Analys
Börsplus summerar 2017

Sedan starten har Börsplus prenumeranter kunnat läsa över 500 analyser, därtill aktiekommentarer och krönikor. Året har varit händelserikt, inte minst på börsen. Ett bra skäl att stanna upp och reflektera över utvecklingen. Att mäta saker är dessutom något vi gillar.
Utvecklingen för våra sälj-, neutrala- och köpråd jämfört med index har visat många rätt. Grafen, som ses nedan i del ett, mäter samtliga analysers utfall så här långt. Sedan i april detta år har vi börjat kunna följa upp regelbundet eftersom råden hunnit fyllt ett år. Vi anser att 12 månader är en bra period för att utvärdera Börsplus råd.
Börsplus portfölj har sedan starten vid årsskiftet 2015 avancerat 31 procent, jämfört med index som är upp 11 procent samma period, oräknat utdelningar. Det är vi nöjda med, men tittar vi till en kortare period ser det sämre ut. Under året har portföljen gett en avkastning på runt 4 procent, vilket är lite sämre än index om man tar med utdelningar i bilden. Mer om varför nedan.
Vi avslöjar hur redaktionens privata portföljer gått under året och det har varit blandade skurar. En sak som redaktionen är ense om är att det varit ”ett knepigt börsår med höga priser på det mesta med tillväxt och/eller kvalitet”. Men en sak är vi säkra på inför 2018. Vi fortsätter leta köpvärda aktier utifrån framgångsreceptet att fler insikter ger mer avkastning.
Först några exempel på verktyg för prenumeranter som lanserats under året:
Analysarkivet, där de enkelt går att söka bland alla Börsplus analyser. Vill du veta vad Börsplus tycker om till exempel H&M? Sök på namnet och få upp samtliga Börsplus analyser av aktien.
Har ett Analysmagasin dimpt ner i brevlådan? Alla prenumeranter som angett postadress till oss och blev prenumerant innan november när den senaste skickades ut har fått. Nästa Analysmagasin skickas ut i februari. Håll utkik.
Uppsidan, där vi ger uppslag till aktier med störst potential. Sök och se vilken aktie vi ser störst potential i just nu.
Vi har anordnat Temadagar, där vi bjuder in prenumeranter för att lyssna och ställa frågor till börs-vd:ar. Delar av Börsplus redaktion är också på plats för att prata med er prenumeranter.
Så gick Börsplus råd
Hittills har våra köpråd avkastat betydligt bättre än index, medan de aktier vi rekommenderat att sälja i genomsnitt har tappat i värde. Vi ser det som ett betyg på hur väl vi lyckats träffa rätt i våra analyser och ett sätt att bli mer transparenta mot våra läsare.
Av de runt 230 köprekommendationer vi gett i våra analyser har de i genomsnitt avkastat 15 procent bättre en index. De tre bästa råden under året var köpråden på Raysearch (+134%), Troax (+128%) och Plejd (+121%).
Så gick Börsplus portfölj
Som vi nämnde ovan gav portföljen en avkastning på runt 4 procent vilket är i nivå med OMXS30-index. Detta index inkluderar till skillnad från portföljen inte utdelningar så inklusive dessa ligger index före.
Vi hade vinnare i portföljen som Ework (+35%) och gjorde ett par lyckade kortare affärer i Momentum och Kambi vilka bägge avkastade runt 25 procent. Men portföljen hade också sina sänken som gjorde 2017 till ett mediokert år.
Två turn-around-situationer som inte utvecklades enligt plan var Lammhults och Studsvik. Bägge såldes under 2017 efter kurstapp på 15 respektive 21 procent. I båda fallen omprövade vi våra hypoteser bakom investeringarna. Lammhults trend av lönsamhetsförbättringar bröts drastiskt i Q3 vilket får oss att tveka om bolaget verkligen har de kvaliteter vi trott oss se bakom tillfälliga problem. I Studsvik är det mycket ledningens vilja och förmåga att realisera de värden som koncernen ruvar på vi blivit mer tvivlande kring.
Oro för bostads- och byggmarknaden har varit ett stort tema på börsen under hösten. Priserna har börjat dala på borätter. I portföljen har bostadsutvecklaren ALM Equity och byggbolaget Byggpartner fått sin beskärda del av smärtan. Aktierna föll 40 respektive 18 procent. De finns dock fortfarande kvar i portföljen så hoppet om bättring lever.
Vi gjorde under året några försök att teckna aktier i börsnoteringar, FM Mattsson, Scout Gaming och Balco utan framgång. Tidvis har vi haft 20 procent i kassan och vi tycker det blivit ännu lite svårare att hitta bra bolag till rätt pris, medan börsen tuffat på som aldrig förr.
Vi får se om det håller i sig under 2018.
Så gick det för redaktionens privata portföljer
Peter Benson: ”En positiv överraskning”
Hur blev 2017 för din aktieportfölj?
Jag kollar bara igenom mitt privata kapital ett fåtal gånger och om året och blev positivt överraskad av att avkastningen verkar ha varit cirka 14 procent. I detta ligger förvisso en del (konservativa) uppvärderingar av onoterade innehav men å andra sidan har jag haft en kassa runt 25 – 30 procent så börsaktierna (knappt halva kapitalet) har nog i vart fall gått lite bättre än index.
Innehaven i Cinnober (+35%) och Ework (+34%) givit bäst vinstbidrag under 2017 men det ska sägas att jag har en spridd portfölj där ingen aktie står för mer än cirka 5 procent av kapitalet.
Blev det några nya innehav till portföljen?
Under våren hände inte mycket i portföljen förutom ett litet (dåligt) köp i ALM Equity. Från sommaren och framåt har jag sålt av en hel del aktier, inte minst Catena, och istället ökat kassan samt köpt mer i främst Swedbank. Höstens nya innehav och årets enda lite större köp är ALM Equitys företagsobligation som löper till 2021 och ger cirka 10 procents årsränta på dagens kurser.
Vilka lärdomar har du dragit under 2017?
Mina aktier som gått klart sämst under året är Moberg Pharma, ALM Equity och Studsvik. Gemensamt för dem alla är att det är relativt komplicerade case där man som investerare måste vrida och vända på bolaget många gånger om för att förstå vilka värden som finns och kan skapas. Uppenbarligen har det inte lyckats bra här. Lärdomen är väl att man ska ha stor respekt för komplicerade case och inte lockas vara översmart.
Daniel Svensson: “Evolution blev en bra affär”
Hur har portföljen gått 2017?
Cirka 17 procent för helåret. Det har varit blandad utveckling. Några idéer har gått klart över förväntan hittills som Evolution, IBT och THQ. Biogaia och Net Gaming blev två bra affärer som stängdes under året. Andra har inte levererat så mycket än så länge och det gäller framför allt köpet i B&B Tools inför uppdelningen av koncernen i Momentum och Bergman & Beving. Oscar Properties köpte jag just under 70 kronor så det blev årets smäll. Som tur var handlade det inte om någon betydande del av portföljen.
Blev det några nya innehav?
B&B Tools var ett. Har ökat i Bergman & Beving efter att den aktien kommit ned. Tror att ledningen kan få stil på resultatet ganska fort där. Risken är vad fortsatt fallande bostadspriser kan betyda för efterfrågan på Bergman & Beving-produkter och för hur börsen i så fall ser på bolaget. Efter många år har jag sålt lite i Bahnhof och tagit in Bredband2. Det är inte ett lika kvalitativt bolag men värderingsskillnaden kändes väl stor. Bredband2 växer på bra men har stått och stampat på stället ett tag rent kursmässigt.
Drar du några särskilda lärdomar av året som var?
Man brottas med liknande frågor som tidigare. Är det lämpligt att ha så många innehav som jag har, runt 30? Eller är det bättre med fokusering? Hade jag köpt Oscar Properties om minsta posten man jobbar med är 10-15 procent av kapitalet? Troligen inte. Men hade jag köpt THQ då? Sannolikt inte det heller. Jag tror jag är för riskaversiv för att investera på det viset och, får man erkänna, inte pricksäker nog.
Annars är det tydligt att det inte varit så farligt att köpa vad jag upplevt varit rätt dyra tillväxtaktier. Det som gått dåligt har snarare varit investeringar där ”billigt här och nu” varit det bärande skälet bakom inköpet eller beslutet att behålla. Oscar Properties var ett sådant exempel liksom Byggpartner och inte minst Betsson. Möjligen underskattar jag värdet av framtida tillväxt.
Daniel Hniopek: ”Knepigt börsår”
Hur blev 2017 för din aktieportfölj?
2017 blev mediokert med bara 7 procents avkastning. Det var ett knepigt börsår med höga priser på det mesta med tillväxt och/eller kvalitet. Under året har en stor del av portföljen varit placerad i räntebärande tillgångar och andelen kassa är i skrivande stund kring 30 procent. Bland de aktier som faktiskt gått bra under året märks Topdanmark, Ework och Academedia. Även kortare affärer i Kambi och Novo Nordisk har varit tursamma.
Blev det några nya innehav till portföljen?
I jakten på låga värderingar har nya investeringar gjorts i ”hatade” sektorer på börsen – nischbanker (Resurs, Collector) och bostadsutvecklare (ALM Equity, Oscar Properties). Ingen av dessa placeringar har varit särskilt lyckade men framför allt bostadsutvecklarna har tyngt portföljen under hösten. Ett nytt innehav som inte är relaterat till bostäder eller konsumentkrediter är mobilspelsbolaget Mag Interactive som verkar välskött men fått en trög start som nynoterat bolag.
Vilka lärdomar har du dragit under 2017?
Det är svårt att veta hur man ska hantera en långt gången börsuppgång med höga värderingar. Att leta billiga bolag i snåriga eller ogillade branscher har i år varit kostsamt, åtminstone för mig. Andra gånger kan det löna sig mer att gå mot strömmen. Oavsett är nog det viktigaste att hålla sig till det man kan och är bra på. För egen del pågår ett litet arbete med att bättre dokumentera och klassificera de investeringar som görs så att man alltid vet varför man äger något, vad man vill se i bolaget eller aktien och – kanske viktigast – när man måste erkänna sig motbevisad.
Peter Nilsson: ”Hög riskvilja har gynnat mindre bolag”
Hur har portföljen gått 2017?
Det blev ett bra år. Riskviljan på börsen har överlag varit god vilket gynnat de mindre bolagen som jag främst investerar i. Vinnare för mig har varit bl a Realfiction, Expres2ion, SpectraCure och Invent Medic. De två förstnämnda har jag fortfarande kvar och tror har mer att ge. De två sistnämnda är för högt värderade för min smak. Sämre har det gått för mig i PExA och Enersize för att nämna två bolag där jag har lite större innehav.
Blev det några nya innehav?
Under året har jag fyllt på med flera nya innehav. Många av dem har redan gått i mål som t ex Invent Medic. Ett av mina senaste innehav är Corline Biomedical som går ett spännande 2018 till mötes.
Drar du några särskilda lärdomar av året som var?
Kvaliteten på IPO:er har verkligen varierat 2017 från riktigt bra bolag med rimlig värdering till dyrt och dåligt. Lärdomen är inte ny men har verkligen understrukits och det är att en ordentlig analys krävs för att vaska fram guldkorn och undvika minor. Jag har en bred portfölj och diversifiering har alltid fungerat bra med min personlighet. Så också det gångna året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.