Gullberg & Jansson: Rapportspek för en rekordsommar

Vad kan sälja bättre i den stekheta sommarvärmen än poolprodukter och pooltillbehör? Gullberg & Jansson är en distributör av just sådant. Trots kraftig tillväxt föregående år och goda förutsättningar i sommarhettan handlas aktien kring treårslägsta. Risken är förstås hög men en liten post kan passa den som gillar aktier i mikrobolag.
Gullberg & Jansson: Rapportspek för en rekordsommar - 8da30409-cfbd-490d-bb21-5d90bf27b4f6fitcroph450q80upscaletruew800se1aa1bf231b2c2c3fa78b6f8bf8742af7502bc7d

Det här är Gullberg & Jansson

Gullberg & Jansson är en liten (börsvärde drygt 30 Mkr) distributör inom poolbranschen. Intäkterna kommer i huvudsak från försäljning av pooltillbehör som används av privatpersoner men säljs via poolinstallatörer och återförsäljare av pooltillbehör.

Dels säljer bolaget poolvärmepumpar och pooltak under eget varumärke. Produkterna utvecklas i nära samarbete med tillverkare i Kina och Ungern i en sorts white label-lösning där Gullberg & Jansson bara har exklusiv rätt till produkterna i Norden. Bolaget säljer också externt tillverkade produkter såsom poolrobotdammsugare och poolskydd.

Gullberg & Jansson har också en mindre verksamhet som distributör av främst batteridrivna maskinverktyg för professionell park- och grönyteskötsel, exempelvis häcksaxar, trimmers och gräsklippare från två franska leverantörer. Den verksamheten (Stads & Parkprodukter) förvärvades 2016.

Förutsättningarna är alltså goda för några riktiga kanonkvartal från pooltillbehörsdistributören Gullberg & Jansson (3,70 kr). En svag vinter har pressat aktien och förväntningarna är nu lägre än på länge. Att sommaren varit rekordvarm tycks inte ha gett något avtryck i kursen.

Visserligen är Gullberg & Jansson stora inom bland annat poolvärmepumpar och pooltak (som bägge kan användas för att höja vattentemperaturen). Å andra sidan distribuerar bolaget också produkter som poolskydd, rengöringsrobotar, cirkulationspumpar, pooltrappor med mera.

Att hålla poolen fungerande under den stekheta sommaren är säkert högprioriterat för de som äger en. Och kanske har det även ökat intressent bland de som tidigare funderat på pool men inte gjort slag i saken? Så här säger åtminstone ordförande Gaétan Boyer i juni om efterfrågeläget.

”Försäljningen under första kvartalet 2018 motsvarade inte våra förväntningar på grund av den långa och kalla vintern, men det varma och soliga vädret under andra kvartalet har däremot gynnat vår försäljning”

Borde inte en distributör av poolprodukter kunna få till en riktig kanonsäsong under den här rekordvarma sommaren? Tror man på det skulle utvecklingen kunna bli något i stil med nedan. Det är en klart optimistisk glädjekalkyl men inte orimlig. Resultatet blir då att aktien handlas kring 6 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit).

Gullberg & Jansson
Börskurs: 3,70
Antal aktier (miljoner): 8,6
Börsvärde: 32 Mkr
Nettoskuld: 6 Mkr
VD Peter Bäck
Styrelseordförande Gaétan Boyer
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 110 105 113
– Tillväxt 24% -5% 8%
Rörelseresultat 8 5 6
– Rörelsemarginal 7,0% 5,0% 5,0%
Resultat efter skatt 6 4 4
Vinst per aktie 0,67 0,43 0,50
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Operativt kapital/omsättning 36% 36% 36%
Nettoskuld/EBIT 1,2 0,7 0,5
P/E 5,5 8,6 7,5
EV/EBIT 5,4 6,8 6,1
EV/Sales 0,4 0,3 0,3

2017 växte bolaget kraftigt med 56 procent (mestadels organiskt) bland annat på grund nya produktlanseringar inom poolvärmepumpar men även stark försäljning av pooltak, poolrobotar och saltklorinatorer.

Det stora problemet är att bolaget historiskt inte tjänat några pengar att tala om. Tidigare har rörelsemarginalen pendlat mellan -5 och +5 procent. Visserligen då med betydligt lägre omsättning.

Nu är dock en ny vd på plats efter att Alex Molvin hastigt lämnat först styrelsen i april och sedan vd-uppdraget i juni. Gaétan Boyer (ny ordförande) och Peter Bäck (ny vd) tycks vara det nya radarparet. Bägge kom till bolaget när Gullberg & Jansson förvärvade Poolvärlden och Stads & Parkprodukter 2016 (vi skrev om det här). Grundaren Boyer blev genom affärerna största ägare i Gullberg & Jansson och tycks nu ta ett hårdare grepp om bolaget.

Resultatutvecklingen har hittills varit dålig så kanske är det hela en bra sak. Strategin framåt går ut på att lyfta lönsamheten vilket förstås är A och O om aktien ska vakna till liv.

I kategorin högriskabla mikrobolag är Gullberg & Jansson lite intressant. Kursen ligger kring treårslägsta samtidigt som sommarvädret borde båda gott för andra kvartalet som redovisas 29:e augusti så väl som tredje kvartalet. På längre sikt finns förhoppningen att nya krafter i ledningen kan leda till bättre lönsamhet.

Insiderköp är något som saknas som hade gett lite stöd till teorin att en vändning är nära. Å andra sidan är likviditeten urusel så det finns inga stora volymer att varken köpa eller sälja.

För att vara ett så litet bolaget är egentligen avkastningspotentialen lite väl klen. Risken är också hög och aktien passar inte alla.

Men givet förutsättningarna sticker vi ändå ut hakan med ett spekulativt köpråd för den som tror rekordsommaren gynnat försäljningen av poolprodukter.

Gullberg & Janssons 10 största ägare Andel
Gaétan Boyer 20,49%
LMK-bolagen & Stiftelse 17,87%
Danica Pension 11,67%
Martin Gren (Grenspecialisten) 10,47%
Magnus Vahlquist 10,04%
Alex Molvin 8,17%
Tobias Minde 3,79%
Nordnet Pensionsförsäkring 3,37%
Patric Bjurhovd 2,97%
Swedocean AB 2,73%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SciBase