Budpremie på Mat.se

Ett av Börsplus favoritbolag är Mat.se, eller Matse Holding som aktien heter på First North. Nu pågår buddiskussioner som svingat upp aktien till över 12 kronor. På de nivåerna tycker vi man kan tacka för kaffet om man vill. Man kan också ligga kvar men då jagar man avkastning till klart högre risk.
Budpremie på Mat.se - 76e5a210-37df-4b1e-929b-c65f4da080edfitcroph450q80upscaletruew800sec8f0c069d3a55116fa58efe251314d49cfb40de

Börsplus identifierade i våras Mat.se som en högintressant tillväxtaktie. I en tid där alltfler prioriterar bekvämlighet och tid framför låga priser kommer många hushåll sluta kånka och köa på Ica och Coop för att istället beställa hem dagligvaror från Mathem eller Mat.se (färdiga ”matkassar” som Linas Matkasse med flera ser vi som en helt annan marknad).

Under en period hade vi Mat.se i Börsplus portfölj men vi kastade ut aktien efter lite oro för svagare höstsiffror. Detta besannades och tills nyligen hade aktien fallit ner under 8 kronor.

Sen kom budryktet. Styrelsen i Mat.se bekräftar att ett icke-bindande bud finns på bordet och att diskussioner pågår. Man säger inget om värdering eller vem budgivaren är men informationen har räckt för att skicka upp Matse Holdings aktie med 50 procent till drygt 12 kronor.

Media har ringt runt till flera av de potentiella budgivarna och bilden är följande:

Det är inte huvudkonkurrenten Mathem som lagt bud. Det skulle annars varit helt rimligt med tanke på de stora synergierna och att det här är en marknad som på lång sikt ändå lär konsolideras till ett fåtal aktörer där det nog inte finns utrymme för mer än en oberoende aktör.

Ingen av de stora matjättarna vill kommentera. Det är så klart helt väntat och betyder ingenting. Om något är det ”positivt” eftersom det är ganska vanligt att bolagsföreträdare som inte är inblandade i budprocesser pratar ganska avslappnat om varför deras strategi är något helt annat.

Det sämsta vore om budet kommer från en finansiell eller utländsk aktör. Riskkapitalbolag och utländska bolag är sannolikt de mest prismedvetna och snåla eftersom de saknar det där extra starka strategiska imperativet som kan motivera ett högt pris. I det läget är risken överhängande att budet får nobben av Matse Holdings storägare eller att de tvingas acceptera ett pris runt 10–11 kronor.

Det näst bästa vore en maximalt prisokänslig budgivare som Axfood eller Coop. De har stora strategiska skäl att flytta fram sina positioner. Matjättarna kan också göra en förvärvskalkyl som går ut på att det skulle kostat dem säg 1 miljard kronor och 1–2 års arbete att bygga upp en liknande position som Matse Holdings har skapat. Med den logiken spelar det mindre roll om man betalar 300 Mkr eller 600 Mkr för att köpa Mat.se.

Det allra bästa vore en budstrid mellan två motiverade köpare. Här kan man tänka sig Axfood, Coop och kanske att Mathem ger sig in i kampen. Bolagen känner varandra väl och synergierna vore utmärkta. Med Mathem skulle det handla om ett aktiebud. Med rimliga utbytesförhållanden bedömer vi på Börsplus att en sådan aktie kan bli väldigt intressant. Med snabb tillväxt, enastående stark position och synergier som ger ett nollresultat kan en sådan tillväxtaktie inom något år bli värd säg 20 kronor eller mer.

Kruxet är att Mathems personalförsörjning kommer från grundarfamiljen Kulls privata bemanningsbolag vilket gör dem lite mindre börsfäiga. Å andra sidan blir köksvägen kanske den enda vägen att komma till börsen.

Detta är så klart rena spekulationer och inget annat. Slutsatsen är att vi inte så mycket vet. Slutresultatet kan i närtid bli värden på allt mellan 10 kronor eller över 15 kronor. Här och nu kan man alltså sälja aktien för dryga 12 kronor.

Ska man sälja eller ligga kvar?

Vårt råd är att åtminstone ta hem halva vinsten. Har man sedan kvar en aktiepost så är det med högre risk och med förhoppningen att familjerna Mattsson och Brandberg är så skickliga pokerspelare att slutpriset kan bli så högt som 14–15 kronor. Blir det ett aktiebud från Mathem så kan värdet på sikt bli ännu högre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.