Bioworks: Kanske en pärla på sikt

Bioworks sysslar med rening och separation av biomolekyler vid läkemedelsutveckling. Bolaget gör en ambitiös satsning med ett tydligt fokus de kommande åren. Försäljningen ska ta fart nu är tanken. Lyckas det lär aktien bli en vinnare.
Bioworks: Kanske en pärla på sikt - bioworks

Bioworks kromatografimedia används för rening och separation av biomolekyler vid läkemedelstillverkning. Kromatografins främsta funktion är att selektera ut önskvärda molekyler. Bioworks teknologi består av gelpärlor, WorkBeads, som packas i kolonner (plastcylindrar). En lösning som innehåller de önskade molekylerna pumpas genom kolonnerna där målmolekylerna binds till gelpärlorna för att sedan separeras. Bioworks produkter uppvisar bättre prestanda vid högre flödeshastighet än konkurrerande produkter. Det möjliggör kortare ledtider som leder till besparingar. Den tekniska argumenteringen framstår som mycket god. För att sockra erbjudandet ytterligare har Bioworks valt att prissätta sig lägre än marknadsledaren GE Healthcare.

En viktig drivkraft för Bioworks är den växande marknaden för biologiska läkemedel och biosimilarer (en motsvarighet till generika). Produktion av dessa kräver rening med kromatografi. Många patent för framgångsrika biologiska läkemedel löper ut de närmaste åren. Det öppnar upp för en betydande tillväxt inom biosimilarer.

Bioworks har nästan 300 aktiva kunder över hela världen i fler än 30 länder. Namn som sticker ut är AstraZeneca, Eli Lilly och Novo Nordisk. Bioworks har tunga konkurrenter i bland annat giganterna GE Healthcare och Thermo Fisher.

Bioworks

Augusti 2019

VD: Mats Johnson
Styrelseordförande: Thomas Pollare
Antal anställda: 30
Nyckelpersoners ägande: Cirka 9 %
Lista: Nasdaq First North
Aktiekurs: 8,00 kr
Antal aktier ink. utspädn: 31,4 miljoner
Börsvärde: 251 Mkr
Nettokassa: 100 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -30 Mkr
Källa: Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Bioworks

Det här är ett forskningsdrivet utvecklingsbolag med låga intäkter och högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. Incitament nyckelpersoner

Nyckelpersoner äger strax under 10% av Bioworks. Sydkoreanska Amicogen äger också knappt 10% av bolaget. Amicogen är Bioworks distributör i Sydkorea. Bolagen bedriver gemensam produktutveckling.

2. Track record nyckelpersoner

Den sju man starka ledningsgruppen rattas av VD Mats Johnson som har lång erfarenhet inom life science från bolag som GE Life Sciences och Karo Bio. Styrelseordförande Thomas Pollare har verkat som riskkapitalist och vi hittar honom som styrelseordförande i AlzeCure. Ledamot Lena Söderström har varit vd för Senzime och sitter i styrelserna för Genovis och Dicot. Ledamot Yong Chul Shin är styrelseordförande och vd för Amicogen som är storägare i Bioworks. Flera nyckelpersoner har arbetat för marknadsledaren GE Healthcare. Sammantaget är det ett erfaret gäng som styr skutan.

3. Trovärdighet produkt och strategi

Marknaden för biologiska läkemedel växer starkt och väntas vara värd oerhörda 5000 miljarder kronor år 2026. Redan idag är majoriteten av de bäst säljande läkemedlen biologiska. Kromatografimediamarknaden bedöms vara värd cirka 20 miljarder kronor. Bioworks marknad består av cirka 7000 möjliga kunder. Amicogen och Bioworks lanserade gemensamt ett så kallat protein A-media hösten 2018. Marknaden för denna produkt bedöms vara värd 4 miljarder kronor årligen.

Kunderna är läkemedelsutvecklande aktörer som läkemedels- och bioteknikbolag samt universitet. Försäljning sker direkt och via distributörer.

När en läkemedelsprodukt godkänns för försäljning skalas produktionen upp. Av regulatoriska skäl ändras inget i produktionsprocessen. Om Bioworks produkter använts i de kliniska studierna är sannolikheten således mycket god att bolaget fortsatt får följa med på resan. Det blir en långsiktig inlåsningseffekt. Häri ligger den stora uppsidan. Bioworks har drygt 200 kunder som befinner sig i laboratoriefas. Bolaget bedömer att cirka en tredjedel av dessa är aktuella för uppskalningsfas inom 1-2 år. Hur många som kommer att nå marknaden som godkänt läkemedel är dock den stora frågan på sikt. Bara ett par fullträffar skulle innebära betydande intäkter för Bioworks.

Bioworks genomförde nyligen en företrädesemission och en riktad nyemission till samma villkor. Bolaget tillfördes cirka 70 Mkr före kostnader. Rehnman Healthcare som äger cirka 3% av Bioworks är erkänt duktiga på life science. Rehnman försvarade sin andel i den nyligen genomförda kapitaliseringen. Börsplus bedömning är att kassan nu uppgår till drygt 100 Mkr. Kassan ska framför allt användas för att få fart på försäljningen. Bland annat ska betydande satsningar göras mot Nordamerika.

2018 omsatte Bioworks cirka 6,5 Mkr. Rörelseresultatet landade på -38 Mkr. En tung post var personalkostnader på 23 Mkr. Det är inte märkligt. Idag har bolaget cirka 30 anställda. Omsättningen minskade första kvartalet i år jämfört med 2018. Det är dock inget att lägga för stor vikt vid. Betydande variationer mellan kvartal är att vänta. Bruttomarginalen är cirka 70 procent. I takt med större volymer borde den kunna öka.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Börsplus optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • Nå ut till fler kunder i tidig fas
  • Fler kunder i produktionsfas

Bioworks har en tydlig plan framåt med fokus på försäljning. Dels ska kundbasen breddas med kunder i tidig fas och dels ska fler och fler kunder nå produktionsfas. Försäljning kommer att vara den viktigaste värdedrivaren för aktien.

Optimistiskt scenario

Bioworks

Idag Tänkbart 2022
Avklarad milstolpe Försäljning Omsättning 75 Mkr
Kommande värdedrivare (i)  Fler kunder i produktion  Fortsatt tillväxt
Värderingsmodell (ii)  e.m  P/Sales ca 10x
Resultatnivå, årstakt  Cirka -30 Mkr  Breakeven
Börsvärde, Mkr (iii)  251 Mkr 750
Optimistisk vinstchans (iv) 200%

Målsättningen i år är att ha 400 aktiva kunder jämfört med cirka 300 förra året. Bioworks produktionskapacitet i den befintliga anläggningen i Uppsala motsvarar en årsomsättning på 150 Mkr. Det finns kapacitet att dubbla den på sikt till rimliga investeringskostnader. Förra året stod sex kunder i produktionsfas för cirka 5 Mkr av omsättningen. Då var cirka 50 kunder i uppskalningsfas. Skulle hälften av dessa nå produktionsfas inom 1-2 år skulle det innebära en försäljning på cirka 25 Mkr allt annat lika. Med samma tillväxt är 75 Mkr i försäljning på ett par års sikt inte omöjligt. Potentialen för att bli en tillväxtraket finns. En värdering på 10 gånger försäljningen skulle inte förvåna i det läget. Därmed är uppsidan i aktien god.

Som en sidonot kan nämnas att vd Mats Johnson i en presentation gör en kort jämförelse med Genovis vars aktie tagit fart rejält i samband med att försäljningen stuckit iväg. Genovis kan tänkas nå en omsättning på cirka 50 Mkr i år med stark tillväxt och värderas över en miljard kronor. Tillväxtraketer kan ibland belönas rejält av aktiemarknaden.

Pessimistiskt scenario

I det mest uppenbara pessimistiska scenariot så växer inte omsättningen tillräckligt snabbt för att motivera dagens börsvärde. Då kommer inte heller kassan räcka och aktieägarna bör ställa in sig på ytterligare nyemissioner. Marknaden för biosimilarer kommer att vara mycket viktig för Bioworks på sikt. Rimligtvis är dessa mer priskänsliga vilket kan komma att påverka lönsamheten.

Börsplus slutsats

Givetvis kan inte risken betraktas som låg i ett life science bolag som nyligen inlett kommersialiseringsfas. Men vi tror oddsen är rätt goda att Bioworks kommer följa med fler och fler kunder i deras uppskalning och med det kommer intäkterna att öka i snabb takt. Sånt gillar börsen. Vad vi däremot är mer tveksamma till är hur lång tid det kommer att ta och hur börsen kommer hantera fladdrigheten och svaga kvartal. För den tålmodige med kapital avsatt för ytterligare nyemissioner kan nog Bioworks bli en pärla på sikt.

Foto: TT

Fakta: Så ser Börsplus på förhoppningsbolag + Tabellförklaring

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

Tabellförklaring:

Tabellen under Optimistiskt scenario visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.