Bonava: Förlorar Sverigefajten men vinner på andra håll

JM:s aktie rusade 15 procent i fredags efter en rapport som visade oväntat stark återhämtning för bostadsrättsförsäljning i Stockholm. Men den som hoppades på något liknande i dag från Bonava blev nog besviken. Bonava tycks fortsatt ha stora problem i Sverige – men stark utveckling på andra håll väger upp.

Det är nog många som letar bottensignaler i bostadsutvecklarna. Både JM och Bonava (114,40 kr) har klättrat på börsen senaste dagarna efter att JM rapporterat oväntat starka försäljningssiffror. Mest positivt var att JM sålde nästan dubbelt så många bostäder i Stockholmsregionen, totalt 225 stycken under Q2 jämfört med 117 i Q1.

Samma mönster syns dock inte i Bonavas svenska verksamhet där fallet varit hårdare samtidigt som återhämtningen verkar dröja ytterligare.

Jämför man bolagens nuvarande försäljningstakt med antalet bostäder i produktion är det tydligt att Bonava säljer alldeles för dåligt i Sverige. För JM skulle det ta drygt 3 år att sälja lika många bostäder som de just nu producerar, vilket är helt okej med tanke på att det kan ta 2-3 år att färdigställa ett flerbostadshusprojekt. För Bonava är motsvarande siffra hela 11 år.

Många av bostäderna i produktion är förstås redan sålda. Poängen är snarare att Bonava just nu producerar mycket mer i Sverige än de klarar av att sälja. Volymerna lär alltså falla framöver och med tanke på att Bonava redovisar intäkten först vid färdigställande är det en kommande resultatsmäll som fortfarande ligger och lurar.

På Sverigemarknaden är det alltså fördel JM som säljer och startar betydligt fler bostäder och tar marknadsandelar.

Men det unika med Bonava är förstås bolagets geografiskt diversifierade verksamhet. Bonavas största verksamhet är inte längre Sverige (24 procent av bostäderna i produktion) utan Tyskland (37 procent av bostäderna i produktion).

Tittar man på helheten är det faktiskt en bra rapport från Bonava där många nyckeltal är klart bättre än väntat givet det tröga läget i Sverige. Bra försäljning av hyresrätter till investerare bidrog såväl som stark försäljning i övriga nordiska länder. Aktien stiger 5 procent på rapporten.

Bonavas Q2-rapport 2018 Q2 2017 Q2
Omsättning (Mkr) 2 773 3 387
Rörelseresultat (Mkr) 339 420
Rörelsemarginal 12,2% 12,4%
Antal sålda bostäder 1 263 1 020
Antal produktionsstartade bostäder 1 440 1 442
Antal bostäder i produktion 10 178 9 497
Försäljningsgrad i pågående produktion 72% 65%
Soliditet 28,7% 31,9%

Kanske finns det hopp om bottenkänning? Obalanserna på marknaden för nyproduktion är visserligen fortfarande stora (och växande) men trots det har priserna inte fallit sedan november, enligt Mäklarstatistik. Insiders har dessutom börjat köpa mer i både JM och Bonava under sommaren.

JM är spelet för den som tror på fortsatt återhämtning på Stockholmsmarknaden. Risknivån i verksamheten är lite högre men å andra sidan är finanserna stabila med 38 procents soliditet och låga räntebärande skulder. Att JM säljer och produktionsstartar många bostäder är imponerande på en så knepig marknad.

Bonava har i stället en mer stabil affär med större andel försäljning av hyresrätter till investerare och geografisk spridning på flera marknader. Finanserna är inte direkt oroande men vi noterar att Bonava detta kvartal halkade under den egna målsättningen om en soliditet på 30 procent.

För oss framstår JM som det lite roligare valet just nu även om vi avstår från något regelrätt köpråd på så lösa grunder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold