Calliditas: Livskvalitet för njursjuka

Det är hett med ”orphan drugs” i fas 3. Lägg därtill investerare i toppklass och det vore konstigt om inte Calliditas, som utvecklar ett läkemedel för kroniskt njursjuka, blir en framgångsrik notering. Därmed inte sagt att aktien blir framgångsrik från dag två och framåt.

SvD Börsplus tar sig an nya börsbolag på två olika sätt:

  • Grundläggande granskning av alla noteringar via Börsplus IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.
  • Aktieanalyser som går direkt till SvD Börsplus prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Börsplus reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.
IPO-GUIDE Calliditas
Lista OMX Small
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 19
Teckningskurs 45,00 kr
Rådgivare Carnegie
Storlek på erbjudande 650 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 1495 Mkr
Emissionskostnad Cirka 56 Mkr (8,6% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 48%
Investerare som ska teckna i IPO AFA Försäkring, Gladiator, Handelsbanken Fonder, AP4, Industrifonden, m.fl. (48% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** En varningsflagga
Sista teckningsdag 2018-06-27
Beräknad första handelsdag 2018-06-29
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

En varningsflagga enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter bland 24 typfall av så kallade varningsflaggor. Genomsnittet efter drygt 130 granskade börsnoteringar är 1,3 varningsflaggor för miljardbolag, 1,9 för småbolag och 4,2 varningsflaggor för mikrobolag. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar en varningsflagga i Calliditas, att jämföra med 1,3 som är genomsnittet för miljardbolags noteringar.

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Börsplus hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Calliditas betalar cirka 56 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 8,6 procent av erbjudandet.

Calliditas verksamhet i korthet

Calliditas utvecklar nischläkemedlet Nefecon som är tänkt att behandla den kroniska njursjukdomen IgA-nefropati. Bolaget är klara med fas 2-studier som gav positiva resultat. Under det andra halvåret 2018 ska de första patienterna för en större fas 3-studie rekryteras. Med hjälp av en börsnotering på Stockholmsbörsen förbättras de finansiella förutsättningarna. Mer information finns att hitta via Börsplus IPO-guide.

Några reflektioner runt Calliditas

Vad kan då sägas efter en snabb genomläsning av prospektet?

  • Sjukdomen IgA-nefropati beskrivs som den vanligaste orsaken till njurinflammation i den rika världen. Det handlar om en progressiv och kronisk sjukdom som gör att njurfunktionen hos patienter försämras gradvis över en längre tid.
  • Trots att IgA-nefropati är den vanligaste orsaken till njurinflammation klassificeras den som en sällsynt sjukdom. Calliditas har erhållit en så kallad särläkemedelsklassificering (orphan drug status), vilket förkortar tiden till marknaden. Givet marknadsgodkännande får bolaget också en automatisk exklusivitet på mellan 7 till 10 år beroende på geografisk marknad (USA/EU). Särläkemedel är en populär strategi eftersom det ger regulatoriska fördelar samtidigt som det ofta går att motivera förbluffande höga priser. Investors portföljbolag SOBI är ett annat bolag med en profil mot särläkemedel.
  • Fas 3-studien är utformat på liknande vis som den lyckade fas 2-studien. Antalet patienter ökas dock från 150 i fas 2 till 450 patienter i fas 3. Huvudsyftet är så klart att fastställa terapeutisk effekt.
  • Investerare i toppklass. Bland ankarinvesterarna hittar vi bland annat Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder, Industrifonden och Max Mittereggers Gladiator. Mitteregger är erkänt duktig på området med framgångar i exempelvis Hansa Medical och Oncopeptides. Bengt Julander är en av huvudägarna och är ett annat erkänt namn i dessa sammanhang.
  • Styrelse och ledning har relevanta och gedigna CV:n. Tillsammans äger de runt 16 procent av aktierna vid börsnoteringen. Det är ovanligt mycket för att vara ett bolag i fas 3 och det tolkar vi som att man varit duktiga på att hushålla med ägarnas pengar och/eller varit duktiga på att ta in kapital på höga värderingar. I båda fallen är det värdefulla signaler.
  • Nuvarande tidsplan är att bolaget ska ha ansökt om ett accelererat marknadsgodkännande år 2021. Men givet att det handlar om en sällsynt sjukdom vore det ingen skräll om rekryteringen drar ut på tiden. Och även om Calliditas enligt sig själva kommit längst i arbetet på IgA-nefropati är det inte fritt från konkurrerande produktkandidater.
  • Patentläget hänger på licensavtal med partnern Archimedes. Patentfrågor är notoriskt svåra och Börsplus kan inte exakt bedöma om detta är en stor eller liten sak men som vi tolkar prospektet så ”samäger” Calliditas centrala patentfamiljer med Archimedes och kan bara dra nytta av dessa rättigheter i kraft av ett licensavtal. Finns det ett ”giftpiller” här som försvårar en framtida strukturaffär?
  • Hur stor är marknaden för Nefecon? Av prospektet framgår att amerikanska Medicares kostnader för kroniskt njursjuka av typen ESRD beräknas vara 54 miljarder dollar år 2020. IgA-nefropati är bara en liten underkategori här men prospektet skriver att det kan handla om ”potentiellt flera miljarder dollar”. Detta är dock bruttokostnaden för en del av sjukvårdssystemet och en tänkbar marknad för ett framgångsrikt läkemedel är rimligen lägre. I dag vårdas kroniskt njursjuka med dialys (kostnad cirka 100 000 dollar per år) eller njurtransplantation. Calliditas bedömer att marknadspotentialen i USA för läkemedel mot IgA-nefropati är runt 1 miljard dollar eller mer per år. Nefecon har enligt Calliditas potential att vara det första och enda godkända läkemedlet.
  • Calliditas strategi är att efter godkännande själva marknadsföra Nefecon i USA och licensiera ut produkten i resten av världen. Därtill är strategin att undersöka andra indikationer, exempelvis Nefecon för kroniskt leversjuka.

Börsplus magkänsla

Efter noteringen har Calliditas ett börsvärde på 1,5 miljarder kronor. Det känns inte dyrt givet att man då får ett välfinansierat bolag med en orphan drug i fas 3 och en mängd kvalitetsstämplar.

Risknivån är så klart hög. För att verkligen vilja äga aktien på kort sikt måste man ha en idé om att värderingen ska upp och nosa på säg 2 miljarder kronor i närtid.

Det är en öppen fråga hur mycket köpintresse för aktien det finns kvar efter att Stockholms rätt lilla life science-sektor redan dammsugits på cirka 700 Mkr vid noteringen.

Timingen är dock god efter succéer som Wilson och Oncopeptides. Börsplus vill varken avråda eller rekommendera genomsnittliga investerare i hur de ska göra med Calliditas notering.

Den som gillar forskningsbolagsaktier kan dock gott teckna sig. Och skulle det gå åt skogen (vilket är vanligt för forskningsbolag) så är man i alla fall i bästa tänkbara sällskap.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier