Byggfakta: Oprövad i sämre tider

Informations- och mjukvarubolaget Byggfakta har sedan noteringen 2021 tappat nära 60% av börsvärdet. Om man inte tror på en total genomklappning ser aktien nu billig ut. Men en genomklappning kan inte uteslutas eftersom det är mycket som kan gå väldigt fel här.
Byggfakta: Oprövad i sämre tider - marek-minor-jutV-62S_tQ-unsplash

Byggfakta Group
Börskurs: 32,12 kr Antal aktier: 218,4 m
Börsvärde: 7 015 Mkr Nettoskuld: 2 437 Mkr
VD: Dario Aganovic Ordförande: Henrik Lif

Byggfakta Group (32,12 kr) har sina anor tillbaka till 1936 då en företagsam person började samla in bygglov för att sen cykla runt och sälja uppgifterna till Stockholms byggherrar. Dagens Byggfakta skapades 2020 och är en global koncern inom information och digitala tjänster riktade mot byggbranschen. Byggfakta har knappt 1 900 anställda.

VD Dario Aganovic efterträdde i höstas Stefan Lindqvist som då jobbat inom bolaget i 37 år. Dario Aganovic har under mars köpt aktier för 2 Mkr. Byggfakta har nyligen återköpt en del aktier (knappt 30 Mkr sedan årsskiftet).

Största ägare med 40% av aktierna är en brittisk PE-firma som heter Stirling Square.

Verksamheten har under årens lopp bytt skepnad och ägare många gånger. Nuvarande huvudägaren Stirling Square förvärvade nuvarande kärnverksamheten från PE-firman Segulah år 2017.

Affärsvärldens huvudscenario 2022 2023E 2024E 2025E
Omsättning 2 214 2 324 2 440 2 562
 – Tillväxt +42,6% +5,0% +5,0% +5,0%
Rörelseresultat (Justerad Ebita) 633 581 610 641
 – Rörelsemarginal (Justerad Ebita) 28,6% 25,0% 25,0% 25,0%
Resultat efter skatt 128 251 290 336
Vinst per aktie 0,58 1,15 1,33 1,54
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Nettoskuld/Ebita 3,9 4,0 3,2 2,4
P/E 55,1 27,9 24,2 20,9
EV/Ebita 14,9 16,3 15,5 14,8
EV/Sales 4,3 4,1 3,9 3,7
Kommentar:I den här analysen har vi fokuserat på Ebita som bästa resultatmått. Senare i texten beskrivs våra justeringar mer i detalj.

Byggfakta har fem affärsområden. I grafiken nedan framgår hur omsättningen fördelar sig mellan de fem affärsområdena.

Byggfakta har fyra huvudsakliga produkter.

  • Projektinformation Byggfaktas kärnverksamhet är tjänsterna inom projektinformation vilka står nästan hälften av koncernens intäkter. Produkten är ett abonnemang på bolagets databas över byggprojekt. Informationen kan till exempel användas för att hitta försäljningsmöjligheter för bolag som säljer mot bygg- och fastighetsbranschen. Datan samlas delvis in automatiskt även om huvuddelen av insamlingsarbetet måste göras manuellt.
  • Specification handlar om mjukvarulösningar som hjälper arkitekter med att automatgenerera all den dokumentation som måste skrivas till ritningsunderlag.  
  • Product information är en plattform där leverantörer kan presentera information och specifikationer för sina produkter. Tjänsten är gratis att använda. Intäkterna kommer från leverantörerna som betalar för att deras produkter ska få finnas på plattformen. Här konkurrerar Byggfakta delvis med svenska börskollegan BIMobject. Produktion och distribution av BIM-objekt är dock en mindre del av Byggfaktas produktinformationserbjudande.
  • E-tendering handlar om digitala marknadsplatser för upphandling av tjänster relaterat till byggnationer.

Nästan hela omsättningen kommer från bolagets produkter riktade mot olika delar av byggbranschen. 7% av omsättningen kommer dock från affärsområdet Healthcare & Media. Byggfakta äger nämligen ett flertal nischtidningar, bland annat fastighetssverige.se (redovisas dock under nordics) och Jaktmarker & Fiskevatten. Byggfakta säljer även marknadsinformation mot vårdbranschen. Lönsamheten inom Healthcare & Media verkar vara väldigt låg i förhållande till koncernen som helhet. 

LÖNSAMHET & TILLVÄXT

Byggfakta lyfter fram Ebitda som främsta lönsamhetsmått. Bolagets finansiella mål är att ha en Ebitda-marginal över 40%.

Ebitda är dock ett väldigt dåligt mått givet IFRS-regler kring bland annat hyreskostnader. Afv fokuserar alltså på Ebita. Vi justerar då rörelseresultatet genom att ta bort aktiveringar av utvecklingskostnader samt återlägga avskrivningar av balanserade utvecklingskostnader och förvärvsavskrivningar.

År 2020 2021 2022
Omsättning 240 1 553 2 214
Tillväxt (Koncernen skapades H2 2020) 546,9% 42,6%
Organisk tillväxt 6,1%
Ebita-marginal 53,8% 24,0% 28,6%

Målet är att växa minst 10% organiskt per år. Ett uttalat mål är även att växa genom förvärv. En central del i bolagets organiska tillväxtstrategi är korsförsäljning av Byggfaktas olika produkter.

En joker är hur en svacka i byggkonjunkturen kommer slå mot bolaget. Bolaget själva framhåller att försäljningen inom projektinformation gynnas då branschens aktörer tvingas fokusera mer på att hitta uppdrag och därmed blir mer öppna att betala för tjänster som kan möjliggöra det. Inom de tre övriga produktområdena borde det inte råda någon större tvekan om att en svag byggkonjunktur borde slå mot volymen.

Mönstret är förmodligen ungefär detsamma om man kollar på lönsamheten. Projektinformation borde kunna klara en svacka helt ok då konkurrensen inom området verkar vara ganska liten. Prissättningskraften borde därmed vara ganska bra. Då huvudsakliga produkterna är information och mjukvara borde volymen vara en viktig faktor för lönsamheten. Merparten av koncernens kostnader är personal. Vi har dock ingen historik att luta oss mot.

HÖGT FÖRVÄRVSTEMPO

Ett fokus för Byggfakta är att växa genom förvärv. Tempot som förvärven genomförts med är högt. 2022 omsatte koncernen ungefär tre gånger så mycket som 2020 (pro forma), främst drivet av förvärv.

Intressanta förvärvsobjekt verkar främst vara:

  • Bolag som kan utgöra plattform i intressanta länder där Byggfakta ännu inte är verksamma. Främst Tyskland, Frankrike eller Italien.
  • Amerikanska bolag som kan stärka Byggfaktas marknadsposition i USA.
  • Bolag med produkter som kompletterar Byggfakta bra.

Förvärven ska finansieras med egna medel eller skuld. Att trycka nya aktier verkar inte vara aktuellt.

Byggfaktas nettoskuld är i dag 3,2 gånger Ebitda vilket är något över målet om en nettoskuld högst 3,0 gånger Ebitda.

Byggfakta har en väldigt bra kassaflödesprofil med negativt rörelsekapital då kunderna betalar i förskott. Att ha negativt rörelsekapital är överlag något väldigt bra även om kassaflödet kan bli jobbigt om omsättningen istället skulle börja sjunka.

HUVUDSCENARIO

Vi har byggt vårt huvudscenario på följande antaganden:

  • Tillväxt: Det är uppenbart att vi står inför en svag byggkonjunktur de kommande åren. Vi räknar med 5% tillväxt per år i vårt huvudscenario. Då är inte några förvärv inräknade.
  • Lönsamhet:  Vi har räknat med att makromotvinden har en milt negativ effekt på lönsamheten. Vi räknar med 25% i rörelsemarginal i vårt huvudscenario.
  • Värdering: Då Byggfakta har stora inslag av att vara ett mjukvarubolag och har haft ganska bra tillväxt och lönsamhet under sin korta resa är det tänkbart att aktien på sikt ska värderas ganska högt. Vi tycker dock att den korta historiken och höga risken kopplad till finansieringen befogar en stor osäkerhetsrabatt. Vi räknar därför med 14x EV/Ebita som en rimlig värdering för Byggfakta.

SLUTSATS

Aktien ser ganska billig ut. VD har nyligen köpt aktier för 2 Mkr. Bolaget har även nyligen återköpt en del aktier.

Vårt intryck är att bolagets kärnverksamhet inom projektinformation är en väldigt fin tillgång. I övrigt tycker vi att verksamheten verkar ganska spretig.

Skuldsättningen utgör en risk. Skulle lönsamheten eller omsättningen falla skulle skuldsättningen sannolikt bli ett problem.

Den korta historiken är ett minus. Hur en lågkonjunktur slår mot bolaget är ännu oprövat.

Givet riskerna tycker vi inte aktien lockar på den här nivån. Vi landar därför i ett neutralt råd.

Tio största ägare i Byggfakta Group Värde (Mkr) Andel
Stirling Square Capital Partners 2 864,1 39,8%
Bock Capital Investors 1 923,6 26,7%
Första AP-fonden 491,8 6,8%
AMF Pension & Fonder 343,1 4,8%
Didner & Gerge Fonder 172,9 2,4%
Tredje AP-fonden 163,7 2,3%
Nordnet Pensionsförsäkring 159,1 2,2%
La Financière de l’Echiquier 111,7 1,6%
Danica Pension 109,6 1,5%
Norges Bank 92,0 1,3%
Två största insiders utanför topp tio Värde (Mkr) Andel
Henrik Lif 62,1 0,9%
Dario Aganovic 1,9 0,0%
Källa: Holdings    
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group