Astralis Group: Investera i datorspelsmästarna?

Oss veterligen världens första större notering av ett bolag med huvudsaklig strategi att äga tävlande lag inom e-sport. Är detta investeringsobjektet med stort I för den som tror på e-sportens tillväxt?
Astralis Group: Investera i datorspelsmästarna? - Astralis CS Team 3

Astralis Group

Börskurs: 8,95 DKK Antal aktier: 56,8 m
Börsvärde: 508 MDKK Nettokassa: 64 MDKK
VD: Nikolaj Nyholm & Anders Hørsholt Ordförande: Jakob Lund Kristensen

Astralis Group (teckningskurs 8,95 danska kronor) är ett danskt bolag som äger tre tävlande lag inom datorspel – så kallad e-sport:

  • Astralis. Världens högst rankade lag inom skjutspelet Counter-Strike (CS).
  • Origen. Spelar i Europas bästa liga inom spelet League of Legends (LoL).
  • Future FC. Ett helt nystartat lag inom fotbollsspelet FIFA.

Affärsmodellen bygger lite förenklat på att bolaget betalar fasta löner till spelarna och andra anställda samt bekostar inträdesavgifter i turneringar. Bolagets intäkter består i stort av sponsoravtal, reklamsamarbeten och profilprodukter. En stor del av eventuella prispengar från tävlingar och turneringar betalar bolaget vidare till spelarna.

Globalt uppgår de totala e-sportintäkterna till omkring 10 miljarder kronor per år och väntas växa 20 procent årligen framöver. Antalet människor som tittar på e-sport närmar sig en halv miljard där de största evenemangen drar tiotals miljoner tittare eller fler. I större tävlingar kan den totala prispotten ofta uppgå till flera miljoner dollar.

Astralis Group ska nu noteras på First North och blir så vitt vi vet den första lite större noterade ägaren av e-sportlag. I samband med noteringen tar bolaget in upp till 150 miljoner danska kronor. Drygt hälften ska användas för inköp i olika ligor och tävlingar medan resten ska gå till att utveckla varumärkena och dess räckvidd.

IPO-GUIDE Astralis Group
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 42 Mkr
Antal anställda 30
Teckningskurs 8,95 danska kronor
Rådgivare Tofte & Company
Storlek på erbjudande 215 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 726 Mkr
Emissionskostnad Cirka 16 Mkr (7,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 38%
Investerare som ska teckna i IPO Christian Swane Mourier, Jesper Mourier, Sye Wai Chan, Christopher Kjaer, Claus Zibrandtsen (38% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Fyra flaggor
Sista teckningsdag 2019-11-29
Beräknad första handelsdag 2019-12-09 (10 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

Fyra flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 209 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,2 för småbolag och 4,3 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar fyra flaggor i Astralis Group

# Kort finansiell historik

IPO-bolag som bara kan eller vill visa upp enstaka år av finansiell historik förknippar Börsplus med högre risk. Dessa är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden.

I prospektet finns det ingen historisk konsoliderad finansiell information för koncernen. Bakgrunden är att koncernen bara funnits sedan 14 augusti 2019.

# Framtida kapitalbehov

Om ett bolag inte är lönsamt så är det viktigt för investerarna att få veta ungefär hur mycket kapital bolaget tror sig behöva fram till vinst eller större förväntat genombrott (licensaffär, ”proof-of-concept” eller motsvarande). Vid notering bör det vara tydligt angivet hur styrelsen ser på långsiktigt kapitalbehov, inte bara för kommande 12 månader. Ungefär hur mycket kapital behövs under ungefär hur många år? Om denna information saknas, förefaller orealistisk eller lämnar ett stort ofyllt finansieringsgap så är det en klar nackdel.

Det ges ingen information i prospektet om finansieringsbehovet efter 12 månader.

# Bristfällig information

Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

En månad före IPO:n genomfördes en private placement. Uppgift saknas om teckningskurs i den emissionen.

# Storaffär inför IPO

Förvärv medför alltid risker samtidigt som ledningen får stora möjligheter att kortsiktigt massera vinstsiffrorna. När bolag gör stora företagsaffärer nära inpå notering så är det en flagga. Här fångar vi även in större nyheter under teckningstiden.

Bolaget är i princip nyskapat, det bildades 31 juli 2019. Därefter gjordes management buyout av verksamhet från ett annat bolag vilket nu utgör den huvudsakliga verksamheten i Astralis Group.

Bakom bolaget står entreprenörerna Nikolaj Nyholm (en av bolagets två VD:ar) och Jakob Lund Kristensen (CCO). De grundade i oktober 2016 e-sport organisationen RFRSH med syftet att både driva e-sportlag och utveckla en e-sport turnering. I juli 2019 köptes e-sportlagen ut från RFRSH och placerades i nybildade Astralis Group som nu ska till börsen. Counter Strike-laget med samma namn som bolaget har drivits av samma ägare sedan 2016.

League of Legends-laget Origen är dock ett nyare tillskott till koncernen. Origen grundades ursprungligen 2014 av en spansk spelare men har efter en rejäl svacka legat i träda både under 2017 och 2018. I december 2018 presenterades Astralis Group som ny ägare och finansiär. Laget har sedermera revitaliserats med ett antal nya spelare och en ny plats i toppligan LEC som köptes för en engångspeng om närmre 80 miljoner danska kronor (varav det mesta fortfarande återstår att betala).

Att investera så mycket pengar i ett lag som på många sätt är lite oprövat och instabilt är en vågad satsning. Det har beskrivits som Origens sista chans och det finns helt klart en del att bevisa. Om vi förstår upplägget rätt innebär dock investeringen att 32,5 procent av LEC-ligans totala intäkter distribueras till de tio lag som likt Origen nu är långsiktiga partners till LEC och spelutvecklaren Riot Games.

Detta medlemskap väntas stå för drygt 10 av de 60-70 miljoner danska kronor som är bolagets intäktsprognos för 2020. Bolaget räknar med närmre 40 miljoner i intäkter från sponsoravtal med varumärken som Audi, Jack & Jones, HP, Unibet med flera.

För 2021 är prognosen 85-100 miljoner i intäkter och ett rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) på 0-4 miljoner.

Börsplus huvudscenario 2018 2019E 2020E 2021E
Omsättning 36 40 50 63
 – Tillväxt +115,0% +11,4% +25,0% +25,0%
Rörelseresultat (EBITDA) -6 -20 -13 -6
 – Rörelsemarginal (EBITDA) -16,6% -50,0% -25,0% -10,0%
Resultat efter skatt -7 -20 -13 -6
Vinst per aktie -0,17 -0,35 -0,22 -0,11
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Avkastning på eget kapital 56% -27% -8% -4%
P/E neg. neg. neg. neg.
EV/Sales 12,4 11,1 8,9 7,1
Kommentar: avskrivningar består till stor del av immateriella tillgångar som uppstod vid utköpet av verksamheten från RFRSH ApS och engångsavgiften för inköp i LEC-ligan. Vi utgår därför från rörelseresultatet för avskrivningar (EBITDA) vilket är något generöst men ungefärligen rätt.

Framtiden är dock svårbedömd och den enda historik som finns är att intäkterna dubblerades i fjol och ser ut att växa med ytterligare 10-20 procent i år.

Det är svårt att skissa vart det hela tar vägen även om marknaden växer i takt med att mediainvesteringar i e-sport ökar. I dagsläget är en engagerad e-sporttittare bara värd ett fåtal dollar i årliga intäkter medan en traditionell sportfantast skapar intäkter på omkring tio gånger så mycket, lite beroende på sport. Att det gapet börjar stängas är viktigt för den som på något sätt investerar i e-sport.

Intrycket är åtminstone att branschen håller på att professionaliseras. Allt fler e-sportlag blir riktiga företag som gör finansieringsrundor och får riskkapital.

Världens högst värderade e-sportlag

Lag Värde ($ mn) Intäkter ($ mn) Antal lag
Cloud9 310 22 11
Team SoloMid 250 25 7
Team Liquid 200 17 14
Echo Fox 150 11 8
OpTic Gaming 130 10 6
Fnatic 120 11 11
Gen.G Esports 110 12 7
G2 Esports 105 8 11
Immortals 100 5 4
Envy Gaming 95 5 7
100 Thieves 90 5 4
Astralis 75 6 3
Counter Logic Gaming 50 4 7
Källa: Forbes (2018) och Börsplus

Det är dock ett antal saker som behöver hända för att en investering i Astralis ska bli bra. Det räcker inte att marknaden växer och bolaget behåller sin redan fantastiska position inom Counter-Strike. Framgångsrik expansion inom fler e-sporter är troligtvis nödvändigt om bolaget ska kunna stå sig i konkurrens med de globala topplagen.

En nyckelfråga är om bolaget har vad som krävs för att lyckas med detta. Det handlar bland annat om att kunna hitta och träna ny talang. Och att ha ett varumärke och ”arbetsklimat” som lockar de allra bästa spelarna.

Exakt hur det är med den saken återstår att se. Risken är att Astralis stannar vid att bara vara ett framgångsrikt CS-lag som trots att man vunnit det mesta som går ändå gör stor förlust redan på bruttonivå.

En annan tänkbar risk är förstås att nyckelspelare slutar. Omsättningshastigheten inom e-sport brukar generellt vara ganska hög och vissa av stjärnorna har spelat tillsammans i flera år. Flera viktiga kontrakt löper ut sista december 2021 och väsentliga avhopp vid den tidpunkten kan få stora konsekvenser.

Börsplus slutsats

Astralis Group är en utmanare med möjlighet att tampas med e-sportens topplag globalt – men har ännu lång väg kvar att gå. Koncernen äger världens idag bästa CS-lag men egentligen inte så mycket mer.

Lyckas bolaget behålla den ställningen och samtidigt expandera framgångsrikt inom nya spel är det möjligt att aktien kan bli bra. Satsningen inom League of Legends är påkostad och lovande men för tidig att utvärdera. Det gäller även det nystartade FIFA-laget.

Många e-sportlag bränner stora mängder pengar och vägen till lönsamhet tycks mycket lång. Man kan fundera på om det är över huvud taget är rätt position i värdekedjan att investera i för den som tror på e-sport. Ett annat möjligt spel på samma tema kan exempelvis vara att köpa MTG som anordnar e-sportevent och turneringar. Vi har köpråd på den aktien sedan en månad tillbaka.

När det gäller Astralis ser vi ingen brådska att teckna aktien då prislappen på drygt 10 gånger försäljningen är saftig samtidigt som mycket osäkerhet återstår kring de relativt nya satsningar som bolaget startat upp. Rådet blir teckna ej.

 

Astralis Groups största ägare Innehav Andel
Nikolaj Nyholm 190 Mkr 26,2%
Jakob Lund Kristensen 102 Mkr 14,1%
Claus Zibrandtsen 23 Mkr 3,2%
Anders Hørsholt 13 Mkr 1,7%
Christian Swane Mourier 11 Mkr 1,5%
Källa: Börsplus IPO-guide
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.