Fastpartner D: Skönhetsfläckar på nya utdelningsaktien

Sven-Olof Johanssons fastighetsbolag vill sälja nya D-aktier och lockar med en fast utdelning som ger 5,68-5,95 procent direktavkastning, beroende på vad slutpriset blir i emissionen. Ska man nappa på det?
Fastpartner D: Skönhetsfläckar på nya utdelningsaktien - sdlNCdFVxiaUsg_NormalPreview
Fastpartner köpte nyligen byggnaden med NCC:s huvudkontor i Solna.
FASTPARTNER D
Teckningskurs 84-88 kr
Inlösendatum eller evig? evig (Börsplus bedömning)
Direktavkastning (86 kr) 5,80%
Kupongtäckningsgrad * 20,2x
Belåningsgrad** 45%
VILLKOR I BOLAGSORDNING
D-aktieutdelning per år 5,00 kr
Avstämningsdagar Sista jan/apr/jul/okt
Likvidationsvärde per D-aktie 84-88 kr (teckningskurs, se §5,6 bolagsordning.)
Lägsta inlösenkurs per D-aktie Ingen inlösenmöjlighet
Uppräkningsränta vid utebliven utdelning 0%
Övrig kommentar Stamaktie med preferensliknande utdelningsstruktur.
* Bolagets vinst före skatt i relation till D-aktieutdelningen.  **Nettoskuld plus preferenskapital dividerat med hela bolagsvärdet.

Fastighetspartner är ett av börsens mellanstora fastighetsbolag med 16 miljarder kr i börsvärde. Bolaget har inga D-aktier utestående tidigare utan bara den vanliga stamaktien (serie A) samt en preferensaktie.

Den senare har utmärkt sig genom att värderas riktigt högt. Innan beskedet om en D-aktieemission låg snittkursen på 123,50 kr under 2019. En direktavkastning på 5,4 procent.

Vi har tidigare argumenterat för att värderingen varit för hög.

Nu vill Fastpartner alltså sälja en D-aktie (teckningskurs 84-88 kr) i en emission som inbringar 600-730 Mkr. Troligen är bolaget ute efter att lösa in sina preffar precis som Akelius gör nu i dagarna.

Det är emellertid inte uttalat, utan det officiella motivet till D-aktieemissionen är att stödja tillväxtstrategin samtidigt som Fastpartner stävar efter ett få ett högsta klassens kreditbetyg (Investment Grade).

Att finansiera sig med D-aktier är ratingmässigt gynnsamt. D-aktier räknas som eget kapital av ratinginstituten till skillnad från preferensaktier.

Mer om skillnaden mellan dessa instrument finns att läsa i denna krönika.

 

IPO-GUIDE Fastpartner
Lista Nasdaq Mid
Omsättning rullande tolv månader 1 601 Mkr
Antal anställda 72
Teckningskurs 86,00 kr (84,00 – 88,00)
Rådgivare Swedbank
Storlek på erbjudande 602 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 602 Mkr
Emissionskostnad Cirka 11 Mkr (1,8% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO*
Investerare som ska teckna i IPO
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2019-12-11
Beräknad första handelsdag 2019-12-13
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 211 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,1 för småbolag och 4,4 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar inga flaggor i Fastpartner.

Hur ska man då se på den nya Fastpartner D? Bolaget bakom instrumentet är framgångsrikt och intimt förknippat med sin skapare Sven-Olof Johansson som är VD och huvudägare med drygt 70 procent av aktierna. Kanske är dock sonen på väg att ta över? Denne, Christofer Johansson, är idag vice VD.

Inriktningen är främst på kontor, lager och produktionslokaler i Storstockholm. Där finns över 80 procent av fastighetsvärdet. Det handlar inte om stadens topplägen utan snarare när- och ytterförort. Märsta, Solna och Västberga, till exempel.

Det tar sig uttryck i relativt höga vakanser, runt 10 procent i nuläget. Historiskt har bolaget ofta köpt fastigheter med förbättringspotential och jobbat ned vakanser, breddat kundbasen eller investerat för att åstadkomma värdeökningar.

Fastpartner fokuserar på sitt förvaltningsresultat. Målet är att öka resultatet 10 procent per år och nå 950 Mkr i förvaltningsresultat i årstakt innan 2020 är över. Per sista september uppgick resultatet till 875 Mkr i rullande årstakt, enligt bolaget.

Det mest använda verktyget bolaget tar till för att skapa tillväxt är förvärv. Målet kräver runt 1,5 miljarder (fastighetsvärde) av den varan varje år, ungefär. Det är för övrigt redan uppfyllt i år sedan bolaget lagt 1,95 miljarder på förvärv av Skanskas gamla huvudkontor i Solna. Men det ska också nämnas att Fastpartner har investeringsmöjligheter i befintlig portfölj och byggrätter.

Tillväxten ska ske under restriktionen att skuldsättningen understiger 50 procent. Här avses nettoskuld dividerat med fastighetsvärde. Preferensaktierna ingår inte i skuldsidan av denna beräkning. I våras sänktes målet från 60 procent vilket är i linje med ambitionen att få ett högt kreditbetyg. Per sista september låg siffran på 49,1 procent.

FASTPARTNERS INTJÄNINGSFÖRMÅGA Kommentar
Hyresintäkter 1643 Mkr 9,3% vakansgrad
Driftskostnader -535 Mkr
DRIFTSÖVERSKOTT =1107 Mkr 67% överskottsgrad
Central administration -32 Mkr
Finansnetto -256 Mkr 1,9% snittränta
FÖRVALTNINGSRESULTAT =793 Mkr
Övriga intäkter (intressebolag m.m.) 31 Mkr
RESULTAT FÖRE SKATT =824 Mkr
Utdelning D-aktier 35 Mkr Givet att pref bli inlöst.
Utdelningstäckning 23,5x 11,3x om pref blir kvar
Källa: Börsplus / Fastpartner.

På gängse riskmått ser det inte direkt vågat ut att investera i D-aktier. Fastpartner har lite högre belåningsgrad än andra fastighetsbolag men skillnaden är inte särskilt stor.

Den nuvarande vinstförmågan täcker mer än väl utdelningen på D-aktierna (se tabellen). Det gäller både under antagande att preferensaktierna blir inlösta (då är utdelningstäckningen 23x) som i ett räkneexempel där preffarna finns kvar och emissionslikviden förblir oinvesterad (11x utdelningstäckning i detta fall).

Den tydligaste riskfaktorn är ränteutvecklingen och då möjligheten att räntan en dag är betydligt högre än nu. Det pressar fastighetsvärdet vilket ökar skuldsättningen, minskar förvaltningsresultatet och kommer devalvera värdet av den fasta utdelningen på D-aktien. D-aktien ska ses som evig (inlösenmekanism saknas) och därmed räntekänslig.

Räntechock är inget vi ser på radarn kortsiktigt och inte heller att Fastpartner skulle få problem med att betala utdelningen. Frågan är snarast om direktavkastningen är bra nog. Några aspekter på detta:

  • De tre redan noterade D-aktierna ligger på 6,1 (SBB), 5,8 (Sagax) och 5,7 procent (Akelius) i direktavkastning. Detta är rätt olika bolag. Snittet blir 5,86 procent.
  • Fastpartners preferensaktie handlades kring 5,4 procent innan risken för inlösen började påverka kursen. Man kan tänka sig att D-aktien bör handlas med ett påslag på den värderingen. I Sagax fall är skillnaden 0,4 procentenheter. Det skulle i detta fall riktvärde på 5,4% + 0,4% = 5,8% för Fastpartners D-aktie.

Dessa observationer talar för ett riktvärde på 5,8 procent i direktavkastning för Fastpartner D. Det motsvarar en kurs på 86,20 kr per D-aktie.

Det finns några skönhetsfläckar som sänker intrycket av emissionen. Kursintervallet är en. Vi talar här om 4,7 procents skillnad mellan högsta och lägsta teckningskurs. Det är nästan en årsavkastning i skillnad vilket ger osäkerheten om vad man egentligen får när man tecknar. Var det verkligen nödvändigt?

Ett annat minus i kanten är väntetiden till första utdelningen. De nya D-aktierna berättigar till utdelning från 6:e maj 2020. Utdelning sker sista bankdag i januari, april, juli och oktober. Det vilket innebär att D-aktieinvesteraren får första utdelning 31 juli. Det betyder i praktiken att de pengar man investerar inte ger någon ”upplupen utdelning” från teckningsdagen till sista april, eller under 139 dagar.

Omräknat i årstakt på 5 kr i utdelning är detta 1,90 kr i utebliven utdelning. Det hade inte varit svårt att låta en extrastämma besluta om utdelning på D-aktierna i tid för att ge de som tecknar aprilutdelningen.

Börsplus slutsats

Det finns inga särskilda omständigheter som lockar med D-aktien. Precis som andra fastighetsbolag är Fastpartner så lönsamt i nuläget att det är svårt att se någon risk för utebliven utdelning. Även om detta förstås kan ändras. En styrka i sammanhanget är att utdelningen är förhållandevis liten i Mkr räknat. Det ska mycket till innan den ställs in tror vi.

En rimlig direktavkastning på 5,8 procent innebär en uppsida på -2 till +3 procent vid en kurs på 88 till 84 kr. Vi skulle inte teckna i hopp om någon större gratislunch men det är inte fel att ha Fastpartner som ett innehav av flera i en diversifierad utdelningsportfölj. Möjligen är D-aktier också generellt sett lite billiga jämfört med preffar. Om det ändras finns någon krona i meravkastning på radarn.

Magkänslan säger att detta kan bli en okej notering och att aktien är värd att teckna för en utdelningsjägare. Den som vill se chans till meningsfull meravkastning utöver utdelningarna har inte så mycket att hämta.

Direktavkastning för fastighetspreffar och D-aktier
SBB Pref 746 4,7%
Corem Pref 371 5,4%
Sagax Pref 36,9 5,4%
Heimstaden Pref 370 5,4%
Hemfosa Pref 185,5 5,4%
Klövern Pref 364,5 5,5%
Fastpartner Pref 119 5,6%
Akelius D (EUR) 1,74 5,7%
NP3 Pref 35,3 5,7%
Amasten Pref 350 5,7%
Sagax D 34,3 5,8%
Akelius Pref 347 5,8%
K2A Pref 345 5,8%
Fastpartner D (mitten av intervallet) 86 5,8%
SBB D 32,6 6,1%
Källa:  Börsplus Pref-guide

Skillnad mellan Fastpartner pref och stamaktie D

Till skillnad från preferensaktien så har den nu aktuella D-aktien ingen förtur till utdelning av bolagets vinst. Den är konstruerad så att ägarna av D-aktien har rätt att få dela på fem gånger det belopp Fastpartner delar ut på sina vanliga stamaktier – men högst 5 kr per D-aktie.

Detta är ett stort belopp. Räknat på 2019 års utdelning är det 290 Mkr. Fem gånger det beloppet är nära 1,5 miljarder. Detta är 206 kr per D-aktie. I praktiken kan man säga att så länge bolaget delar ut alls på sina vanliga stamaktier så kommer D-aktien få full utdelning.

Bolagsstämman kan föreslå mindre utdelning än 5 kr på D-aktien, till exempel 0 kr, givet att den vanliga aktien inte heller för utdelning. Om D-aktien varit en preferensaktie hade det här uppstått en skuld (innestående belopp) motsvarande icke-utdelat belopp som ökar med en ränta till dess att beloppet en dag betalas ut.

Men en D-aktie har inget innestående belopp och det löper ingen ränta på den utebliva utdelningen. I detta fall (utdelning < 5 kr) så ska dock stämman öka maxbeloppet som får delas ut till D-aktierna med den uteblivna utdelningen. Om utdelning på de vanliga aktierna återupptas så har D-aktieägarna rätt till att dela på 5x det utdelningsbeloppet upp till 5 kr + det icke utdelade beloppet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group