Chargepanel – laddad med fluff

IPO-aktuella Chargepanel får en värdering närmre 100 Mkr på börsen. Affärsvärlden hittar både plus och minus efter att synat prospektet.
Chargepanel – laddad med fluff - LADDA BATTERI
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Chargepanel November 2021
VD: Jan Berggren
Styrelseordförande: Johan Nordin
Antal anställda: 8
Nyckelpersoners ägande: Cirka 54 %
Lista: First North
Teckningskurs: 5,9 kr
Antal aktier: 16,3 miljoner
Börsvärde efter IPO: 96 Mkr
Nettokassa efter IPO: 30 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka 1 Mkr (1HÅx2)
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat före utspädning.

Chargepanel (teckningskurs 5,9 kr) är ett Stockholmsföretag som utvecklat en mjukvaruplattform för att hantera laddningsinfrastruktur. Det rör sig om utrustning för elfordon. Man beskriver sig som ett abonnemangsbaserat mjukvarubolag och hade 2,9 Mkr i omsättning under årets första sex månader. Rörelseresultatet var plus 0,6 Mkr.

Produkten, som heter som firman, är till för att hantera uppkopplade laddstolpar på distans. Exempelvis öppna eller stänga stolpar för allmän laddning, göra dynamisk lastbalansering och ge tillgång till så kallad e-roaming. Även kopplingar till betalsystem, statistik med mera sköts.

Kunderna är bolag som har installerat laddutrustning och behöver verktyg för att sköta dessa tillgångar. Chargepanel nämner Assemblin, Efuel, Energyforce, Stark och Carsmart som kunder. De betalar en månadsavgift för systemen men också anslutningsavgifter per stolpe.

En viktig sak är att kommunikationen sker genom ett standardiserat gränssnitt. Det innebär att Chargepanels produkt kan ”prata” med stolpar av alla olika fabrikat.

Företaget vill ta in knappt 25 Mkr i en nyemission. Kapitalet ska främst gå till marknadsföring. Aktien ska handlas på First North.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Chargepanel
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 5 Mkr
Antal anställda 8
Teckningskurs 5,90 kr
Rådgivare Eminova
Storlek på erbjudande 25 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 96 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (10,4% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 71%
Investerare som ska teckna i IPO KG Knutsson, Skandnet Group, Mohanned Al-Nusif, Consularis Venture, Strategic Wisdom Nordic, m.fl. (71% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2021-11-30
Beräknad första handelsdag 2021-12-09 (9 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 396 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Chargepanel

# Tveksamma incitament

Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

“Chargepanel har genomfört många transaktioner med bolag kontrollerade av Chargepanels huvudägare Peter Persson. Det handlar om lån, försäljning av källkod, uthyrning av lokaler och serverplats och in- och uthyrning av personal. IPO-guiden tycker sammantaget att detta motiverar en flagga.

ChargePanels VD Jan Berggren kommenterar:

– Vill nämna att försäljningen av en unik källkod (för helt annan bransch) skedde som en naturlig del i renodlingen av verksamheten i o m att ChargePanel har för avsikt att notera sig. Det innebär att ChargePanel idag har källkod och verksamhet inom elbilsladdningsbranschen (eMobility) endast vilket vi upplever är till gagn för bolaget och dess verksamhet.”

 

Grundläggande granskning av alla noteringar via Affärsvärldens IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.

Aktieanalyser som går direkt till Affärsvärldens prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Affärsvärldens reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.

Några noteringar

  • Högt insiderägande. Huvudägaren och grundaren heter Peter Persson som äger ca 44% innan IPO. Han tar 2 Mkr av nyemissionen men går ändå ned något i andel. Persson är känd för oss som huvudägare i Euroafrica Digital Ventures som noterades i våras. De driver konsultbolag i Sverige och en webbaserad marknadsplats i Tanzania. VD Jan Berggren tillträdde i år. Han äger en miljon aktier i bolaget. Lika mycket har även ett par andra ledningspersoner. Insiderägandet på 54% är högt i Chargepanel.
  • Ny storägare inför IPO. Så sent som i oktober köpte bolaget KG Knutsson 10% av aktierna (kurs 5 kr) i Chargepanel. Detta är en återförsäljare av fordonstillbehör och utrustning med 1,5 miljarder kr i omsättning. De tar även 10 Mkr i noteringsemissionen. Företagen har också ett operativt samarbete där KG Knutsson tagit in Chargepanels produkt i sitt sortiment.
  • Värdekedja i utveckling. Bolagets nisch är under utveckling och värdekedjan inte lätt att förstå. Det finns dock rimlighet i att det krävs lösningar för att hantera en infrastruktur med en mångfald olika fabrikat på laddstolpar. Genom ett avtal med Hubject har Changepanels kunder tillgång till ett stort nätverk laddstolpar som kan nyttjas vilket känns som ett bra kundvärde.
  • Otydligt & värdeord. En lite mer subjektiv kommentar är att bolaget inte gör det direkt lätt att begripa vad de sysslar med. Det hade inte skadat med tydligare användningsexempel. Fluff kring behovet av elektrifiering i allmänhet och modeord som SaaS-lösning och GreenTech har bolaget inte snålat med. Den ”förväntan” om en omsättning på 160 Mkr 2024 som Chargepanel förmedlar, är inte måttfull. Sådant här är ofta – men inte alltid – en varningsflagga.
  • Ingen förlustmaskin. Det ger däremot ett gott intryck att bolaget hittills drivs försiktigt med låga kostnader. Efter halva 2021 hade de till och med en liten vinst. Det är troligen inte representativt för den närmaste framtiden men ger ändå en viss trovärdighet anser Afv.
  • Värdering 96 Mkr. Då ingår en nettokassa som troligen ska räcka till break-even 2023. Det finns en del andra bolag som erbjuder den typ av funktioner som Changepanel marknadsför. Ett exempel är finska Virta som tog in 30 miljoner euro i sin senaste finansieringsrunda. Det antyder att den här typen av bolag kan värderas högt. Virta är dock mer etablerade med verksamhet i 30 länder (bland annat Sverige) och mer än 1 000 nätverk som driftas på deras plattform.

Summering

Bolaget verkar på en framväxande och lovande marknad men det finns alltså konkurrenter som verkar ligga före i utvecklingen. Afv var mycket skeptiska till det förra projektet bolagets huvudägare tog till börsen, men åtminstone kursmässigt har Euroafrica gått bra. Även Chargepanel är vi tveksamma till trots plus som det goda insiderägandet.

Vore det inte för att KG Knutsson gått in som delägare hade vi nog haft teckna ej, men det är ändå värt något att en etablerad branschspelare intresserar sig för bolaget. Så vi passar – och ger en neutral stämpel på denna IPO.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Santander