Ett nytt lovande Maha Energy

Efter att Maha Energy bytte huvudägare och ledning för ett år sedan har bolaget gått från ett oljebolag med fem mer eller mindre problemtyngda tillgångar till ett investeringsbolag med fokus på oljetillgångar i Latinamerika. Värderingen är låg och planen framåt verkar lovande. Det nya Maha kan vara en spännande krydda i portföljen för den som gillar oljeexponering.
Ett nytt lovande Maha Energy - maha-energy-35
På bilden syns oljefältet Tartaruga i nordöstra Brasilien. Maha sålde tillgången för ett år sedan men håller nu på att bli en mindre delägare igen genom en komplex strukturaffär.
Maha Energy
Börskurs: 8,28 kr Antal aktier: 178,4 m
Börsvärde: 1 477 Mkr Nettokassa: 240 Mkr
VD: Kjetil Solbrække Ordförande: Paulo Mendonça

Maha Energy (8,28 kr) är ett bolag som investerar i oljetillgångar i främst Latinamerika. Den största tillgången är ett innehav på 5% av aktierna i den börsnoterade brasilianska oljeproducenten 3R. Företaget har i övrigt onoterade tillgångar.

Huvudkontoret ligger i Rio de Janeiro. Största ägare är en brasiliansk PE-firma som heter Starboard med 19% av aktierna. VD sedan september 2023 är norrmannen Kjetil Solbrække. Han är även en av tre ägare i bolaget DBO Invest som är Maha:s näst största aktieägare (12,3%).

Maha startades 2010 och noterades 2016 på First North. Man har tidigare haft viktiga projekt bland annat i Oman (se faktarutan om historiken) men sedan Starboard 2022 tagit kontroll har de gamla tillgångarna avvecklats. Fokus ligger nu på strukturaffärer i Brasilien och Latinamerika.

Historik – kursflopp efter Omanfiasko

Bolaget grundades 2010 av Jonas Lindvall som tidigare hade varit chef för Tethys Oils verksamhet i Oman. 2016 noterades bolaget på First North i Sverige. Mahas ursprungliga inriktning var att köpa mindre oljefält som presterade dåligt och sedan genom tekniska investeringar bättra på produktionen.

Fastighetsfokuserade investeringsbolaget Kvalitena var under merparten av tiden från noteringen 2016 till 2022 Mahas största ägare. 2022 var Kvalitena pressade av ränteuppgången och Maha hade problem med produktionen vid samtliga av sina producerande fält. Under 2022 sålde Kvalitena alla sina aktier till Starboard. Sedan dess har Starboard möblerat om Maha helt och det är idag nästan ett helt nytt bolag om man jämför med innan Starboards inträde.

Innan den stora omdaningen som Starboard inledde 2022 hade Maha följande tillgångar:

  • Två producerande onshore-fält (landbaserade) i nordöstra Brasilien.
  • Två mogna mindre onshore-fält (havsbaserade) i USA. Den ena av dessa, Illinois Basin köptes 2019 från svensklistade Dome Energy för 4 MUSD. Den andra LAK Ranch köptes 2013 innan Maha hade noterats. LAK Ranch ligger sedan 2020 i träda.
  • Projektet Block 70 i Oman. 2022 genomfördes förberedelser för produktionstester.

Man kan alltså sammanfatta det med att Maha vid tidpunkten hade fyra producerande fält varav alla var till varierande grad tyngda av problem samt projektet i Oman där chanserna till framgång ännu var osäkra.

Efter att Starboard kom in som ny huvudägare i Maha har följande saker hänt:

  • Kort efter att Starboard kommit in som huvudägare slutade grundare och VD Jonas Lindvall på Maha. Han ersattes först av den ansvarige för Starboards oljeinvesteringar Paulo Mendonça, nu styrelseordförande i Maha. Mendonça ersattes i sin tur på VD-stolen i september 2023 av Kjetil Solbrække, en i den norska trion.
  • Vid årsskiftet 2022/2023 såldes de brasilianska onshore-tillgångarna för 151 MUSD (plus en tilläggsköpeskilling) till den lokala aktören PetroReconcavo. Dessa tillgångar stod tidigare för merparten av bolagets produktion.
  • I nära samband med försäljningen av de brasilianska onshore-fälten förvärvades DBO Energy 2.0, ägt av den norska trion. DBO ägde 15% av ett dotterbolag till 3R som äger två offshore-fält i Brasilien. DBO Energy 2.0s ägare fick nytrycka aktier i Maha som motsvarade 20% av det sammanslagna Maha i ersättning.
  • Hösten 2022 såldes 35% av Block 70 i Oman till en lokal aktör mot 35% av nedlagda kostnader i projektet. Under 2023 genomfördes produktionstester som inte föll väl ut. I december 2023 sålde Maha sin andel till partnern i projektet för 2 MUSD plus en tilläggsköpeskilling om 12 MUSD baserad på att tillgången faktiskt kommer i kommersiell produktion. Det framstår som osannolikt att Maha skulle få ut något av tilläggsköpeskillingen i alla fall de två närmsta åren. Sannolikt förväntade sig många aktieägare att denna satsning skulle bli en succé. Att Block 70 blev ett sådant totalt fiasko är sannolikt en bidragande orsak till att Mahas aktie gått så svagt på senare tid. Vi ser dock inte att någon större skugga bör falla på den nuvarande ledningen utan sannolikt var de avgörande vägvalen redan gjorda.
  • Hösten 2023 sålde Maha det vilande fältet LAK Ranch i USA för 10 USD (sic!) plus att köparen tog över åtaganden kopplade till tillgången.
  • Sedan årskiftet har Maha köpt 5% av 3R Petroleum och föreslagit en fusion av bolaget med en konkurrent. Maha har även köpt en post i ett venezuelanskt oljebolag. Mer om dessa satsningar nedan.

Bakgrund

Den helt dominerade aktören inom brasiliansk olja är den statliga jätten Petrobras. De började sin resa på 1950- och 1960-talet med att utvinna olja onshore i nordöstra Brasilien. Men när Petrobras gjorde enorma fynd på stort djup offshore under 1990-talet blev onshore-verksamheten ett väldigt litet och perifert inslag i verksamheten. Jätten har därför över tid sålt av de landbaserade fälten, som ofta varit underinvesterade. En av de aktörer som varit på köparsidan i den omstruktureringen är Starboard. Även det “gamla” Maha köpte tillgångar i Brasilien och hade två fält när Starboard köpte in sig i bolaget.

Brasilianska PE-firman Starboard är specialiserade på omstruktureringar och har amerikanska Apollo som delägare. De började 2017 att köpa upp onshore-fält i nordöstra Brasilien. En del av investeringarna gjordes tillsammans med DBO, ett bolag ägt av en trio norska oljeentreprenörer, däribland Mahas nuvarande VD Solbrække. DBO slogs senare ihop med Starboards oljetillgångar till bolaget 3R Petroleum. 2020 börsnoterades 3R, sedan dess har Starboard och den norska trion sålt.

De två stora ägargrupperna i Maha har alltså en historik av att arbeta ihop sedan tidigare.

Sedan Starboard tog över taktpinnen i Maha har tre stora saker gjorts:

  • Bolaget DBO Energy 2.0 förvärvades med betalning i nytrycka Maha-aktier vilket då (december 2022) var en andel på ca 20%. DBO Energy 2.0 ägdes huvudsakligen av de norska oljeentreprenörer som var medinvesterare med Starboard tidigare. DBO:s huvudtillgång var 15% av ett dotterbolag till 3R som äger två offshore-fält i Brasilien.
  • De gamla tillgångarna i Maha har som sagt sålts. Den tunga pjäsen var de två landbaserade brasilianska oljefälten. De såldes i februari 2023 för 151 miljoner dollar plus en tilläggsköpeskilling till börsbolaget PetroReconcavo. Tilläggsköpeskillingen är en viktig tillgång i dagens Maha.
  • En post på ca 5% av aktierna i börsnoterade oljebolaget 3R köptes (januari 2024).

SKAPAR EN BRASILIANSK ONSHOREJÄTTE

En oljefatsekvivalent, eller kort ekvivalent är den mängd olja eller gas vars energiinnehåll motsvarar ett fat olja.

R/P är en oljefyndighets reserver dividerat med en årsproduktion. Kvoten ger antal återstående års produktion vid nuvarande produktionstakt.

I januari köpte Maha alltså 5% av 3R. I samband med att köpet annonserades publicerade Maha ett öppet brev till 3Rs styrelse om att man förespråkade en fusion av 3R med sektorkollegan PetroReconcavo som äger fält som angränsar till 3Rs i nordost. Kort efter Mahas inträde i 3R Petroleums ägarlista hölls en extrainsatt bolagsstämma där antalet styrelseledamöter i 3R sänktes från sju till fem. Mahas fick in två företrädare i den nya styrelsen.

Tio största ägare i 3R Petroleum Andel % Värde MUSD
Gerval Investimentos Ltda. 8,39 133
Kapitalo Investimentos Ltda. 5,03 80
Schroder Investment Management Ltd. 5,02 80
Coronation Asset Management (Pty) Ltd. 5,01 79
Maha Energy 5,00 79
BTG Pactual WM Gestao de Recursos Ltda. 4,77 76
The Vanguard Group, Inc. 3,86 61
SPX Gestao de Recursos Ltda. 3,05 48
BlackRock Brasil Gestora de Investimentos Ltda. 2,07 33
Cobas Asset Management SGIIC SA 1,95 31

De operativa synergierna mellan bolagen bedöms som stora då de båda bolagens fält angränsar varandra. Anläggningarna byggdes ursprungligen för att drivas av en operatör, Petrobras. Maha räknar med att synergierna över tid kommer uppgå till runt 1 miljard USD. Synergierna består bland annat i lägre utvinningskostnader och högre intäkter då större volymer ger bättre förhandlingsläge mot köpare.

Den föreslagna affären är strukturerad så att 3Rs onshore-tillgångar överförs till PetroReconcavo. Kvar i börsnoterade 3R Petroleum blir 3Rs dotterbolag med två offshore-fält 3R Offshore, som då blir ett eget börsbolag. I och med förvärvet av DBO Energy 2.0 direktäger Maha 15% av 3R Offshore.

Tabellen nedan ger en överblick av de bolag som omfattas av den tilltänka strukturaffären.

 

3R Petroleum PetroReconcavo 3R Offshore
Beskrivning Börsnoterat oljebolag Börsnoterat oljebolag Dotterbolag till 3R Petroleum. Offshoretillgångar
Maha:s roll Äger 5% Maha har rätt till en tilläggsköpeskilling på upp till 27,7 MUSD från PetroReconcavo Direktäger 15%
Maha:s förslag Gå ihop med PetroReconcavo Gå ihop med 3R Renodla till eget börsbolag
Börsvärde MUSD 1 511 1 335 Idag onoterat
Produktion tusentals ekvivalenter per dag 47,2 26 11,9
P/E 2025 2,7 3,7
R/P 30 17,9 24,4
Utvinningskostnader per fat USD 18 14,3 i.u.

Båda sidorna har så här långt ställt sig positivt till sammanslagningen. Undersökningar inför ett slutgiltigt förslag sker för närvarande. Det är i dagsläget inte klart exakt hur ägarandelarna blir i det sammanslagna bolaget. Den plan som kommunicerades i Mahas öppna brev var att sammanslagningen ska bli klar mot slutet av 2024.

OPTIMERAR PRODUKTIONEN

En annan stor värdedrivare i 3R och PetroReconcavo är att genom investeringar och engagemang få upp produktionen i oljefälten som negligerats av den tidigare operatören Petrobras.

Genom denna typ av satsningar väntas både 3Rs och PetroReconcavos produktion växa kraftigt de kommande åren. 3R väntar sig kunna näst intill dubbla sin produktion till 96 000 ekvivalenter per dag år 2026 från 49 000 i fjol. PetroReconcavo väntar sig kunna göra en liknande resa och öka sin produktion från 26 000 ekvivalenter per dag i fjol till 40 000 år 2026. Dessa stora ökningar ska åstadkommas med endast relativt små inkrementella investeringar.

Det sammanslagna bolaget kommer alltså att producera runt 140 000 ekvivalenter per dag (oaktat avknoppningen av 3R Offshore). Det är nästan lika stort som norska Vår Energi.

INVESTERAR I VENEZUELA

Maha har en köpoption som förenklat kan beskrivas som att den ger rätt att förvärva 24% av venezuelanska oljebolaget PetroUrdaneta. Maha betalade 4,6 MEUR för optionen som även ger exklusivitet. Upplägget är komplext men förenklat kan man säga att det totala priset för att utnyttja optionen om köpa 24% om allt går som Maha tänkt är 1 USD plus 2×4,6 MEUR plus 18 MEUR i tilläggsköpeskilling som faller ut då inga väsentliga negativa händelser inträffar varav 4,6 MEUR redan är betalt. Säljaren Novonor, ett brasilianskt bygg- och teknikkonglomerat som är under rekonstruktion. Venezuelanska statens oljebolag PDVSA äger 60% av PetroUrdaneta.

RISK FÖR ÅTERINFÖRDA SANKTIONER

På grund av sanktionerna mot landet, den massiva emigrationen och den oerhörda politiska och allmänna misskötseln i Venezuela har landets förmåga att utvinna olja kollapsat det senaste decenniet. I fjol slöt USA ett avtal med den venezuelanska regeringen och oppositionen om att sanktionerna skulle lättas mot att ett rättvist val skulle hållas i landet. Det var vedertaget att oppositionens kandidat Corina Yoris skulle vinna stort mot den impopulära sittande socialisten Nicolás Maduro givet att valet var rättvist. Nyligen stod det klart att regeringen förhindrat Yoris att registrera sin kandidatur. Regeringen har även gripit fler nyckelpersoner i oppositionen. USA har ännu inte svarat hur man kommer att reagera. Sannolikt kommer inga drastiska åtgärder göras innan valet i juli. Riskerna för att valet inte blir rättvist och att USA därmed kommer att återinföra sanktionerna är uppenbara. En annan källa till oro är den socialistiska diktatorn Maduros hot nyligen om att invadera grannlandet Guyana.

Mahas plan är att lyfta PetroUrdanetas produktion rejält med ganska små investeringar. För drygt ett decennium sedan producerade PetroUrdaneta 10 000 fat om dagen och då hade redan den grova misskötseln fått pågå i ett drygt decennium. Förhoppningsvis skulle det gå att lyfta produktionen längre än så.

Vi betraktar satsningen i Venezuela som en spännande lottsedel med enorm uppsida men med ganska dåliga odds.

PORTFÖLJ

Vi betraktar Maha som ett finansiellt drivet investeringsbolag som investerar inom latinamerikanska oljesektorn snarare än ett operativt oljebolag. Vi har därför i den här analysen fokuserat på att analysera bolagets substansvärde.

Tillgång Värde MUSD Beskrivning
5% av 3R Petroleum 79 5% av aktierna i det noterade brasilianska oljebolaget 3R Petroleum.
15% av 3R Offshore 46 Maha direktäger även 15% av 3R Petroleums dotterbolag 3R Offshore som äger 2 offshorefält i Brasilien. Ska förhoppningsvis börsnoteras framåt. Värdet har beräknats som priset Maha betalade plus investeringarna som skett sedan köpet
Earn out PetroReconcavo 14 Maha sålde två onshore-fält i Brasilien till PetroReconcavo. Maximalt kan ytterligare 27,7 MUSD i tilläggsköpeskilling falla ut. Summan bestäms främst av oljepriset men även synergier mot PetroRencavos potentiella nya tillgångar. Vi räknar i den här analysen med att Maha får ut hälften.
Köpoption  PetroUrdaneta 5 Maha äger en köpoption på en andel av ett mindre oljebolag i Venezuela. Här värderar vi optionsposten till vad Maha nyligen köpte den för.
Illionois Basin 5 Ett mindre producerande oljefält onshore som Maha äger i USA. Producerade endast 165 fat per dag i Q4.
3% av en gasledning mellan Bolivia och Brasilien 1 Maha köpte sommaren 2023 motsvarande 3% bolaget GasTransboliviano som äger en gasledning mellan Bolivia och Brasilien
Earn out Oman 0 En tilläggsköpekilling för projektet Block 70 i Oman som max kan bli 12 MUSD beroende på om den nya operatören lyckas utvinna kommersiellt. Vi räknar inte med att Maha får ut något av detta.
Nettokassa 23
Totalt 173
Substansvärde per aktie (kr) 10,0
Substansrabatt 17%

Oljereserverna har en mycket lång livstid. Hela 30 år i snitt. Livslängden kommer dock att minska i och med att produktionen ökar framåt.

Varken 3R Petroleum eller 3R Offshore delar för närvarande ut några pengar utan återinvesterar sitt kassaflöde i att lyfta produktionen. I samtal med Afv uppger VD att Maha eventuellt kommer att börja dela ut pengar från och med nästa år.

Overheadkostnaderna för att driva Maha är ungefär 4 MUSD per år.

LEDNING

VD Kjetil Solbrække är utbildad ekonom. Han inledde sin karriär vid norska petroleumdepartementet. Därefter har Solbrække varit chef för Statoils verksamhet i hela Sydatlantsområdet, VD för norska oljebolaget Panoro och Senior Vice President hos energiresearchfirman Rystad Energy.

CFO Guilherme Guidolin de Campos jobbade tidigare hos huvudägaren Starboard.

Mahas näst största ägare DBO Invest ägs till lika delar av Kjetil Solbrække, Svein Harald Øygard och Halvard Idland. Svein Harald Øygard har är nationalekonom och har bland annat varit centralbankschef på Island. Han är även styrelseordförande för flygbolaget Norwegian. Halvard Idland har bakgrund inom industriella och finansiella investeringar inom olje- och gasindustrin i Norge och Brasilien. Tidigare erfarenheter inkluderar DNB, Pareto och Aker Yards.

Genom sitt ägande i DBO Invest äger VD Solbrække aktier i Maha för 59 Mkr. Därutöver direktäger Solbrække aktier för 2 Mkr i Maha. Bolaget har därtill ett teckningsoptionsprogram för ledningen och styrelsen. Teckningskursen är den genomsnittliga aktiekursen mellan 11 maj och 18 september 2023 vilket borde vara någonstans mellan 8 och 9 kr. Maximal utspädning för aktieägarna är 5,3%.

SLUTSATS

Den som köper in sig i Maha får 17% rabatt på redan ganska lågt värderade tillgångar (3R handlas till P/E 2,7 på börsen) som trots detta har potential att öka sin produktion kraftigt, enligt ledningen. En investering i Maha handlar till stor del om tilltro till att ”operatörsduon” Starboard och DBO kan manövrera skickligt i den brasilianska oljebranschen. Klart är att de lyckats med svåra projekt tidigare, främst noteringen av 3R, och är mycket aktiva.

Vi tror att Maha har goda chanser att bli en bra investering framåt. Riskerna är dock väldigt höga och vi skulle inte rekommendera Maha som huvudsaklig oljeexponering i portföljen. För den som redan har exponering mot olja är dock Maha intressant som en krydda ovanpå.

Tio största ägare i Maha Energy Värde (Mkr) Andel
FIP TURMALINA (Starboard) 258,5 18,6%
DBO Invest S.A. 171,3 12,3%
Banco BTG Pactual S.A. 59,7 4,3%
Brasil Capital 49,1 3,5%
Sundt AS 40,3 2,9%
Avanza Pension 39,6 2,8%
Jonas & Maria Lindvall 29,7 2,1%
Svein Harald Øygard 26,5 1,9%
Akastor Asa 23,4 1,7%
Myrholt Tore 21,0 1,5%
Största insider(s) utanför topp tio Värde (Mkr) Andel
Kjetil Solbrække 1,7 0,1%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  2,1%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Carnegie Fonder