Eyeon: Luftslott med oroande kopplingar

En kursuppgång på över 1000% och ett börsvärde nära en halv miljard talar för en ljus framtid för IT-bolaget Eyeon. Verkligheten bakom framstår dessvärre som mörk. Vi misstänker att verksamheten är direkt oseriös och runt Eyeon hittar vi också en rad ohederliga element, vissa med gängkriminella kopplingar.
Eyeon: Luftslott med oroande kopplingar - eyeon2-900×600

Eyeon
Börskurs: 16,20 kr Antal aktier: 28,4 m
Börsvärde: 460 Mkr Nettokassa: 6 Mkr
VD: Fredrik Björklund Ordförande: Børge Granli

Eyeon (16,20 kr) grundades 2014 med en idé om att utveckla en IT-plattform för att förhindra ID-stöld, ID-kapning och ID-bedrägerier. Bolaget noterades på NGM hösten 2016. Största ägare inför noteringen var Richard Näsström som grundade det som sedan blev 24 Mas, känt för en rad allvarliga skandaler.

Under våren 2017 rapporterade Eyeon försäljning på några hundra tusen kr. En våldsam hausse i aktien drog i gång under sommaren 2017 och när aktien toppade i november 2017 var börsvärdet upp i nästan en miljard kronor. Men bolagets försäljning lyfte aldrig och förluster och nyemissioner gjorde att aktien vårvintern 2023 hade fallit med 99,94% sedan toppen.

NYA KAPITLET KANETEG

Men då, vårvintern 2023, inleddes ett nytt kapitel med en riktad nyemission till IT-företagaren Mattias Kaneteg och några medinvesterare som i och med detta blev nya majoritetsägare i Eyeon.

Sedan Mattias Kaneteg kom in som huvudägare våren 2023 har Eyeon tecknat avtal med en rad bolag med koppling till honom. Bland annat Miss Group, en webbhostingkoncern med som Mattias Kaneteg grundat och fortfarande är delägare i.

Sedan Kanetegs intåg i Eyeon har det kommit en strid ström av pressmeddelanden om bland annat nya försäljningsrekord. Aktiekursen har vänt spikrakt uppåt och aktien är i skrivande stund upp över 1 000% sedan innan Kaneteg kom in som ägare. Börsvärdet är nu nära en halv miljard kronor med 6000 ägare enbart via Avanza.

TVEKSAMMA SÄLJMETODER

Alla verkar dock inte lika nöjda som aktieägarna. Efter sommaren har det kommit in åtminstone ett tiotal anmälningar till Konsumentverket som gäller Eyeons ID-tjänst. De flesta handlar om att säljare från Miss Hosting försökt sälja på folk tjänsten som i flera fall fått fakturor på tusentals kronor för en tjänst de inte vill ha och säger sig inte ha beställt.

På Facebookgrupper med sammanlagt tiotusentals företagare som driver hemsidor finns också flera klagomål på senare tid som handlar om hur olika bolag i Miss Hosting-koncernen försökt sälja Eyeons ID-skydd med aggressiva metoder.

När Afv frågar Eyeons VD Fredrik Björklund om de dåliga recensionerna och anmälningarna till Konsumentverket svarar han att anmälningarna till Konsumentverket härstammar från att de tagit över en kundstock från en annan aktör. De dåliga recensionerna på Trustpilot menar han kommer från personer som aldrig har kontaktats av Eyeon.

På recensionssajten Trustpilot har Eyeons varumärke Protectia dock fram tills nyligen haft högsta möjliga betyg. Men det höga betyget kanske delvis förklaras av att flera av dem som givit tjänsten toppbetyg har uppgett samma namn som chefer och anställda på Eyeon och Miss Group. På fråga från Afv svarar Eyeons VD Fredrik Björklund att de har samma rättigheter som alla andra att skriva recensioner på Trustpilot.

Flera webbhotell har gått ut och varnat för Eyeon. Loopia, One och även norska Domeneshop, som ägs av Miss Group har publicerat olika varningar. Enligt Eyeon har Domeneshop ett samarbetsavtal med Eyeon.

Strukturen förändras löpande. Senast sålde man dotterbolaget Protectia som man själva övertog så sent som i maj. Man ska fortfarande ha samma erbjudande men nu vara olika bolag.

Vi noterar också att en före detta advokat som jobbat för gängkriminella och nyligen uteslöts ur Advokatsamfundet för övertramp var den som tog över Protectia från Eyeon. Till saken hör att det krävs väldigt grova övertramp för att bli utesluten ur Advokatsamfundet. På fråga svarar Eyeon att de inte kände till att den före detta advokaten uteslutits ur samfundet och kopplingarna till gängkriminalitet.

SPÅREN FRÅN ONIVA

Eyeon är inte det första börsbolaget Kaneteg har varit storägare i. Kaneteg var huvudägare i Oniva Online Group vars aktie kollapsade 2014 efter att det visat sig att bolaget pumpat upp sina försäljningssiffror. Mattias Kaneteg sålde av sina aktier i Oniva innan kraschen. 

I en artikel i Afv från 2014 pekade flera källor då ut Mattias Kaneteg som central i bolagskraschen. Mattias Kaneteg förnekade inblandning. Han dömdes 2015 till dagsböter för marknadsmanipulation av Oniva-aktien under 2013-2014.

Eyeons VD Fredrik Björklund var marknadskoordinator för hostingverksamheten på Oniva under 2014, enligt hans profil på LinkedIn.

PRODUKT MED OKLAR NYTTA

Vad Eyeon faktiskt säljer är olika tjänster som ska skydda mot olika former av IT-intrång. På Protectias hemsida kan man testa olika domännamn för eventuella säkerhetsintrång. Med resultat som regelmässigt ger alarmerande slutsatser om att domänen är utsatt och behöver skyddas med Eyeon ID.

När Afv testar med domännamnet till det världsledande cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks i Silicon Valley är situationen enligt Protectia alarmerande med över 1 000 intrång mot Palo Alto Networks.

“Det betyder att din domän har inkluderats i ett dataintrång där obehöriga personer har fått tillgång till dina personuppgifter”, meddelar Protectia.

Lösningen? Det världsledande cybersäkerhetsföretaget sägs behöva Eyeons ID-skydd.

“Om man levererar relevanta siffror och sen i nästa steg förklarar, utan kostnad vad det är man har sett, har jag inget att erinra det mot det där. Men om man går in och tittar och det börjar bli en kostnad för att du ska få reda på vad det är för någonting, då handlar det väldigt mycket om marknadsföring”, säger Per Klingvall på Stöldskyddsföreningen och tillägger att mycket av det som Eyeon och andra liknande företag säljer ofta ingår i hem- och företagsförsäkringar.

“Vi rekommenderar inte någon av de där lösningarna, men vill man personalisera och tycker det är väldigt viktigt, då får man vara beredd att ta en kostnad. Men då tycker jag att man ska ha särskilda behov”, säger Per Klingvall.

Han pekar också på det skydd man kan få genom att använda tjänster som Kivra, och sajten Säkerhetskollen som är ett samarbete mellan Stöldskyddsföreningen och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

ÄGAREN NOWONOMICS

Vi noterar att sparplattformen Nowonomics, som är noterad på NGM, har investerat mer av sina fondkunders pengar i Eyeon än man gjort i något annat börsbolag. Bland Nowonomics storägare finns Bernhard von der Osten-Sacken, Fastatorgrundarna Mats Lundberg och Joachim Kuylenstierna och Andreas Bonnier. Den sistnämnde är också VD för Boho Group (tidigare Quartiers Properties) som utvecklar hotellfastigheter i Marbella. Boho är noterat på First North och har 600 Mkr i börsvärde och Mattias Kaneteg som största ägare.

AKTIE ATT AKTA SIG FÖR

På rullande tolv månader har Eyeon omsatt knappt 20 Mkr. Det är förvisso en stor ökning från 15 Mkr helåret 2023. Men vi litar knappt på siffrorna och även om vi gjorde det så står de inte i någon vettig relation till börsvärdet 460 Mkr. Än sämre tycker vi om aktien när man väger in alla tveksamheter vi känner inför försäljningsmetoderna och personkretsen runt Eyeon.

Vår uppfattning är klar: Eyeon uppvisar många tecken på att vara ett luftslott som förr eller senare kommer spricka. Aktien kanske kan trixas upp under perioder men på sikt lär värdet gå mot noll.

Detta är ett solklart säljråd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Santander