Diadrom med fokus på diagnostik

Konsultbolaget Diadrom påverkades mycket av pandemin och bolagets stora exponering mot fordonsindustrin ifjol. Det finns dock tecken på återhämtning och Diadrom har börjat rekrytera personal igen.
Diadrom med fokus på diagnostik - Diadrom
Diadrom Holding
Börskurs: 10,90 kr Antal aktier: 7,3 m
Börsvärde: 79 Mkr Nettokassa: 14 Mkr
VD: Carl Johan Andersson Ordförande: Henrik Fagrell

Göteborgsföretaget Diadrom (10,90 kr) är ett konsultbolag verksamma inom diagnostik. Exempelvis monitorering av prestanda, felsökning, förbättrad funktionalitet genom uppgradering av mjukvara.

Kunderna återfinns främst inom fordonssektorn, men även inom industri, säkerhet och publik transport. Några välkända kunder är Volvo Cars, LG, Nippon Seiki och Semcon. Diadrom grundades 1999 och noterades 2007. Vid årsskiftet hade bolaget 38 anställda.

Affärsvärldens huvudscenario 2020 2021E 2022E 2023E
Omsättning 41 50 55 58
 – Tillväxt -32,0% +20,0% +10,0% +6,0%
Rörelseresultat 2 4 6 8
 – Rörelsemarginal 5,0% 9,0% 11,0% 13,5%
Resultat efter skatt 2 3 5 6
Vinst per aktie 0,21 0,48 0,64 0,83
Utdelning per aktie 0,00 0,25 0,60 0,70
Direktavkastning 0,0% 2,3% 5,5% 6,4%
Avkastning på eget kapital 8% 17% 21% 25%
Avkastning på operativt kapital 33% 70% 77% 98%
Nettoskuld/EBIT -6,9 -2,9 -2,5 -2,2
P/E 50,8 22,7 17,0 13,1
EV/EBIT 31,8 14,6 10,9 8,3
EV/Sales 1,6 1,3 1,2 1,1

Diadrom erbjuder både traditionella konsulttjänster men utvecklar och säljer även egna produkter som används för diagnostik inom exempelvis autotech (teknikutveckling inom fordonsindustrin). Bolagets egna produkter består bland annat av:

  • Diadrom Autotech Bootloader, enkelt uttryckt en mjukvara som underlättar diagnostik.
  • Diadrom DCS, (Diagnostic Communication Stack), är en mjukvarukomponent som möjliggör diagnostikfunktioner i styrenheter (Electronic Control Units) för fordon.
  • Diadrom Encrypt är en mjukvarukomponent som implementerar OEM-specifika datasäkerhetskoncept och möjliggör kommunikation till olika kryptobibliotek.
  • Diadrom Dolphin, används för att automatisera verifiering vid utveckling och förvaltning av mjukvarubaserade funktioner till fordon.

Kundbasen är i stor utsträckning koncentrerad till fordonsindustrin. Hur fördelningen ser ut exakt framgår inte. Det senaste åren har Diadrom ökat antalet kunder i segmentet, så exponeringen mot enskilda kunder har minskat.

Dagens bilar blir alltmer elektrifierade och datoriserade. En ny bil idag kan exempelvis ha över 100 inbyggda datorer och över en gigabyte mjukvara. Självkörande bilar kräver ännu mer tekniska funktioner och diverse olika mjukvaror. Efterfrågan av diagnostik är med andra ord växande.

I princip all försäljning sker på den svenska marknaden, även om kunderna i olika grad är mer eller mindre globala.

2020 blev ett händelserikt och utmanande år för Diadrom på grund av pandemin. Många OEM-företag och underleverantörer inom fordonsindustrin genomförde omfattande och drastiska neddragningar när viruskrisen slog till under fjolåret.

Flera av Diadroms största kunder gjorde neddragningar av konsultuppdrag. Nackdelen med konsulter är just att det ofta är dessa typer av kostnader företagen först försöker minska när något sker. På grund av den drastiskt förändrade marknadssituationen tvingades Diadrom göra neddragningar för att minska kostnaderna.

I slutet på första kvartalet 2020 hade Diadrom 57 anställda. I början på april infördes korttidsarbete för cirka 30 medarbetare. I mitten på maj tvingades Diadrom att säga upp 15 personer. I diagrammet nedan visas utvecklingen på kvartalsbasis det senaste åren.

Rörelsemarginalen var negativ i både andra och tredje kvartalet. I fjärde kvartalet såg ledningen en återhämtning med en ökad investeringsvilja från bolagets största kunder. Det resulterade i högre beläggning och lönsamhet jämfört med vad Diadrom initialt räknat med. Omsättningen landade på 11 Mkr medan rörelsemarginalen uppgick till 15,0%. Diadrom mottog statligt stöd på 2,5 Mkr under 2020.

Utsikterna för 2021 är osäkra till följd av pandemin. Ledningen uppger dock att de känner optimism samtidigt som det är svårt att bedöma kring hur ihållande efterfrågan från Q4 2020 är. Det finns däremot ett underskott att ta igen efter nedstängningar, uppskjutna investeringar och uppskjuten konsumtion.

I början på 2021 tog Diadrom en order från Scania. Ordervärdet i säg uppges inte vara betydande inledningsvis men däremot strategiskt viktigt på sikt. Diadrom har kommit igång med att rekrytera personal igen. På deras hemsida noterar vi att fyra nya tjänster finns ute.

Vi räknar med en återhämtning under 2021 och skissar på 20% tillväxt. Därefter 6-10% tillväxt. I slutet på prognoshorisonten räknar vi med att Diadrom omsätter 58 Mkr. År 2019 omsatte Diadrom 61 Mkr jämförelsevis.

Många konsultbolag satsar i olika utsträckning på produkter. Diadrom redovisar inget hur fördelningen ser ut mellan produkt- och konsultintäkter. Exklusive det coronadrabbade fjolåret har Diadrom uppvisat en rörelsemarginal på knappt 14% senaste fem åren. Vi räknar med 13,5% i slutet på prognoshorisonten. Använder vi en multipel på 10 gånger rörelsevinsten finns en uppsida på cirka 30% inklusive utdelningar.

Slutsats

Diadrom har uppvisat höga marginaler över tid. Nischen inom diagnostik är växande i takt med digitalisering och elektrifiering. Diadrom verkar ha ett konkurrenskraftigt mjukvaruerbjudande. Exponeringen mot fordonssektorn är stor.

Att bolaget börjat rekrytera personal igen tyder på att efterfrågan håller på att normaliseras. Det går att se helt okej uppsidan i aktien givet att en återhämtning sker. Balansräkningen är solid med en nettokassa på 14 Mkr vid årsskiftet. Möjligen kommer styrelsen att besluta om återupptagen utdelning senare under 2021.

Med bakgrund mot osäkerheten på kort sikt landar vi i en neutral hållning. Men Diadrom kan vara värt att hålla kolla på för den som gillar lönsamma småbolag.

Diadrom tio största ägare Andel
Fredrik Ljungberg & Frederik Kämmerer 22,02%
Avanza Pension 11,20%
Måns Flodberg 7,21%
Henrik Kristensen 6,67%
Henrik Fagrell 5,45%
Per Dahlberg 4,97%
Christer Holmer 2,97%
Tommy Westerberg 2,58%
Lars Svensson 2,06%
Fredric Eliasson 1,19%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser