G4S har vacklat på sin vakt

Svenska Securitas huvudkonkurrent G4S har de senaste åren mest raglat runt. Aktien är tillbaka på 2007 års nivåer. Kanske är det dags för Christer Gardell att göra ett nytt försök att bända loss värdehanteringen ur G4S? Aktien är inget uppenbart fynd även om den är klart mer intressant än det dyra Securitas.

Den brittisk-danska säkerhetsjätten G4S har ägnat mycket tid de senaste åren åt att komma tillrätta med olika kriser och att göra sig av med olönsamma dotterbolag. Strategin för tillväxt och högre underliggande lönsamhet är otydlig. G4S börskurs är tillbaka på nivåer där aktien var för nio år sedan. Bolaget står och stampar och verkar inte riktigt ha någon plan för framtiden.

Kanske hänger det samman med att G4S även ägarmässigt driver ganska mycket vind för våg. Tidigare var den svensk-danska familjen Philip-Sörensen huvudägare men dessa har nu sålt och därmed finns inte heller någon personkoppling tillbaka till den tid då familjen Philip-Sörensen ägde både svenska Securitas och danska Group 4 Falck, som 2004 gick samman med brittiska Securicor och bildade G4S.

Senast G4S hade en aktiv storägare var när svenske Christer Gardells aktivistfond Cevian hoppade in och försökte övertyga G4S om att knoppa av den lönsamma värdetransportverksamheten. Detta lyckades inte och Cevian försvann ur ägarlistan med oförrättat ärende.

Det var nog synd, för G4S är ett bolag som verkar vara i stort behov av en ny bra ägare. Gardells idé var att G4S borde göra som Securitas och skilja på bevakning och värdehantering. Det var och är vettigt tänkt eftersom kundstruktur och marknadslogik är väldigt olika. Värdehantering befinner sig också i ett intressant läge där marknaden konsolideras till färre aktörer som med tiden kan tänkas få riktigt fin lönsamhet.

Så ser åtminstone Loomis anhängare på saken och börskursen är därefter. En duktig riskkapitalfirma eller en långsiktig aktivistfond skulle på några års sikt sannolikt kunna utveckla stora värden ur G4S.

Men om det inte händer, hur kommer det då gå med aktien?

Förmodligen rätt okej, är vår bedömning.

Bolaget kämpar som sagt med lönsamheten men i vårt huvudscenario gör G4S nästa år en vinst på 0,16 pund per aktie vilket till p/e 15 ger en börskurs som inklusive utdelningar ligger 20 procent över dagens. Det är en fin avkastning på 12–24 månader. I ett optmistiskt scenario kan G4S lyfta marginalen till 6,5 procent med en tillväxt på 3–5 procent. Hade inte G4S varit så “otursförföljt” så skulle detta vara ganska modesta antaganden för ett bolag med mycket verksamhet inom värdehantering (som ska ha höga marginaler) och på tillväxtmarknader (som ska uppvisa högre tillväxt). I ett optimistiskt scenario kommer dessa prestationer också åtföljas av att marknaden ger G4S en lite bättre värdering. Med p/e 17 blir uppsidan i aktien cirka 55 procent.

Nedsidan är dessvärre också väldigt lätt att visualisera med tanke på G4S mediokra prestationer. I vårt pessimistiska scenario masar sig lönsamheten inte varaktigt över 4,5 procent med obefintlig tillväxt. Då kan aktien falla ner mot närmare 1 pund per aktie. Sammanvägt är vi neutrala till aktien även om den framstår som klart intressantare än det redan upptrissade Securitas. Avancerade investerare kan överväga att sälja Securitas och samtidigt köpa G4S.

Läs fördjupad analys ↓

Fördjupad analys G4S

G4S som bolag

G4S är världens största säkerhetsföretag med verksamhet inom bemannad bevakning, larm och övervakning, kontanthantering, med mera. Koncernen är en av de allra största arbetsgivarna i världen med över 600 000 anställda i fler än 100 olika länder. Bortsett från viss övervikt mot Storbritannien och Irland är försäljningen på nära 7 miljarder brittiska pund om året väl spridd över jordklotet. G4S har historiskt redovisat en rörelsemarginal på cirka 6 procent under ett flertal år. Denna trend har dock brutits efter dåliga leveranser vid OS i London 2012, rättsliga problem efter överfakturering på statliga kontrakt i Storbritannien, samt stora omstruktureringskostnader. Nu väntas återigen rörelsemarginalen närma sig 6 procent.

G4S affärsmodell

G4S är ett något spretigare bolag jämfört med huvudkonkurrenten Securitas. Merparten av omsättningen kommer likt Securitas från säkerhetstjänster som stationär och mobil bevakning, utryckningstjänster och säkerhetssystem och teknik. Här ryms dock även hantering av fångtransporter, elektronisk övervakning av brottslingar, samt skötsel av häkten och liknande. Bolagets andra affärsområde levererar tjänster i anslutning till kontanthantering och stod för cirka 16 procent av koncernens omsättning för 2014. Detta kan gälla transportering av kontanter mellan exempelvis detaljhandeln och banker, påfyllning av bankomater, samt andra tjänster i anslutning till detta.

G4S marknad

Säkerhetsmarknaden som helhet är inte särskilt konjunkturkänslig då efterfrågan är någorlunda stabil över tid och kontraktstiderna ofta är långa. Inom denna marknad ryms dock två olika affärer med vitt skilda förutsättningar. Å ena sidan har vi den traditionella bemannade bevakningen som visserligen växer i utvecklingsländerna men på mogna marknader råder sämre förhållanden med tuff priskonkurrens. Personal står här för en stor del av kostnaderna så det är viktigt att hålla lönerna under kontroll eller föra vidare dessa kostnadsökningar till kund. För mobil bemannad bevakning är densitet viktigt, alltså att ha tillräckligt tät bevakning för att patrullering ska bli kostnadseffektivt och responstider låga vid utryckningar. Detta kan potentiellt göra det svårt att dra ned på kostnader om efterfrågan viker, utan att samtidigt försämra kvaliteten på den tjänst som levereras. Marknaden för denna typ av tjänster är generellt väldigt fragmenterad och består främst av mindre aktörer verksamma inom en viss region.

På mogna marknader växer dock säkerhetslösningar med fjärrbevakning och annan teknik fram som ett allt viktigare alternativ. I stället för att vakter ska patrullera ett område kan företag sköta sin bevakning och avskräcka brottslingar genom exempelvis kameraövervakning. Lönekostnader blir en mindre del i affären, medan teknikkomponenter och teknisk expertis blir en större. Att denna typ av bevakning över tid kommer bli en allt mer effektiv och attraktiv lösning är troligt. Samtidigt kan man fundera kring hur säkerhetsföretag med en stor andel traditionell bevakning ska klara omställningen. G4S är en av de stora aktörerna inom detta område tillsammans med företag som Securitas och Allied Barton. Blickar man framåt känns dock strategin inte särskilt tydlig, eller så lyckas man inte kommunicera den tillräckligt väl.

Kontanthanteringsverksamheten, som utgör en mindre del av G4S, är en mer konsoliderad marknad. Kontanthantering växer inte i dagens samhälle när fler betalningar görs med kort. Detta innebär samtidigt att det är mer attraktivt för banker att outsourca hanteringen till aktörer som G4S eller svenska Loomis. Även om omsättningstillväxten för marknaden sannolikt blir låg spekulerar vissa i att marginalerna för denna typ verksamhet blir högre än runt 10 procent där de ofta ligger i dag.

G4S strategi och mål

G4S har en rad olika misslyckanden bakom sig som inkluderar ogenomtänkta förvärvsplaner, underbemanning vid OS i London 2012, säkerhetsbrister vid bevakning av kärnkraftverk och otillåten överfakturering på statliga fjärrövervakningskontrakt. Överst på företagets agenda står därför att förändra kulturen i bolaget. Detta är en svår uppgift, som kanske är lätt att ta sig an med hjälp av fina ord i en årsredovisning men betydligt svårare att råda bot på i verkligheten. Utöver detta omstrukturerar man bolaget för att öka effektiviteten, och man tillämpar sedan 2013 även en ”aktiv portföljstrategi” där underlönsamma verksamheter avyttras. Sammantaget är dock helhetsbilden att det råder en skriande brist på mer konkreta planer, och några finansiella mål kommuniceras knappt till aktieägarna.

G4S aktie

Till en börskurs runt 2,2 brittiska pund eller 22 danska kronor (aktien är parallellnoterad i Köpenhamn) har G4S ett börsvärde motsvarande cirka 42 miljarder svenska kronor. Aktien har gått riktigt knackigt på börsen under lång tid och har inte alls hängt med den uppvärdering som skett under de senaste tre åren. I dag handlas den till samma pris som runt 2006–2007. Då var G4S dock ett bolag med högre tillväxt och stabil rörelsemarginal som handlades till 20 gånger årsvinsten, medan det i dag snarare kostar 15 gånger den årsvinst som bedöms vara normal för G4S. Den haltande börskursen förklaras även av en dålig utveckling på vinsten per aktie, där det är ett par år kvar innan 2010 års toppnotering kan bräckas. Analytiker förväntar sig att bolaget återigen ska ha en rörelsemarginal på runt 6 procent och om det infrias kan aktien ändå ge en god avkastning.

G4S ägs i huvudsak av olika institutionella ägare. 2013 tog den svenska aktivistfonden Cevian Capital en position på 5 procent i bolaget, bland annat med syftet att driva på en avknoppning av kontanthanteringsverksamheten. Man fick inte gehör för denna åsikt och innehavet såldes sedermera.

Tidigare aktieanalyser:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET