Fingerprint kan halveras igen

Godnatt. Det är kortversionen av Fingerprints vinstvarning i veckan. Trots stark volymtillväxt kollapsar omsättningen. Starkare prispress och förändrade kundbeteenden gör att Fingerprint sannolikt aldrig mer kommer upp i de höga marginaler som krävs för att försvara börsvärdet. Och nästa tillväxtfas känns avlägsen. Aktien kan halka under 15 kronor utan vidare.
Fingerprint kan halveras igen - 0a0bae93-0067-426b-980b-a8e071db0891fitcroph450q80upscaletruew800se79dc3adf0bd8a7045580601792568a2054aecf6

Updates är Börsplus format för korta kommentarer om en eller flera aktier. Update om en aktie kan vara drivet av en aktuell händelse. Updates kan också ge åsikter om ett bolag där Börsplus inte gjort en mer komplett analys.

Fingerprint går mot förlust

Vinstvarningen från Fingerprint (börskurs 26,75 kronor 18/9) var både en chock och inte. Börsplus har flera gånger tidigare skrivit om bolaget (sök på Fingerprint i Analysarkivet så hittar du allt) och ett återkommande tema har varit en misstro mot bolagets möjlighet att både behålla höga bruttomarginaler och försvara en oerhört hög marknadsandel.

Många osköna saker händer nu i allt snabbare takt för Fingerprint:

1. Ökad prispress där snittpriset (ASP) rasar med cirka 30 procent per år. Det var inte länge sedan Fingerprint räknade med 15-20 procent. Att volymerna i Q3 ökar cirka 40 procent från Q2 låter ju bra men att omsättningen enligt vinstvarningen ändå står stilla är ju närmast alarmerande.

2. Marknadsandelen verkar sjunka snabbare än tidigare beräknat. 2016 låg marknadsandelen sannolikt runt 55 procent. Nu ligger man klart under 50 procent och vd Christian Fredrikson är tydlig med att även det är en hög nivå. Underförstått: Marknadsandelen kommer falla ytterligare. Börsplus räknar med att allt över 40 procents marknadsandel om ett år vore ett styrkebesked. Vårt (inte ogenerösa) huvudscenario är snarare 35 procents marknadsandel 2019.

3. Bruttomarginalen faller i rask takt. För ett år sedan var bruttomarginalen nära 50 procent. I Q2 var siffran 36 procent och med tanke på prispressen är det nog bara en tidsfråga innan vi får se bruttomarginaler under under 30 procent.

4. Rörelsemarginalen gissar vi blir närmare noll än tvåsiffrig i Q3. Om inte Fingerprint drar i kostnadsbromsen så är risken överhängande att vi får se ett förlustkvartal under 2018.

5. Marknaden är, precis som vi och många varnat för, i ett glapp mellan en alltmer mättad mobilmarknad och en gryende men alltjämt liten marknad för sensorer till andra applikationer som smarta kort.

6. Förtroendet för Fingerprints ledning faller i takt med bolagets lönsamhet och ligger nu på motsvarande låga nivåer. Det är löjeväckande att lyfta upp Apples lansering som den första orsaken till den avvaktande marknaden. Iphone 8/X lanserades när cirka 80 procent av Q3 redan passerat och det känns inte igen från historien (Iphone 7 lanserades i september 2016) att marknaden avvaktade inför Apples lanseringar.

7. Lager och kundfordringar har kommit ner från de galna nivåerna för ett år sedan men är fortfarande på historiskt höga nivåer. Risken för nedskrivningar borde rimligen vara fortsatt överhängande med tanke på de av allt att döma snabba förändringarna av prisbild och efterfrågan.

8. Helårsomsättningen 2017 kommer antagligen in runt 3,5 miljarder kronor. Ungefär hälften av fjolåret. Med liggande förutsättningar ska man nu lägga ner alla förhoppningar om en uthållig tvåsiffrig rörelsemarginal från Fingerprint framöver.

Hur ska man värdera ett bolag med fallande bruttomarginal och marknadsandel som verkar på en marknad som inte längre verkar växa i värde? (Det är talande att Fingerprint istället för tillväxt nu talar om ”fortsatt volymtillväxt”.)

En gånger omsättningen är inte snålt med tanke på alla andra frågetecken kring bolaget och aktien. Det skulle i så fall innebära att aktien i runda slängar ska halveras från dagsnivån 27 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SciBase