Creaspac: Helylle-Spac från Creades

Efter ACQ Bure kommer en ny ”nordisk” Spac från Creades. Här hägrar inget optionsklipp men väl en viss premievärdering kortsiktigt. På längre sikt får man lita till Creades bolagsbyggarmagi.
Creaspac: Helylle-Spac från Creades - Hagströmer Creaspac 2
Bakom Creaspac står investmentbolaget Creades med ordförande och huvudägare Sven Hagströmer. Foto: Sara Burman
Creaspac
Teckningskurs: 100,00 kr Antal aktier: 25 m
Börsvärde: 2500 Mkr Nettokassa: 2440 Mkr
VD: John Hedberg Ordförande: Sven Hagströmer

Creaspac (teckningskurs 100 kr) är en ny så kallad Spac, eller förvärvsbolag, som ska noteras. Idén är att ta in 2,45 miljarder kr i en nyemission vilket ska bli bottenplattan i ett förvärv av ett onoterat nordiskt bolag. Prislappen ska vara 2-5 miljarder kr och verksamheten av stabil karaktär. Förvärvet ska ske inom 36 månader.

Nedan finns några korta basfakta om Spacar för den oinvigde.

Vad är en SPAC?

  • SPAC står för Special Purpose Acquisition Company vilket på svenska kan översättas med förvärvsbolag.
  • En SPAC är inte ett rörelsedrivande företag utan är ett börsnoterat tomt skal med stor kassa.
  • Ambitionen är att, ofta inom max 36 mån, förvärva ett onoterat företag.
  • Om det föreslagna förvärvet röstas igenom på bolagsstämman övertar företaget, efter en noteringsprocess, börsplatsen och blir noterat.
  • Görs inget förvärv under perioden återbetalas kassan till investerarna och SPAC-bolaget avvecklas.
  • Initiativtagarna till SPAC-bolag kallas sponsorer och dessa har incitament genom aktier och optioner.
  • SPAC-bolag har blivit mycket populära i USA och stod där för majoriteten av börsnoteringarna i fjol och hittills i år.
  • Fenomenet är nytt i Sverige.

Läs mer om aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Creaspac
Lista Nasdaq Stockholm
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 0
Teckningskurs 100,00 kr
Rådgivare SEB, Avanza Bank
Storlek på erbjudande 2 480 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 2 500 Mkr
Emissionskostnad Cirka 40 Mkr (1,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 55%
Investerare som ska teckna i IPO Creades , Swedbank Robur, Lannebo Fonder, Prior & Nilsson Fond- och kapitalförvaltning, SEB Investment Management, m.fl. (55% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2021-06-21
Beräknad första handelsdag 2021-06-23
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 341 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Creaspac

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Creaspac avser att förvärva bolag i storleksklassen större än vad Creades normalt gör. Det går dock att tänka sig en situation där Creades får stor kassa. Då kan det bli svårt med gränsdragningen, alltså om bolaget bäst hör hemma i Creades eller hos Creaspac. Vi hissar en flagga.

Creades & Creaspacs VD John Hedberg kommenterar:

– En typisk investering för Creades ligger i spannet SEK 100 mn – SEK 300 mn och under mina fem år som VD har vi legat inom detta spann. Creaspacs minimiinvestering är knappt SEK 2 miljarder, dvs ett många gånger högre belopp. Vi ser därmed separationen som mycket tydlig och risken för eventuella kantbollar som obefintlig.

Bakom står investmentbolaget Creades med ordförande och huvudägare Sven Hagströmer. Det är Creades som har bildat bolaget, är huvudägare med 15% och som tillhandahåller ledning. Avsikten är dessutom att långsiktigt kvarstå som ägare också efter att det nu tomma Spac-skalet fyllts med verksamhet.

Upplägget liknar det som Bure använde i ACQ Bure. I prospektet skriver Sven Hagströmer, i egenskap av ordförande i Creaspac, om att Bures initiativ utkristalliserat en förbättrad nordisk modell för förvärvsbolag jämfört med den amerikanska. Mindre fokus på förvärvshändelsen, mindre optioner och mer tanke på långsiktigt ägarskap.

Kanske är en nordisk modell verkligen på väg att ta form. När Finlands första Spac noteras är tongångarna liknade. Men finnarna är faktiskt ännu lite mer renläriga och har slopat även detta med sponsoroptioner. Sådana finns i både ACQ Bure och Creaspac. Bakom VAC står den finska finansfamiljen Ehrnrooth.

Afv punktar upp vad vi upplever som viktiga skillnader mellan olika typer av Spacar i tabellen nedan.

Det man som investerare kan tänka på i nordiska spac-upplägg som detta, är att man inte har samma möjligheter att hoppa av genom inlösen som i vanliga upplägg. Inlösen i Creaspc kan högst ske av 10% av antalet aktier i samband med förvärv. Och beloppet är 100 kr minus rörelsekostnader, skatt med mera.

Inte heller får man alltså några optioner som ger en extra uppsida. Det är annars en huvudattraktion i den amerikanska modellen.

Creades är ett av börsens högst värderade investmentbolag. Substanspremien ligger på 40-45%. Största innehavet är börsnoterade Avanza. Större innehav som tillkommit under senare år är bland annat Tink och Apotea. Det är Creades investeringsorganisation som ska leta upp och föreslå investeringar åt Creaspac. Förvärvsbeslutet fattas av en bolagsstämma.

Siktet är inställt på bolag med relativt sett förutsägbara verksamheter, vad gäller kundbeteende, branschens struktur och teknikutveckling. Mycket mer konkret än så beskrivs det inte. Det finns en intressekonflikt i att Creades själva investerar i den här typen av bolag. Budskapet är att den storlek det blir fråga om för Creaspac (2-5 mdr kr) är långt över det spann inom vilket Creades brukar investera. Det har ändå renderat i en varningsflagga från IPO-guiden. Precis som för ACQ Bure.

Creades investerar 375 Mkr i nyemissionen för 100 kr per aktie precis som andra investerare. I egenskap av sponsor får de även så kallade sponsoroptioner. Dessa ger Creades rätt att teckna 3,75 miljoner nya aktier för 100 kr eller betydligt färre aktier till kvotvärdet 2,50 kr. Optionerna ger en utspädning på max 13%. De kan utnyttjas först efter ett förvärv.

Optionerna är den extra uppsida Creades har som initiativtagare till projektet. Det går att se dem som den kostnad en investerare betalar för deras tjänster. Vi får det till att det är lite dyrare än i Burefallet.

Optioner

Man kan se på sponsoroptionerna som en avgift genom att sätta värdet på optionerna i förhållande till börsvärdet. Inklusive det nya antalet aktier blir ”avgiften”, vid aktiekurserna 140-300 kr, 3,7-9,1%. Motsvarande avgift för ACQ Bure är 0,8-6,4%.

Jämförelsen haltar dock eftersom Creades teckningskurs på 100 kr räknas upp med 7,5% per år från dagen efter den bolagsstämma som har godkänt förvärvet. Kursen för Bure är fast vid 130 kr.

Något dyrare är ändå Creaspac. Nyttjas optionerna istället fem år från bolagsstämman är teckningskursen 143,60 kr och avgiften då max 7,2% för en aktiekurs upp till 300 kr.

Däremot investerar man på tämliga lika villkor som med sponsorn. Alla som är involverade i Creaspac har köpt aktier på 100 kr vilket alltså är samma pris som gäller för investerare. Det gäller Creades investering liksom för styrelsefolk som Peter Nilsson (ex-VD Sanitec och EQT-anknyten) och Per Svärdson (VD och grundare Apotea).

Creades är tydliga med att de önskar vara långsiktiga ägare i Creaspac. De har en lock-up på alla aktier som gäller fram till att bolagsstämman godkänt ett förvärv plus 360 dagar. Sedan åtar de sig att inte sälja 2,5 miljoner aktier under ytterligare 720 dagar. Innehavet på 2,5 miljoner aktier är ca 43% av Creades aktier i bolaget inklusive sponsoroptioner.

Ska man teckna?

Precis som Bure värderas Creades till en premie på börsen. Det kan smitta av sig även på deras Spac då förmågan att vaska fram fina framtida affärer bör vara en komponent i en premie och det gäller ju även värdet i Creaspac. ACQ Bure handlas till 105,50 kr. Vi gissar att Creaspac kommer nå minst samma nivå.

På längre sikt avgörs aktiens öde såklart av vilket förvärv som görs och hur väl detta kan drivas. Creades har fint facit inom bolagsutveckling. Det gäller även personerna runt bolaget. Per Svärdson är en av landets främsta entreprenörer. Peter Nilsson vände Sanitec till bra utveckling i ett svårt utgångsläge och vaskade nyligen fram ett bud på Adapteo, där han var ordförande, med fin premie trots också i det fallet halvsvaga odds för rörelsen.

Rådet blir att teckna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser