Byggpartner: Billigt bygge med vinstpotential

Halvårsrapporten från Byggpartner var i linje med den senaste historiken. Stark orderingång, tillväxt och fint kassaflöde. Redan här är aktien billig men lyckas nye VD:n Fredrik Leo även lyfta marginalen så blir det jättebra.

Den stora externa jokern är så klart byggkonjunkturen. Skulle det blåsa upp till full storm så drabbas alla. Även om just Byggpartner (32 kr) har lite vindskydd i form av inriktningen mot samhällsfastigheter och kommunala bostadsbolag i mellanstora orter. En relativt liten exponering mot Stockholm bör också lindra smällen.

Liksom den höga andelen ”partnering” som nu står för 51 procent av omsättningen. Partnering är en modell för närmare samverkan mellan byggherre och entreprenör där man delar mer på risker och potential.

Att undvika stora risker är ju A och O inom byggverksamhet. Det typiska mönstret är ju nämligen att flertalet projekt tjänar låt oss säga cirka 5 procent netto i snitt. Men då och då kraschar ett projekt och då kan det bli en jätteförlust på kanske 10x mer än den tilltänkta vinsten. Nyckeln för byggbolag är ofta att undvika sådana här smällar.

Sedan noteringen i december 2016 har Byggpartner undvikit stora synliga smällar men å andra sidan har man underpresterat rejält vad gäller lönsamheten. Och i början var även omsättningen ett frågetecken. Det senaste året har dock medfört en stor förbättring på alla punkter. Orderingången är urstark och kassaflödet likaså, vilket medgivit generösa utdelningar på hittills 5 kronor. (Inräknat utdelningar ligger dagens börskurs för övrigt exakt på samma nivå som noteringskursen 37 kronor.)

Byggpartner har en orderstock på över 2 miljarder kronor och man verkar vara i en fas där mycket av detta också blir till omsättning.

Byggpartner Q2 2018 Q2 2017
Nettoomsättning nuvarande portfölj 421 Mkr (+31%) 321 Mkr
Orderingång 593 Mkr (+45%) 408 Mkr
Rörelseresultat 11 Mkr (+10%) 10 Mkr
Rörelsemarginal 2,7% 3,3%

Om man inte tror på en tvärnit för byggkonjunkturen inom Byggpartners segment så bör den stora orderstocken borga för en hygglig tillväxt kommande år.

Av försiktighetsskäl tror vi inte bolaget når målet om 5 procents rörelsemarginal men 3,5 procent är nog fullt genomförbart. Pluggar vi in dessa antaganden så visar Börsplus huvudscenario att aktien handlas på p/e 7 på nästnästa års vinst. Därtill finns en nettokassa och en direktavkastning som redan nu är 8 procent.

Byggpartner
Börskurs: 32,00
Antal aktier (miljoner): 12,1
Börsvärde: 388 Mkr
Nettokassa: 67 Mkr
VD Fredrik Leo
Styrelseordförande Torsten Josephson
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 1 600 1 760 1 936
– Tillväxt 22% 10% 10%
Rörelseresultat 50 58 68
– Rörelsemarginal 3,1% 3,3% 3,5%
Resultat efter skatt 39 45 53
Vinst per aktie 3,19 3,74 4,36
Utdelning per aktie 2,75 3,00 3,25
Direktavkastning 8,6% 9,4% 10,2%
Operativt kapital/omsättning -3% -3% -3%
Nettoskuld/EBIT -2,2 -2,1 -2,1
P/E 10,0 8,6 7,3
EV/EBIT 5,6 4,5 3,6
EV/Sales 0,2 0,1 0,1

Det vi gillar minst med Byggpartner är så klart konjunkturrisken. Men vi stör oss nästan lika mycket på att insiderägandet är så klent. Ledningen har bara kaffepengar i bolaget och i styrelsen är det bara grundaren Bo Olsson som har investerat stort i Byggpartner.

Drömmen vore att riskkapitalfirman Priveq sålde sina aktier till någon bra ny ägare som tillsammans med grundaren Bo Olsson kunde sätta ihop ett fett incitamentspaket där ledningen både tar risk och får en stor uppsida.

Innan vi ser något åt det hållet så måste man balansera ovanstående mycket lockande huvudscenario med en betydande risk för ett sämre utfall. Den låga värderingen gör ändå att vi behåller köprådet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.