EQT AB: Nio banker speglar utsikterna

Riskkapitaljätten blir största svenska noteringen sedan Telia år 2000. Ska man vara orolig? IPO-guiden har granskat EQT och hittar två flaggor. Här är Börsplus analys av noteringen.
EQT AB: Nio banker speglar utsikterna - Conni Jonsson, grundare EQT
©FLT-PICA 1998-05-21

I fredags skrev Börsplus en krönika (se länk intill) om EQT AB som kan tjäna som bakgrund till denna analys som syftar till att ge vägledning om man ska teckna aktier i noteringen eller ej.

Av tabellen från EQT-sidan på Börsplus IPO-guide nedan framgår att EQT-erbjudandet även utan övertilldelningsoption är 12,4 miljarder kronor. Det är den med bred marginal största noteringen på Stockholmsbörsen på väldigt länge. Faktiskt ända sedan Telia såvitt vi kan bedöma. Telia-noteringen år 2000 var ju i efterhand en tydlig toppsignal. I USA ser vi kanske nu något liknande med WeWorks floppade notering? Se artikellänk till Börsplus krönika om den saken längre ner. WeWork-floppen hotar ju att allvarligt skada megasuperjätten Softbank/Vision Fund. Det är en lite okänd aktör i Sverige men har varit ett väldigt viktigt draglok för hela tekniksektorn och därmed de senaste årens börsvinnare.

EQT AB är inte en nära parallell till Telia eller WeWork. Men det påminner om att riktigt stora noteringar nästan per definition bara kommer när investeringsaptiten också är riktigt stor. (Och det är ju då man bör vara som mest försiktig i allmänhet.)

EQT-noteringen är dock inte särskilt stor i i jämförelse med det massiva artilleri som EQT har laddat upp med i form av nio tunga banker. Bankernas roll ser vi som helt central för EQT-noteringen. Delvis ser vi det som negativt och har delat ut en flagga (se faktarutan längre ned).

IPO-GUIDE

EQT AB

Lista Nasdaq Large
Omsättning rullande tolv månader 5 454 Mkr
Antal anställda 650
Teckningskurs 65,00 kr (62,00 – 68,00)
Rådgivare J.P Morgan, SEB
Storlek på erbjudande 12 389 Mkr (varav 45% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 61 944 Mkr
Emissionskostnad Cirka 364 Mkr (2,9% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO*
Investerare som ska teckna i IPO
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2019-09-20
Beräknad första handelsdag 2019-09-24
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

Detta eftersom rationella bankirer kommer vara oerhört mycket mer lojala med EQT-partners bästa än med sina mäklarkunder. Förhöjd risk för översäljande och maxande av pris med andra ord. Det vittnar också om ett lite osunt kontrollbehov av EQT att de inte nöjer sig med säg fyra eller sex banker. Genom att ha nio banker lämnar man inte mycket åt slumpen och köper sig dessutom fri från alla former av negativt spinn från dessa nio. EQT eliminerar så att säga potentiella negativa röster genom att ha alla stora analyshus på sin sida.

Det positiva med nio banker är kanske ännu tydligare. What could possibly go wrong när man har JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch med flera på sin sida?

Med världens största säljkår för aktier på sin sida ska det inte vara svårt att trumma upp miljarder dollar i teckningssedlar och samtidigt bygga stort intresse för aktien efter notering. Vilket i sin tur ökar intresset för noteringen. Och så vidare o.s.v.

EQT AB verkar inte heller snåla med kostnaderna. Noteringskostnaderna summerar till över 350 Mkr inklusive något slags specialbonus till personalen på över 100 Mkr. Därtill kommer ytterligare kostnader för att strukturera om riskkapitalhuset inför noteringen.

Den näst största noteringen i närtid i Sverige var Munters och den kostade “bara” 70 Mkr. Eller bara 1,7% av erbjudandet att jämföra med 2,9% för EQT AB.

Den andra flaggan som Börsplus fäster vikt vid i EQT är den spindelväv av lojaliteter, avtal, kassaflöden och olika roller som ligger i riskkapitalbranschens DNA. Det är de resandes ensak när man är onoterad men som noterat bolag måste utomstående aktieägare inse och acceptera att man på lång sikt kommer vara lägre prioriterade än partners och andra intressenter.

EQT får två flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 198 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,1 för småbolag och 4,3 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar två flaggor i EQT

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Riskkapitalbolag som EQT är till sin natur en snårskog av olika och ofta svårtydda incitament. Enskilda partners har olika incitament i olika bolag och i olika fonder. Partners som grupp har andra incitament än fondinvesterarna etc. Med en börsnotering ökar komplexiteten ytterligare, inte minst med det upplägg som EQT AB valt där partners tar 65% av alla rörliga avgifter medan EQT AB tar 100% av kostnader och fasta avgifter.

# Val av rådgivare

IPO-bolag har oftast de rådgivare som är motiverat av deras storlek och kvalitet. Avvikelser från mönstret kan vara ett varningstecken. Farligast är när ingen rådgivare alls vill skylta med sitt namn.

EQT har bullat upp med JP Morgon, SEB, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nordea, UBS, ABG, BNP Paribas och BofA Merrill Lynch. Det är för mycket av det goda. Att städsla nio tunga rådgivare för en i globala termer liten IPO ger intryck av osunt kontrollbehov eller svågerpolitik. Till saken hör ju att banker och rådgivare för ett bolag som EQT är de kanske viktigaste underleverantörerna. Det kladdar till saken när man trummar in nio jättar för att maxa värdet på EQT-partners aktier. Det är inte en svartvit sak och det är så klart bra med fina rådgivare men sammantaget blir det ändå en flagga.

I fredagens krönika hade Börsplus ett längre resonemang om just detta och varför det på lång sikt bådar illa för utomstående aktieägare.

Det EQT AB som partners nu säljer aktier för 6 miljarder kronor i har ju följande långsiktiga karaktäristika:

  • Intäkterna som EQT AB tar 100% av torde vara strukturellt fallande som andel av förvaltat kapital. Med minusräntor, allt större volymer och dessutom ett fokus på sektorer som krediter och infrastruktur blir höga fasta avgifter alltmer av en orimlighet.
  • Kostnaderna som EQT AB tar 100% av torde däremot fortsätta växa på lång sikt. Särskilt eftersom det blir rationellt för partners att i framtiden “investera” i kostnader om det innebär ökad utdelning för dem privat i form av de rörliga intäkter som till 65% går direkt till partners.

Detta tråkiga scenario med intäktspress och höga kostnader är dock väldigt långt borta. Dagens EQT-tungviktare med Conni Jonsson i spetsen bestämmer över såväl partnergruppen som EQT AB. De vill maximera sin totala förmögenhet och där blir EQT AB en mycket viktig del.

Då kommer vi till nästa intressanta aspekt av EQT-noteringen. Den oerhört långa inlåsningen. Partners har lovat att sälja noll aktier de närmaste tre åren.

  • Fördelen är att det visar på långsiktighet och noll risk för “överhäng” av närliggande aktieförsäljningar.
  • Nackdelen är att partners har 6 miljarder skäl att maxa priset här och nu i noteringen. Nästa tillfälle att sälja är ju tidigast om 36 månader och till dess hinner börsen glömma eventuella initiala besvikelser.

Tabellen här intill visar hur EQT står och går idag vid noteringen räknat på en “normaliserad” lönsamhet.

EQT idag och två tänkbara utfall

Normaliserat dagsläge Hypotetiskt Coop case Huvud-scenario
Kapital under förvaltning, MEUR 40 000 40 000 64 000
Avkastning före avgifter 10% 10% 10%
Fondvillkor
Fasta avgifter 1,4% 1,0% 1,1%
Avkastningströskel (hurdle rate) 7,0% 5,5% 5,7%
Rörlig avgift över tröskel 20,0% 20,0% 20,0%
Utfall rörlig avgift (carried interest) 0,3% 0,7% 0,6%
Total avgift för fondinvesterare 1,7% 1,7% 1,7%
Utfall för EQT AB
Andel av totalt avgiftsuttag 88% 73% 76%
Fasta avgifter, MEUR 560 400 704
Carried Interest, MEUR 45 98 143
Kostnader, MEUR -344 -430 -439
Rörelseresultat, MEUR 261 68 408
Bolagsvärde (kurs 65 kr) 5 100 ? ?
EV / Ebit 19,5 ? ?

Det hypotetiska Coop caset är det lite raljanta skräckscenariot vi skissade på i krönikan i fredags och här ovan. Längst till höger har vi Börsplus huvudscenario. Detta är att EQT AB växer förvaltat kapital med 10% per år i fem år och att kostnaderna bara ökar med 5% per år. Samtidigt sker en viss press av fasta avgifter. Effekten blir ändå att rörelsevinsten ökar från cirka 260 miljoner euro till drygt 400 euro.

Kruxet som återstår är att fundera över aktiens värdering då. Skissar vi på 15x rörelseresultatet (EV/Ebit) så motsvarar det cirka 82 kronor per EQT-aktie. Det är väldigt klent om man idag betalar cirka 65 kronor i noteringen.

Å andra sidan… Allt talar för att risken för snabba kursfall i EQT är väldigt låg. Tror man bara på hälften av investeringscaset och de nio bankirfirmornas förmåga så lär aktien ha ett golv som åtminstone initialt ligger ganska högt. Men uppsidan är nog begränsad. Börsplus råd är att teckna EQT men sälja inom en månad eller om aktien närmar sig 80 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder