GPX Medical – bolag i tidig fas som hjälper barn i densamma

Medicinteknikbolaget GPX Medical ska noteras på First North. Kapitalet ska ta bolagets produkt för övervakning av för tidigt födda barns lungfunktion mot marknadslansering. Precis som målgruppen är bolaget i tidig fas.
GPX Medical – bolag i tidig fas som hjälper barn i densamma - Hanna-Sjöström-CEO-GPX-Medicals-1080×675
Hanna Sjöström, VD för GPX Medical,.
GPX Medical September 2020
VD: Hanna Sjöström
Styrelseordförande: Märta Lewander Xu
Antal anställda: 3
Nyckelpersoners ägande: Cirka 5 %
Lista: Nasdaq First North
Aktiekurs: 6,40 kr
Antal aktier ink. utspädn: 14 miljoner
Börsvärde: 90 Mkr
Nettokassa: 22 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -20 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på max antal aktier.

Lundabaserade GPX Medical (teckningskurs 6,40 kr) grundandes 2016 som ett helägt dotterbolag till Gasporox som är listade på First North. Avsikten var att utveckla medicintekniska produkter med bas i samma teknologi för gasmätning som Gasporox använder inom livsmedelsbranschen (vår senaste större analys av Gasporox kan läsas här).

En första prototyp finns nu och kallas NEOLA. Detta är ett system för att övervaka lungfunktionen hos nyfödda barn. Den kan varna för komplikationer. Främsta målgruppen är för tidigt födda barn som behöver intensivvård.

Ett barn av tio föds för tidigt. Många gånger är lungorna underutvecklade och kan inte syresätta blodet tillräckligt. Det kan leda till ett livshotande tillstånd och komplikationer kan påverka även längre fram i livet. Den vanligaste dödsorsaken hos för tidigt födda barn är andnödssyndrom.

I dag är gängse praxis att vårdpersonalen övervakar barn manuellt. Bedömningar kan göras med hjälp av lungröntgen, EKG, syremättnadsmätningar och blodprover. Dessa åtgärder tar tid och en sen diagnos är så klart ett bekymmer. Åtgärderna är också resurskrävande och minskad användning av till exempel röntgendiagnostik och blodprover skulle spara pengar och utsätta barnen för mindre smärta och risker.

NEOLA övervakar barnets lungor konstant och har en alarmfunktion som direkt upptäcker komplikationer. Specifikt är det volymförändringar och syrgaskoncentration som mäts. Det är infrarött ljus som appliceras och detekteras med prober som fäst utanpå lungorna. Proberna är lätta att flytta och ljuset ofarligt.

Gasporox har under resans gång tagit in externa delägare i GPX, bland annat sin egen huvudägare norska Elekto Optikk. Under sensommaren delade bolaget ut alla sina aktier i GPX Medical till sina ägare och nu sker notering av dessa på First North och en nyemission av units. En unit kostar 6,40 kr och innehåller en aktie och en teckningsoption. Teckningsoptionen ger innehavaren rätt att teckna ytterligare en aktie för 8,32 kronor i oktober nästa år.

Kapitalet ska främst gå till produktutveckling, validering och regulatoriska aktiviteter för att få CE- och FDA-godkänt för NEOLA.

Läs mer om GPX Medical och andra noteringar på IPO-Guiden

IPO-GUIDE GPX Medical
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 3
Teckningskurs 6,40 kr
Rådgivare Eminova
Storlek på erbjudande 23 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 67 Mkr
Emissionskostnad Cirka 2 Mkr (9,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 80%
Investerare som ska teckna i IPO Norsk Elektro Optikk, Magnus Kenneby, Pär Josefsson, Alexander Schoeneck, Fårö Capital, m.fl. (80% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2020-09-21
Beräknad första handelsdag 2020-10-02 (11 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 240 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 4,1 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar inga flaggor i GPX Medical

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag

Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en flagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

GPX Medicals två största ägare är Norsk Elektro Optikk och Fårö Capital som före emissionen har 48% respektive 8% av aktierna. Båda ställer upp som teckningsåtagare i noteringsemissionen med 2 respektive 1 MSEK. Det är en bra signal som vi inte har någon synpunkt på. Däremot ser det inte lika bra ut när man tittar på deras lock up avtal. Den norska huvudägaren får efter 6 månader sälja halva innehavet medan övriga halvan av ägandet måste behållas i minst 12 månader. Här tycker vi den första halvan är väl frikostig. Gällande Fårö Capital så har de inte signerat något lock up avtal alls, vilket är en svaghet. Vi nöjer oss med att redogöra för detta och hissar ingen flagga.

# Komplext erbjudande

Breda kursintervall är den vanligaste formen av ett komplext erbjudande. Andra exempel är väldigt stort inslag av övertilldelningsoption eller lägen där antal aktier eller nettoskuld är svårt att beräkna.

Det är vanligt att miljardbolag som ska noteras har bakat in en övertilldelningsoption som kan nyttjas för kursstabiliserande åtgärder (en så kallad green shoe). Det är ovanligare för småbolag och rent av sällsynt för mikrocapbolag. GPX Medical tillhör här undantagen då det är ett mikrocapbolag med kursstabiliserande åtgärder i sitt IPO-upplägg. Vanligtvis motsvarar de aktier som kan ges ut genom sådan övertilldelningsoption 15% av erbjudandet i IPO:n. Det är motsvarande andel i GPX fall.
Kursstabilisering har sina fördelar men innebär också att kursstabilisatorn har möjlighet att tjäna pengar på kursnedgång. Eftersom upplägget avviker från det normala i sin storleksklass vill vi på detta sätt upplysa om detta. Vi väljer dock att inte hissa någon flagga.

Affärsvärldens syn på GPX Medical

Det här är ett forskningsdrivet utvecklingsbolag utan intäkter och med högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner kommer att äga cirka 6% av GPX Medical efter emissionen. Huvudägarna är desamma som i Gasporox. Största ägare är Norsk Elektro Optikk med cirka 47 % av aktierna före unitemissionen. Näst störst är Fårö Capital med Christer Fåhraeus i spetsen som äger cirka 8% av GPX Medical. Elektro Optikk och Fårö har teckningsåtaganden på 2 respektive 1 Mkr i emissionen. En del av nyckelpersonerna har mindre teckningsåtaganden.

Norsk Elektro Optikk har lock-up i 6 månader efter noteringen. Efter det är bara halva innehavet låst i ytterligare 6 månader. Fårö Capital har ingen lock-up. Det skickar en dålig signal.

2. Track record nyckelpersoner

VD Hanna Sjöström började 2019 och har erfarenhet från ledande positioner inom The Coca Cola Company och TePe Munhygiensprodukter. Styrelseordförande Märta Lewander Xu är VD för tidigare modern Gasporox. Ledamot Stephan Dymling är utvecklingschef för Clinical Laserthermia noterat på First North. Han är ett välkänt namn precis som ledamot Katarina Svanberg. Svanberg är ledamot i First Norh-bolaget SpectraCure och professor i bioteknik.

Huvudägaren Norsk Elektro Optikk representeras i styrelsen av dess VD Tore Gimse. Han är också styrelseordförande i Gasporox.

3. Trovärdighet produkt och strategi

Varje år föds cirka 15 miljoner barn för tidigt globalt. Marknaden för andningsstöd inriktad mot neonatal intensivvård var enligt GPX Medical värd cirka 1,5 miljarder dollar 2017. År 2026 väntas marknaden nå 2,5 miljarder dollar. NEOLA uppskattas adressera en marknad värd knappt 600 miljoner euro inom Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA.

USA står för nästan 80% av det och blir därmed bolagets viktigaste marknad vid lansering. Bedömningen är baserad på antal vårdplatser för för tidigt födda barn och känns trovärdig.

GPX Medical har utfört marknadsundersökningar och fört diskussioner med vårdgivare i Sverige och utomlands. Dessa har bekräftat att det finns ett tydligt behov för konstant lungövervakning.

Affärsmodellen är uppdelad i två ben. NEOLA ska säljas till sjukhusen genom distributörer. Det som säljs är systemet, engångsartiklar och underhåll. Därutöver är tanken att licensiera ut teknologin för integration i till exempel ventilatorer. Det är klokt att tänka i licensbanor. Rimligtvis är det främst där skalfördelar och den stora försäljningspotentialen finns.

Det finns ännu ingen klar prissättningsstrategi men för att bedöma marknadens storlek har bolaget räknat med att ett system kan tänkas kosta cirka 55 000 euro med en avskrivningstid på fem år. Förbrukningsmaterial bedöms kosta 25 euro per dag.

NEOLA finns idag som produktprototyp. Produktprototypen har i forskningsstudier i huvudsak uppfyllt de krav på funktion och prestanda som GPX Medical tillsammans med samarbetspartners vill se. Nästa steg är att starta industrialiseringsfas för att få fram en CE-märkt och FDA-godkänd produkt. Det finns enligt bolaget inga jämförbara konkurrerande produkter på marknaden.

Fulltecknad unitemission tillför bolaget cirka 20 Mkr efter kostnader. Erbjudandet innefattar en övertilldelningsoption för att hantera kursstabilisering som kan innebära att ytterligare cirka 0,5 miljoner units emitteras (läs mer i IPO-guiden ovan). Det skulle fylla på kassan med drygt 3 Mkr. Teckningsoptionen kan fylla på kassan med ytterligare 29-33 Mkr om drygt ett år.

Likviden ska användas till att fortsätta utvecklingen av NEOLA. Det innebär fortsatt produktutveckling, klinisk validering och regulatoriska processer. En del av kapitalet går till att förstärka organisationen och att underhålla patentportföljen.

NEOLA ska vara validerad under 2022 och marknadslanseras 2023 i USA och Europa. Tre år efter det är målsättningen att ha nått en marknadspenetration på 10%. Det skulle vara en betydande bedrift.

Teknologin har framöver andra möjliga applikationsområden. En sådan kan vara diagnostisering av bihåleinflammation enligt bolaget.

Grundteknologin är patenterad på alla väsentliga marknader men löper ut redan 2026. Kompletterande patent som tros skydda NEOLA är under behandling och skulle innebära patentskydd till 2035.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Affärsvärldens optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • CE-märkning och FDA-godkännande av NEOLA

NEOLA ska tas från prototyp till en lanseringsfärdig, validerad och godkänd produkt. Det är löftet som GPX Medical ger. Att ta det i mål inom utsatt tid och utan ytterligare kapitaliseringar kommer att vara värdedrivande.

Optimistiskt scenario

GPX Medical Idag Tänkbart 2023
Avklarad milstolpe Produktprototyp Säljstart
Kommande värdedrivare (i)  Validering, FDA-godkännande  Marknadslansering i USA
Värderingsmodell (ii)  e.m  e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -20 Mkr Neg
Börsvärde, Mkr (iii) 90 Mkr 400 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 310%

Tabellförklaring Optimistiskt scenario

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Affärsvärlden huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Affärsvärlden enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Affärsvärldens (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Affärsvärldens optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finansieringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Efter genomförd unitemission exklusive övertilldelning och teckningsoption värderas GPX Medical till cirka 67 Mkr. Ett möjligt jämförelseobjekt är Spotlightlistade Monivent. Vår analys av bolaget kan läsas här. Monivents produkt NEO100 mäter luftflödet till nyfödda i ett akut skede.Moinvent adresserar också en miljardmarknad och räknar med produktlansering de närmaste åren. Monivent värderas i nivå med GPX Medicals postmoney-värdering.

Andra möjliga jämförelseobjekt är Obstecare och Calmark som värderas till 45 respektive 120 Mkr. Obstecare har drabbats av bakslag relaterat till ansökan om godkännande för den amerikanska marknaden. Aktien har därför fallit rejält den senaste tiden.

I det korta perspektivet finns det ingen anledning att värdera GPX Medical lägre än Monivent (70 Mkr) och kanske upp mot Calmarks nivåer (120 Mkr). Därmed finns det viss potential till en kortsiktig uppvärdering.

På längre sikt är potentialen betydande om bolagets målsättning om att nå 10 % av den potentiella marknaden tre år efter lansering.

Pessimistiskt scenario

Aktieägarna ska vara medvetna om att GPX Medical befinner sig i tidig fas. NEOLA befinner sig i dag på prototypstadiet. Det är många steg att passera innan produkten är CE-märkt och FDA-godkänd.

Som vi förstår det ska kapitalinjektionen från unitemissionen inklusive teckningsoptionen vara tillräckligt enligt liggande plan för att nå fram till möjlig marknadslansering. Därefter är det rimligt att räkna med att det är dags för en ny finansieringsrunda. Den kan ta många olika former men som aktieägare är det klokt att ställa in sig på en företrädesemission.

Affärsvärldens slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Nyttan med NEOLA är tydlig och behjärtansvärd. Det finns ett behov på marknaden och därmed förutsättningar för att GPX Medical kan bli ett framgångsrikt bolag på sikt. Med det sagt är bolaget i tidig fas och värderingen efter genomförd unitemission är rimlig.

De senaste månaderna har småbolagshaussen varit extrem och fattar placerarna tycke för GPX Medical finns det potential för en framgångsrik listningsemission och kortsiktig uppvärdering som följd. Blir intresset istället svagt finns en kursstabilisering som initialt kan hålla aktien under armarna. Vi landar i en fyra på tärningen.

Så ser Affärsvärlden på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Affärsvärldens åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Affärsvärldens slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Affärsvärlden sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold