Bättre läge i RLS Global efter kursras och nya ljuspunkter

Utvecklingsbolaget RLS Global har fallit som en sten från de nivåer där Börsplus gav ett säljråd i somras. Rejäl kassapåfyllning och miljardärsklanen Lundin som ny storägare ändrar dock bilden till det bättre. På dessa lägre nivåer är aktien inte uppenbart felvärderad på samma sätt.
Bättre läge i RLS Global efter kursras och nya ljuspunkter - c1d6e10d-b2c9-4e38-aaa0-9a703a82d826fitcroph450q80upscaletruew800s0c5326db894380454f177ca12d7c09605f0388a9

I somras kunde vi inte förstå hur RLS Global på Aktietorget kunde ha åstadkommit ett börsvärde på mer än 600 Mkr.

Börsplus kritiska analys landade i ett solklart säljråd. Vi hängde till exempel upp oss på frågor som bolagets långa, otydliga och sorgliga historia på börsen. Under olika namn men med samma åldrande produkter. När vi läste den viktigaste studien om huvudprodukten, Chlorasolv för behandling av svårläkta sår, blev vi inte gladare. Studien är liten och knappast definitiv. Dessutom visar den inte att Chlorasolv är bättre än existerande alternativ över hela behandlingsperioden. Den visar dock att effekten kommer snabbare.

När RLS Global kom sin rapport häromveckan fanns inga stora operativa nyheter att glädjas åt. Försäljningen är efter 20 år ännu minimal och förlusterna har stigit (till 2,4 Mkr under Q3). Avtalet med en partner i Mellanöstern har ännu inte burit något märkbar frukt. Godkännande från FDA, vilket krävs för försäljning i USA är ännu inte på plats. Bolaget meddelande dock att intresset var stort när man presenterar Chlorasolv i USA och att arbetet med FDA framskrider enligt plan. Så även vad gäller CE-godkännande i Europa. En partner för den japanska marknaden är nu också på plats, och ledningsgruppen har utökats, med en person från Mölnlycke, som alltså har erfarenhet av sårvårdmarknaden.

RLS-aktien stod i nästan 14 kronor när vi skrev i somras. Under en nyhetsfattig höst dalade den ner till drygt 8 kronor. Som mest ett tapp på nästan 40 procent. RLS Global hade vid utgången av Q3 bara 0,6 Mkr i likvida medel. Nyheten om ytterligare en emission kom inte som en överraskning. Den senaste emissionen stängdes i början av året och säkrade drygt 14 mkr till bolaget. Det var uppenbart redan i somras att det snart skulle bli dags igen.

Det som däremot var en rejäl nyhet var att RLS Global nu får en ny storägare. Zebra Holdings, kopplat till Lundin-sfären, investerar 36,5 Mkr i en riktad emission. Samtidigt tas ytterligare 34 mkr in genom en företrädesemission. Teckningskursen i båda fallen är 8 kronor per aktie.

Nyheten om Lundin-investeringen har satt fart på aktien som i skrivande stund står i drygt 10 kronor (ner ungefär 25 procent sedan vi skrev).

Att familjen Lundin investerar är en rejäl förtroenderöst som RLS har fått. Imponerande. Man får förmoda att beslutsfattarna bakom den investeringen har sett något som vi inte förstått att värdesätta.

Bilden av bolaget ändras också lite när man får 70 Mkr i kassan. RLS har nu helt andra frihetsgrader och kan med mer trovärdighet lova saker om framtiden.

Vi gissar att man snart presenterar en ny ambitiös och lagom långsiktig plan. Fokus kan då flyttas från närliggande, konkreta och lite tråkiga saker som försäljningsintäkter och regulatoriska godkännanden för specifika medicinska syften. Med nya visioner, ny prestigeägare, pengar på banken och ett spekulativt börsklimat kan RLS Global få ett börsvärde i miljardklassen. Det är inte Börsplus huvudscenario men det är tillräckligt tänkbart för att vi ska ”ta hem vinsten” i RLS och alltså slopa säljrådet tills vidare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF