Analys Aktietorget
God chans för positiva provresultat för Alphahelix
Aktietorgsnoterade AlphaHelix är moderbolag till de helägda bolagen Techtum Lab och AlphaHelix Technologies. Börsvärdet är blygsamma 53 Mkr och aktien är inte alls likvid.
I moderbolaget finns bolagets patenterade teknologi avseende ”superkonvektion”, som möjliggör identifiering av virus och bakterier snabbare och känsligare än annan teknologi på marknaden. Den patenterade funktionen möjliggör även svåra tekniker som HPE-PCR.
Techtum omsätter cirka 24 Mkr per år med historiskt god lönsamhet. Sedan 40 år är Techtum en etablerad distributör i Sverige och Norden av instrument och produkter till laboratorier. Techtum säljer utrustning och förbrukningsvaror för DNA-analyser (metoder och teknologier med branschförkortningar som PCR/QPCR/dPCR/NGS) samt vätskehantering och biobanker.
I dotterbolaget Alphahelix Technologies ligger i första hand framtidssatsningar på egna produkter. Bland dessa kan nämnas vätskeroboten Rob, PCR-maskinen αAmp och ForenSafe, ett enzym som förbättrar kriminaltekniska prover.
Samt inte minst BugScreener, som bygger på Techtums metod för snabb, känslig och kostnadseffektiv provpreparering vid screening av MRSA, alltså antibiotikaresistenta bakterier.
2014 la Alphahelix om sina redovisningsprinciper.
– AlphaHelix har en lång historik av uppblåst balansräkning. Det har vi ägnat tre år åt att städa i. I april kommer vi äntligen att ha ett bolag helt fritt från goodwill, immateriella anläggningstillgångar och annat trams i balansräkningen. Nu drabbas förvisso både resultat och soliditet på kort sikt men vi tror att marknaden tänker långsiktigt; precis som vi, skriver styrelseordförande Mikael Havsjö i en kommentar.
Alphahelix lägger betydande resurser på utveckling. Eftersom man gjort det föredömligt konservativa valet att inte aktivera utvecklingskostnader så påverkar framtidssatsningarna dagens resultat negativt. Senaste tiden har mycket pengar lagts på CE/IVD-registrering av vätskeroboten Rob. Många diagnostikkunder kräver detta och ingen av konkurrenterna har ordnat det än. En annan faktor är att affärsmodellen håller på att skruvas om.
Techtum har inlett en omfattande omorganisation. Syftet är att säkerställa lönsamheten trots att man tappar viktig omsättning när man vid årsskiftet blev av med distributionsavtalet gällande KAPA-produkter. Fokus blir nu mer tydligt på mer omfattande systemförsäljning.
– De satsningar som inleddes under 2015 börjar nu synas i siffrorna. Det handlar framförallt om systemförsäljningar inom BioBanking och större utrustningar. Fördelen med dessa affärer är att de genererar omsättning under lång tid framöver; nackdelen att marginalerna är något lägre; vilket också syns på periodens marginal, skriver vd Mattias Molin i delårsrapporten för tredje kvartalet.
De två intressantaste sakerna i Alphahelix just nu är i vårt tycke BugScreener och ett planerat framtida joint venture inom tekniken HPE-PCR.
BugScreener
Detta är en produktifiering och vidareutveckling av Techtums MRSA-plattform. Resultatet är ”The BugScreener” – en komplett lösning för detektion av odlade bakterier i rör; från prov till resultat.
BugScreener skiljer sig från Techtums MRSA-plattform genom ökad känslighet samtidigt som tidsåtgång och provkostnad minskats. BugScreener har också bredare användningsområde, då den inte är låst till MRSA. Nytt är också skalbarheten där BugScreener kan användas manuellt för korta serier och skalas upp med full automation för laboratorier med stora provvolymer.
I samband med introduktionen av BugScreener har Alphahelix tecknat ett partneravtal där Hamilton Robotics, en robottillverkare med service och installationssupport över hela världen, erbjuder en robotlösning med Alphahelix varumärke. BugScreener är nylanserat och Alphahelix har tecknat avtal om ett system till Finland.
– Avtalet sträcker sig över tre år initialt och förväntas ge cirka 2,5 Mkr i årlig intäkt. Kunden kommer att köra minst 100.000 MRSA-tester årligen genom BugScreener. Alphahelix äger maskinutrustningen i systemet och kunden betalar per prov. Installationen omfattar bland annat två Rob-produkter och automation från Hamilton Robotics, skriver Alphahelix i pressmeddelandet.
Joint venture med Expression Analytics inom HPE-PCR
Alphahelix har tecknat avtal med finländska Expression Analytics gällande utveckling och kommersialisering av så kallad HPE-PCR (Heat Pulse Extension-PCR).
Expression Analytics patenterade metod möjliggör analys av DNA molekyler som tidigare inte gått att analysera via PCR. Metoden kräver maximal prestanda vilket innebär att Alphahelix patent inom superkonvektion är ett optimalt alternativ.
Nu finansierar Alphahelix utveckling fokuserad på applikationer för det snabbt expanderande området Next Generation Sequencing (NGS) som förväntas avslutas detta kvartal.
– Idag domineras marknaden av tre stora aktörer; som alla kan ha intresse av denna teknik. Eftersom tekniken är beroende av patent hos både Alphahelix och Expression Analytics ville vi underlätta diskussionerna genom att skapa en gemensam samtalspart för eventuella köpare av tekniken. Ambitionen är att skapa ett gemensamt bolag med Expression Analytics.” berättar VD Mattias Molin.
Börsplus syn på Alphahelix
Investeringar i entreprenörsdrivna utvecklingsföretag med minimala intäkter och högtflygande planer kräver andra metoder än vanliga börsaktier. I faktarutan i slutet av artikeln beskrivs metoden som Börsplus använt för denna analys.
1. Incitament nyckelpersoner
Mycket bra. Entreprenörerna bakom Techtum, Mikael Havsjö, Håkan Evefors och Ulrica Karlsson, äger drygt halva Alphahelix via ett gemensamt holdingbolag. Mikael Havsjö arbetar som vd i dotterbolaget Alphahelix Technologies. Håkan Evefors arbetar som vd för Techtum och Ulrica Karlsson är CFO för koncernen. Vd Mattias Molin arbetar bara deltid men har ett bra optionspaket.
2. Track record nyckelpersoner
Ägarna har gjort ett bra jobb med Techtum som har fina kunder och en gedigen lönsamhetshistorik. Nysatsningarna på egna produkter verkar också sunda och verklighetsförankrade och vd Mattias Molin har relevanta affärserfarenheter som kompletterar huvudägarnas bakgrund.
3. Trovärdighet för produkt och strategi
- Börsplus syn är att MRSA och antibiotikaresistens är ett högintressant område där Alphahelix har mycket lovande aktiviteter på gång. Om BugScreener vinner gehör på marknaden så öppnas en potentiellt mycket lukrativ marknad. Man är fortfarande i ett tidigt skede men de första tecknen är positiva.
- Även strategin inom HPE-PCR är intressant men vi vågar inte gissa på vilka potentiella värden det finns i tekniken för Alphahelix del.
4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario
- Antingen måste BugScreener bli en framgångsrik produkt där det börjar trilla in pressmeddelanden om fler försäljningar till stora användare.
- Alternativt måste HPE-PCR-satsningen gå bra. En första avstämning blir om man till sommaren bildar ett joint venture med Expression Analytics. Det vore också önskvärt med en tydligare uppskattning av värdet på tekniken eller marknaden. Helst vill man så klart se att tekniken säljs för någon skyhög värdering till en av de tre marknadsdominanterna.
- Om de båda ovanstående punkterna inte blir verklighet eller dröjer så vill man se att Techtums löpande verksamhet rullar på och kan man kompensera för KAPA-bortfallet. Detta skulle skapa ett trevligt värderingsgolv för aktien.
5. Väsentliga frågor
Hur lönsamt blir det om Alphahelix får en stor installerad bas av BugScreeners som används flitigt?
Hur stort är det potentiella värdet på HPE-PCR-tekniken i ett framtida joint venture?
Hur stor är hävstången i affärsmodellen om koncernen skruvar om till en större andel systemförsäljning med återkommande intäkter?
Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivarna är Techtums omsättning samt kommersialiseringen av BugScreener och HPE-PCR.
ALPHAHELIX | Idag | Tänkbart om några år |
Värdedrivare (i) | Omsättning Techtum, kommersialisering BugScreener och i JV för HPE-PCR. | Återkommande intäkter från installerad bas av system. |
Uppnådd nivå Värdedrivare | Omsättning ca 24 Mkr | Omsättning ca 50 Mkr |
Värdering, kr / styck (ii) | EV / Sales cirka 2,2 | EV / Sales cirka 5,0 |
Resultatnivå, cirka | Ca 10 procent marginal | Högre än idag |
Värdering, Mkr (iii) | 53 Mkr vid börskurs 1 krona | 250 Mkr |
Värdeutväxling, “fulbrutto” (iv) | 4,7 x |
Tabellförklaring
(i) Värdedrivaren är det enligt Börsplus enskilt viktigaste måttet för att förstå bolagets utveckling.
(ii) Värderingen avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering per enhet. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering per enhet av värdedrivaren.
(iii) Dagens börsvärde respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering per enhet.
(iv) Värdeutveckling “fulbrutto” är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt uttryckt som att investeraren kan få “X gånger insatsen tillbaka”.
Hänsyn tas inte till kassa eller eventuella framtida finansieringsbehov, därav benämningen “fulbrutto”.
Optimistiskt scenario
Tabellen ovan visar ett exempel på hur Alphahelix kan se ut om BugScreener blir en succé som kan omvandlas till återkommande intäkter från en växande installerad bas. Ett börsvärde på 250 Mkr är inte otänkbart i det läget. Detta är optimistiskt men å andra sidan finns uppsida från exempelvis HPE-PCR och annat som inte syns i denna värderingsskiss.
Pessimistiskt scenario
Risken är hög när egna produkter ska rullas ut. Om produktsatsningarna inte flyger så måste aktien räknas hem på Techtums distributionsaffär. En halvering till 50 öre per aktie är då rimlig.
Börsplus slutsats
Alphahelix är helt klart ett förhoppningsbolag men vi tycker om kombinationen av motiverade entreprenörer, flera ”skott i bössan” och en grundaffär som ger lite stadga. Likviditeten i aktien är kass och köper man in sig så måste man vara långsiktig. Med det sagt så ser vi Alphahelix som en ny favorit i kategorin förhoppningsbolag.
Ägare Alphahelix | Värde (MSEK) | Kapital |
Mikael Havsjö via bolag | 27,8 | 52,7% |
Avanza Pension | 3,7 | 6,9% |
Bengt Koltman | 2,2 | 4,1% |
Thomas Petersson | 1,2 | 2,3% |
Jörgen Henriksen | 1,2 | 2,3% |
Nordnet Pensionsförsäkring | 1,1 | 2,0% |
Peter Ryman | 0,9 | 1,7% |
Mare Invest AB | 0,7 | 1,3% |
Krister Ek | 0,7 | 1,3% |
Marie Ellinor Malmqvist | 0,6 | 1,2% |
Källa: Holdings |
Så ser Börsplus på utvecklingsbolag
Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.
1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man lägga ner researchen redan här.
2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej.
3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer är helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario
Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.
En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:
- Kundtillväxten ökar
- Positiva forskningsresultat (Life Science)
- Framgångsrik lansering utomlands
- Lyckad prospektering (råvarubolag)
- Inget priskrig från stark konkurrent
- Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin
5. Väsentliga frågor
Vilka centrala pusselbitar saknas? Detta ska vara frågor där man har goda skäl att tro att svaret kan göra skillnad på vilken slutsats man landar i. Det handlar alltså inte om att lägga ett 1000-bitars pussel utan om att identifiera vilka bitar som är nycklar till att komma fram till rätt slutsats om vad helhetsbilden visar.
Ofta kan man inte få fram svaren här och nu men det har ett egenvärde att försöka identifiera vilka som är de viktiga frågorna att hålla koll på framöver.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.