Fortsatt krisstämpel på Eniros nya papper

Eniros nya preferensaktie ger över 18% i utdelning. Ska man bli skrämd eller lockad?
Fortsatt krisstämpel på Eniros nya papper - Eniro

Marknadsföringsbolaget Eniro har varit i kris under många år. Under sommaren slutfördes en företagsrekonstruktion. Obligationslån och andra skulder skrevs ned eller konverterades då till en ny typ av preferensaktie, serie A.

Idén är att Eniro utan tunga räntor från finansiella skulder nu kan fokusera helt på att vända operativt. VD Magdalena Bonde är positiv kring det i dagens delårsrapport. Hon lyfter fram att både justerad rörelsevinst före avskrivningar (EBITDA) på 42 Mkr och motsvarande marginal om 19,6% är högre i årets tredje kvartal än i fjolårets.

En investerare möter inte mindre än tre noterade Eniro-aktier på börsen numera. Vi fokuserar här på den nya preferensaktien av serie A. Den noterades för första gången i dag (28/10) och kursen är kring 0,54 kr. Ingen succé för de långivare som bytte sina fordringar till en kurs på 0,89 kr. Men alternativet var kanhända värre.

ENIRO PREF A
Börskurs preferensaktie: 0,54 kr Direktavkastning: 18,5%
Inlösendatum: evig * Kupongtäckningsgrad: Förlust **
Börsvärde (stamaktier): 0,1 mdr Belåningsgrad: 172% ***
VD: Magdalena Bonde Ordförande: Arne Myhrman
VILLKOR I BOLAGSORDNING
Preferensutdelning per år: 0,10 kr Avstämningsdag: 30 juni
Inlösenkurs: 1,60 kr Likvidationsbelopp: 1,60 kr
Straffränta: 20%
* Affärsvärldens bedömning. Om det till nuvarande marknadspriser saknas incitament för stamaktieägarna att lösa in preferensaktien klassar Affärsvärlden löptiden som evig.
** Bolagets vinst före skatt i relation till total preferens- och D-aktieutdelning.
*** Nettoskuld plus preferenskapital dividerat med bokförda tillgångar.
Källa: Affärsvärldens Pref-guide / Bolaget

De viktigaste egenskaperna hos Eniro Pref A framgår i faktarutan ovan. Den ger alltså förtur till utdelning om 0,10 kr per aktie. Detta skulle ge en direktavkastning på 18,5% räknat på dagskurs. Värt att nämna är att det råder utdelningsförbud på de andra aktieslagen så länge det finns utestående aktier av serie A. Dessutom har preferensaktierna serie A samma röststyrka som stamaktierna. Det innebär att pref-ägarna bestämmer i bolaget.

En så hög direktavkastning indikerar förstås att Eniro fortfarande är ett krisbolag och att det råder stor tvekan kring att det verkligen blir någon utdelning. På de gamla preferensaktierna har Eniro inte betalat utdelning sedan början av 2017. Det är 46 Mkr i utdelningar som hållits inne sedan dess. Så viss skepsis är på sin plats.

Inte minst som balansräkningen inte är den starkaste. Eniro har visserligen en nettokassa på 100 Mkr men också pensionsförpliktelser om 650 Mkr (ingår ej i nettokassaberäkningen). Ett eget kapital om 157 Mkr ger en soliditet om endast 15%.

Nuvarande vinstförmåga

Med 617,5 miljoner utestående preferensaktier av serie A så är det knappt 62 Mkr i utdelningsbara vinster som ska fram. Hur mycket kan Eniro då tjäna? Nedgången i intäkter och antal kunder har varit så snabb att mest relevant är troligen att se till det senaste kvartalet snarare än till rullande 12 månader. Under tredje kvartalet 2020 var utvecklingen följande:

Eniro (Mkr) Q3 2020 Skillnad vs Q3 2019
Intäkter 214 -16%
 – Varav affärsområde Marketing Partner 147 -16%
 – Varav affärsområde Voice 67 -15%
Justerad rörelsevinst före avskrivningar 42 17%
 – Varav Marketing Partner 29 107%
 – Varav Voice 12 -48%
Rörelsevinst 15 e.m
Kassaflöde efter investeringar och amortering av leasingsskuld 4 75%

Räknar man upp kvartalsutvecklingen för rörelsevinst eller kassaflöde till årstakt så ser det inte ut att bli full utdelning. Det finns dock engångseffekter i spel.

Utgår vi från justerad rörelsevinst (Ebitda) och drar bort avskrivningar på produktutveckling samt hyresavtal och även schablonskatt, så verkar det finnas ett meningsfullt utdelningsutrymme:

Eniro – vinstförmåga
A Justerad rörelsevinst 42 Utfall Q3 2020
B Avskrivningar 14 Investeringar & hyra
C Resultat 28 A-B
D Resultat efter skatt 22 22% skatt.
E Uppräknat årstakt 87 Dx4
Utdelningstäckning 1,4 Vinstförmåga/utdelning

Detta ger alltså en utdelningstäckning på 1,4x. Det är ingen siffra som känns betryggande utan visar mest att det inte är direkt omöjligt att Eniro betalar utdelningar framöver.

Tendenser

Det justerade resultatet vände upp i tredje kvartalet. Det är lovande. Det verkar dock ske genom kraftiga kostnadsneddragningar. Antalet anställda är till exempel reducerat från 749 till 662 bara sedan slutet av mars. Intäktsutvecklingen är fortsatt negativ, minus 16% i Q3. Lite värre än Q2 (-13%) och Q1 (-8%).

Delvis kan finnas en effekt av Covid-19 i siffrorna. Risken är att den inte klingar av framöver utan förstärks av att merparten av Eniros affärer sker inom ramen för abonnemang på synlighet i kärnprodukter som Eniro.se eller Krak.dk. Fortsätter krisen att slå mot småbolag kan förnyelsegraderna falla. Samtidigt är konkurrensen hård, exempelvis från aktörer som Google.

Slutsats

Om Eniro lyckas stabilisera sin utveckling kring nuvarande nivå kan bolagets nya preferensaktie vara intressant som placering. Det är svårt att sia kring oddsen för det. Det bör såklart inte ses som en vanlig utdelningsaktie utan som en hög-risk-investering. Vi vågar oss inte på ett köpråd.

Läs mer om preferensaktier på Afv:s Pref-guide

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser