Analys IPO-guiden Flat Capital
Flat Capital: IPO med fokus på onoterade tillväxtbolag
Flat Capital | |
Teckningskurs: 10 kr | Antal aktier: 26,9 mn |
Börsvärde: 269 Mkr | Substanspremie vid teckningskurs: 4% |
VD: Hanna Wachtmeister | Ordförande: Sebastian Siemiatkowski |
Flat Capital (teckningskurs 10 kr) är ett litet investmentbolag som huvudsakligen investerar i onoterade tillväxtbolag, ofta i tidig fas. Portföljen består av tretton innehav. Största innehaven är Klarna, Budbee och noteringsaktuella Truecaller. De utgör den absoluta majoriteten av substansvärdet.
Bolaget grundades 2013 av Nina och Sebastian Siemiatkowski. Sebastian är medgrundare och VD för fintechbolaget Klarna som tillhandahåller betalningslösningar för e-handelsbolag.
Entreprenören i fokus
Flat Capital framhäver att de investerar i bolag med framstående entreprenörer och har en lång ägarhorisont. Ett annat viktigt investeringskriterium är att bolagen skall verka på marknader där tillväxten drivs av underliggande strukturella trender. Flat är passiva ägare och strävar alltså inte efter att ha representation i styrelsen. Strategin är också att vara minoritetsägare. Investeringar kan ske globalt även om de nuvarande portföljbolagen har bas i Norden.
Syftet med noteringen är delvis att erbjuda privatpersoner exponering mot onoterade tillväxtbolag. Erbjudandet i samband med noteringen uppgår till 87 Mkr (exklusive eventuell övertilldelningsoption) och avser i sin helhet nyemitterade aktier. Efter emissionskostnader (7,2 Mkr) väntas Flat Capital tillföras knappt 80 Mkr. 60-80% av emissionslikviden skall gå till investeringarna i nya portföljbolag och resterande 20-40% till investeringar i redan befintliga innehav. Flat Capital kan tillföras ytterligare 13 Mkr via en övertilldelningsoption.
Hela emissionen är på förhand säkrad av tecknings- och garantiåtagande. Två styrelseledamöter, VD och CFO kommer teckna aktier för totalt 3,85 Mkr. Ordförande Sebastian Siemiatkowski garanterar att teckna aktier för 83,1 Mkr vederlagsfritt, om emissionen inte skulle bli övertecknad.
Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden
IPO-GUIDE | Flat Capital |
Lista | First North |
Omsättning rullande tolv månader | 0 Mkr |
Antal anställda | 1 |
Teckningskurs | 10,00 kr |
Rådgivare | Augment Partners |
Storlek på erbjudande | 87 Mkr (varav 100% nyemission) |
Börsvärde vid IPO | Cirka 269 Mkr |
Emissionskostnad | Cirka 7 Mkr (8,3% av erbjudandet) |
Säkrad andel av IPO* | 100% |
Investerare som ska teckna i IPO | Hanna Wachtmeister, Amaury de Poret, Charlotte Runius, Björn Petersson (4% i åtagande) |
Garanter | Sebastian Siemiatkowski (96% i åtagande) |
Flaggor** | En flagga |
Sista teckningsdag | 2021-10-13 |
Beräknad första handelsdag | 2021-10-20 (7 dagars väntetid) |
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden). ** Särskild metodik. Se faktaruta nedan. Källa: Affärsvärlden / bolaget |
En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide
Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 367 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.
Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Flat Capital
# Tveksamma incitament
Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.
“Som en av Klarnas grundare är Sebastian Siemiatkowski god för många miljarder. Flat Capital som får ett börsvärde på under 300 Mkr är därmed mer av ett familje-/kompisprojekt snarare än ett bolag där mycket står på spel för entreprenörerna.
Flat Capitals VD Hanna Wachtmeister kommenterar:
Flat Capital är resultatet av Nina och Sebastians investeringar i onoterade tillväxtbolag och ambitionen med börsnoteringen är att kunna fortsätta investera i entreprenörer, samtidigt som man erbjuder allmänheten att få exponering mot denna typ av svåråtkomliga bolag. Ambitionen är att fortsätta ta risker och det är viktigt att veta att bolagets största ägare inte har mer än några få procent av sin totala förmögenhet i Flat. Om man investerar, uppmanas man att tänka på samma sätt och bör inte investera en för stor andel av sin förmögenhet i Flat.”
NYCKELPERSONER OCH INCITAMENT
Hanna Wachtmeister har varit VD och investeringsansvarig på Flat Capital sedan juli 2021 och är bolagets enda heltidsanställda person. Wachtmeister är född 1989 och har tidigare arbetat på SEB som bland annat aktiemäklare med fokus på de nordiska börserna gentemot brittiska institutioner. Men även med kapitalanskaffningar och rådgivning (kallat ECM).
I börssammanhang har Hanna Wachtmeister erfarenhet som styrelseledamot för Svenska Nyttobostäder. Wachtmeister tecknar aktier för 1,5 Mkr i emissionen och äger sedan tidigare inga aktier i bolaget. Wachtmeister innehar även drygt 364 000 optioner som ger rätt att teckna lika många aktier till teckningskurs 25 kronor i oktober 2025.
Styrelseordförande Sebastian Siemiatkowski är som sagt mest känd som en av medgrundarna av Klarna. Siemiatkowski har varit VD på Klarna sedan 2010. Tillsammans med sin fru Nina Siemiatkowski äger makarna i princip hela bolaget inför noteringen. Nina sitter också i styrelsen. Totalt sett är innehavet i Flat Capital däremot en liten del av makarnas förmögenhet. Detta har också renderat i en flagga för tveksamma incitament i IPO-guidens granskning.
Styrelseledamot Amaury de Poret äger 500 000 aktier inför noteringen. Amaury har över femton års erfarenhet från riskkapitalindustrin och är även en av medgrundarna till investmentbolaget NAXS, som är noterat Stockholmsbörsen Small Cap-lista.
Finanschef Björn Petersson är anställd på konsultbasis och tecknar aktier för 0,1 Mkr i emissionen. Flat Capitals rörelsekostnader uppgick till cirka 0,6 Mkr under det första halvåret 2021. Samtliga personer i ledning och styrelse har tecknat lock up-avtal om att inte sälja några aktier förrän tidigast i oktober 2026. Det är ett plus i kanten.
Substansvärdet baseras på värderingen i den senaste genomförda kapitalanskaffningen för respektive bolag.
Samtliga av Flat Capitals portföljbolag är i princip onoterade. Undantaget är noteringsaktuella Truecaller som noteras på Stockholmsbörsen den 8 oktober. Truecaller tillhandahåller en app som används för att identifiera telefonnummer och utgör drygt 6% av portföljen.
Budbee är näst största innehavet och står för 37% av substansen. De erbjuder logistiklösningar till e-handelsbolag genom att leverera “last mile-leveranser” det vill säga den sista sträckan till kunderna, ofta inne i städerna.
Det mest intressanta innehavet är Klarna. I somras genomförde Klarna en kapitalanskaffning där bland andra Japanska Softbank deltog. Värderingen landade på 377 miljarder kronor. Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski har i intervjuer sagt att en börsnotering av Klarna skulle kunna vara aktuell inom ett till två år. Troligtvis kommer Klarna att noteras i USA. Klarna är för övrigt det högst värderade onoterade fintechbolaget i Europa. Värderingen av Flat Capitals Klarna-innehav är baserad på den senaste kapitalrundan som genomfördes i somras.
Flat Capitals portföljbolag prioriterar generellt tillväxt före lönsamhet, vilket troligtvis är en sund strategi. Mot den bakgrunden kommer Flat Capital sannolikt inte dela ut några pengar de kommande åren. Bolagets utdelningspolicy är att upp till 25% av den realiserade vinsten från försäljningar kan delas ut till aktieägarna.
SLUTSATS
Flat Capital har ökat substansvärdet med 38,9% per år i snitt sedan starten 2013 inklusive historia investeringar. Siffrorna är exklusive innehavet i Klarna. Budbee och Truecaller står för en väsentlig del av avkastningen.
Klarna är bolagets mest betydelsefulla innehav. Det har talats om att en börsnotering av Klarna kan vara på gång inom något år. Enda sättet att få exponering mot Klarna för tillfället för gemeneman är att äga aktier i Flat Capital.
Det finns alltid osäkerhetsfaktorer med att investera i onoterade innehav. Dels hur aggressivt/konservativt bolagen värderas, dels likviditetsrisken. Vidare utgör Flat Capitals tre största innehav den absoluta majoriteten av substansvärdet, det är också en tydlig risk.
Många av de noterade svenska investmentbolagen värderas till premie mot substansen. Med tanke på intresset för Klarna är det troligt att även Flat Capital kommer tillhöra den kategorin. Vi tror inte man tar skada av att teckna aktier då det nog är många som vill ta rygg på Flat Capital med makarna Siemiatkowski i spetsen.
Samtidigt skall man inte glömma att risknivån är hög och värdemässigt utgör Flat Capital en liten del av makarnas förmögenhet. Flat Capital är dessutom ett väldigt litet investmentbolag med enbart en anställd (VD). Den som accepterar ovanstående premisser kan överväga en post. Rådet blir teckna. På lång sikt föredrar vi hellre några av de större noterade investmentbolagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser