Bra vibrationer i AcouSort

AcouSort har sedan noteringen på Aktietorget bjudit på en utmärkt kursresa. Nu genomför bolaget en företrädesemission för expansion. Vi står fast vid vår tidigare bedömning att AcouSort är ett av de bättre förhoppningsbolagen. Det finns inga skäl att sälja mitt i nyemissionen. Snarare brukar det ofta vara ett bra köptillfälle.

I december 2016 bedömde vi Aktietorgsnoterade AcouSort (kurs 10 kr den 9/4) som ett av de bättre förhoppningsbolagen. Det var ett bra råd. Teckningskursen i listningsemissionen var 5,50 kronor. Aktien handlas runt det dubbla idag. Analysen kan läsas här.

AcouSorts expertis är akustofores som möjliggör ett sätt att särskilja partiklar i vätska med hjälp av ultraljud. Partiklar reagerar olika på ljud beroende på fysikaliska egenskaper och kan på så sätt separeras. Detta kan åstadkommas för celler, blodkroppar och bakterier. Idag görs separation främst genom centrifugering. Akustofores innebär flera fördelar som t ex ett kontinuerligt flöde istället för en specifik mängd. Akustoforesprocessen kan automatiseras till skillnad från centrifugering som kräver flera manuella steg. Akustofores är också generellt mer skonsamt för cellerna. Det innebär ett mindre bortfall av celler vilket i sin tur innebär att man kan använda prover med lägre koncentrationer.

AcouSort har tre produkter. AcouTrap och AcouWash är forskningsinstrument och den tredje produkten är en OEM-modul för plasmaseparation inom klinisk diagnostik. AcouTraps funktion är att samla in och rena partiklar med en metod som kallas trapping. AcouWash används för celltvättning vilket anrikar och rengör cellprover. Plasmaseparationsmodulen är tänkt att användas i instrument för diagnos av t ex sepsis. Fördelen kommer att vara att diagnos kommer att kunna ställas mycket snabbare än vad som är möjligt idag.

AcouSort genomför nu en företrädesemission på 22,5 Mkr (se faktaruta). Mer än hälften av emissionen är säkerställd genom teckningsförbindelser. Kapitalet ska främst användas för att vidarutveckla strategiska partnersamarbeten och affärsutveckling. Bolaget gör bedömningen att denna nyemission ska räcka för att ta AcouSort till lönsamhet.

AcouSort April 2018
VD: Torsten Freltoft
Styrelseordförande: Martin Linde
Antal anställda: 7
Nyckelpersoners ägande: Cirka 31 %
Lista: Aktietorget
Aktiekurs: 10,70 kr
Antal aktier ink. utspädn: 10 miljoner
Börsvärde: 107 Mkr
Nettokassa: 22 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -10 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.
FÖRETRÄDESEMISSIONEN:
Teckningskurs: 9 kr / aktie
Erbjudande: 22,5 Mkr
Rådgivare: Corpura Fondkommission
Sista anmälan (*) 2018-04-18
(*) Ofta en dag tidigare via annan än rådgivare.

Börsplus syn på AcouSort

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner äger drygt 30 procent av AcouSort efter genomförd nyemission. Nyckelpersoner och anställda deltar i nyemissionen med teckningsförbindelser för cirka 0,8 Mkr. En av huvudägarna LU Holding har ett teckningsåtagande på cirka 0,6 Mkr och äger efter genomförd emission knappt 8 procent av AcouSort.

Nyckelpersoner, anställda och huvudägares ägande och deltagande i nyemissionen skickar en bra signal. Nyckelpersonerna ingår lock-up avtal som innebär att de inte får sälja aktier inom ett halvår efter genomförd nyemission.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Torsten Freltoft har lång erfarenhet från ledande befattningar i bioteknikbolag. Han har gjort resan från noll till cirka 100 Mkr i omsättning i danska Sophion Bioscience. Styrelseordförande Martin Linde känns igen från noterade bolag som Arc Aroma Pure och Optifreeze. Ledamot och grundare Thomas Laurells forskargrupp står för forskningen som ligger till grund för AcouSorts verksamhet. Laurell har dubbla professurer och är invald i Kungliga vetenskapsakademien sedan 2010. Han är känd som en världsledande forskare på akustofores och har författat över 200 vetenskapliga artiklar. Ledamot Stefan Scheding har en gedigen akademisk erfarenhet och har författat över 60 vetenskapliga artiklar.

Hjärntrusten i AcouSort har kompetenser inom relevanta områden. Vetenskaplig expertis inom akustofores, uppbyggnad av bioteknikbolag och att vara ett noterat bolag.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

AcouSort har viss försäljning idag. 2017 uppgick omsättningen till strax under 3 Mkr. Den mest högprofilerade kunden är amerikanska National Institute of Health som köpte ett AcouWash-system under 2017. Systemet ska lanseras bredare på en konferens i Prag i slutet av april. AcouTrap blev nyligen CE-märkt vilket innebär att försäljningen kan inledas mot kommersiella kunder. Förutom att generera intäkter till bolaget kommer det att bidra till mer forskning på området. Listpriset för båda systemen är 50 000 dollar per system.

Marknaden för klinisk diagnostik är det viktiga målet och står för den stora potentialen i AcouSort. Inom det området pågår flera aktiviteter:

  • AcouSort har genomfört fyra gemensamma studier med en icke namngiven OEM-partner avseende akustisk separation av blodplasma för klinisk diagnostik. Diskussioner om hur det kommersiella avtalet ska se ut pågår och väntas vara klart inom kort.
  • Ytterligare ett projekt med en annan icke namngiven OEM-partner avseende blodplasmaseparation inom veterinärmedicin pågår och nästa fas förväntas bli klar under kvartal två i år. Förhoppningen är att det ska leda till ett kommersiellt avtal.

AcouSorts ambition är att inleda ett nytt strategiskt partnerskap per år. Det potentiella royaltyvärdet för varje kommersialiseringsavtal förväntas vara 5-15 miljoner dollar sett över en tioårig kommersialiseringsperiod.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Försäljningsframgångar för AcouTrap och AcouWash redan i år
  • OEM-avtal på plats i år
  • Ytterligare OEM-samarbeten inleds årligen

Mycket av AcouSorts trovärdighet ligger i att bolaget kan leverera i linje med sin attityd. Bolaget har i princip lovat att vi kommer att få se en väsentlig ökning i försäljningen av AcouTrap i år. Den viktigaste värdedrivaren är att minst ett OEM-avtal med bra villkor kan presenteras. Spänningen ligger på topp eftersom bolaget menar att det kommer att ske inom kort. Att villkoren är bra för AcouSort blir viktigt för marknadens bedömning av framtida potential i aktien. Intressant blir också att se vem partnern är. Förhoppningsvis är det en högprofilerad kund.

AcouSort Idag Tänkbart 2019
Avklarad milstolpe CE-märkning Acoutrap, försäljning Omsättning 20 Mkr
Kommande värdedrivare (i) Försäljning, OEM-avtal Ytterligare OEM-avtal
Värderingsmodell (ii) e.m P/S 10
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr Breakeven
Börsvärde, Mkr (iii) 107 Mkr (efter nyemission) 200
Optimistisk vinstchans (iv) 90%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

I vår första analys räknade vi med att AcouSort skulle kunna omsätta 18 Mkr 2018 genom försäljning av AcouTrap och AcouWash. Det tror vi inte längre. Som vanligt har det tagit längre tid än väntat att nå marknaden och vi skjuter fram bedömningen ett år. Det ser ut som att ett OEM-avtal kan börja generera intäkter redan i år. Därmed är det inte osannolikt att AcouSort kan omsätta cirka 20 Mkr 2019. Med försäljningsframgångar skulle trovärdigheten för bolaget vara högt och en värdering på 10 gånger omsättningen skulle inte förvåna. Det skulle innebära 200 Mkr i börsvärde jämfört med cirka 100 Mkr idag efter genomförd nyemission.

Pessimistiskt scenario

AcouSort ska bolla tre olika områden samtidigt och fördela tid och resurser på rätt sätt. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket? Eller med tre vägar ökar sannolikheten för att komma i mål? Det återstår att se.

I vår förra analys hade vi räknat med att AcouSort skulle sälja mer av AcouTrap och AcouWash redan under 2017. Det var vad bolaget signalerade. Så blev inte fallet och ytterligare förseningar kan inte uteslutas. Det kan i värsta fall kräva ytterligare kapitalinjektioner. AcouSorts burnrate är cirka 0,75 Mkr per månad.

Börsplus slutsats

Vi gillar fortfarande AcouSort och ser en dubblingspotential i aktien. Det är tillräckligt för att det ska vara värt för den riskbenägne att ta en närmare titt på bolaget och befintliga aktieägare att delta i nyemissionen.

Mer om företrädesemissionen

Teckningsperioden pågår mellan den 4 och 18 april. Handel med teckningsrätter pågår t o m 16 april. Avstämningsdagen var den 29 mars. Det krävs tre teckningsrätter för att teckna en aktie. Teckningskursen är 9 kronor per aktie. Det ger AcouSort en premoney-värdering på cirka 70 Mkr. Ofta kommer man in som billigast genom att köpa teckningsrätter och delta i emissionen istället för att köpa aktien direkt. Den som köper teckningsrätter måste många gånger meddela sin bank att han eller hon vill utnyttja rätterna. Det finns också möjlighet att delta utan företrädesrätt. Då är man inte garanterad aktier utan får bara tilldelning om emissionen inte blir fulltecknad. Hur man ska agera då får man undersöka hos sin bank. Corpura Fondkommission agerar finansiell rådgivare i nyemissionen.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.