Carbiotix: Bra magkänsla

Noteringsaktuella Carbiotix utvecklar läkemedel baserade på prebiotika. Det är ett hett område och Lundabolaget har mycket användbar data från ett annat ben, testverksamhet, som kan bli ett trumfkort. Projekten är dock i mycket tidig fas.
Carbiotix: Bra magkänsla - Troo-Gut-Health-Kit_Website
Lundabolaget Carbiotix har tagit fram ett billigt test för den som vill följa sin maghälsa. Brittiska hälsokostbolaget TrooFoods är en återförsäljare. Huvudmålet för Carbiotix är dock inte test utan att ta fram mediciner baserad på prebiotika. Den data testverksamheten ger är dock en viktig konkurrensfördel i den strävan.

Carbiotix (teckningskurs 4,45 kr) är ett läkemedelsutvecklingsbolag som startade 2014 i Lund. Basen är grundaren doktor Peter Falcks forskning kring prebiotiska fibrer och tarmfloran. Bolaget har tre verksamhetsområden.

  • Läkemedelsutveckling. Avsikten är att ta fram läkemedel som ökar tillväxten av nyttiga bakterier från tarmen – vilket man tror är nyckeln till att komma till rätta med flera olika slags sjukdomar. Initialt är fokus på två läkemedelskandidater för IBD (inflammatorisk tarmsjukdom) respektive hyperammonemi (ämnesomsättningsrubbningar). Dessa är i preklinisk fas.
  • Ett kit för att undersöka och övervaka sin maghälsa. Ett test, som kräver DNA-analys, kostar 240 kr. Strategin är att sälja till konsument via partners. Några avtal är på plats, bland annat med brittiska TrooFoods.
  • Egen prebiotika-fiber. Produkten kallas AXOS och utvinns ur majsråvara. Den används i de egna läkemedlen men kan på sikt säljas som ingrediens för mat och kosttillskott. Ska ha stora fördelar jämfört med andra fibrer på marknaden. Godkännande från FDA och ESFA krävs innan AXOS kan säljas.

Carbiotix genomför en nyemission inför listning på Spotlight Stockmarket. Emissionslikviden på 12 Mkr ska främst användas för att skala upp testverksamheten genom att få fler partners samt för vidareutveckling av bolagets läkemedelskandidater.

IPO-GUIDE Carbiotix
Lista Spotlight
Omsättning rullande tolv månader 1 Mkr
Antal anställda 7
Teckningskurs 4,45 kr
Rådgivare Sedermera FK
Storlek på erbjudande 12 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 38 Mkr
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (9,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 60%
Investerare som ska teckna i IPO Oliver Molse, m.fl., Gerhard Dal, Råsunda Förvaltning, John Moll, Peter Nilsson, m.fl. (60% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2019-09-26
Beräknad första handelsdag 2019-10-18 (22 dagars väntetid)
 
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

En flagga enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter drygt 150 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,6 för småbolag och 4,2 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar en flagga i Carbiotix

# Rabatterad emission tätt inpå IPO

Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionsprogram.

Bolaget har under 2019 genomfört en nyemission om ca 3 MSEK till kurs som motsvarar 2,24 kr/aktie vilket är hälften av teckningskursen (4,45 kr) i aktuell IPO. Skälet till en så stor avvikelse tycker vi borde ha förklarats bättre i memorandumet.

Bolagets VD Kristofer Cook kommenterar:
-Skälet till att det inte finns en samlad särskild förklaring till värdeökningen mellan nyemissionen som genomfördes tidigt 2019, och nu förestående nyemission är att Carbiotix bedömer att samtliga värdehöjande aktiviteter beskrivs genomgående i memorandumet och ej kräver separat samlad förklaring. Carbiotix har bland annat färdigställt en tarmhälsostudie om 300-personer som ligger till grund för en ny potentiell terapeutik för bolaget samt tecknat tre samarbetsavtal av signifikant betydelse.

Börsplus syn på Carbiotix

Det här är ett forskningsdrivet utvecklingsbolag med låga intäkter och högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. Incitament nyckelpersoner

Grundare och forskningschef (CSO) Peter Falck samt VD Kristoffer Cook äger cirka 37 respektive 34 procent av bolaget inför noteringen. Bolaget har hittills rest blygsamt med kapital, cirka 10 Mkr. Finansiärerna har varit bland annat styrelseledamoten John Moll (3,5 procent av aktierna) och professorerna Eva Nordberg Karlsson (3,3 procent) samt Patrick Adlercreutz (3,3 procent). De båda professorerna är verksamma vid Avdelningen för Bioteknik vid Lunds Universitet. Moll är känd som investerare inom Life Science.

Falck och Cook förefaller inte teckna mer aktier i nyemission, men förblir efter noteringen stora ägare med cirka 25 respektive 23 procent av aktierna. Detta är aktieposter värda 8-10 Mkr. De, och övriga insiders, har åtagit sig att inte sälja mer än 10 procent av sina aktier under de första 12 månaderna som bolaget är noterat.

Övriga nyckelpersoner saknar aktieägande men har personal- och teckningsoptioner. Teckningsoptionerna har teckningskurs 8,45 kr och motsvarar ett ägande på knappt 3 procent av bolaget.

2. Track record nyckelpersoner

VD Kristoffer Cook, född 1973, har grundat flera bioteknikbolag. Bland dessa märks Bioprocess Control där han äger drygt 12 procent av aktierna. Bioprocess Control omsätter kring 25 Mkr och tjänar 4 Mkr, enligt allabolag.

Styrelseordförande och forskningschef (CSO) är doktor Peter Falck, född 1984. Han har länge forskat på prebiotiska fibrer och tarmfloran. Ledamot John Moll är som sagt investerare och har bakgrund som läkemedelskemist. Ledamot Martin Linde känner vi igen från noterade bolag som till exempel Arc Aroma Pure, Optifreeze och Acousort.

Carbiotix har en stark advisory board bestående av bland annat professor Eva Nordberg Karlsson och professor Patrick Adlercreutz som båda är betydande aktieägare i bolaget. Michael Cook och doktor Richard A Rosenbloom har ett brett kontaktnät inom läkemedelsindustrin.

3. Trovärdighet produkt och strategi

Magens tarmflora generellt och prebiotika i synnerhet är heta forskningsområden. Det finns ett växande vetenskapligt stöd för kopplingen mellan mikrobiom och metabola sjukdomar. Ett tydligt samspel mellan tarmhälsa och immunförsvar verkar fastställt.

Prebiotika och probiotika

Bolag som Probi och Biogaia har gjort probiotika till ett mer välkänt begrepp än prebiotika som Carbiotix jobbar med.

Probiotika är bakterier som förbättrar maghälsan, oftast lactobaciller och bifidobakterier. Dessa äts ofta som kosttillskott eller tillsätts i livsmedel.

Prebiotika är sockermolekyler som inte kan tas upp av kroppen utan når ned till tjocktarmen där de gynnar tillväxten av hälsofrämjande bakterier.

Prebiotika använder alltså kroppens egen förmåga att producera gynnsamma bakterier för att förebygga sjukdomar, förbättra hälsa och, hoppas Carbiotix, bota eller lindra sjukdomar.

Flera kroniska sjukdomar som till exempel Crohns syndrom, typ 2-diabetes och Alzheimers ser ut att ha en koppling till för låg produktion av metaboliter i magens tarmflora. Metaboliter är nyttiga nedbrytningsprodukter som bildas vid spjälkning av vattenlösliga fibrer i mag-tarm-kanalen. Carbiotix utvecklar produkter och läkemedel som ökar tillväxten av nyttiga bakterier från tarmen. Genom att få tarmfloran att producera rätt mängd metaboliter kan sjukdomar behandlas och förebyggas.

Det finns idag inga godkända läkemedel baserade på prebiotika men flera i klinisk utveckling. Även den bredare marknaden för mikrobiombaserade läkemedel är i sin linda och uppskattas till bara cirka 1 miljard kronor i dagsläget. Tillväxten bedöms vara höga 60 procent årligen.

Carbiotix har två läkemedelskandidater.

  • CBX111 inom IBD, inflammatorisk tarmsjukdom
  • CBX121 inom hyperammonemi, ämnesomsättningsrubbning

Båda dessa läkemedelskandidater ska förberedas för kliniska studier som ska inledas fjärde kvartalet nästa år. Prekliniska studier och förberedelser ska vara klara under kvartal tre.

Målsättningen är en klinisk fas I-studie för CBX111 tillsammans med en samarbetspartner i form av ett läkemedelsbolag. Ett tidigt samarbete innebär lägre uppsida för Carbiotix men sänker samtidigt risken. Bolaget tror sig på sikt kunna utveckla flera läkemedelskandidater och prioriterar därför att snabbt komma i mål med de första projekten för att få ökad trovärdighet. Det leder till en bättre förhandlingsposition i det långa loppet.

CBX111 ska tas igenom en klinisk fas II-studie 2021-2022 och fas III-studien ska genomföras 2023.

CBX121 ska in i en klinisk fas I/II-studie. Det planeras ske i egen regi. Fas II-studien är planerad att genomföras 2021 och fas III-studien 2022. För CBX121 tror Carbiotix att en fast-track från FDA är möjlig baserat på att amerikanska Kaleido Biosciences fått det för en liknande kandidat. Sker det så kan CBX121 gå direkt till fas II-studier. Det skulle vara en betydande värdedrivare.

Carbiotix konsumenttester lanserades i egen regi 2018. Framöver kommer försäljningen att ske med partners. Ett första partneravtal har tecknats med brittiska TrooFoods som kommer att marknadsföra konsumenttesterna i cirka 1 200 butiker i Storbritannien och Europa. Målsättningen är att inom kort teckna ytterligare samarbetsavtal.

Konsumenttester förväntas inte bli någon stor marknad. Målsättningen är att omsätta cirka 40 Mkr inom verksamhetsområdet 2024. Marknaden för konsumenttestning uppskattar Carbiotix till cirka 1 miljard kronor årligen. Avtal har också nyligen tecknats med svenska RevivaBio och österrikiska EONOS för marknadsföring av tjänsten.

Carbiotix utvecklar också AXOS som är en prebiotika som enligt tester har bättre egenskaper än befintlig prebiotika. En viktig fördel är tillverkningsmetoden som gör AXOS billigt att framställa från restråvaror från etanolproduktion. Det är en viktig konkurrensfördel.

Framställningsprocessen har utvärderats tillsammans med Europas största etanolproducent. AXOS kan tänkas vara en möjlig läkemedelsingrediens. Arbetet med att hitta en samarbetspartner för uppskalning och försäljning av AXOS på global nivå pågår. Marknaden för AXOS uppskattas vara värd cirka 5 miljarder kronor.

Det finns en koppling mellan de tre verksamhetsområdena. AXOS kan användas i läkemedel. Konsumenttesterna kan bidra till kunskap om och accelerera utvecklingen av läkemedelskandidater. Bolaget lyfter särskilt fram att testverksamheten genererar data som stöder läkemedelsutvecklingen. Nyckeln här är att bolaget pressat ned priset per test med två tredjedelar jämfört med alternativa tester.

Bolaget har även i två genomförda studier kartlagt tarmhälsa hos 360 personer. Genom det konsumenttest som bolaget säljer har ytterligare 2 400 prover analyserats. Genom att själv ha tillgång till data och analys kan Carbiotix utveckla diagnosmetoder och rekommendationer utan att behöva förlita sig på publicerade studier. Det är en tydlig konkurrensfördel.

Initialt har Carbiotix ett relativt lågt kapitalbehov. Om listningsemissionen fulltecknas räcker kapitalet till och med kvartal 3 nästa år. Då ska båda läkemedelskandidaterna vara klara för kliniska studier. Kapitalet ska också ha accelererat försäljningen av konsumenttest för tarmhälsa och utvecklingen av AXOS-fibrer. Den fortsatta finansieringen beror bland annat på hur det förväntade partneravtalet för CBX111 ser ut och hur försäljningen av konsumenttesterna utvecklats. Det är rimligt att aktieägarna ställer in sig på en företrädesemission som det mest sannolika spåret.

Med tre olika verksamhetsområden är det inte osannolikt att bolaget framöver kan knoppa av ett eller två verksamhetsområden och särnotera dessa. Historiskt har det ofta varit en vinnande strategi för aktieägarna. Det kommer dock kräva att försäljningen av konsumenttester och/eller AXOS tar fart rejält.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Börsplus optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • Den prekliniska utvecklingen och förberedelserna för kliniska studier för CBX111 och CBX121 löper på som planerat.
  • En samarbetspartner för CBX111 kommer med i projektet.
  • Fler partners för marknadsföring av konsumenttesterna.

På sikt är det de terapeutiska projekten som innebär stor potential. Kanske borde Carbiotix bara fokusera på det? Vi lutar mot att för trovärdighetens skull är dock nya avtal för mikrobiomtest viktigt. En avgörande värdedrivare blir vilket läkemedelsbolag Carbiotix kan få med sig i IBD-projektet.

Optimistiskt scenario

Carbiotix Idag Tänkbart 2020
Avklarad milstolpe  Studier och försäljning  Start av kliniska studier med partner
Kommande värdedrivare (i) Kliniska studier Fast track till lansering
Värderingsmodell (ii)  e.m  e.m
Resultatnivå, årstakt  Cirka -5 Mkr  Neg.
Börsvärde, Mkr (iii)  39 Mkr  150 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 280%

En jämförelse med större aktörer som till exempel Kaleido inom terapiområdet eller AtlasBiomed inom tarmhälsotest är orimlig. Istället får man se var Carbiotix kan befinna sig om ett år. Med fylld kassa från nyemissionen ska bolaget vara redo för kliniska studier för två läkemedelskandidater om lite mer än ett år. En värdering över 100 Mkr skulle inte sticka ut då om vi ser till andra noterade bolag i liknande situation. På längre sikt är potentialen betydligt större om de två läkemedelskandidaterna kommer in i fas II-studier i egen regi eller tillsammans med partners. Uppsidan är tydlig.

Pessimistiskt scenario

Med sin diversifierade struktur sänks risken i Carbiotix men samtidigt är bolagets huvudprojekt i tidig fas vilket innebär mycket stor risk för bakslag.

Överhängande är det framtida kapitalbehovet. Om bolaget inte följer den utstakade planen och kan beta av milstolparna i tid kan aktiemarknaden tröttna. Det riskerar att leda till lägre värdering och betydande utspädning nästa gång Carbiotix behöver fylla på kassan.

Börsplus slutsats

Carbiotix verkar inom ett hett område. Strategin att försöka få med en partner i tidigt skede för att lyfta fram plattformsvärdet i bolaget är vettig. Det är förstås långt ifrån säkert att det lyckas. Värderingen av bolaget matchar den tidiga fasen som det befinner sig i. Det relativt låga kapitalbehovet är ett plus. Den rabatterade nyemissionen om 3 Mkr från i våras kan ses som ett minus. Investerare som är extra intresserade av mikrobolag inom läkemedelsforskning kan överväga att teckna en post.

 

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

Tabellförklaring Optimistiskt scenario

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase