Börsplus köpråd: Här finns uppsidan i juni

Att börsen föll 7 procent under maj har i alla fall det goda med sig att aktier nu ser lite billigare ut än tidigare. Här är listan på de aktier som just nu har störst kurspotential, enligt Börsplus analyser. Bland storbolagen hittar vi namn som Electrolux och Collector.
Börsplus köpråd: Här finns uppsidan i juni - 55155fef-960c-44d6-a1c9-d8cb8be68d66fitcroph450q80upscaletruew800s57f4402aa200eb89c014a3280df536a8fa6afaeb

Börsplus analyserar varje år hundratals olika bolag med syftet att hitta köpvärda aktier. Merparten av våra slutsatser, estimat och bedömningar samlar vi på en sida vi kallar för Uppsidan som endast är tillgänglig för dig som Börsplus-prenumerant.

I Uppsidan sammanställs alla analyser där vi haft en tydlig uppfattning om:

  1. Hur mycket bolaget tjänar på lite sikt, exempelvis 5 kronor per aktie.
  2. Vad som är en rimlig värdering av denna vinst, till exempel 15 gånger vinsten (p/e).
  3. Det kan alternativt handla om rörelseresultat eller omsättning relativt bolagsvärde (EV/Ebit eller EV/Sales) men p/e-tal är det kanske enklaste exemplet.

I detta exempel blir riktvärdet 75 kronor (5 x 15) och ovanpå det ska läggas utdelningar. Ihopbakat ger detta en uppsida eller avkastningspotential för aktien.

På vår webbplats Uppsidan kan du se hur denna värderingsövning faller ut i ett hundratal bolag som vi skrivit om. Där rankar vi också alla aktier efter deras avkastningspotential. Aktierna delas in i tre klasser baserat på börsvärde nämligen miljardbolag, småbolag och mikrobolag.

Varje månad kikar vi lite närmre på denna topplista för att se vilka aktier som har störst avkastningspotential just nu. Startpunkten blir de aktier där Börsplus också satt köpråd. (Vill du läsa mer om någon särskild aktie hittar du som alltid länkar till alla våra analyser i Analysarkivet).

Med detta sagt börjar vi med att se efter hur uppsidan ter sig bland miljardbolagen. Här är topp tio på den listan.

Miljardbolag – Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
Bulten 1 501 80% Kassaflöde + ökat p/e
Ework 1 209 77% Ökad rörelsemarginal
Opus 1 583 76% Ökad rörelsemarginal
Mekonomen 3 995 76% Ökad rörelsemarginal
Collector 5 129 72% Tillväxt
Byggmax 2 045 64% Ökad rörelsemarginal
Storytel 5 560 64% TIllväxt
Ferronordic 2 144 51% Kassaflöde + ökat p/E
Electrolux B 59 765 50% Ökad rörelsemarginal
Resurs Bank 11 060 46% Kassaflöde + ökat p/E
Uppsida=aktuell kurs 3/6 jämfört med Börsplus riktvärde (inklusive utdelningar) enligt senaste analys

Detta är rätt välkända namn för den som följer Börsplus analyser. Det som hänt under månaden är främst att värderingarna fallit ytterligare för de flesta. Listan toppas nu av Bulten som tillverkar fästelement åt fordonsbolag.

Det är ett exempel på en typ av cyklisk aktie som haft det tufft en längre tid. Fordonstillverkningen har bromsat in och kanske är branschen dessutom mest utsatt för politisk risk av alla stora branscher. Nu senast är det hoten om tullar på mexikanska produkter som lett till kursras då flera stora underleverantörer importerar därifrån, som Autoliv.

Även bank fortsätter att vara ratat på börsen i den meningen att aktierna prissätts lågt. Det gäller både storbanker och så kallade nischbanker. På 10-i-topp-listan finns numera tre stycken – Resurs, Collector och Swedbank.

Jämfört med förra månaden är Resurs och Electrolux de nya aktierna på topplistan. Den enda aktie som lämnat av så att säga rätt skäl, att aktien gått upp, är balkongtillverkaren Balco.

Något ord kan vara värt att nämna om kolumnen i tabellen kom kallas värdedrivare. Den anger vilken komponent som driver avkastningspotentialen mest. Avkastningen skapas nästan alltid en blandning av intäktstillväxt, bättre marginaler, kassaflöde (som minskar skulder, delas ut etc) och ofta även ökad värdering. Men för det mesta går det att ange en sak som är lite mer ansvarig än de andra. Den anges där.

Det kan ge en liten ledtråd kring vilken slags case det rör sig om. Typiskt sett är aktier där intäktstillväxt är drivkraft tillväxtbolag, marginalförbättrare turn-around-bolag och de där värdet kommer från kassaflöde och/eller ökad multipel är värdebolag.

Vi tycker oss ana en tendens att den sista kategorin, värdebolag, är extra knepiga att lyckas med. Ett färskt exempel är Net Gaming som toppade förra månadens lista över småbolagen med högst potential. Så här ser den listan ut nu.

Småbolag – Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
Poolia 308 92% Ökad rörelsemarginal
Doro 852 63% Kassaflöde
Nilörngruppen 821 58% Tillväxt
Byggpartner 461 52% Kassaflöde + ökat p/e
Awardit 445 51% Tillväxt
Firefly 292 47% Tillväxt
Lammhults 377 43% Ökad rörelsemarginal
Infracom 376 41% Tillväxt
Bredband 2 704 41% Ökad rörelsemarginal
Teqnion 581 37% Förvärv

Net Gaming har alltså utgått sedan vi sänkt rådet på aktien efter en riktigt dålig rapport. Nu toppar Poolia listan. Ett utpräglat turn-around-case där marginalen måste upp något snäpp. Ärligt talat var inte den senaste rapporten ett steg framåt på den vägen så vi bevakar detta lite extra noga framöver.

Ett par nya småbolagsaktier har kvalat in till topplistan, Bredband2 och Infracom. Förutom Net Gaming lämnade också Dist IT topplistan, men i detta fall som följd av bra kursutveckling.

Mikrobolag – Här finns största uppsidan (köpråd)

Bolag Börsvärde (Mkr) Uppsida Värdedrivare
Comintelli 34 145% Tillväxt
Ad City Media 211 62% Tillväxt
Polygiene 125 61% Tillväxt
Axkid 129 34% Tillväxt
Gullberg & Jansson 51 -5% Ökad marginal
Litium 158 -14% Tillväxt

Mikrobolag har max 250 Mkr i börsvärde. Här vill man vanligen ha en rejäl rabatt för att ge sig in som ägare och det är relativt få köpråd i den här kategorin aktier. Listan toppas av mjukvarubolaget Comintelli som noteras på Spotlight.

Litium har som synes negativ avkastningspotential jämfört med vårt riktvärde – efter en mycket stark kursutveckling. Det är en aktie där köprådet får omprövas framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Spotlight Group