Ett bra år för verkstadsaktier

UPPFÖLJNING:Tre rätt och fyra fel är facit denna gång. Verkstadsaktier har varit ett börstema som levererat fin avkastning under det senaste året. Vi lyckades dock inte orientera oss i ämnet och råden i Alfa Laval och Gränges föll inte väl ut. Rätt fick vi om Cherry och förhoppningsbolagen Ahaworld och Menucard. Våra råd för SCA och Tobin Properties ger vi underkänt. Andra bolag som analyserades var: Eltel, Inwido, Addnode och RLS Global.
Ett bra år för verkstadsaktier - fd440b5a-bd6d-41bb-acb9-802b52b48b82fitcroph450q80upscaletruew800s53f4e59d00ec1ea00edd9c6198ec7ad63cbe2bd0

Kommentar till alla aktieanalyser från 11–31 december 2016

# Alfa Laval +36% (Sälj)

Man ska köpa cykliska aktier när de ser riktigt dyra ut och sälja när multiplarna är låga. Ungefär så lyder ett gammalt börsordspråk. Det är lätt att säga, svårt att göra. Alfa Laval för ett år sedan är ett exempel. Högt p/e-tal och sanslöst usla utsikter för det viktiga affärsområdet Marine & Diesel. Men mycket låg uppenbarligen i kursen och i början av 2017 började analytikerna ana en förbättring och har skruvat upp sina estimat sedan dess. Nu är p/e-talet 20. Högt nog för att köpa? Kanske, men vi får kontra med ett annat ordspråk, nu på engelska: ”When in doubt, stay out”.

# Cherry +23% (Köp)

Spelbolaget är i lite av en förtroendekris efter att grovt svikit de förväntningar man själva pumpade upp under 2017. För ett år sedan kom bolaget med en mycket positiv vinstprognos som man dock skulle bomma med runt 30 procent. Ledningen pekar ut problem inom nyförvärvade Comeon som orsak. Vårt köpråd blev ändå bra eftersom vi stoppade det bara efter en månad.

# Menucard −63% (Teckna ej)

Bolag som Uber och Airbnb har byggt upp fantastiska positioner genom att vara ”plattformar” för populära konsumenttjänster. Att bygga ”plattformsbolag” har därför blivit den stora drömmen för många teknikföretag. Danska Menucard vill bygga en plattform där företags anställda använder Menucards app när de ska äta i tjänsten. Kruxet är att få igång tre svåra saker samtidigt. Koppla upp mängder med företag, mängder med restauranger och, svårast av allt, få anställda att ändra beteende och använda Menucard. Bolaget är långt ifrån framme och aktien har kraschat och har just tagit in nya pengar.

# SCA +15% (Sälj)

Vi gillade inte alls förvärvet av BSN och såg ingen anledning att ta bort säljrådet trots att SCA-aktien hade fallit sedan ursprungsanalysen. Priset för BSN var högt och logiken, eller snarare ”logiken”, luktar strategikonsult lång väg. Det är inget beröm. Vi noterar att SCA:s vd Magnus Groth har en bakgrund som konsult på BCG, aktuella för sin starkt kritiserade roll i Nya Karolinska Sjukhuset. Groth har även jobbat på Enron, vilket kan vara värt att nämna. Efter uppdelningen har Börsplus haft köp på skogsbolaget SCA medan vi tagit bort säljrådet på hygiendelen Essity.

# Gränges +2% (Köp)

En av få cykliska aktier som inte hade ett kanonår på börsen 2017. Värderingen på p/e 10 skvallrar om att placerarna ser stora risker i bolagets exponering mot försäljningen av personbilar i Kina och USA. Vi kan lägga till att förväntningarna på vinstökningen genom det stora USA-förvärvet möjligen var lite för uppskruvade för ett år sedan.

# Tobin Properties −52% (Köp)

Vi pekade ut fallande bostadspriser som en av de största riskerna i Tobin men tyckte ändå där och då att oddsen var hyfsade med tanke på aktiens värdering. Marknaden visade sig dock få rätt som värderade Tobin och andra bostadsutvecklare till låga ensiffriga multiplar. Stort bostadsutbud till för höga priser har nu fått marknaden att svalna av, och med det spekulanternas intresse för nyproducerade lägenheter. Även finansieringsmöjligheterna har försämrats och i december tog Tobin in Rutger Arnhults fastighetsbolag Klövern som ny storägare genom en emission på mycket pressade kursnivåer.

# Addnode +38% (Neutral)

IT-konglomerat som rent vinstmässigt hade ett förlorat år under 2017, vilket vi befarande i vår analys. Däremot har den nya vd:n Johan Andersson trappat upp förvärvstakten vilket vi inte väntade oss och detta har tagits mot väl på börsen som handlat upp multiplarna. Aktien har fått en ny tillskyndare i Odin Fonder som köpt mycket när insiders sålt för flera hundra miljoner. Vi är tveksamma till att de är på rätt sida av den traden.

# Eltel −49% (Neutral)

Härvan i installationsbolaget Eltel visar tydligt att man ska hålla sig långt borta från aktier där redovisningsproblem och oklara projektförluster uppdagas. När vi skrev om bolaget för ett år sedan blev vi inte särskilt lockade och det visade sig finnas rejält med fallhöjd kvar i aktien. Nu är Eltel förhoppningsvis på väg i rätt riktning med en bättre balansräkning, nya ägare och nu i november en kvartalsrapport som var bättre än väntat. Men även om man tror på analytikernas generösa antaganden om en rejäl återhämtning ser aktien fortfarande dyr ut jämfört med välskötta Bravida.

# Ahaworld −64% (Sälj)

Så här löd vår ingress om Ahaworld:

”Det lilla spelföretaget Ahaworld har tio år på nacken men gör nu en nystart med ny vd och planer på expansion till Sydamerika. Bolagets strategi påminner om bingospelarens. Båda lider av överoptimism. Aktien är inget för oss”.

Ett år senare har bolagets vd meddelat att han ska lämna sin post. Det har inte blivit något med expansionen till Sydamerika och bolaget går fortsatt med förlust.

# Inwido −6% (Neutral)

Fönsterbolaget värderades upp något under våren men har därefter fallit tillbaka igen efter produktionsproblem och oro över bygg- och renoveringskonjunkturen. Aktien ser nu återigen billig ut kring 10 gånger 2018 års vinst (p/e).

# RLS Global −43% (Neutral)

Vår mycket negativa analys av RLS följdes av två saker de kommande fyra månaderna. Dels ett ordentligt ras för RLS-aktien och dels lite positiva nyheter samt en ny prestigeägare. Det gjorde sammantaget att vi tog bort säljrådet.

Så här följer vi upp våra råd

Börsplus följer upp de råd som vi ger efter ett års tid. Vår horisont är generellt längre än så, men i bästa fall upptäcker marknaden den uppsida som vi ser snabbare än så. Inom ett år är det rimligt aktien ska ha rört sig åt rätt håll. Annars är rådet att betrakta som fel. Aktieanalys är en svår sport men om man har mer rätt än fel är oddsen goda att slutresultatet blir bra.

Vi mäter både total avkastning efter publicering av analys, och avkastning relativt börsindex. Ett köpråd anges som ”Rätt” om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är positivt. På motsvarande sätt betraktar vi ett säljråd som korrekt om genomsnittet av absolut och relativ avkastning är negativt. Allt annat anges som ”fel”. Vi gör från fall till fall en subjektiv bedömning.

Vi följer även upp avkastningen efter våra neutrala råd men där betraktas inte analysen som varken rätt eller fel.

Vid analyser av förhoppningsbolag så blir slutsatsen ofta inte ett ensidigt köp- eller säljråd utan snarare en diskussion om aktien är “intressant” eller inte. Här använder vi också ett ”tärningsbetyg” för att signalera både vår syn på aktien och att det handlar om en riktig chansning. I uppföljningssammanhang tvingar vi ändå in dessa råd i strukturen med köpråd, säljråd och neutrala råd där 1–2 tärningsögon är ”sälj”, 3–4 tärningsögon är ”neutral” och 5–6 tärningsögon följs upp som ett köpråd. Vanligtvis markeras förhoppningsbolag med en asterisk i tabellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier