Från dyrt till överkomligt

Årets börsras har gjort att en rad av börsens kvalitetsbolag har kommit ned till mer aptitliga nivåer rent värderingsmässigt. Afv listar ett par kvalitativa bolag som lockar till köp.
Från dyrt till överkomligt - Thule
Foto: Thule

Börsen har rasat till följd av den perfekta stormen; krig i Europa samt risk för stagflation och minskade kvantitativa lättnader. Den tuffa starten på året har lett till att en rad av börsens mer kvalitativa bolag har kommit ned till mer attraktiva nivåer. Afv listar ett par intressanta bolag med begränsad Rysslandsexponering.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2022E EV/Ebit 2022E EV/Sales 2022E Ebit-marginal 2022E % Årlig tillväxt 2022-2024E %
Thule -1,0 19,8 15,3 3,3 21,8 5,5
Evolution -9,0 23,9 21,8 13,8 63,3 21,2
Bahnhof -12,7 21,0 15,0 1,7 11,6 7,4
Avanza -23,3 20,1 15,5 10,1 65,2 7,7
Note 133,2 20,0 16,4 1,6 9,8 19,0
Genomsnitt 17,4 21,0 16,8 6,1 34,4 12,2
Källa: Affärsvärlden / Factset
* Årlig tillväxt 2021-2023E

Thule

Thule är världsledande inom cykelhållare, takräcken och takboxar till bilen. Under senare år har bolaget även tagit en marknadsledande position inom cykelvagnar för barn samt stärkt närvaron inom cykelbarnstolar och barnvagnar. Thule är verksamma i 140 marknader. De tre största marknaderna är övriga Europa, Tyskland och USA. I samtal med Afv uppger Thule att exponeringen mot Ryssland, Ukraina och Belarus understiger 1%.

Thule har en god historik av tillväxt sedan noteringen. I genomsnitt har bolaget växt med över 10%. Rörelseresultatet har växt snabbare än så. Fjolåret innebar en rejäl pandemiboost där omsättningen växte med hela 30%. Marginalen stärktes ytterligare och ligger för helåret 2021 på starka 22,5%.

Den stora konkurrensfördelen är varumärket. Det ger dels god prissättningsförmåga (pricing power), dels möjliggör det för ledningen att expandera till nya vertikaler. Under Q4-presentationen avslöjade VD Magnus Welander att bolaget ska lansera två nya produktområden, som ska presenteras under kapitalmarknadsdagen senare i vår och lanseras under 2023. Ett framgångsrikt exempel på detta är bolagets satsning inom affärsområdet Active with Kids avseende cykelvagnar, cykelbarnstolar och barnvagnar. Lite mindre imponerande är satsningen inom väskor. Segmentet har dock drabbats av en pandemi.

Värderingen har länge varit hög för kvalitetsbolaget. Aktien toppade på 550 kr i julas och handlas numer kring 360 kr. Tappet gör att bolaget har gått från att värderats till EV/Ebit 22x till 16x för 2022. Det senare är attraktivt och aktien går nu att räkna hem på mer skäliga multiplar. Afv skruvar upp sitt neutrala råd till ett köpråd.

Evolution

Livecasinoaktören Evolution är kanske en av börsens mest crowded trades. Bolaget är den tionde mest ägda aktien på Avanza, strax bakom katastrofbolaget SAS. Kursutvecklingen har varit svag till följd av oro kring intäkter från oreglerade marknader, en fientlig blankarrapport och fonder som lämnat i ljuset av ESG-hetsen. Aktien är ned drygt 30% i år och runt 43% sedan toppnivåerna i fjol kring 1 600 kr.

Den operativa utvecklingen talar dock sitt tydliga språk. Under 2021 växte omsättningen med hela 90% och rörelsemarginalen landade på imponerande 61,1%. Stockholmsbörsens mest lönsamma bolag? Framöver spår konsensus en tillväxt kring 30% medan Afv räknar något mer defensivt på en genomsnittlig tillväxt kring 24%.

Den goda lönsamheten gör att Evolution kan plöja ned nära 300 Mkr i nyutveckling av spel och motsvarande belopp i materiella tillgångar. Under 2022 ska 88 nya spel lanseras. Sannolikt blir det svårt för konkurrenter att springa ikapp Evolutions stora försprång. Det är svårt att svara på vad som ska knäcka bolagets starka marginaler som sannolikt sticker i ögonen på operatörerna.

Den fundamentala utvecklingen i bolaget parat med aktiens kräftgång har lett till en attraktiv värdering.  För 2022 handlas aktien till EV/Ebit 22x enligt konsensus. I fjol låg motsvarande multipel på drygt 50x. Blickar vi fram till 2024 sjunker värderingen till 13,8x. Aptitligt. Afv synade nyligen bolaget och landade i en köprekommendation.

Bahnhof

Bredbandsleverantören Bahnhof har länge varit en sektorfavorit för Afv. Ledningen har lyckats växa bolaget tvåsiffrigt sedan noteringen 2007. Den starka tillväxtresan ser dock ut att lida mot sitt slut då bredbandsutbyggnaden i stor mån är avklarad.

I vår senaste analys pekade vi på att tillväxten har kommit ned samtidigt som värderingen har kommit upp. Ingen klockren kombination. Rådet blev då neutralt. Vi pekade på att nivåer kring 34 kr skulle kunna vara av intresse.

Aktien handlas nu runt 31 kr. Enligt konsensus handlas bolaget till EV/Ebit 15x på 2022 års rörelseresultat. Därtill handlar det om en icke-cyklisk aktör med begränsad fundamental exponering mot den turbulens som råder i kölvattnet av kriget. I senaste kvartalet pressades dock lönsamheten vilket kan ha att göra med höga energipriser som slår mot verksamheten inom datacenter. Bolaget är fåordigt om utvecklingen men vi ser risk att det fortsätter på kort sikt. För den långsiktige lockar dock aktien i dessa tider av kris.

Avanza

Nätmäklarens aktie har rasat rejält i år, runt 40%. Det är drygt 10 procentenheter sämre än konkurrenten Nordnet. Värderingsmässigt har Avanza har kommit ned från nivåer strax under P/E 30x till P/E 20x på 2022 års estimerade rörelseresultat. Bolaget bör tjäna på börstumultet och den ökade handeln. Risken sticker dock ut som hög om det skulle bli en riktigt börskrasch där privatsparare flyr aktiemarknaden.

För den som tror på ökad handel men att kraschen uteblir kan aktien bli en bra placering. En joker är en eventuell flykt från svenska aktier till utländska aktier som kan ge goda intäkter i form av valutaväxling. Å andra sidan kan minskad fondhandel tynga fondprovisionerna. Därtill har ordförande och grundaren Sven Hagströmer passat på att köpa aktier. Hagströmer har köpt 110 000 aktier till ett värde av 22 Mkr under året.

Note

Note är en av norra Europas ledande kontraktstillverkare inom elektronikbaserade produkter. Bolaget tillverkar bland annat kretskort, delmontage och kompletta produkter. På kundlistan hittar vi exempelvis Plejd.

Operationellt har utvecklingen inte varit någon besvikelse. Under 2021 växte omsättningen med 41% (varav 30% organiskt) och rörelsemarginalen landade på rekordhöga 9,5%. Note har parerat halvledarbristen väl under fjolåret. Än så länge menar bolaget i kontakt med Afv på att kriget inte har påverkat situationen kring halvledare åt något håll. De ser ännu inga indikationer på prishöjningar, men det kan finnas viss fördröjning kring detta. Bolaget har dock goda möjligheter att föra över merparten av kostnadsökningarna mot kunderna, enligt ledningen.

Den starka efterfrågan har mynnat ut i nya mål som bolaget presenterade under kapitalmarknadsdagen i slutet på 2021. Note siktar på att nå minst 5 miljarder i omsättning och en rörelsemarginal på minst 10%. Detta ska uppnås senast 2025. Inklusive de senaste förvärvet krävs en årlig tillväxt på cirka 16% för att nå målet. Detta ska nås genom hög organisk tillväxt samt förvärv.

Vidare gynnas Note av att många bolag flyttar hem sin produktion samtidigt som överkapaciteten på marknaden har minskat. Detta har lett till dubblerade marginaler för Note. Från 4-5% år 2015-2016 till dagens dryga 9%. Vidare kan de skryta med nöjda kunder där 95% av kunderna fortsätter att använda bolaget när en ny generation lanseras .

Note är ett av Afv:s bästa köpråd. Både den operationella utvecklingen och kursresan har varit stark. Under 2021 steg aktien med nära 290%. Sist vi räknade på aktien fick investerare betala drygt EV/Ebit 20x för 2022 års rörelsevinst. Efter årets nedgång på 30% handlas aktien på Afv:s estimat till EV/Ebit 16x. Det är attraktivt givet bolagets starka fundamentala trend och de fina framtidsutsikterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser