Ett nytt Prevas

IT-konsulten Prevas har rusat fram på börsen efter ett lyckat omvandlingsnummer. Trots det senaste årets uppvärdering ser aktien ut att ha mer att ge.
Ett nytt Prevas - Prevas
Konsultbolaget Prevas är verksamma inom en rad olika branscher. En av kunderna är Göteborgs spårvägar där Prevas har hjälpt till att digitalisera underhållsarbetet. Andra välkända kunder är ABB, Atlas Copco och Saab.
Prevas
Börskurs: 78,10 kr Antal aktier: 12,7 m
Börsvärde: 995 Mkr Nettoskuld: 51 Mkr
VD: Johan Strid Ordförande: Christer Parkegren

Prevas (78,10 kr) beskriver sig själva som ett utvecklingshus där kreativiteten står i centrum. I börssammanhang är bolaget nog mer känt som en utskälld IT-konsult med en lång historik av lönsamhetsproblem.

Bolaget hjälper i alla fall sina kunder med produktutveckling, allt från att förverkliga produktidéer till att automatisera produktion eller andra effektiviseringar. I vissa fall tar man ett heltäckande ansvar för hela livscykeln och i andra fall för enskilda faser av utvecklingen. Man använder både sig av egna medarbetare och av underkonsulter.

Många kunder behöver även vägledning och råd hur de ska förhålla sig till lagkrav, trender och förändringar. Kunderna är verksamma inom en rad olika branscher, allt från medicinteknik till energisektorn och försvarsindustrin. Några exempel på kunder är ABB, Atlas Copco, Saab och Volvo. Den absoluta majoriteten av försäljningen kommer från Sverige. Andra större marknader är Danmark, Norge och Tyskland.

Affärsvärldens huvudscenario 2021E 2022E 2023E
Omsättning 1 080 1 112 1 146
 – Tillväxt +40% +3% +3%
Rörelseresultat 92 103 109
 – Rörelsemarginal 8,5% 9,3% 9,5%
Resultat efter skatt 70 80 85
Vinst per aktie 5,51 6,28 6,67
Utdelning per aktie 1,65 3,14 3,33
Direktavkastning 2,1% 4,0% 4,3%
Operativt kapital/omsättning 14% 14% 14%
Nettoskuld/EBIT 0,1 -0,4 -0,8
P/E 14,2 12,4 11,7
EV/EBIT 11,0 9,2 8,4
EV/Sales 0,9 0,9 0,8

Prevas har länge varit en underdog bland börsens konsulter då bolaget har dragits med svårförklarliga lönsamhetsproblem. De senaste tio åren har den genomsnittliga rörelsemarginalen legat på nästan osannolikt låga nivåer kring 2,5%, där några förlustår drar ned snittet. Prevas har haft en starkt cyklisk affär, och har historiskt klarat sig ganska dåligt i lågkonjunkturer.

Det verkar som att mycket av den dåliga lönsamheten har berott på en ineffektiv organisation. För att råda bot på detta anställde man 2018 Johan Strid som ny VD.

Honom verkar det vara drag i. Från 2018 har rörelsemarginalen gått från 1,2% (ett dåligt år för Prevas) till 8,5% i fjol. Lönsamhetsförbättringarna verkar komma från effektiviseringar och en ”förenklad organisation”. Noterbart är att antalet anställda minskade från 582 till 530 under perioden. Strid lyfter själv fram decentralisering som ett framgångsrecept, där de lokala enheterna får ta mycket eget ansvar.

Nu när det interna lönsamhetslyftet är på plats har man börjat fokusera mer på tillväxt. Johan Strid verkar till skillnad mot sina företrädare intresserad av förvärv, både för att ta marknadsandelar och för att bredda bolagets verksamhetsområden. Under Strids år på posten har bolaget diversifierat kundbasen mer, och därmed dragit ned på den tunga exponeringen mot cykliska branscher som verkstad.

I höstas meddelade Prevas att man skulle förvärva företagsgruppen Evotech, som innefattar dotterbolagen Tritech, Filo-Process och Deva Mecaneyes. Evotech-bolagen är liksom Prevas konsulter inom produktutveckling. Affärsvärldens intryck är att de är mer teknikfokuserade än det ursprungliga Prevas.

Prislappen landade på 257 Mkr, där 97 Mkr reglerades kontant och resten med nytryckta aktier. Under 2019 omsatte Evotech-bolagen tillsammans runt 324 Mkr till en rörelsemarginal om 8%. Detta motsvarar en EV/Ebit-multipel runt 10. Inget fynd, men heller inte omotiverat dyrt.

Det ”nya Prevas” släppte sin första kvartalsrapport i april där rörelsemarginalen hålls stabil på 8,6% samtidigt som tillväxten landade på 40%. Prevas redovisar inte den organiska tillväxten, men enligt Affärsvärldens beräkningar kan den inte vara så stor (vi räknar med en förvärvad tillväxt på 40% från Evotech).

Ledningen är tydliga med att man vill fortsätta förvärva bolag. Det finns det utrymme för. Bolaget har en nettoskuld runt 50 Mkr, men med den nuvarande intjäningen ser den ut att kunna betas av i rask takt.

Sammanfattningsvis ser Prevas ut att vara ett intressant case. Insynspersonerna verkar ha framtidstro och fortsätter tanka aktier. VD Johan Strid har under sina år på posten konsekvent ökat sitt aktieinnehav och äger idag aktier för drygt 13 Mkr.

Frågan är vad paketet ska kosta. De senaste tre åren har Prevas handlats runt 10x rörelsevinsten, medan mer lönsamma sektorkollegor som Knowit och nyligen utköpta HiQ har handlats runt 14x.

Någon Knowit-multipel förtjänar inte Prevas ännu. Även om bolaget säger sig ha breddat kundbasen är affären fortfarande starkt konjunkturberoende tills motsatsen har bevisats. Däremot borde lönsamhetslyftet och ett eventuellt höjt förvärvstempo kunna motivera en högre värdering på börsen.

I vårt huvudscenario använder vi oss av en EV/Ebit-multipel på 11 och en årlig tillväxt runt 3% de närmsta åren. Vi skissar på en rörelsemarginal runt 9% ett par år bort. Visst är det en ordentlig höjning från de tidigare nivåerna runt 5%, men det känns inte som en omöjlighet för det nya Prevas.

I huvudscenariot får vi en fin uppsida på över 30%. Risken för bakslag, som lönsamhetspress eller varför inte en konjunkturnedgång, finns såklart. Men med bolagets breddade verksamhet och stabilisering ser det ut att finnas en hel del potential kvar i Prevas-caset. Vi utfärdar ett köpråd.

Tio största ägare i Prevas Värde (Mkr) Kapital Röster
Göran Lundin 100 10,0% 14,7%
DeVenture AB 97 9,8% 6,9%
Amiral Gestion 96 9,6% 6,8%
Amymone AB 87 8,7% 6,2%
Staffan Bolinder 50 5,0% 3,6%
Avanza Pension 49 4,9% 3,5%
Helena Lundin 43 4,3% 3,0%
Magnus Lundin 35 3,5% 2,5%
Ulrika Grönberg 30 3,0% 2,1%
Nordnet Pensionsförsäkring 28 2,8% 2,0%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier