Cedergrenska – skolkoncern till börsen

Skolkoncernen Cedergrenskas tillväxtstrategi baseras på att etablera geografiska kluster. Bolaget har uppvisat stabil tillväxt med höga marginaler. Bolaget genomför nu en emission för att finansiera ytterligare tillväxtsatsningar. Är aktien värd att teckna?
Cedergrenska – skolkoncern till börsen - Cedergrenska.tibble
Cedergrenska är en utbildningskoncern som bedriver utbildningar från förskola och grundskola till gymnasieskola samt yrkeshögskola. Foto: Tibble Gymnasium
Cedergrenska
Teckningskurs: 50,00 kr Antal aktier: 11,6 m
Börsvärde: 580 Mkr Nettoskuld: 13 Mkr
VD: Niklas Pålsson Ordförande: Christian Drougge

Cedergrenska (teckningskurs 50 kr) är en utbildningskoncern som driver förskola, grundskola, gymnasium samt yrkeshögskola i Stockholmsregionen (Täby, Danderyd och Österåker). Verksamheten består av totalt 26 skolor. Ungefär hälften är gymnasieskolor.

Koncernen har 578 anställda och på skolorna går cirka 6000 barn och elever. Bolaget grundades 2010. Cedergrenska är främst uppbyggt genom förvärv. Sedan 2018 har koncernen förvärvat elva skolverksamheter. De senaste fem åren har Cedergrenska vuxit med 32% per år i snitt, varav 10% organiskt.

Affärsvärldens huvudscenario 2019/20 2020/21E 2021/22E 2022/23E
Omsättning 505 707 778 840
 – Tillväxt +58,9% +40,0% +10,0% +8,0%
Rörelseresultat 45 67 70 71
 – Rörelsemarginal 9,0% 9,5% 9,0% 8,5%
Resultat efter skatt 15 45 51 52
Vinst per aktie 1,56 3,90 4,40 4,50
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på operativt kapital 9% 28% 100%+ 100%+
Nettoskuld/EBITA 3,5 0,8 0,5 -0,2
P/E 32,0 12,8 11,4 11,1
EV/EBITA 13,3 9,0 8,6 8,5
EV/Sales 1,2 0,9 0,8 0,7
Kommentar: Sifforna för räkenskapsår 2020/21 avser pro forma som om förvärven ingått från 1 juli 2020. Cedergrenska har brutet räkenskapsår som löper från 1 juli – 30 juni. Rörelseresultat avser Ebita och exkluderar immateriella förvärvsavskrivningar. Cedergrenska redovisar enligt K3.

Cedergrenska genomför nu en emission på 80 Mkr samtidigt som befintliga ägare säljer aktier för 38 Mkr inför listning på First North. Totala erbjudandet uppgår alltså till 118 Mkr. 68% av erbjudandet motsvarande 80 Mkr och är på förhand säkrat av teckningsåtagare. Nämligen Enter Fonder (35 Mkr), FE Fonder (25 Mkr) samt Prior & Nilsson Fonder (20 Mkr)

Cedergrenska tillförs 75,7 Mkr efter avdrag för emissionskostnader (4,3 Mkr). Pengarna skall uteslutande användas för förvärv. I april 2021 slöt Cedergrenska avtal om att förvärva Helleborusskolan. Köpeskillingen var 44,6 Mkr och tillträde väntas ske 1 juni 2021. Helleborusskolan omsätter cirka 100 Mkr på årsbasis och är inriktade mot elever med behov av särskilt stöd.

VD Niklas Pålsson säljer aktier för 14 Mkr i samband med emissionen men kommer fortsatt vara största ägare med cirka 18% av aktierna. Pålsson är legitimerad gymnasielärare och har dessförinnan arbetat som mäklarchef på Alfred Berg Fondkommission. Styrelseordförande Christian Drougge har över 20 års erfarenhet från finansbranschen och investeringar. Drougge var mellan 2005-2009 ägare i bolaget Pysslingen Förskolor och Skolor AB, som numera ägs av Academedia.

LÄS OM AKTUELLA NOTERINGAR PÅ IPO-GUIDEN

IPO-GUIDE Cedergrenska
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 552 Mkr
Antal anställda 578
Teckningskurs 50,00 kr
Rådgivare Avanza Bank
Storlek på erbjudande 118 Mkr (varav 68% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 580 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (3,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 68%
Investerare som ska teckna i IPO Enter Fonder, FE Fonder, Prior & Nilsson Fonder (68% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2021-05-21
Beräknad första handelsdag 2021-05-25
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 306 granskade börsnoteringar är 1,4 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,9 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Cedergrenska

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Under granskningen av Cedergrenskas prospektet noterade vi att det saknades information om konkurser för styrelse och ledning. Det saknades också uppgift i prospektet om antalet anställda. Mot den bakgrunden hissade vi inledningsvis en flagga.

Cedergrenska publicerade kort därefter ett tilläggsdokument innehållande de uppgifter vi saknade. Vi har nu mot den bakgrunden halat ner den tidigare hissade flaggan.

# Storaffär inför IPO

Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en flagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden.

Cedergrenska har sedan 2018 förvärvat 11 skolverksamheter. Genom det senaste förvärvet, som bolaget ingick avtal om en knapp månad före teckningstiden i aktuell IPO inleddes, växer Cedergrenska omsättningsmässigt med cirka 20 procent. Det aktuella förvärvet ska delvis betalas med likvider från aktuell IPO. Vi hissar en flagga.

Cedergrenskas VD Niklas Pålsson kommenterar:

– Det kommunicerade förvärvet av Helleborus är en bärande del av Cedergrenskas löpande verksamhet och tillväxtstrategi som vi ser kommer addera kvalitet och värde till såväl koncernens elever som dess nya och befintliga ägare. Vi ser fram emot att välkomna Helleborus till Cedergrenskas gemenskap.

Koncernen har vuxit starkt över tid. Som vi skrev inledningsvis har Cedergrenska vuxit med 32% per år i snitt, varav 10% organiskt. Rörelsemarginalen har varit 9-10% senaste åren på Ebita-nivå. Pro forma-intäkter för de nio första månaderna 2020/2021 uppgick till cirka 527 Mkr vilket uppräknat i årstakt innebär drygt 700 Mkr.

Cedergrenskas finansiella mål är:

  • Uppvisa en tillväxt på över 15% per år i genomsnitt på medellång sikt.
  • Genomsnittliga organiska tillväxten skall överstiga 7% per år.
  • Ebita-marginalen ska överstiga 8%.
  • Nettoskuld / Ebitda ska över tid inte överstiga 2,0x.

Utdelning är inte aktuellt de kommande tre åren då fokus är på förvärv och tillväxt.

Cedergrenska har som sagt vuxit en hel del genom förvärv. I tabellen här intill finns översikt kring de förvärv som koncernen genomfört. Verksamheterna drivs decentraliserat. Skolorna har frihet att bedriva och utveckla respektive verksamhet och utbildning självständigt. Ledning och andra stödfunktioner bidrar med ekonomi, IT, kompetensutveckling och kommunikation.

Översikt Cedergrenska förvärv

Skola Kommun Typ Förvärvsår
Tibble Gymnasium Täby Gymnasieskola 2011
Täby Friskola Täby Grundskola 2012
Almaskolan Stockholm Grundskola 2018
Stockholms Idrottsgymnasium Stockholm Gymnasieskola 2018
Atletica-gymnasiet Stockholm Gymnasieskola 2018
Kunskap Österåker Täby/Österåker Förskola 2019
Täby Förskola Täby Förskola 2019
Fredsborg Österåker Grundskola 2019
Marina Läroverket Danderyd Gymnasieskola/yrkeshögskola 2020
Helleborus Täby/Österåker Grundskola 2021

 

Koncernens strategi är att etablera och förvärva skolor som ligger geografiskt sett nära varandra och bygga geografiska kluster. Cedergrenska samlar regelbundet rektorer, pedagoger och personal som arbetar med stödfunktioner för att utbyta erfarenheter.

Cedergrenska har en stark övertygelse om att de främsta pedagogerna skapar de bästa förutsättningarna för att barn och elever skall få den bästa möjliga utbildningen. Bolagets ledord har därmed blivit “pedagogen i fokus”. Cedergrenska menar att de lägger stora resurser på att attrahera och behålla de mest kvalificerade pedagogerna. Cedergrenskas skolor har ingen specifik pedagogisk inriktning utan uppmuntrar respektive skolas särprägel.

Nuvarande geografiska kluster har fokus på Nordöstra Stockholm. Ambitionen är att utforma fler kluster i större städer eller regioner där det finns geografiska förutsättningar att bedriva verksamhet från förskola upp till gymnasium, och i vissa fall yrkeshögskola. Tanken är att kunna utvinna synergier. Tillgång till lokaler, idrottsanläggningar och att andra resurser kan delas mellan skolorna för att maximera beläggningen.

Andelen friskolor ökade från 2010 fram till och med 2016. Därefter har det startats färre nya friskolor. En orsak är att det numera ställs allt mer omfattande krav för att driva skolor. Det har således ökat inträdesbarriärerna på marknaden.

Det sker en hel del konsolidering på marknaden. Trenden drivs bland annat av att entreprenörer som driver små eller medelstora skolkoncerner genomgår generationsväxling.

I Sverige finns idag totalt 3100 privata aktörer som bedriver skolverksamheter i Sverige. Av dessa äger ungefär 87% endast en skola. 8% äger två skolor. Det är enbart 18 aktörer av de privata skolkoncernerna som äger tio skolor eller fler. Konkurrerande aktörer är bland annat börsnoterade Academedia och Atvexa. Andra konkurrenter är Engelska Skolan som köptes ut från börsen i höstas samt Kunskapsskolan och Stiftelsen Viktor Rydberg. Ledningen i Cedergrenska uppger att de typiskt sett betalt omkring 6 gånger rörelsevinsten (Ebita) för förvärven. Börskollegan Atvexa har historiskt sett betalt cirka 5 gånger rörelsevinsten för förvärven jämförelsevis.

Barn- och skolpengen står för den absoluta merparten av intäkterna. I teorin skall den spegla kostnadsnivån i kommunal skola. Ett privat företag kan skapa vinst genom att drivas mer effektivt än kommunal verksamhet. I grafiken nedan visas lönsamheten för ett antal skolkoncerner. Cedergrenska ligger i topp.

Framöver räknar vi med att Cedergrenska växer ungefär 10% per år organiskt sett. Därutöver finns möjligheten att växa via förvärv. Cedergrenska presterar redan idag en marginal på omkring 9,5-10,0%. Marginalen kommer att variera över åren beroende på i vilken grad bolaget väljer att starta nya verksamheter. I slutet av prognoshorisonten räknar vi med en rörelsemarginal på 8,5% på Ebita-nivå. Det är något över marginalmålet på 8%. Högre lärarlöner och förändringar av skolpengen kan påverkar lönsamheten negativt.

Använder vi en multipel på 10 gånger rörelsevinsten finns en uppsida på cirka 25%. Kan Cedergrenska accelerera tillväxten ytterligare finns stor uppsida (optimistiskt scenario). Debatten kring friskolor och vinster i välfärden blossar upp då och då. Begränsningar kring vinstnivåer är ständiga orosmoln för den som investerar i sektorn. Nedsidan i det pessimistiska scenariot är betydande om marginalerna viker ned.

Cedergrenska har uppvisat en solid tillväxt över tid. Bolaget har dessutom branschledande marginaler vilket enligt ledningen bland annat är ett resultat av bolagets strategi med geografiska kluster. Ledningen framhäver att söktrycket till bolagets skolor är högt. Beläggningen på nuvarande skolor är hög.

Efter genomförd emission och förvärvet av Helleborusskolan kommer Cedergrenska ha en nettoskuld på cirka 13 Mkr. Ledningen äger mycket aktier i bolaget. Cedergrenskas geografiska kluster i nordöstra Stockholm verkar vara välfungerande. Kan bolaget lyckas etablera nya geografiska kluster med samma framgång så kan aktien möjligen bli en bra placering. Samtidigt är den geografiska intäktsmixen också en risk.

Uppsidan i huvudscenariot är helt okej. Den politiska risken är ett ständigt orosmoln för den som investerar i sektorn. Rådet blir neutral.

Affärsvärldens favorit i sektorn är för tillfället Atvexa som är omsättningsmässigt större och mer diversifierat än Cedergrenska.

Fem största ägare Innehav Andel
Niklas Pålsson 102 Mkr 17.6%
Håkan Söderström 86.9 Mkr 15%
Daniel Andersson via bolag 63 Mkr 10.9%
Christian Drougge via bolag 61 Mkr 10.5%
David Sandgren via bolag 54.5 Mkr 9.4%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold