Budfest i Haldex

Haldex är en av våra favoritaktier och sedan köprådet i maj har kursen gått 62 procent. Budet från Saf-Holland kan nog höjas men det är en ren gissning om det blir klart över hundralappen, vilket krävs för att se någon kortsiktig potential som matchar riskerna.

På Börsplus lista över favoritaktier har Haldex från start varit ett givet inslag i kategorin cykliska bolag.

”Grädde på moset är chansen till förvärvsdriven vinsttillväxt, stororder på skivbromsen Modul T eller varför inte ett uppköpsbud på Haldex? Fast egentligen vore det lite synd. Haldex är på egna meriter en köpvärd aktie på några års sikt och det vore kul att få följa bolaget länge än.”

Så avslutades vår köpanalys i maj när aktien stod i 63 kronor. Sedan dess har aktien gått som ett spjut och sista (?) rycket var budet från tyska Saf-Holland.

Med tysk precision har Saf-Holland räknat fram att de vill bjuda 94,42 kronor per Haldex-aktie. Det i sin tur är en premie på 10,8 procent (lite avrundat, Saf-Holland anger bara premien med en decimals noggrannhet…) räknat från dagen före budet.

Saf-Holland räknar sig som den största oberoende leverantören till den kommersiella fordons-marknaden i Europa inom chassi-system med mera.

Produktsortimentet omfattar axel- och fjädringssystem, vändskivor med mera. Alltså produkter som ligger tekniskt oerhört nära Haldex bromsprodukter.

Det föreslagna sammanslagningen bildar enligt Saf-Holland en så kallad one-stop shop, det vill säga en enda leverantör för hela utbudet av chassirelaterade komponenter till kommersiella fordon.

Tanken är att det ska finnas tydliga försäljningssynergier i att man har kompletterande produkter och marknadsnärvaro men ändå säljer till samma kunder.

Saf-Holland trycker särskilt på sitt väldigt omfattande servicenätverk. Å andra sidan har Haldex en högre andel försäljning från eftermarknad och delvis på andra marknader.

På sikt kan man också tänka sig synergier inom produktutveckling och ett ännu större inslag av systemförsäljning kontra enskilda komponenter.

Affären förefaller alltså industriellt rimlig och bra. Vid vår analys i maj så var vårt huvudscenario att aktien kunde stå i knappa 80 kronor om ett par år eller runt 110–120 kronor i ett optimistiskt scenario. Efter kursrycket idag är vi ganska mitt emellan de två värdena. Den nya faktorn är värdet på synergierna. Låt oss anta att en industriellt riktig budgivare kan få ut säg 1 procent av Haldex omsättning i årliga synergier och sätt en multipel på 10 på dessa så motsvarar det ett värde på 440 Mkr eller ganska exakt 10 kronor per aktie i Haldex.

Det är alltså inte alls otänkbart att det kommer in konkreta konkurrerande bud strax norr om 100-lappen. I dag står Haldex aktie i 102 kronor vilket värderar bolaget till 4,5 miljarder kronor eller p/e 17 på analytikernas vinstprognos för 2017. (P/e 20 på Börsplus försiktigare antaganden.)

Chansen till konkurrerande bud är det som gör att aktien handlas klart över budnivån från Saf-Holland. Enligt Haldex styrelseordförande och största ägare Göran Carlson har det i dagarna kommit in ett indikativt bud från en annan industriell aktör. Vår bedömning är att Göran Carlson, i sin roll som storägare, har ”tipsat” en eller flera rådgivarfirmor om att han kan tänka sig att sälja om rätt aktör och rätt pris dyker upp. Annars skulle det knappast komma in två bud på så kort tid. Man ska alltså inte se Saf-Hollands bud som fientligt utan snarare som del av ett taktiskt spel.

Saf-Hollands bud löper till den 24 augusti och är inte förankrat hos Haldex styrelse som dock lovat att ge sin syn på saken senast två veckor dessförinnan. Vi gissar att chansen är god att det kommer in ett konkurrerande bud eller Saf-Holland ensidigt höjer sitt i utbyte mot styrelsens stöd.

Vi ser dock inte risk-reward som jättespännande norr om 100 kronor. Riskerna är:

a. Inga konkurrerande bud inkommer.

b. Haldex tar (tvärtemot vad vi tror) strid mot Saf-Holland och får stöd av så många ägare att budet faller.

Mot det står chansen att bud inkommer klart över 100 kronor. Vi gillar som sagt Haldex men på dessa nivåer är vi neutrala till aktien även om det blir intressant att följa utvecklingen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.