Firefly: Flyger under radarn

Halvårsrapporten från brandskyddsföretaget Firefly visade på fin tillväxt för både orderingång och omsättning. Kan bolaget nå sina finansiella mål är uppsidan i aktien sannolikt stor.
Firefly: Flyger under radarn - Firefly
Firefly utvecklar och säljer lösningar för detektering av bränder till kunder som exempelvis Stora Enso och SCA. Försäljningen sker till över 70 länder globalt.
Firefly
Börskurs: 82,80 kr Antal aktier: 6,0 m
Börsvärde: 497 Mkr Nettokassa: 40 Mkr
VD: Lennart Jansson Ordförande: Erik Mitteregger

Firefly (82,80 kr) utvecklar och säljer brandskyddslösningar som upptäcker och minimerar risken för bränder. Bolagets brandskyddssystem skyddar allt från enskilda maskiner, filter, silos till hela tillverkningsprocesser inom en industri. Exempel på kunder är SCA, Nestle och Stora Enso.

Firefly har cirka 12 000 system installerade runt om i världen. Systemen har normalt en livslängd på över 15 år. Eftermarknadsintäkterna stod för cirka en fjärdedel av omsättningen ifjol.

Den generella trenden på marknaden är nya anläggningar som byggs ofta har högre säkerhets- och miljökrav. Ett exempel är det europeiska ATEX-direktivet som syftar till att öka säkerheten i explosionsfarliga miljöer genom att identifiera och hantera potentiella brand- och explosionsrisker. Detta driver på marknadsutvecklingen och gynnar bolag som Firefly.

Affärsvärldens huvudscenario 2020 2021E 2022E 2023E
Omsättning 264 312 337 361
 – Tillväxt +1,8% +18,0% +8,0% +7,0%
Rörelseresultat 23 31 35 40
 – Rörelsemarginal 8,8% 10,0% 10,5% 11,0%
Resultat efter skatt 15 24 28 31
Vinst per aktie 2,43 4,10 4,60 5,20
Utdelning per aktie 2,10 2,20 2,40 2,60
Direktavkastning 2,5% 2,7% 2,9% 3,1%
Avkastning på eget kapital 20% 26% 28% 27%
Avkastning på operativt kapital 58% 62% 81% 87%
Nettoskuld/EBIT -1,7 -1,5 -1,7 -1,9
P/E 34,1 20,2 18,0 15,9
EV/EBIT 19,5 14,6 12,9 11,5
EV/Sales 1,7 1,5 1,4 1,3

2020 var ett händelserikt år för många bolag. Firefly ökade omsättningen med 2% och rörelsemarginalen landade på 8,8% (8,4). Under normala förhållande genomför Firefly varje vecka besök på kundernas anläggningar för hjälpa dem att sätta nya system i drift eller för att utföra service. Till följd av restriktioner och nedstängningar minskade de lönsamma serviceintäkterna något från 66,1 Mkr år 2019 till 62,8 Mkr ifjol. 80% av Fireflys försäljning går på export.

Firefly har över tid uppvisat en god tillväxt med rörelsemarginaler på omkring 9% i snitt. Bolagets målsättning var att etablera en organisation som möjliggör en försäljning om 400 Mkr för bolaget år 2020. Rörelsemarginalmålet var 15%. Bruttomarginalen är knappt 40%.

Bolagets nya finansiella mål är att uppnå en genomsnittlig tillväxt om minst 15% mellan 2021-2025. Bolaget ska uppnå en varaktig rörelsemarginal (EBIT) över en konjunkturcykel på omkring 15 % vid utgången av 2025, lyder det nya marginalmålet. Under 2021-2015 är ambitionen att rörelsemarginalen under varje enskilt år skall överstiga 10%. Men att den kan variera beroende på storlek på investeringar i produkter och organisation. Nettokassan skall uppgå till ett belopp som är minst 10% av bolagets totala omsättning. Motivet är “att kunna genomföra kompletterande förvärv och hantera variationer i den befintliga verksamheten.” Vid halvårsskiftet var nettokassan 40 Mkr.

Än så länge utgör affärsområde Industriapplikationer i princip hela bolagets försäljning (99% av omsättningen ifjol). Affärsområdet säljer säkerhetssystem och komponenter som skyddar industriella processer mot brand och dammexplosioner. Kunderna återfinns inom processindustrin. Försäljning sker direkt till slutkund eller via maskintillverkare (OEM) och/eller via distributörer.

Brandskyddsystemen skyddar processer inom en rad olika industrier. Bland annat papper, träbearbetning, återvinning, hygien och bioenergi. Generellt handlar det om industrier som främst hanterar torra material och där damm bildas i bearbetning och hantering. Vilket innebär ökad risk för bränder och explosioner. Bränder och produktionsavbrott kan få stora negativa konsekvenser för kunderna.

Drivkrafterna på marknaden är ett ökad säkerhetstänk. Nya lagar och föreskrifter vid exempelvis ombyggnation, renovering och nybyggnation påskyndar också utvecklingen. Konkurrenter är exempelvis Fagus-Grecon och Minimax.

Bolagets andra affärsområde är Infrasystem. Firefly säljer olika typer av lösningar för att detektera brand och bränsleläckage i tunnlar. Exempelvis tunnelbanor, samt tåg- och vägtunnlar. Brand eller bränsleläckage kan få katastrofala konsekvenser i exempelvis ett tunnelbanesystem.

Här har försäljningen hittills inte tagit fart. Kunderna inom Infrasystem utgör främst av ägare till infrastrukturanläggningar som exempelvis statliga myndigheter. Tillväxtpotentialen är dock lockande. Men ledtiderna är långa. “Stora strukturella investeringar är ofta beroende av politiska beslut och offentlig finansiering med löptider på upp till 15–20 år” menar Firefly.

Tidigare redovisade Firefly orderingång för båda bolagets två affärsområden. Eftersom att orderingången för Infrasystem understeg 1% av bolagets totala orderingång 2020 redovisar Firefly numera enbart den totala orderingången för hela bolaget. Minskad transparens är sällan bra. Å andra sidan utgör affärsområdet en väldigt liten del av bolagets intäkter idag.

Firefly har 7 patent som skyddar teknologin. I snitt har patenten mer än 11 års kvarvarande tid.

Omsättning och orderingång kan variera en del på kvartalsbasis. Firefly rapporterade nyligen räkenskaperna för första halvåret. Orderingången ökade med 11% årets första sex månader medan omsättningen steg 28%. Fjolåret var som bekant drabbat av pandemin.

VD Lennart Jansson, som arbetat på Firefly sedan 1980 och är VD sedan år 2000, framhäver att läget på marknaden har stabiliserats. Grundförsäljningen är stabil och antalet förfrågningar fortsätter att växa. Hur olika kunder och regioner har påverkats skiljer sig en hel del åt. Vissa projekt har försenats på grund av restriktioner eller investeringsstopp medan vissa nya projekt har skjutits fram. Europa visade stark tillväxt i Q2 medan Asien var något svagare. Den relativt svaga utvecklingen i Asien beror sannolikt på ökad smittspridning och osäkerheten till följd av den.

Sedan i april har Firefly etablerat dotterbolag i Polen för att komma närmare kunderna i Centraleuropa och öka lönsamheten på sikt. Etableringen är ett första steg i utvecklingen där bolaget kommer vilja etablera egna dotterbolag på olika geografiska marknader. Att utvecklingen i Polen går planenligt är således en viktig värdedrivare framöver. Firefly tittar redan på etablera sig på nya geografiska marknader.

Firefly är optimistiska inför andra halvåret och tror på fortsatt omsättnings- och resultattillväxt. Med brasklappen att pandemin eller komponentbrist inte ställer till det. Vi räknar med 18% tillväxt 2021. Kommande år skissar vi på 7-8% tillväxt.

Givet att tillväxten fortsätter borde rörelsemarginalen kunna stärkas ytterligare. Vi skissar på 11% i slutet av prognoshorisonten. 2015 mäktade Firefly med 14% i marginal. Marginalmålet på 15% är inte omöjligt att nå på lång sikt. Men samtidigt ligger bevisbördan på Firefly. Det är sannolikt klokt att prioritera tillväxt före marginal kommande år.

Använder vi en multipel på 13 gånger rörelsevinsten finns en uppsida på cirka 25% på sikt. Kan Firefly vinna mark inom affärsområde Infrasystem så är potentialen stor. Då kan aktien dubbleras (optimistiskt scenario). Risken är att konjunkturen viker ned och att investeringsviljan bland bolagets kunder avtar (pessimistiskt scenario).

Firefly framstår som ett välskött bolag inom en intressant växande nisch som gynnas av den strukturella trenden med ökat säkerhetstänk. Tror man bolaget kan nå rörelsemarginalmålet är uppsidan stor.

Bolaget har en också en stark balansräkning och en tydlig huvudägare i Erik Mitteregger. Ordförande Mitteregger har kontinuerligt avsagt sitt styrelsearvode. Det är ett plus i kanten och ett fint signalvärde. Som i många andra småbolag är likviditeten i aktien ganska klen. Aktien är upp 40% i år och börsvärdet böjar närma sig en halv miljard. Ägarlistan gapar fortsatt tom på institutionellt ägande.

För den som gillar lönsamma småbolag är Firefly värd att ha under bevakning. Här och nu blir rådet neutral.

Firefly tio största ägare Kapital
Erik Mitteregger 37,49%
Magnus Vahlquist, privat och genom bolag 8,06%
Björn & Lillemor Jakobson 5,67%
Birgitta Svensson 5,50%
John Skogman 2,79%
Willmar Andersson 2,48%
Avanza Pension 2,22%
Maxwell Arding 2,15%
Märta Vahlquist 1,67%
Per-Erik Höglund 1,53%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser