Fördjupningsanalys B3IT

SvD Börsplus publicerar i normalfallet en fördjupningsanalys som kompletterar den aktuella huvudanalysen av en aktie.
Fördjupningsanalys B3IT - d15d44b9-16b7-4244-9906-4d2262472542fitcroph450q80upscaletruew800s26b0f6bc6374cd76b2c6ea1551d75efd0f5fee4e
SvD Börsplus förväntningar
2015 2016E 2017E 2018E
Omsättning 383 451 506 566
– Tillväxt 23,1% 18,0% 12,0% 12,0%
Rörelseresultat 33 41 47 52
– Rörelsemarginal 8,7% 9,0% 9,2% 9,2%
Resultat efter skatt 24 29 33 38
Vinst per aktie 3,20 3,90 4,50 5,10
Utdelning per aktie 2,30 2,30 2,30 2,30
P/E 14,8 12,2 10,6 9,3
EV/EBIT 10,1 8,3 7,2 6,4
EV/Sales 0,9 0,7 0,7 0,6

Om B3IT

B3IT är ett IT-konsultföretag med drygt 330 anställda med huvudkontor i Stockholm och lokalkontor i Borlänge, Sundsvall, Göteborg, Malmö och Örebro. Ungefär 70 procent av de anställda finns i Stockholm.

Bolaget startades 2003 och erbjuder tjänster inom bland annat databaser, systemutveckling, information management med mera.

Under 2015 uppgick omsättningen till 383 Mkr och rörelseresultatet till 32,9 Mkr vilket motsvarar en marginal på 8,6 procent. Ledningen har prioriterat tillväxt och sedan 2005 har B2IT växt nästan 40 procent årligen i snitt. Under 2015 steg intäkterna med 23 procent.

Största ägare är de två grundarna Sven Uthorn (nu vd på B3IT) och Claes Wiberg (nu rekryteringschef på B3IT). Tillsammans har de drygt 20 procent av aktierna efter noteringen.

B3IT:s affärsmodell

B3IT är ett renodlat tjänstebolag utan egna produkter eller kopplingar till enskilda leverantörer även om bolaget har omfattande expertis på Oracle och Microsoft. Huvudsakligen erbjuder B3IT sina tjänster med ersättning per timme även om andra modeller, som fastprisprojekt och funktionsåtaganden, också förekommer.

Verksamheten bedrivs i 14 dotterbolag som antingen är tydligt fokuserat mot en geografisk region eller mot ett specifikt kompetensområde. Exempel på det senare är expertis inom beslutstödssystem och E-hälsa. Dotterbolagen drivs självständigt med lokalt rekryteringsansvar. I många dotterbolag har anställda haft ett delägande men inför noteringen har minoritetsandelar i flera bolag köpts i utbyte mot aktier B3IT.

B3IT är organiserat för att attrahera seniora konsulter med specialistkompetenser som kan ta ut extra höga priser på marknaden. Ersättningsmodellen bygger på vad B3IT kallar linjär intjäning vilket innebär att konsultens lön står i direkt relation till de intäkter som genereras i konsultuppdrag. Alltså finns ett starkt rörligt inslag i ersättningen. Samtidigt finns ett fast inslag som ger en grundtrygghet i tider av låg beläggning – vilket är en fördel i jämförelse med konsultmäklare eller att vara enmanskonsult. Modellen bör innebära att bolagets marginaler begränsas både på upp- och nedsidan på grund av det starkt rörliga inslaget i personalkostnaderna.

Precis som andra konsultbolag har B3IT ett lågt kapitalbehov och avser dela ut två tredjedelar av sin vinst, enligt utdelningspolicyn.

Till skillnad från flera andra bolag inom IT-konsultindustrin arbetar B3IT inte mycket med mixade leveranser – till exempel i form av team bestående av både seniora och juniora medarbetare eller av att betydande delar av ett kontrakt läggs ut på underleverantörer eller egen personal i lågkostnadsländer som Rumänien, Ukraina eller Indien. B3IT har dock ambition att röra sig mot mer teamleveranser och projektåtaganden i framtiden.

B3IT:s marknad

B3IT är verksamma på den svenska IT-marknaden inom IT-konsulttjänster och managementkonsulttjänster. Det är som helhet en mogen marknad som växte 2,8 procent årligen under 2010-15. Delsegment av marknaden kan dock växa bättre och molntjänster är ett sådant exempel för närvarande.

Små konsultbolag kan vara mycket känsliga för att tappa storkunder. B3IT har en differentierad kundstruktur där ingen enskild kund representerar mer än 9 procent av omsättningen, vilket är bra. De största kunderna under 2015 var Stockholms Läns Landsting, Försäkringskassan, Ericsson, SF Bio och Trafikverket. Kunder inom offentlig sektor väger tungt för B3IT. En fjärdedel av intäkterna kommer från myndigheter och kommuner och den näst största kundgruppen är sjukvård med 16 procent av intäkterna. Den tredje viktigaste branschen är bank och finans med 15 procent.

Bolaget konkurrerar om kunduppdrag med stora globala tjänstebolag som Cap Gemeni och med en rad mindre IT-konsultföretag varav flera redan finns noterade på börsen. Bolaget nämner Addnode, Acando, Avega, HiQ, Know IT och Softronic som sådana konkurrenter. Konsultmäklare som Ework är både en konkurrent och en försäljningskanal.

På marknaden särskiljer sig bolag enligt egen mening med en ”markerad profil” tack vare sin rekrytering av seniora konsulter.

B3IT:s strategi och mål

Det övergripande målet är att öka vinsten per aktie med 20 procent per år. Detta ska ske genom organisk tillväxt på 15 procent, och därutöver förvärv, samt att rörelsemarginalen fortlöpande ligger på 9-12 procent.

Sedan 2005 har B3IT växt 38,5 procent årligen genom en kombination av förvärv, nettorekryteringar och högre timpriser och beläggning. Av detta har den organiska tillväxten har varit cirka 28 procent årligen de senaste 10 åren. Under 2015 ökade intäkterna med 23 procent (+34 procent under 2014), varav den organiska tillväxten var 14 procent (24 procent under 2014). Det ser alltså ut som B3IT kan växa i nivå med sitt organiska mål även nu när bolaget blivit något större. För att lyckas i framtiden är det viktigt att bolagets rekryteringsmodell fungerar lika bra som historiskt. Intrycket är att bolagets framgång hänger mycket på att erfarna konsulter ser B3IT som ett bra alternativ till att jobba som enmansföretagare eller att gå via konsultmäklare.

Marginalmålet har bolaget inte uppnått de senaste åren. Under 2015 låg rörelsemarginalen på 8,7 procent (8,1 procent under 2014). Ledningen uppger att prioriteringen har varit att öka intäkterna vilket frigör skalfördelar då gemensamma kostnader slås ut över större volymer. Historiskt har B3IT klarat uppåt 10 procent under bra år men bolaget har å andra sidan varit mycket mindre då än idag. Svaga år som 2008/09 och 2013 har B3IT fortfarande gjort vinster men levererat marginaler runt 4 respektive 2 procent. Intrycket är att bolagets lönsamhet precis som hos andra IT-konsulter är starkt konjunkturkänslig – även om det höga inslaget av rörlig ersättning bör mildra detta.

Sammantaget är det inte orealistiskt att B3IT kan klara sitt mål om 20 procents vinstökningar åtminstone i närtid. Det bygger dock på att bolaget fortsätter att växa 10-15 procent på en marknad som under goda år ökar en tredjedel så mycket. En marginal i lägre delen av bolaget målspann, alltså drygt 9 procent, är ett rimligt mål för ett IT-konsultbolag. De bästa, som HiQ, ligger en bit över detta kring 12 procent.

Förutom tillväxt- och marginalmål drivs B3IT även med ambitionen att nettoskulden inte ska motsvara mer än 1,5 gånger rörelsevinsten (ebita). Efter nyemissionen som görs vid noteringen har företaget en nettokassa på cirka 16 Mkr. Det är vanligt att IT-konsultbolag drivs med nettokassa men B3IT verkar alltså tänka sig att viss skuldsättning är okej. Troligen skulle bolaget hamna i skuld i samband med att man gör förvärv. Det ligger i strategin och är ledningens mest uttalande motiv till att gå till börsen. B3IT har gjort en handfull förvärv som adderat drygt 100 Mkr i omsättning sedan 2010.

Noteringen av B3IT:s aktie

  • Erbjudande: Cirka 3,1 miljoner aktier varav två tredjedelar säljs av befintliga aktieägare och en tredjedel är nytryckta aktier som tillför bolaget nya pengar.
  • Teckningskurs: Mellan 45-50 kronor. Slutligt pris offentliggörs 13 juni.
  • Listning: First North Premier med beräknad första handelsdag 13 juni.
  • Teckningstid: Sista dag för teckning är 9 juni och anmälan måste ha inkommit senast klockan 17.00.
  • Teckna hos: Anmälan görs till Swedbank.

Vid noteringen är prislappen satt som ett intervall mellan 45-50 kronor. Det innebär att B3IT får ett börsvärde på 333-370 Mkr. Det innebär att bolaget blir en av de mindre IT-konsulterna. Börsvärdet är lite mindre än Softronics.

Inför noteringen hade B3IT 30 delägare vilka alla är anställda eller före detta anställda i företaget. Totalt säljer de nuvarande ägarna en tredjedel av sina aktier, för totalt cirka 100 Mkr. Därtill erbjuds aktier för 50 Mkr i en nyemission. Det är en dyr notering i den meningen att kostnaderna kring 9 Mkr är en stor del av de pengar som tillförs bolaget.

Bolagets rådgivare är Swedbank som tillsammans med Danske Capital har åtagit sig att teckna drygt 29 procent av erbjudandet. Det innebär att Swedbank får en ägarandel på 9 procent och Danske på 5 procent i bolaget efter noteringen. Största ägare efter noteringen är Sven Uthorn med 13,7 procent och Claes Wiberg med 11,8 procent. De är bolagets bägge grundare och jobbar kvar även idag, Uthorn som vd och Wiberg som ansvarig för rekrytering.

Strax inför noteringen löste B3IT in aktier i dotterbolagen som ägdes av ledningspersoner i dessa mot aktier i B3IT. Totalt gjordes en nyemission på 1,1 miljoner B3IT-aktier. Det är rimligt att tro att innehavarna av dessa aktier sitter på en stor orealiserad vinst. Dessa aktier omfattas av en lock up på 6-12 månader efter noteringen (aktierna får alltså inte säljas under denna period).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.