Fingerprint: Sågar av sig fler fingrar

Fingerprint (5,97 kr) beslutade i januari att såga bort en tredjedel av firman. Nu beslutar man klippa bort hälften av det som är kvar. Det kommer antagligen bli dyrare än beräknat, vilket innebär nyemission. Eller så blir det den trubbiga sågen vilket lär innebär slutet på alla rimliga hopp om framtida tillväxt.
Fingerprint: Sågar av sig fler fingrar - c087c1e6-7369-4245-94e7-05ced27b5292fitcroph450q80upscaletruew800s3e416bf8330894edcc1d16eeb6bcd915b5a8a3f9

Efter Börsplus senaste analys har bland annat följande hänt i bolaget:

  • KPMG-revisorn hoppade av och Fingerprint hittade ingen jämförbar ersättare. I sista stund fick man plocka in Moore Stephens, en tredje rangens revisionsbyrå.
  • Finanschefen vände i dörren. ”Av personliga skäl.” Gissningsvis det personliga skälet att hon inte ville förstöra sin karriär. Att sitta med ansvaret för räkenskaperna i ett bolag som Fingerprint är förenat med extremt hög karriärrisk.
  • Q1-rapporten bekräftade Börsplus värsta farhågor om hur fort det går utför.

Den förr så stora nettokassan är snart på noll. Så här ser vi på saken:

  • Bruttokassa per Q1 2018: +534 Mkr
  • Finansiella skulder i Q1: −350 Mkr
  • Förvärvslikvid att betala: −77 Mkr
  • Kommunicerad kostnad för dagens besparingsprogram: −65 Mkr
  • Nettokassa ”proforma” före framtida rörelseförluster: +42 Mkr

Det är alltså bara en tidsfråga innan Fingerprint sitter med en nettoskuld. Det är inte ett bra läge för ett bolag i fritt fall. Antagligen är det insikten om det desperata läget som tvingat fram dagens hårda besparingsprogram. Här är koncernens antal medarbetare:

  • Årsskiftet 31/12 2017: 558 personer inklusive konsulter
  • Besparingsprogram januari: −185 tjänster
  • Besparingsprogram juni: −179 tjänster
  • Återstår slutet 2018: Cirka 194 personer inklusive konsulter

Det är en neddragning med två tredjedelar på kort tid. Det är extremt påfrestande för vilken organisation som helst och i princip omöjligt för bolag med ambitioner att samtidigt göra långsiktiga satsningar.

Kostnaden för neddragningarna på totalt 364 anställda anges till 105 Mkr. Orimligt lågt, om man inte bara kör billigast möjliga variant. Att friställa de som är billigast att friställa och med noll krusiduller eller ”paket” för att försäkra sig om en god arbetsmoral. Det är sällan en bra metod för att ha kvar bästa möjliga medarbetare. Särskilt inte i kompetensbristens 2018.

Med lägre rörelsekostnader kan Fingerprint klara sig på lägre intäkter och bruttovinst. Hur ser det ut där?

  • Smartphonemarknaden växte med 1,3 procent i volym i Q1. Det ansågs vara en stark siffra men det innebär ändå en krympande marknad i värde.
  • Bruttomarginalen måste rimligen ner ännu mer. Prispressen framgår dels av ovanstående punkt men storkunden Xiaomi visar också på samma sak. Xiaomi själva kör med ultralåga bruttomarginaler och rörelsemarginaler på max 5 procent.

Att en alltmer kommodifierad insatsvara ska ha höga bruttomarginaler framstår osannolikt. Kassan är nu i princip tom. Valet lär stå mellan nyemission eller strukturaffär. Vårt gamla säljråd kan gott få stå kvar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SciBase