Buyersclub – köpvärd köpklubb?

Buyersclub kombinerar en e-handelsplats med en egen köpklubb som genererar stabila medlemsavgifter. Satsningen har lovande inslag men också en bra bit kvar till lönsamhet. Är det värt att teckna aktien?
Buyersclub – köpvärd köpklubb? - quiz-boxar-gratisprylar
Buyersclub
Teckningskurs: 8,70 kr Antal aktier: 6,9 m
Börsvärde: 60 Mkr Nettokassa: 14 Mkr efter IPO
VD: Emil Henriksson Ordförande: Andreas Önstorp

Buyersclub (teckningskurs 8,70 kr) driver en e-handelssajt med samma namn som erbjuder mer än 100 000 produkter inom en rad olika kategorier som heminredning, kläder och husdjursprodukter. Företaget är baserat i Stockholm med 15 anställda och startade 2015.

Den stora skillnaden mot en vanlig e-handelsplats är att Buyersclub förutom låga priser satsar på att bygga upp en medlemsklubb som genererar löpande intäkter. Idén är att locka kunder att teckna abonnemang som ger förmåner som fri frakt, cashback och andra förmåner. Priset är 69 kr per månad. Det räknar kunden lätt hem på den fria frakten.

Medlemsbasen, som är mer än 10 000 personer, ger lojala kunder och genererar återkommande intäkter. Av årsomsättningen 2021 stod medlemsavgifter för 10,3 Mkr av den totala omsättningen 29 Mkr. Bolaget är dock inte lönsamt ännu med ca 13 Mkr rörelseförlust på rullande 12 månader, och har ett kapitalbehov.

Affärsvärldens huvudscenario 2022E 2023E 2024E
Omsättning 60 90 126
 – Tillväxt 100% 50% 40%
Rörelseresultat -10 -4 5
 – Rörelsemarginal -16% -4% 4%
Nettoskuld -6 0 -4
EV/Sales 0,9 0,7 0,4
Kommentar: Baserat på emissionslikvid om brutto 20 Mkr. Därtill finns en utökningsoption som kan inbringa 5 Mkr. Afv har inte räknat med att denna utnyttjas.

Nu avser Buyersclub ta in 20 Mkr (före 1,8 Mkr i kostnader) i en IPO för att finansiera sin tillväxt.

Läs om mer aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Buyersclub
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 34 Mkr
Antal anställda 15
Teckningskurs 8,70 kr
Rådgivare Partner FK
Storlek på erbjudande 20 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 60 Mkr
Emissionskostnad Cirka 2 Mkr (11,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 75%
Investerare som ska teckna i IPO Mats O Andersson, Altira, Simon Forsslund, Dan Castillo via Risktornet AB, Daniel Soussan via DS Ventures AB, m.fl. (75% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2022-06-08
Beräknad första handelsdag 2022-06-20 (12 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 435 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,7 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar inga flaggor i Buyersclub

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag
Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget så är det en varningsflagga. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att ”konkurrera” med bolaget om aktieköparna och dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.
Bolagets större aktieägare har en lock-up på 6 månader. Det är en jämförelsevis svag lock-up. Samtdiigt är de största ägarna teckningsåtagare i emissionen. IPO-guiden stannar vid att upplysa om detta och hissar ingen flagga.

# Bristfällig information
Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknas också rejält vilseledande information.
Det gick inledningsvis inte av Buyersclubs prospekt att utläsa vilka teckningsåtagare som kvittar brygglån mot aktier. Efter IPO-guidens påpekande om detta har bolaget kompletterat med denna information. Den flagga IPO-guiden först hissade har vi nu halat ner.

Ägare

Buyersclub lanserade sin tjänst på allvar hösten 2017. Grundare och VD sedan 2016 är Emil Henriksson. Innan dess var han marknadsdirektör på Dina Försäkringar. Styrelseordförande heter Andreas Önstorp och beskrivs som investerare. Han har även varit VD för Vardia Försäkring AB.

Större ägare efter IPO* Andel
Altira 7.4%
Daniel Soussan via DS Ventures AB 5.2%
Rustan Panday via bolag 4.6%
Andreas Önstorp 2.9%
Mats O Andersson 2.5%
*Exklusive eventuell övertilldelningsoption

Tidigt fick bolaget in namnkunniga finansiärer. Bland andra Richard Båge och Rustan Panday som till exempel är kända från Storytel. Efter ett par kapitalanskaffningar har ägarbilden breddats och största ägare är nu Altira – ett Stockholmsbolag med intressen främst inom fastigheter.

Totalt äger styrelse- och ledningspersoner ca 8% av aktierna efter IPO. VD äger aktier för ca 1 Mkr och har förbundit sig att teckna för 0,5 Mkr i emissionen vilket ger en andel på 2,4%.  Nya och befintliga ägare har sammantaget förbindelser om att ställa upp med 75% av nyemissionskapitalet eller 15 Mkr.

En handelsplats

Bolaget lagerhåller inte produkter utan fungerar mer som en marknadsplats. I botten finns en egenutvecklad teknisk plattform. Den läser av och importerar priser, bilder och annat från leverantörerna vilket sedan presenteras automatiskt på buyersclub.se.

Prissättningen är likaså automatiserad och uppdateras varje dygn för att vara konkurrenskraftig och ranka högt på prisjämförelsesajter.

Stickprov – kaffebryggare

Vårt intryck är att Buersclubs utbud mest rör sig om sällanköpsvaror även om det finns förbrukningsartiklar till salu, som barnblöjor, snus och tvättmedel. Bolaget har 12 produktkategorier: Trädgård & Utemiljö, Hem & Hushåll, Träning & Hälsa, Barn & Baby, Kontoret, Kläder & Accessoarer, Kiosk, Leksaker, Köket, Teknik & Tillbehör, Husdjur samt Möbler & Inredning.

Vi testade att söka efter kaffebryggare vilket gav knappt 70 träffar. Någon vattenkokare och annat slank med. Varumärken som fanns var till exempel Bosch, Melitta och Braun. Electrolux fanns inte med.

En Braun som kostade 511 kr (exk frakt) hos Buyersclub stod sig bra prismässigt på jämförelsesajten Prisjakt. Billigast där var Proshop (495 kr) och Computersalg (511 kr). Däremot dök inte Buyersclubs produkt upp i rankingen hos Prisjakt. På en Bosch rankade Buyersclub som nr 3 hos Prisjakt med 526 kr (billigast var Computersalg med 509 kr).

Leveranstiderna för produkterna anges till 0-6 dagar.

Systemet ser till att kundernas beställningar samlas till större inköp hos leverantörerna för att Buyersclub ska få fri frakt. Varorna sänds sedan till bolagets ompackningslager i Stockholm. Därifrån skickas varorna till Buyersclubs kund. Returgraden är 3%, vilket är lågt i sammanhanget.

Bolaget erbjuder mer än 100 000 produkter från hundratals varumärken, heter det.

Medlemserbjudandet

Det är fritt fram för vem som helst (med svensk adress) att handla från Buyersclub men en fraktavgift tas ut om minst 69 kr. Genom att bli medlem kan man dock handla fraktfritt och även få andra förmåner som en gratisvara varje månad, cashback (återbäring) på inköp, delta i tävlingar med mera.

Medlemskapet, kallat Buyersclub Plus, kostar 69 kr per månad. Det finns möjlighet att betala mindre per månad för längre perioder: 179 kr för tre månader, 299 kr för sex månader och 499 kr för ett år.

Bolaget uppger att man har fler än 10 000 medlemmar. Deras avgifter inbringade 10,3 Mkr i intäkter under 2021. Det ges inga uppgifter om churn, exakt antal medlemmar (troligen närmare 20 000), fördelning av abonnemangstyper eller liknande.

Buyersclub har alltså två huvudsakliga intäktsströmmar. Dels från återförsäljaraffären, dels från medlemskapsavgifterna. Hur dessa utvecklat sig under de senaste åren illustreras i grafiken ovan. Tillväxten var 110% senaste kvartalet (Q1 22) och 63% under 2021. För medlemsavgifterna var ökningen 21% i Q1 och 70% 2021.

I grafiken framgår också att rörelseförlusten har legat kring 8-9 Mkr. Kassaflödet efter investeringar är något sämre än så som följd av att företaget aktiverar en del utgifter för utveckling av sin plattform. Aktiveringarna var 3,7 Mkr under 2021 – utgifter som alltså inte belastar resultatet.

Nettokassan blir enligt Afv:s beräkning 14 Mkr efter IPO givet fulltecknat grunderbjudande (20 Mkr brutto). Kassaflödet efter investeringar var -13 Mkr på rullande 12 månader. Enligt bolaget är rörelsekapitalbehovet 9 Mkr kommande år och emissionslikviden ska räcka till dess att Buyersclub når lönsamhet.

Mål & strategi

I samband med IPO har styrelsen satt upp som mål att nå 300 Mkr i omsättning år 2025 och en rörelsemarginal (Ebita) på 15%. Medlemsavgifterna ska utgöra 50 Mkr av omsättningen. Att nå tillväxtmålet kräver 80% genomsnittlig tillväxt fram till 2025 vilket är mer än bolaget historiskt klarat (60,6% sedan 2018).  Visionen är att bli Nordens största medlemsklubb för e-handel.

Strategin för att nå sina mål handlar om att fortsätta ha låga priser och konvertera kunder till medlemmar vilket ökar de återkommande medlemsavgifterna. Ledningen jobbar med att ytterligare öka utbudet av varor. Antalet artiklar har ökat 30% per år sedan 2018. Tack vare det egenutvecklade IT-systemet är det lätt för leverantörer att ansluta sig till plattformen via olika API:er och metoder.

Den digitala marknadsföringen ska utökas efter noteringen och insatser pågår att för skapa ytterligare lojalitet och merförsäljning hos medlemmar. Ett exempel är att IT-systemet ska automatgenerera personaliserade erbjudanden baserat på tidigare köpmönster.

Om Afv:s scenario

För små bolag i så snabb utveckling som Buyersclub är alla prognoser osäkra. Våra scenarier har mer än i vanliga fall karaktär av räkneexempel.

Vi skissar i huvudscenariot (se reglage nedan) att den starka tillväxten i Q1 2022 (+110%) indikerar att bolaget nått en högre nivå. Givet en normalt stark julhandel kan året nå runt 60 Mkr – mer om bolaget satsar extra hårt på marknadsföring. Den långsiktiga lönsamhetsutvecklingen hänger mycket på hur bra tillväxten håller i sig när marknadsföringen skalas ned. Givet våra antaganden om tillväxt och skalbarhet (se nedan) når bolaget en mindre vinst 2024. En multipel på 1,0x omsättningen ger ca 75% uppsida i aktien.

Det är normalt nog för ett köpråd men man bör se detta som ett rätt optimistiskt huvudscenario då det bygger mycket på att tillväxten som etablerades Q1 håller i sig.

Några centrala antaganden i denna räkneövning finns i tabellen här nedan – i jämförelse med hur bolaget faktiskt utvecklades under 2021.

Antaganden Afv: scenaro Utfall 2021
Tillväxt 2022-24E +65%/år +63%
 – varav medlemsavgifter +50%/år +72%
Bruttomarginal produktförsäljning 15% 12,5%
Tillväxt rörelsekostnader +23%/år +25%
Värdering EV/S 1,0x EV/S 1,6x

Upp- och nedsidan är väsentlig i optimistiskt respektive pessimistiskt scenario.

Kan bolaget tjäna pengar?

Trovärdigheten i målbilden får sägas vara låg mot bakgrund av hur litet företaget är idag. Börsvärdet vid IPO på 60 Mkr indikerar dock att Buyersclub inte behöver nå så högt som sin målbild för att aktien ska bli okej. Afv gissar att det kommer krävas fortsatt god tillväxt, särskilt för medlemsavgifterna, och att bolaget tydligt går mot att bli vinstgenererande för att en investering ska bli bra.

Det centrala är medlemsavgifterna. Handelsaffären sker till numera okej bruttomarginaler enligt vår beräkning – nämligen ca 12% 2021 vilket är jämförbart med till exempel CDON. Isolerat i Q1 var bruttomarginalen hela 22%. Men det krävs ändå mycket stora volymer för att finansiera fasta kostnader. Vi noterar att CDON inte är lönsamt trots sin stora trafik och volym.

Det krävs troligen att medlemsavgifterna växer starkt för att lönsamhet ska finnas på radarn. Här var utvecklingen i Q1 lite oroande med en klar nedväxling till +21% efter ökningstal på över 60% 2021. E-handelsmarknaden är generellt tuffare och minskade i Q1. Möjligen spelade det in. Däremot ökade Buyersclub produktförsäljningen kraftigt i kvartalet. Om det vanliga säsongsmönstret håller i sig så pekar Q1-utvecklingen mot att bolaget når kring 60 Mkr i omsättning i år.

Teckna aktien?

Idén med en medlemsklubb för e-handel verkar lovande liksom att Buyersclub byggt upp en medlemsbas som genererar över 10 Mkr i löpande avgifter. Det har dock skett under förluster och stundtals genom produktförsäljning som gjorts till negativ bruttomarginal (-2% för helåret 2020). Det drar ned helhetsbilden – liksom ett lågt insiderägande och den nyemissionsrisk som alltid finns i förlustbolag.

Samtidigt ska sägas att siffrorna nu ser ut att gå åt rätt håll. Bruttomarginalen ökar och förlusten dämpades 2021. Under 2022 ser bolaget ut att ta ett rejält tillväxtsprång om man extrapolerar det starka Q1. I så fall ser uppsidan ut att vara bra nog för att investera i den här typen av bolag.

Så vi vill inte helt avråda från att teckna, men börsklimatet är inte det bästa för olönsamma tillväxtbolag för närvarande och vi hade gärna sett något mer kvartal på den nya tillväxttrenden för att ge grön lampa.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET