olika patentfamiljer som totalt innefattar 47 patent.

Vi har tidigare analyserat Spotlightnoterade Hamlet och landade då i ett neutralt råd. Hur är förutsättningarna idag?

Hamlet Pharma Maj 2019
VD: Mats Persson
Styrelseordförande: Catharina Svanborg
Antal anställda: 1
Nyckelpersoners ägande: Cirka 50 %
Lista: Spotlight Stockmarket
Aktiekurs: 22,80 kr
Antal aktier ink. utspädn: 33,6 miljoner
Börsvärde: 766 Mkr
Nettokassa: 15 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -15 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Hamlet Pharma

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Grundare och styrelseordförande Catharina Svanborg äger cirka hälften av aktierna i Hamlet. Det är ovanligt att grundaren lyckats behålla en så stor andel när bolaget kommit så pass långt som Hamlet har gjort.

I övrigt har nyckelpersoner inget ägande att tala om.

2. Track record nyckelpersoner

Hamlets laguppställning har sammantaget betydande kompetens inom klinisk forskning och läkemedelsutveckling. Grundare och styrelseordförande är professor Catharina Svanborg. Svanborg är en ansedd forskare och bland annat ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin. Vd Mats Persson har lång erfarenhet inom läkemedelsutveckling och klinisk forskning.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Marknaden för behandling av cancer i urinblåsan är stor. I USA upptäcks cirka 80 000 nya fall årligen. Skulle Hamlet lyckas i den pågående studien är värdet dock betydligt större än marknaden för cancer i urinblåsan. Det skulle istället ses som en validering av forskning och koncept. Det skulle öppna upp för behandling av en uppsjö olika cancerformer.

Resultaten från den pågående studien kommer självklart att vara viktiga. Visar det sig att Alpha1H har antitumöreffekt valideras den tidigare forskningen och caset stärks. Det kommer sannolikt att innebära en stigande aktiekurs och underlätta ytterligare kapitalanskaffningar för att ta projektet längre.

Oavsett om resultaten ger tydliga effektbesked eller inte går Hamlet vidare i nästa steg givet att säkerhetsprofilen är god. Bolaget planerar för en doseskaleringsstudie för att hitta den optimala behandlingsdosen. Hur nästa behandlingsstudie efter det ska utformas kommer att vara avhängigt input från myndigheter som till exempel amerikanska FDA. De patienter som har behandlats i den pågående studien ska dessutom följas upp under två år för att utröna eventuella långtidseffekter.

Hamlets målsättning är att någonstans på vägen hitta en stark partner som kan driva projektet vidare. Hur och i vilket steg det kan tänkas ske är oklart. Förmodligen blir det i form av en licensaffär som innebär förskott, milstolpsbetalningar och royalties till Hamlet.

Hamlet står och faller inte med den pågående studien inom blåscancer. Planer finns för andra cancerindikationer. Bolaget har etablerat kontakt med brittiska forskare inom hjärntumörsområdet och samarbetar med en större medicinteknisk aktör för att utveckla en teknik för administration av Alpha1H till patienter med hjärntumörer. Vi lär få höra mer om detta projekt framöver.

4. Nödvändiga antaganden i ett optimistiskt scenario

  • Positiva resultat från den pågående fas I/II-studien

På sikt kan man tänka sig många värdedrivande och viktiga moment för Hamlet. På kort sikt överskuggas dock allt av hur utfallet i den pågående studien blir.

En sak att ha i åtanke som aktieägare är att det inte alls är ovanligt att resultat från kliniska studier till viss del är otydliga. Vi kan till exempel spekulera i att Alpha1H har en god säkerhetsprofil och kanske visar antitumöreffekt i en del patienter men inte alla. Hur ska det tolkas och vilken blir aktiemarknadens reaktion då? Vi har inte svaret på den frågan.

Hamlet Pharma i ett optimistiskt scenario

Hamlet Pharma Idag Tänkbart 2020
Avklarad milstolpe Pågående fas I/II studie Ytterligare studier
Kommande värdedrivare (i) Positiva studieresultat Licensaffär
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -15 Mkr Negativt
Börsvärde, Mkr (iii) 766 Mkr 1 500 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 100%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Hamlet värderas idag till cirka 750 Mkr. Det kan tyckas högt men hänger helt och hållet på hur studieresultaten faller ut. Om Alpha1H visar sig ha en tydlig antitumöreffekt är värderingen och mer där till kanske rimligt.

Om Hamlet i ett optimistiskt scenario når så pass långt att forskarvärlden blir överens om att Alpha1H kan bli ett viktigt verktyg i kampen mot cancer kommer bolaget att värderas till många miljarder. Innan vi är där kanske det krävs en eller ett par studier till.

Pessimistiskt scenario

I det omedelbara perspektivet är resultaten från den pågående kliniska studien det största riskmomentet. Om ingen effekt kan påvisas kommer aktiemarknaden att bli besviken. Det kommer att försvåra framtida kapitalanskaffningar vilket riskerar att sätta hela skeppet i gungning.

Hamlet genomförde en riktad nyemission i februari som tillförde kassan cirka 10 Mkr. Vi bedömer att kassan i dagsläget är cirka 15 Mkr. Emissionen sockrades med teckningsoptioner som kan tillföra Hamlet cirka 25 Mkr till längre fram i år och i början av 2020. Ytterligare kapitaliseringar på vägen är troligt.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Hamlet ger ett seriöst intryck. Vi kan konstatera en viss försening sedan den ursprungliga planen vid notering 2015 men på det hela taget har bolaget levererat vad som utlovats.

Vi är positivt inställda till Hamlet men med bara veckor kvar tills resultaten från den pågående studien ska stå klara vågar vi varken säga bu eller bä. Man vet aldrig hur aktiemarknaden reagerar men en gissningen är en brant stigande aktiekurs om studieresultaten faller ut väl och en brant fallande aktiekurs om ingen effekt kan påvisas.

Vi vågar inte ställa oss i skottlinjen utan tittar på från sidan.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group