Envar: Sätter IPO-pengarna på spel

Designstudion Envar har byggt upp en lönsam kärnverksamhet genom att erbjuda visuellt innehåll till ledande spelutvecklare. Nu vill bolaget ta in 50 Mkr genom en börsintroduktion för finansiera egen spelutveckling.
Envar: Sätter IPO-pengarna på spel - Envar ipo
Foto: Envar Holding
Envar Holding Q3 2024
VD & grundare: Atey Ghailan
Styrelseordförande: Emil Daugaard
Antal anställda: 25 (170 inkl. frilansare)
Grundarens ägande: 100% (80% efter emission)
Lista: First North
Teckningskurs: 20 kr
Antal aktier efter IPO: 12,5 miljoner
Börsvärde: 250 Mkr
Nettokassa efter IPO: 53 Mkr
Resultatnivå, årstakt: 7 Mkr

Envar Holding (teckningskurs 20 kr) är en design- och utvecklingsstudio med 25 anställda som grundades 2020 av nuvarande VD och ägare Atey Ghailan. Huvudkontoret finns i Stockholm. Årsomsättningen är ca 70 Mkr.

Bolaget erbjuder tjänster som grafisk design, animationer och illustrationer. Kunder är spelbolag som Riot Games, Blizzard och EPIC Games. Leverans sker inte enbart genom egen personal utan även via av ett nätverk ca 140 personer som jobbar åt Envar på frilansbasis.

Nu söker bolaget en notering på First North. Allmänheten erbjuds nyemitterade aktier för 50 Mkr. Kapitalet ska finansiera bolagets satsning på att utveckla en egen speltitel. Planen är att spelet, som ännu saknar ett officiellt namn, ska vara redo för mjuklansering för PC under andra kvartalet 2026.

LÄS MER OM ALLA AKTUELLA BÖRSNOTERINGAR PÅ IPO-GUIDEN

Affärsvärldens huvudscenario 2023 2024E 2025E 2026E
Omsättning 65 72 82 95
 – Tillväxt 21,7% 10,0% 15,0% 15,0%
Rörelseresultat 2 7 12 19
 – Rörelsemarginal 3,1% 10,0% 15,0% 20,0%
Resultat efter skatt 1 4 9 14
Vinst per aktie 0,1 0,33 0,69 1,10
Utdelning per aktie 0,0 0,0 0,0 0,0
Direktavkastning 0% 0% 0% 0%
Avkastning på eget kapital 4% 19% 31% 35%
Kapitalbindning 11% 11% 11% 11%
Nettoskuld/Ebit 0,3 1,1 0,3 -0,2
P/E 60,6 29,0 18,2
EV/Ebit 35,9 20,8 13,6
EV/Sales 3,6 3,1 2,7

Grundaren och VD Atey Ghailan är ensam ägare av hela bolaget inför IPO. Han säljer inga aktier och har ingått en lock-up på 12 månader efter notering. Han kvarstår som klart största ägare efter noteringen med 80% av aktierna.

Av nyemissionen på 50 Mkr har ett konsortium investerare redan åtagit sig att teckna för 27 Mkr eller 54% av erbjudandet. Största investeraren med 20 Mkr av detta är Måns Flodberg, känd som medgrundare av fintech-bolaget Modular Finance.

Börsnoteringen har fått två flaggor i IPO-guidens granskning, se faktarutan nedan.

IPO-GUIDE Envar Holding
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 69 Mkr
Antal anställda 25
Teckningskurs 20,00 kr
Rådgivare Stockholm Corp.
Storlek på erbjudande 50 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO 250 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4,8 Mkr (9,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 54%
Investerare som ska teckna i IPO Måns Flodberg genom Tenesta Holding, Gunnar Gillberg, Erik Wehtje, Christian Dal, John Bäck, Med flera.
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2024-12-10
Beräknad första handelsdag 2024-12-17
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Två flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 461 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter. Affärsvärldens IPO-guide hittar två flaggor i Envar Holding.# Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.
“IPO-guiden hade önskat mer information om konsultaffären (utvecklingstjänster till spelindustrin) för att förstå om den historiska lönsamheten är relevant framåt. IPO-guiden hissar en flagga.”

# Omoget bolag

När bolag växer behövs nya strukturer, processer och system för att hantera ökad komplexitet och en större organisation. Om bolag börsnoteras utan att detta är på plats så ökar det risken för bakslag.
“Konstellationen känns omogen med ny styrelse och nytt projekt. Bolaget har historiskt tillhandahållit utvecklingstjänster till spelindustrin. Nu ska bolaget utveckla ett eget spel. Vi hissar en flagga.”

Nyckelpersoner och incitament

Atey Ghailan har byggt upp bolaget från grunden, utan externt kapital. Innan Ghailan startade Envar 2020 hade han arbetat i över sex år med spelutveckling hos Riot Games. Tidigare frilansade han även några år åt andra bolag i branschen.

En concept artist skapar idéer och skisser som formar utseendet på spelvärldar och karaktärer. En senior illustrator ansvarar för illustrationer som används i direkt i spel eller marknadsföringen.

Han har en bakgrund som concept artist och senior illustrator och har bland annat varit delaktig i utveckling av League of Legends och Assassins Creed-serien. Båda är globala succéer med miljontals aktiva spelare. Däremot hade Ghailan ingen ledande roll i det ursprungliga skapandet och lanseringen av spelen.

Styrelsen består av:

  • Emil Daugaard. Styrelseordförande sedan 2024. Han är grundande partner, hälftenägare av och styrelseordförande för Captea Markets AB, ett investeringsbolag.
  • Pernilla Jennesäter. Styrelseledamot sedan 2024. Hon har tidigare varit CFO på Sensec och VD på Transfer Group.
  • Ewelina Pettersson. Styrelseledamot sedan 2024. Hon är för närvarande Head of IR på Humana och har tidigare arbetat på Spotlight Stock Markets informationsövervakning och notering samt med IR på Autoliv.

Ingen av dessa styrelsemedlemmar har vad Afv förstår erfarenhet från spelindustrin vilket är lite förvånande.

Insiderägandet är som sagt begränsat till VD men i november 2024 infördes ett nytt personaloptionsprogram som kan ge personalen knappt 4% av aktierna i bolaget. En option ger rätt att teckna en ny aktie i slutet av 2027 till kvotvärde (0,05 kr). Premien var 0,35 kr för att erhålla en option. Styrelseordförande Emil Daugaard innehar 62 500 optioner.

Höglönsamma utvecklingstjänster

Dagens omsättning ligger kring 70 Mkr. Detta kommer uteslutande från uppdrag att utveckla grafik och design åt kunder inom spelindustrin. Verksamheten bedrivs i dotterbolaget Envar Entertainment.

Utvecklingstjänster

Envar Entertainment erbjuder outsourcing och samutveckling av grafik och design till stora spel- och underhållningsbolag. Verksamheten fokuserar på att exempelvis leverera 3D-grafik, animationer och illustrationer. Resursmässigt står utvecklingen av det visuella innehållet för drygt hälften av hela utvecklingsprocessen.

Bolaget tjänar pengar genom att ta betalt för arbetad tid. Det liknar ett klassiskt konsultupplägg. Fördelen med upplägget från Envars sida är att det minskar risken att bolaget låser sig fast vid projekt med fasta priser. Enligt bolaget innebär modellen att de både kan skala upp och ned projekt baserat på efterfrågan hos kunderna.

Stora spelprojekt kräver ofta ett stort antal nischade kompetenser. Bortsett från de allra största spelutvecklarna är det inte ekonomiskt rimligt att ha heltidsanställda som täcker varje kompetensområde. Därmed finns det en efterfrågan på den typen av utlokaliserade tjänster som Envar erbjuder.

För att kunna ta sig an större projekt använder sig Envar självt av denna taktik där bolaget har drygt 140 frilansare som kan hjälpa till vid behov. Dessa finns i 20 länder världen över.

Redan under det första hela årets verksamhet hade Envar Holding bra finansiella siffror, med 20 Mkr i omsättning och 52% marginal 2021. Även 2022 var ett starkt år (54 Mkr omsättning och 38% marginal) och då påbörjades också arbetet med att utveckla ett eget spel. Det satte spår i resultatet under 2023 då omsättningen steg till 65 Mkr men rörelsemarginalen föll till ca 3%. Under Q4 2023 började Envar aktivera utgifter relaterade till den egna spelutvecklingen och per 30/9 fanns 13,3 Mkr balanserade utgifter bokförda i balansräkningen. Redovisningsändringen ihop med tillväxt har bidragit till vinstökningar under 2024, se tabellen här intill.

Envar Holding Q1-Q3 2024 Q1-Q3 2023
Omsättning 49,4 45,3
Tillväxt Y/Y 9,2%  –
Ebit 4,3 -6,3
Ebit-marginal 8,8% -13,9%

Rent operativt har kärnverksamheten gått starkt under årets tre första kvartal. Nettoomsättningen uppgick till 49 Mkr. Det motsvarar en ökning med 9,2 % jämfört med föregående år. Rörelseresultatet nådde 4,3 Mkr, vilket motsvarar en marginal på 8,8 %. I fjol låg marginalen på -13,9 % för samma period.

Investerar 80 Mkr i eget spel

Spelet utvecklas av ett team med sex utvecklare som arbetat med andra speltitlar tidigare. Det tillhör kategorin “open world survivor”-spel där titlar som Valheim eller ARK Survival Evolved är framgångsrika exempel. Intäktsmodellen är initial försäljning för ca 30 dollar och sedan uppdateringar för 5-20 dollar. Det utvecklas initialt för PC men på sikt finns ambitionen om ett spel för konsoler. Idén är att mjuklansera spelet (genom så kallad “early access”) Q2 2026.

Envar har hittills investerat ca 30 Mkr i spelet finansierat av sin outsourcingverksamhet. Enligt prospektet planerar Envar att investera ytterligare 50 Mkr för att accelerera utvecklingstakten för att kunna lansera spelet enligt tidsplanen.

I kontakt med Afv skriver Ghailan att spelet ska inte bara generera försäljningsintäkter utan även användas som en referens för att få framtida uppdrag. Bolaget självt ser en möjlighet i att öka tjänsteutbudet från enbart visuellt material till hela spelutvecklingsprocessen.

Afv:s kommentarer

  • Envar är ett ungt och framgångsrikt bolag. Vi misstänker att framgången kan vara starkt personbunden till VD och kanske även kopplad till ett fåtal kundrelationer. Bolag anger inga siffror kring storkundsberoende, men skriver att ingen kund har ensam en ”avgörande roll på bolagets finansiella och operationella utveckling”.
  • Den ”konsultliknande” utvecklingsaffären har fyra års track-record av bra lönsamhet. Vad kan den vara värd på egna ben? Givet en tillväxt på 10-15% och 20% i marginal samt en multipel på 10x rörelsevinsten skulle peka mot ett värde kring 14 kr per aktie, exklusive kassan. Det skulle kunna ses som ett ankare för aktien.
  • Att en stor del av leveransen kommer från resurser som är löst knutna till bolaget är dock en osäkerhetsfaktor. 143 av 170 sysselsatta är frilansare. Finns det en risk att Envar tappar till konkurrenter som lockar med bättre villkor eller spännande projekt?
  • Att satsa på egen spelutveckling framstår som ett stort steg. Det innebär som Afv förstår det en viss breddning utanför Envars kärnkompetens inom det visuella. Det finns gott om misslyckade spelprojekt så svårighetsgraden känns hög. Man minns med skräck hur Thunderful gjorde en IPO med liknande ambitioner. För Envar är nog oddsen för framgång bättre, men vi vet inte om de är goda nog. En liten, tidig indikator på hur det går kan bli de trailers och reklam Envar troligen producerar och vilken uppmärksamhet detta får i sociala medier framöver.
  • Kortsiktigt verkar utsikterna goda efter ett vinstrikt Q3 (7 Mkr i rörelsevinst) då årets sista kvartal är säsongsmässigt starkt och utgifterna för spelutvecklingen aktiveras.

Slutsats

Det finns imponerade inslag kring Envar. Hur snabbt man nått god lönsamhet och den förtroendeingivande kundlistan exempelvis. Men spelutveckling framstår som svårt och ligger utanför den affär där Envar har bevisad framgång (uppdragsutvecklingen). Lyckas breddningen kan Envar kvala upp till en högre nivå. Vi är inte övertygade nog av Envar för att sätta teckna på erbjudandet. Men bolaget kan var värt att följa.

Ägare (efter notering) Innehav Andel
Atey Ghailan 200 Mkr 80%
Måns Flodberg genom Tenesta Holding 20 Mkr 8%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från SciBase