Bahnhof sopar banan med konkurrenterna

Den lilla internetoperatören Bahnhof visar både tillväxt och lönsamhet i toppklass. Risken är ganska hög men aktien bör fortsätta upp om det stämmer att vi har att göra med ett kvalitetsbolag som kan fortsätta överprestera mot konkurrenterna i många år till.
Bahnhof sopar banan med konkurrenterna - f1dea784-53fb-4eb8-a98e-8fec640cb6c7fitcroph450q80upscaletruew800s613d97f296163c702bb644dd6ce2e3ced27a0b16

Bahnhof är en nischad internetoperatör som främst levererar bredbandstjänster till privat- och företagskunder, samt driver datahallar. Ledorden är integritet och säkerhet där Bahnhof strävar efter att skydda sina kunders data mot exempelvis övervakning eller läckor. Data lagras inte längre än vad som krävs i lag och uppgifter lämnas bara ut till myndigheter om det finns misstanke om allvarliga brott. Med denna strategi och ett allmänt fokus på kundservice och god teknisk prestanda har Bahnhof i dagsläget lyckats locka fler än 200 000 kunder, en siffra som växer stadigt. Bolaget grundades i Uppsala 1994 och har idag cirka 150 anställda och beräknas nästa år omsätta 1 miljard kronor, mot fjolårets 650 Mkr. Rörelsemarginalen ligger stadigt över 10 procent vilket är bra för en operatör som till stor del hyr in sig i öppna nät.

Bahnhof har alltid hållit entreprenörsfanan högt och testat nya vägar. Mestadels med framgång. Det senaste äventyret är det delägda dotterbolaget Elementica.

**Det här är ett pionjärprojekt **där Bahnhof tar minimalt med risk men ändå har skapat sig möjligheten att utifrån beprövad teknik bygga en unik serverhall granne med Stockholms fjärrvärmeverk. Möjligheten att återvinna spillvärmen från serverhallen ger en bra kalkyl där värdet enligt Bahnhof blir 3 miljarder kronor om serverhallen blir fullt uthyrd. Bahnhof har flaggat för en särnotering av Elementica. Tidpunkten är oklar men om de nu pågående försäljningsinsatserna går bra så är vår gissning att ett särnoterat Elementica får ett värde motsvarande 500 Mkr för Bahnhofs 73-procentiga andel. Det skulle motsvara en tredjedel av det potentiella framtida värdet med avdrag för byggkostnaderna, som Bahnhof bedömer till 750 Mkr.

**I en orolig värld **är Bahnhof ett bra bolag eftersom marknaden för nättrafik lär växa oavsett konjunktur. Vid kursnivån 150 kronor är börsvärdet 1,6 miljarder kronor och kan aktien se dyr ut med ett p/e-tal på 22 på årets väntade vinst. Bättre blir det när man tar man hänsyn till att Bahnhof har en rejäl nettokassa, en hög tillväxt samt om man tror på vår bedömning att Elementica-innehavet senast nästa år kan värderas till cirka 500 Mkr. Då faller värderingen till 10 gånger rörelseresultatet för 2018. För ett tillväxtbolag är det billigt. I ett optimistiskt scenario blir tillväxt, lönsamhet och värdering något snäpp högre vilket får stor utväxling på aktien. Bahnhof är en köpvärd aktie om man kan leva med risken för ett pessimistiskt scenario, där de positiva spiralerna bryts och vänds till sin motsats.

Läs fördjupad analys ↓

Fördjupad analys Bahnhof

Bahnhofs affärsmodell

I grunden består affärsmodellen av två olika verksamheter. Den ena är leverans av nättjänster som bredband och telefoni till privat- och företagskunder. Den andra är mer relaterad till Bahnhofs datahallar och de kringtjänster som uppstår runt dessa.

På marknaden för nättjänster via fiber finns tre olika typer av aktörer. Nätägaren har ofta byggt nätet och äger de fysiska kablarna och ansvarar för att denna infrastruktur är hel. Detta kan ofta vara kommuner eller större telekombolag. Nätägaren hyr ut nätet till en kommunikationsoperatör, som installerar och driver ett aktivt nät som faktiskt kan användas till att sända information. Kommunikationsoperatören sluter sedan avtal med olika tjänsteleverantörer som sköter leverans av tjänster som bredband och telefoni till slutkunden. Vidare pratar man om stängda nät och öppna nät. På ett stängt nät agerar ett och samma företag i samtliga roller ovan – företaget har i sådant fall investerat i ett helt eget nät och säljer tjänster via detta nät där andra leverantörer förhindras åtkomst. Motsatsen till detta är ett öppet nät, där kommunikationsoperatören tillåter fri och likvärdig konkurrens mellan olika tjänsteleverantörer.

Bahnhof agerar främst som tjänsteleverantör på öppna stadsnät. Man sluter alltså avtal med kommunikationsoperatörer i hela landet och betalar dessa för att tillgång till de lokala fibernät som redan finns nedgrävda. Därefter konkurrerar man om kunderna med andra tjänsteleverantörer som verkar i samma öppna nät. Detta är i mångt och mycket en konkurrensutsatt marknad med hög pristransparens där Bahnhof ändå har lyckats uppnå respektabel lönsamhet och tillväxt, kanske tack vare den nisch mot integritet och säkerhet som bolaget har. Det är inte ovanligt att företagets privatkunder rekommenderar tjänsten till andra frivilligt, lite likt den status som Avanza och Nordnet har på bankmarknaden för sparprodukter. Det är ofta ett bra tecken på nöjda kunder, och här spar Bahnhof även in på marknadsföringskostnader.

Datahallsverksamheten, å andra sidan, är en mer fastighetsliknande affär. En datahall är i grunden nära på en lagerlokal med tillgång till snabbt internet, pålitlig elenergi och viss fysisk säkerhet. Här kan kunder hyra servrar eller förvara egna servrar. Utöver det erbjuder Bahnhof molntjänster där man kan hyra virtuella servrar online istället för att investera i egen hårdvara.

Båda dessa affärer kräver vissa investeringar men trots det binder verksamheten förvånansvärt lite kapital. Delvis beror detta på att man ofta tar betalt tre månader i förskott av sina kunder, om inget annat har avtalats. Bolaget har därför i princip en fjärdedel av årets omsättning i konstant gratisfinansiering, vilket blir betydande summor.

Bahnhofs marknad

Dels konkurrerar Bahnhof med de större mer välkända giganterna som Comhem, Telia Sonera och Telenor. Dessa äger egen fiberinfrastruktur och är verksamma både som monopolister inom stängda nät, och som en av flera tjänsteleverantörer inom öppna nät. Telenor äger även de mindre tjänsteleverantörerna Bredbandsbolaget och Ownit. Utöver det finns det mindre fristående bolag som likt Bahnhof i huvudsak verkar inom de öppna näten. Dessa inkluderar till exempel Bredband2 och Alltele. Bredband2 är sannolikt den aktör som är mest lik Bahnhof med verksamhet både inom bredband och datahallar, med ungefär hälften så stor försäljning. Konkurrenten Bredband2 har också uppvisat god tillväxt men rörelsemarginalen är än så länge medioker även om den har förbättrats under de senaste åren. Alltele är något större än Bahnhof men har stundtals haft problem med lönsamheten bland annat på grund av låga marginaler inom företagsaffären. Man ska dock komma ihåg att Alltele fortfarande sitter med en betydande verksamhet inom koppar vilket är en krympande marknad jämfört med fibermarknaden som i dagsläget växer med runt 15-20 procent årligen.

Även inom datahallsmarknaden tror vi att Bahnhof kan dra nytta av sitt fokus på säkerhet och integritet. Här fokuserar bolaget på centrala, lättillgängliga anläggningar vilket också möjliggör att spillvärme från datorerna kan ledas ut i fjärrvärmenätet (för vilket man får betalt). Det senaste datahallsprojektet sker inom ramen för dotterbolaget Elementica som delvis finansieras med hjälp av externa investerare i en nyemission som genomfördes i slutet på 2015. Detta gigantiska datacenter ska ha en kapacitet som är större än Bahnhofs fem befintliga hallar tillsammans. Projektet är under uppstart men väntas inte stå färdigt förrän 2018/2019 om allt går vägen. För att locka kunder att förhandsboka kapacitet lyfter marknadsföringen framför allt fram att hallen ska vara klimatpositiv samt att man kan erbjuda ett elpris som är lägre än spotpriset.

SvD:s förväntningar på Bahnhof 2015 2016e 2017e 2018e
Omsättning 651 800 1 000 1 200
– Tillväxt 26.8% 23.0% 24.9% 20.0%
Rörelseresultat 83 95 120 144
– Rörelsemarginal 12.8% 11.9% 12.0% 12.0%
Resultat efter skatt 65 74 597* 113
Vinst per aktie 6.00 6.90 55.50* 10.50
Utdelning per aktie 3.25 3.75 4.50 5.50
P/E 25.3 22.0 2.7* 14.4
EV/EBIT 17.9 15.6 2.0* 10.4
EV/Sales 2.3 1.9 1.5 1.2
* Antar orealiserad värdeökning Elementica på 500 Mkr.

Bahnhofs strategi och mål

Säkerhet fortsätter att vara ett nyckelord i strategin och Bahnhof är bland annat ledande inom den modell som kallas för ”Based in Sweden”. Anslutna företag förbinder sig att basera sina molntjänster på svensk mark och i svensk infrastruktur. Detta för att förhindra avlyssning och övervakning. Bahnhof fortsätter även att ta bredbandskunder på privatmarknaden, både organiskt och via förvärv. Senast förvärvades Södertäljebaserade Tyfon med knappt trettio tusen kunder. Under 2016 expanderar man räckvidden på fibernätet genom ett stort avtal med fiberleverantören Skanova. På det strategiska planet är det också tydligt att Bahnhof är opportunister i ordets positiva bemärkelse. Storsatsningen på jättehallen Elementica som alltså görs till mycket låg finansiell risk för Bahnhof är ett exempel på det.

Bahnhofs prognos är att för 2016 omsätta 800 miljoner kronor och för 2017 1 miljard kronor. Det är högt ställda mål som kräver fortsatt tillväxt i linje med vad bolaget presterat historiskt, drygt 20 procent årligen. Men de prognoser som tidigare lämnats har ofta varit någorlunda träffsäkra och att uppnå detta känns därför inte som någon omöjlighet. Bahnhof ser även framför sig en rörelsemarginal på 12 procent och detta är ungefär i linje med vad man redan åstadkommer idag.

Bahnhofs aktie

Sedan 2012 har uppgången för aktien varit närmast raketartad då bolaget har utvecklats väl samtidigt som värderingen har dragit iväg ordentligt. Då handlades aktien runt dryga 20-lappen eller runt 5-6 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit). Men då var aktien väldigt oupptäckt och många skrämdes nog bort av att vd Jon Karlung är en färgstark och rätt kontroverssökande person som inte passar in i börsbolagsmallen.

Idag handlas aktien runt 150 kronor eller 15,6 gånger innevarande års rörelseresultat. Dagens kurs ger ett börsvärde på totalt 1,6 miljarder kronor. En sådan värdering kan låta avskräckande, men då ska man komma ihåg att det finns 140 miljoner kronor i kassan, samt potentiell uppsida från datahallsprojektet i dotterbolaget Elementica. Ett positivt besked att man har lyckats boka 25 procent av kapaciteten, vilket krävs för byggstart under nuvarande plan, skulle kunna innebära att marknaden börjar tillmäta Bahnhofs andel av projektet (73 procent) ett värde på säg 500 miljoner kronor. Justerat för detta hypotetiska antagande skulle dagens värdering vara mer beskedliga 10,4 gånger rörelseresultatet. En fullbelagd hall skulle enligt Bahnhof kunna vara värd 3 miljarder kronor, men dit är det en bit kvar.

Vd Jon Karlung och styrelseordförande Andras Norman är storägare genom bolaget KN Telecom AB som har 50 procent av kapitalet och 86 procent av rösterna i Bahnhof. I takt med att företaget växer börjar det också få mer intresse från andra investerare. Under 2014 köpte exempelvis investmentbolaget Öresund och fondbolaget Didner & Gerge in sig.

Tidigare aktieanalyser:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold