Börsbolagens krisobligationer

Stigande räntor innebär fallande obligationspriser. Många obligationer med längre löptid har fallit 20% eller mer hittills i år. Mest kris är det i Desenio och SAS vars obligationer nu handlas till årsavkastningar kring 20%.
SAS
Foto: Johan Nilsson / TT

Så prissätts obligationer

Kreditrisk och ränterisk är två av de viktigaste komponenterna vid prissättning av obligationer. Om kreditrisken för en obligation bedöms stiga så faller dess pris.

Ränterisken är högre för obligationer med lång tid till återbetalning av skulden. Även en obligation med låg kreditrisk kan alltså falla kraftigt om den har lång löptid och räntorna stiger kraftigt.

Räntan har som bekant stigit kraftigt i år. Det har fått börsen på fall vilket i processen blottat en hel del svaga balansräkningar i bolag som tidigare finansierat sig billigt via stora obligationer och nyemissioner till hög kurs. I tabellen lite längre ned har vi sorterat fram några av de obligationer som fallit i kurs och nu handlas till allra högst avkastning.

Första fliken visar obligationer med fast löptid där man alltså (förhoppningsvis) får tillbaka det utlånade beloppet inom några år. Här är ränterisken förhållandevis låg och listan domineras i stället av krisbolag som Desenio, SAS, Bico, Storskogen och Stillfront där kreditrisken bedöms vara hög. En tydlig signal från kreditmarknaden att man kanske bör vara extra försiktiga med dessa bolags aktier. Däremot känns nära 7% årligen av att hålla Atrium Ljungberg-obligationen i knappt fyra år riktigt intressant. Klart bättre än samtliga noterade preferensaktier, skulle vi hävda.

Den andra fliken innehåller eviga obligationer där det alltså inte finns något åtagande att betala tillbaka skuldbeloppet. I topp finner vi SAS eviga obligation men i övrigt är det fastighetsbolagen som utmärker sig med den här sortens finansiering. I fastighetsbolagen är det än så länge ingen kris men klart är att stigande räntor spökar i såväl deras intjäning som prissättningen av deras obligationer. Men här är nog 5% evig kupong från Handelsbanken ett mer lockande alternativ.

Börsbolagens obligationer med högst avkastning

Så handlar du obligationer

Enstaka obligationer kan gå att handla direkt via nätmäklare. Men handel i de allra flesta obligationer kräver ofta direktrelation med egen mäklarkontakt. Som regel är den mäklarfirma som emitterat obligationen också den som håller bäst handel i den. Generellt är Carnegie och Pareto två aktörer med stor marknadsandel på detta område, särskilt inom små- och medelstora obligationer.

Nominellt belopp är ofta i storleksordningen 1 Mkr. Det innebär att en minsta post av en obligation som med priset 90 kostar totalt 900 000 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från Spotlight Group