Bioarctic: Minnesvärd mångmiljardrusning

Vid noteringen i höstas var Börsplus positiva till Bioarctic (99 kr). I januari tog vi hem vinsten. Ajajaj. De senaste dagarna är aktien upp drygt 300 procent på positiva besked kring Alzheimermedlet BAN2401. Vad göra nu? Köpa Bioarctic eller kanske titta på det avlägset besläktade Alzinova på Spotlight?

Det har blivit svårare för forskningsbolag att ta fram ”blockbusters”, alltså läkemedel som omsätter över 1 miljard dollar per år. Svenska Bioarctic har i Alzheimermedlet BAN2401 chans att vara med på resan mot en årsomsättning på över 10 miljarder dollar. Börsplus gillade bolaget vid noteringen i oktober. Det finns inte många noterade svenska forskningsbolag med så bred pipeline och hög nivå på personer och projekt.

Förra veckan kom besked om väldigt positiva resultat för BAN2401 i Fas2B. Bioarctics aktie är upp cirka 300 procent sedan i fredags vilket motsvarar drygt 5 miljarder kronor i ökat börsvärde.

Läkemedelsjätten Biogen ökade samtidigt nästan 20 procent på Nasdaq i fredags. Omräknat i kronor är det en ökning på 100 miljarder kronor. (Se video med den vilde aktiesnackaren Jim Cramer.)

Sedan dess har Biogen visserligen fallit tillbaka lite men det är ändå en slående skillnad mot Bioarctic.

Enligt vd Gunilla Osswald får Bioarctic, förutom delbetalningar, även royalty på framtida försäljning på ”ett högt ensiffrigt tal”, vilket vi tolkar som 8-9 procent.

Bioarctic är alltså ”jättebilligt” om man gör det här relativspelet och jämför ökning av respektive bolags börsvärde. Som delvis är helt fel att göra eftersom en tänkbar megasuccé i ett storbolag som Biogen innebär att man samtidigt justerar upp chansen att resten av portföljen blir bra. Den effekten blir väldigt mycket mindre i ett litet bolag som Bioarctic.

Å andra sidan är det obestridligt att bättre Alzheimervård vore en ”helig Graal”. Många miljoner lider av Alzheimer och kostnaden är gigantisk. Carnegie (som tog Bioarctic till börsen i höstas) bedömer att ”peak sales” kan vara 10,8 miljarder dollar.

Nu är börsvärdet 8 miljarder kronor för Bioarctic. Carnegie skriver också, enligt nyhetsbyrån Direkt, att de höjt sannolikheten för att BAN2401 lanseras till 60 procent från tidigare 15 procent.

Tar vi 60 procent av 10 miljader dollar så blir det, med Carnegies siffror, en ”sannolikhetsviktad” peak sales på 6 miljarder dollar. Leker vi vidare med samma siffror blir Bioarctics ”vinst” cirka 5 miljarder kronor. Per år. Då är vi visserligen inne i kanske 2024 men redan när Fas3 är igång 2019 lär det framtida värdet uppfattas som mer greppbart.

Slutsats?

Att investera i Life Science-bolag är lite som hur vi föreställer oss att det är att äga travhästar. Roligt och inspirerande om man har intresset. Och upplagt för dramatik och även glädje när man någon gång känner vittringen av seger. Här är vi nu i Bioarctic och färska framgångar för bolag som Wilson, Oncopeptides med flera gör inte saken sämre.

Det kan vara så att Bioarctic är en intressant aktie att spekulera i. Man ska nog i vart fall inte stirra sig blind på den procentuella uppgången. Snarare är uppgången lätt att förstå när man ändrar viktiga antaganden om sannolikhet för succé och potentialen.

En annan variant som vissa upptäckt är att köpa en annan ”Alzheimer”-aktie med (indirekt) koppling till amerikanska Biogen. På Spotlight Stock Market handlas Alzinova, som Börsplus analyserat tidigare. Alzinovas aktie är upp 100 procent på en vecka. Vi är dock inte så positiva till Alzinova. De är ännu inte i Fas1 och behöver göra en nyemission i år så här är det väldigt lösa boliner bakom uppgången.

Bioarctic kan vi däremot tycka är lite kul som en mycket spekulativ investering för den som vill ha en spännande höst.

Nästa hållpunkt, enligt Carnegie, är mer detaljer om Fas2-studien som Bioarctic presenterar på en kongress i Barcelona i oktober eller kanske på Alzheimerkonferensen AAIC i slutet av juli.

Bioarctics största ägare Värde (MSEK) Kapital
Lars Lannfelt 3149 35,8%
Pär Gellerfors 2099 23,8%
Tredje AP-fonden 408 4,6%
Old Mutual 396 4,3%
Handelsbanken Fonder 380 4,3%
Norron Fonder 303 3,4%
Inv. AB Öresund 225 2,6%
Fjärde AP-fonden 206 2,3%
HBM Healthcare 203 2,3%
Unionen 160 1,8%
Wellington Management 118 1,3%
Andra AP-fonden 104 1,2%
SEB-Stiftelsen 100 1,1%
Staffan Persson 100 1,1%
Nortal Capital AB 100 1,1%
Norges Bank 80 0,9%
SHB för PB-kunder 79 0,9%
SEB Fonder 42 0,5%
XACT Fonder 41 0,5%
Deutsche Wealth Mgmnt 40 0,5%
Uppsala Universitet 38 0,4%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.