Dignitana: Inte alls kall

Dignitanas maskin DigniCap hjälper cancerpatienter att behålla håret i samband med kemoterapi. Försäljningen har börjat ta fart ordentligt och en högprofilerad insider köper rejält med aktier. Ska man ta rygg?
Dignitana: Inte alls kall - 9463916c9da53e9d_800x800ar
Dignitanas system har används i Europa sedan 2001. År 2015 fick bolaget FDA-godkännande och idag är USA huvudfokus för bolaget. Här en bild på den senaste, fjärde generationens system kallat DigniCap Delta.

 

Dignitana Oktober 2019
VD: William Cronin
Styrelseordförande: Thomas N. Kelly
Antal anställda: 24
Nyckelpersoners ägande: Cirka 26 %
Lista: Nasdaq First North
Aktiekurs: 8,50 kr
Antal aktier ink. utspädn: 58,3 miljoner
Börsvärde: 496 Mkr
Nettokassa: 40 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -20 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Dignitana (8,50 kr) har utvecklat ett skalpkylningssystem som hjälper cancerpatienter som genomgår cytostatikabehandling att behålla håret.

En bieffekt vid cytostatikabehandling är håravfall. Många patienter vill undvika det av olika skäl, till exempel för att hålla sjukdomen privat. En annan viktig anledning som patienterna lyfter fram är behovet av att kontrollera något i en i övrigt okontrollerbar situation.

Patienten bär en kylmössa i samband med kemoterapin. Skalpkylning fungerar genom att den lägre temperaturen leder till minskat blodflöde och cellaktivitet i skalpen. Mindre cellgifter når därför hårcellerna som på så sätt överlever cytostatikabehandlingen. Resultatet blir mindre håravfall.

Kylningen sker bara ett par millimeter ner i huden och åstadkoms genom att sänka temperaturen i skalpen till 15-20 grader.

Flera studier visar att DigniCap kan eliminera eller kraftigt reducera håravfall. Det finns mycket evidens som bekräftar nyttan med skalpkylning generellt.

Börsplus syn på Dignitana

Trots betydande intäkter betraktar vi Dignitana som en förhoppningsaktie, ett utvecklingsbolag med högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner äger drygt 26 procent av aktierna. Det är en hög andel men mest i kraft av innehavet hos en person, styrelseledamoten Greg Dingizian. Dignitanas VD William Cronin äger drygt 7 procent av bolaget. Den tidigare huvudägaren Johan Stormby, som varit med från start, äger knappt 7 procent.

Greg Dingizian började köpa aktier i Dignitana hösten 2018 och har ökat i flera omgångar. Nu är han största ägare med cirka 19 procent av bolaget.

2. Track record nyckelpersoner

Ledningsgruppen är åtta man stark med en tydlig amerikansk prägel. VD William Cronin tillträdde 2017. Han har en tidigare framgångsrik karriär inom finanssektorn. Styrelsen består av sex ledamöter och helt utbytt sedan 2018 förutom William Cronin. Styrelseordförande Thomas N. Kelly är amerikan och aktiv inom riskkapitalbranschen. Ledamot Ingrid Atteryd-Heiman känner vi igen från Doxa och Ellen. Högst profil har ledamot Greg Dingizian som gjort sig ett namn som skicklig affärsman. Han är kanske mest känd för framgångarna med Victoria Park.

3. Trovärdighet produkt och strategi

Som alla vet är cancer en global epidemi. Över 14 miljoner människor diagnosticeras årligen med någon form av cancer. En av de vanligaste behandlingsformerna är kemoterapi. Det finns cirka 20 000 kliniker världen över som erbjuder cellgiftsbehandling.

Den amerikanska marknaden är i fokus för Dignitana. Hösten 2017 flyttades hela verksamheten förutom huvudkontoret från Lund till Dallas, Texas. I samband med det blev USA-chefen också VD för koncernen. Bolaget har uppskattat att den amerikanska marknaden för skalpkylning kan vara värd cirka 700 miljoner USD årligen. Dignitana hade vi utgången av första halvåret avtal med 139 vårdinrättningar i USA. Totalt finns det cirka 2 500 cancerkliniker i USA.

Sedan 2017 har Dignitana ett utökat godkännande från FDA att DigniCap får användas av cancerpatienter som genomgår kemoterapi för behandling av alla solida tumörer. DigniCap används dock främst vid behandling av bröstcancer och 95 procent av DigniCaps användare är kvinnor. Enligt Dignitana diagnosticeras cirka 1,7 miljoner kvinnor varje år med sjukdomen. Av dessa kan cirka 60 procent behandlas med DigniCap.

Bolagets säljorganisation är global. Den senaste siffran vi hittar visar att DigiCap finns i 34 länder. Delar av Europa och USA sköter Dignitana själva. Resten av världen täcks in av distributörer. Överallt utom i USA säljer Dignitana systemen. På den amerikanska marknaden bygger affärsmodellen på ersättning per behandling. I praktiken innebär det att klinikerna leasar DigniCap och patienterna betalar för behandlingen.

En viktig drivkraft framåt är ökad försäkringstäckning för behandlingen i USA (reimbursement). Just nu verkar det som att cirka 20 procent av de som väljer att använda skalpkylning kan få viss försäkringsersättning. När, hur och i vilken utsträckning ersättningen kan ökas och eller breddas är oklart. Det kommer att handla om hur intressenter som patienter, leverantörer och vårdgivare lyckas påverka försäkringsbolagen.

I somras fick bolaget nästa generations DigniCap Delta godkänd av FDA. Sedan tidigare är systemet godkänt inom EU. DigniCap Delta är mindre och kräver mindre personaltid genom bättre mjukvara. Framför allt mindre personaltid är en viktig konkurrensfördel som kommer att underlätta införsäljningen.

Nästa större marknad att verkligen ta sig an för Dignitana verkar vara Asien. Distributör i regionen är Konica Minolta som har betydande närvaro och muskler.

Första halvåret i år omsatte Dignitana drygt 22 Mkr. Det var en ökning med nästan 50 procent jämfört med motsvarande period 2018. Förlusten uppgick till cirka 13 Mkr. För ett tag sedan fylldes kassan på med cirka 40 Mkr i en riktad nyemission. Totalt uppskattar vi att kassan uppgår till cirka 50 Mkr.

Det finns konkurrenter. Brittisk/svenska Paxman, också noterat på First North, erbjuder produkten Paxman Scalp för skalpkylning. Paxman omsatte cirka 40 Mkr första halvåret i år med ett rörelseresultat på 3,2 Mkr. Vår lekmannamässiga bedömning är att bolagens erbjudanden och produkter är ganska lika. Paxman har ett börsvärde kring 0,9 miljarder kr.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Börsplus optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • Fortsatt försäljningstillväxt
  • Utökat försäkringsskydd i USA

Dignitana har betydande möjligheter att öka försäljningen i USA och inte minst Asien. Fortsatt stark försäljningstillväxt kommer att vara den viktigaste värdedrivaren i aktien framöver. En annan viktig värdedrivare är bättre försäkringsersättning i USA.

Optimistiskt scenario

Dignitana Idag Tänkbart 2021
Avklarad milstolpe  Betydande försäljningstillväxt  Omsättning 100 Mkr
Kommande värdedrivare (i) Lansering av Dignicap delta och försäljningstillväxt Fortsatt tillväxt och

försäkringsersättning i USA

Värderingsmodell (ii)  P/S 10
Resultatnivå, årstakt  Cirka -20 Mkr  Positivt
Börsvärde, Mkr (iii)  496 Mkr 1 000 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 100%

 

Som vi ser det är Paxman och Dignitana ganska lika. Paxman ligger längre fram i försäljning. En relativ jämförelse mellan de båda visar att Paxman värderas till 22 gånger första halvårets omsättning. Dignitana värderas något högre än så.

Det säger dock inte så mycket. Om Dignitana kan fortsätta växa på samma sätt som de senaste åren är en omsättning på 100 Mkr inom ett par år möjligt. Då gissar vi dessutom att resultatet är positivt och att de framtida tillväxtförutsättningarna fortfarande ser mycket bra ut. En värdering på 10 gånger omsättningen skulle inte stå ut. Därmed finns det en betydande uppsida i aktien på sikt.

Pessimistiskt scenario

Vad kan gå snett? Ett bolag som befinner sig i stark tillväxtfas möter många utmaningar, inte minst organisatoriskt. Dignitana värderas fullt utspätt till cirka 500 Mkr. Det tål inga hack i tillväxtkurvan.

På sikt finns det risk att konkurrenter på allvar tar sig an skalpkylningsmarknaden som fortfarande bara är i sin linda.

Börsplus slutsats

Greg Dingizian är en skicklig affärsman. Att han klivit upp som Dignitanas största ägare genom aggressiva köp kan vara skäl nog att köpa aktien. Tar vi bort den aspekten ser aktien ganska dyr ut i det korta perspektivet. Tillväxten är stark men förlusterna är fortfarande stora. Ett hack i tillväxtkurvan riskerar att få aktien på fall. Kan bolaget å andra sidan fortsätta växa i samma takt ett par år till är uppsidan betydande.

 

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

Tabellförklaring Optimistiskt scenario

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group