Fem intressanta bolag från Sedermeradagen

Bland de svåraste investeringar som finns är aktier i så kallade förhoppningsbolag. Här är listan på de mest intressanta förhoppningsbolagen från Sedermeradagen i Stockholm.

Av de 14 förhoppningsbolag som presenterade sig på Sedermeradagen den 9 november var det flera som vi gillade och av dessa är det fem aktier vi särskilt ser som intressanta.

Detta ska inte ses som köpråd utan mer en lista över vilka aktier tror är intressanta att titta närmare på för en riskvillig aktieinvesterare. Förutom listan nedan kan man också titta på listan över Börsplus favoriter i kategorin Förhoppningsbolag.

Om ett år tänker vi utvärdera om dessa sex aktier gått bättre eller sämre än de fem aktier vi ser som intressanta.

Expres2ion Biotech

Litet danskt bolag med avancerad och nischad teknik som bygger komplicerade proteiner för läkemedelsutveckling. Vi gillar kombinationen av direkta intäkter av konsultkaraktär och långsiktig uppsida när ett nybyggt protein kommer med i godkänt läkemedel. Synd att uppsidan kommer vara mycket svår att följa. Det blir något av en svart låda, men en intressant sådan värd att följa.

Synact Pharma

Litet och virtuellt läkemedelsutvecklingsbolag med en tidig produktkandidat inom psoriasis. Risken skyhög, men vi gillar den tydliga planen och noterar att ledningen verkligen lyckats med liknande projekt tidigare. Ordförande Torbjörn Bjerke med styrelsekollegan Charlotte Edenius byggde bland annat Orexo tillsammans. Deras närvaro är ett plus, samtidigt som den heldanska ledningsgruppen också ger handlingskraftigt intryck. Intressant och sannolikt välskött högriskprojekt.

Toleranzia

Ytterligare ett litet och virtuellt läkemedelsutvecklingsbolag med en tidig och dessutom innovativ produktkandidat, denna gång inom myasthenia gravis. Tydlig och realistisk plan finns, men produktionsproblem har försenat och gör finansieringen utsatt. Vi tror på vd Charlotte Fribert och hennes team och tycker bolagsvärdet på ett rimligt sätt återspeglar den stora risken i detta tidiga, ännu pre-kliniska projekt. Värt att följa och när finansieringen blivit tydligare kan det bli attraktivt igen.

Pexa

Utvecklar ett helt ny medicintekniskt instrument utifrån egen och solid forskning, ledd av professor Anna-Karin Olin, och gör det med mini-budget. Produkten, som används av forskare och inte kommer behöva några godkännanden, säljs redan i liten skala. Uppskalningen blir svår, men planerna, presenterade av vd Erik Ekbo, tycks realistiska och borde kunna skapa fina värden, i denna ganska blygsamma skala. Men först ska mer kapital säkras. Det sker nu, och återigen på ett sätt som verkar vettigt.

Acousort

Detta lilla forskningsbolag planerar att snart lista sig på Aktietorget. Professor Thomas Laurell har utvecklat en ny separationsteknik som använder ultraljud och har många tillämpningar inom biologisk analys. Denna vill bolaget nu sälja som en modul till dyra laboratorieinstrument. De är inte bara forskare, utan har en kommersiell vd i Torsten Freltoft och tycks ha kommit ganska långt på egen hand. De har redan intäkter, men nu ska tekniken kommersialiseras ordentligt. Vi gillar strategin, som verkar pragmatisk och inte alltför produktfixerad. Det kommer sannolikt bli en lång resa, men de verkar veta vad de gör och tekniken kan vara precis lagom revolutionerande för att också bli en bra affär.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.