Fortsätter Enzymaticas snorsnabba tillväxt?

Enzymatica växer så det knakar med sin förkylningsprodukt Coldzyme. Tanken är att fortsätta den internationella expansionen och det är svårt att se vad som ska stoppa bolagets framfart. En kapitalanskaffning i år är trolig, men inte given. Vi är positivt inställda till aktien.
Fortsätter Enzymaticas snorsnabba tillväxt? - 0215963e-a3fa-4c2a-a745-ed3b571f66fffitcroph450q80upscaletruew800s34f55f9b319c4c72b150821f62f40d5b6379e224

Enzymatica utvecklar produkter mot infektionsrelaterade sjukdomar baserade på en barriärteknologi byggd på det unika enzymet ”köldanpassat trypsin” som bildas i torskens bukspottskörtel. Enzymet utvinns som en biprodukt från fiskrens och har egenskaper som skyddar mot exempelivs virus i miljöer med kroppstemperatur.

Den första produkten ColdZyme förhindrar och förkortar förkylningar genom att reducera virusmängden. Produkten har lyckats växa rejält i Sverige sedan lanseringen 2013. Varumärkeskännedomen är hög och ColdZyme återfinns på apotekens bästsäljarlistor. Produkten tas som ett munspray.

Dokumentationen kring ColdZyme är stark och flera studier visar produktens positiva effekter mot förkylning. Det finns konkurrens men vi kan inte hitta någon som kan backa upp sina påståenden med samma trovärdighet som Enzymatica. ColdZyme verkar mot orsaken till förkylningar, inte bara symtomlindrande.

Enzymatica Maj 2018
VD: Fredrik Lindberg
Styrelseordförande: Bengt Baron
Antal anställda: 23
Nyckelpersoners ägande: Cirka 26 %
Lista: First North
Aktiekurs: 3,83 kr
Antal aktier ink. utspädn: 94,6 miljoner
Börsvärde: 362 Mkr
Nettokassa: 8 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -24 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Enzymatica

Enzymatica ser ut att vara på väg ut ur förhoppningsstadiet. Bolaget har betydande intäkter men har långt kvar till att visa vinst. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Ledning och styrelse i Enzymatica äger knappt 30 procent av bolaget. Störst ägare är Mats K Andersson som äger cirka 13 procent. Bland övriga större ägare märks näringslivskändisar som Håkan Roos och Björn Algkvist med vardera drygt 6 procent av Enzymatica.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Fredrik Lindberg är läkare med lång erfarenhet från life science-industrin. Han är bl a grundare och tidigare vd på Smallcap-listade Bonesupport. Resten av ledningsgruppen på totalt 7 personer har också bra bakgrunder och kompetenser. Styrelseordförande är OS-medaljören i simning Bengt Baron som bl a varit vd för Cloetta. Ledamot Marianne Dicander Alexandersson har ett intressant cv som tidigare vd för Global Health Partners och sjätte AP-fonden. Hon återfinns också i styrelserna för bl a Camurus och Recipharm. På det hela taget är det en stark laguppställning som leder Enzymatica.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Enzymaticas målsättning för ColdZyme är global. Den tillämpade strategin är vedertagen. Försäljningen på hemmamarknaden inklusive Danmark och Norge sköts av den egna organisationen. Det är klokt eftersom det inte kräver så mycket resurser och ger betydande erfarenheter och lärdomar. Resten av Europa, och i förlängningen världen, ska nås genom distributörer. Enzymatica tog ganska god tid på sig att hitta den första stora distributören i tyska STADA. ColdZyme lanserades på hemmamarknaden redan 2013 men avtalet med STADA lät vänta på sig till 2017. Det tyder på noggrannhet och urskiljning. STADA är marknadsledande inom förkylningssegmentet på flera stora marknader. Produkterna säljs via apotek och hälsofackhandel både under eget varumärke och kombinerade varumärken. Att använda sig av distributörer innebär lägre bruttomarginal men i gengäld får distributörerna stå för marknadsinvesteringarna.

ColdZyme finns i någon form av varumärke förutom på nämnda marknader också i England, Spanien, Finland, Grekland och på Island. Enzymaticas målsättning är att teckna åtminstone ett nytt distributionsavtal för en större marknad under innevarande år. För att nå marknader utanför EU krävs regulatoriska tillstånd av olika dignitet. ColdZyme klassas inte som läkemedel utan som medicinteknisk produkt. Det är med andra ord CE-märkning och motsvarande som krävs vilket är billigare och enklare än kliniska studier. Eftersom förkylningssäsongen bara sträcker sig över ett par månader borde det ligga högt på agendan hos Enzymatica att lansera ColdZyme i länder med ett annat säsongsmönster. Enzymatica har ett samarbetsavtal med Symbion som är grossist i Australien och på Nya Zeeland. Arbetet med registreringen pågår. Här kan vi förhoppningsvis ana tillväxt som marknaden inte riktigt räknat med. Andra intressanta marknader på sikt är Sydafrika och Brasilien.

Enzymatica hade betydande försäljningsframgångar i Sverige, Danmark och Tyskland förra året. Omsättningen blev knappt 60 Mkr vilket innebar en tillväxt på mer än 60 procent jämfört med 2016. Tillväxt kostar dock. Rörelseresultatet hamnade på -30 Mkr. De två senaste kvartalen har kassaflödet legat runt noll.

Försäljningstillväxten för första kvartalet i år var något under tillväxten för helåret 2017. Säsongsvariationerna i försäljningen är naturligt nog betydande. Aktiemarknaden bör också räkna med variationer relaterade till lageruppbyggnad och intåg på nya marknader enligt vår erfarenhet från liknande utrullningar.

Kassasituationen ser ut att ligga på gränsen till ansträngd. Vd Fredrik Lindberg har i en intervju sagt att factoring på cirka 10 Mkr är ett alternativ och befintlig kassa uppgår till cirka 8 Mkr. Vi tror dock inte ledningen nöjer sig med att kanske precis klara finanserna.

En rimlig gissning är att Enzymatica genomför en kapitalanskaffning i år. Med tanke på bolagets fina tillväxttrend kommer det sannolikt inte att vara svårt att attrahera institutionellt ägande om det är önskvärt. Mest rättvist för befintliga aktieägare vore dock en företrädesemission.

Utrullningen av ColdZyme ligger högst på agendan men Enzymatica har en plattformsteknologi och på sikt är tanken att ta fram fler produkter. Fokus ligger på medicinska behov i de övre luftvägarna, hud och oral hälsa. Det är rimligt att räkna med att mer resurser allokeras till forskning i takt med att ColdZyme vinner mark.

4. Nödvändiga antaganden i ett optimistiskt scenario

  • Fortsatt utrullning på nya marknader
  • Hålla ihop organisationen som påfrestas av stark tillväxt
  • På sikt lansera nya produkter

Med fortsatt utrullning på nya och befintliga marknader kan tillväxten fortsätta. Förhoppningsvis kan det också leda till en säsongsutjämning på sikt. Det kommer dock att ställa krav på organisationen. På sikt finns det en betydande potential i nya produkter.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är tillväxt.

Enzymatica Idag Tänkbart 2020
Avklarad milstolpe Stark tillväxt. Omsätter 60 Mkr Global expansion
Kommande värdedrivare (i) Tillväxt i EU och nya marknader Nya produkter
Värderingsmodell (ii) EV / Sales ca 6x EV / Sales 4x
Resultatnivå, årstakt Cirka -24 Mkr 20 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 362 Mkr 1 000 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 170%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Omsättningen 2017 växte 63 procent till knappt 60 Mkr. Med en pågående expansion i Tyskland, Österrike och Belgien tillsammans med STADA kan vi skissa på att tillväxten håller i sig kommande år. Med distributörer måste Enzymatica dela med sig av bruttomarginalen och vi gissar på en kapitalanskaffning senare i år som ökar antalet aktier med runt 15 procent. Med de här förutsättningarna tror vi Enzymatica kan omsätta 250 Mkr år 2020 med ett rörelseresultat på cirka 20 Mkr. Då är en miljardvärdering inget konstigt och uppsidan från idag inklusive en eventuell kapitalanskaffning är mer än en dubbling av aktiekursen.

Pessimistiskt scenario

Snabb tillväxt är påfrestande och växtvärk kan lätt uppstå.

Det går inte att utesluta nya konkurrerande produkter som också kan angripa förkylningsviruset och inte bara verka symtomlindrande. Idag finns ”barriärsprayer” som har en del av de egenskaper ColdZyme har. Enzymatica har patentskydd i flera länder men bara fram till 2020. Efter det måste bolaget förlita sig på ett teknologiskt försprång om inte patentportföljen utvecklas.

Produktionen sker hos Enzymaticas dotterbolag isländska Zymtech. Eftersom produktionen kräver tillgång till bland annat fiskrens har vi inte lyckats reda ut hur kapaciteten i produktionen ser ut. Kan hela världsmarknaden tillgodoses? Ett viktigt frågetecken som måste redas ut.

Börsplus slutsats

Att komma på tåget ganska tidigt i en betydande tillväxtresa kan som aktieägare vara mycket lönsamt. Det finns risker på vägen men mycket talar för att Enzymaticas tillväxtresa bara har börjat. Aktieägare ska vara beredda på en kapitalanskaffning för att finansiera den fortsatta expansionen. Men med det sagt gillar vi Enzymatica i kategorin lottsedelaktier.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.