Aros Bostad Pref: Ska ned under hundralappen

Vi hittar åtminstone tre skäl till att bostadsutvecklarens preferensaktie är alldeles för dyr på kurser kring 114 kronor. Klart bättre alternativ finns – vi tipsar om några.
Aros Bostad Pref: Ska ned under hundralappen - Aros Bostad
Aros Bostad grundades 2006 av Johan Gustavsson, Per Rutegård och Samir Taha. Som namnet antyder startade verksamheten i Västerås men idag utvecklar bolaget främst bostadsrätter i Stockholm som säljs till privatpersoner. Aros Bostad sysselsätter 23 heltidsanställda varav 6 på konsultbasis. I bild syns projekt i Solna där 94 bostäder produktionsstartades i maj.

Aros Bostad noterade i november i fjol en preferensaktie (114 kr). Sedan dess har bolaget bland annat byggstartat två nya projekt och fått in Första AP-fonden som ny stor stamaktieägare. Aktien är upp 22 procent sedan vår analys vid noteringen som finns att läsa via länken bredvid.

Centralt för en preferensaktie är som bekant att bolaget kan fortsätta betala utdelningen som i nuläget uppgår till 7,5 procent. Tabellen nedan visar de mest centrala nyckeltalen och villkoren för Aros Bostads preferensaktie.

Börsplus Pref-guide – nyckeltal och villkor för alla börsens preferensaktier

AROS BOSTAD PREF
Börskurs preferensaktie 114,00 kr
Inlösendatum eller evig? * evig
Direktavkastning 7,5%
Kupongtäckningsgrad ** Förlust
Belåningsgrad (bokförda värden) *** 56%
VILLKOR I BOLAGSORDNING
Preferensutdelning per år 8,50 kr
Avstämningsdagar 1 mar/jun/sep/dec
Likvidationsvärde per preferensaktie 115,00 kr
Lägsta inlösenkurs per preferensaktie 100,00 kr
Uppräkningsränta vid utebliven utdelning 10%
Övrig kommentar Inlösen: 115 kr före 19 dec 2020, därefter 100 kr.
*  Börsplus bedömning. Om det i bolagsordningen till nuvarande marknadspriser saknas incitament för stamaktieägarna att lösa in preferensaktien så klassar Börsplus löptiden som evig.
** Bolagets vinst före skatt i relation till preferensutdelningen.
*** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferenskapital dividerat med bokförda tillgångar.
Källa: Börsplus / Bolaget

Aros Bostads balansräkning

TILLGÅNGAR 30 juni 2019
Projektfastigheter 357 Mkr
Andelar i intresseföretag 119 Mkr
Pågående arbeten 51 Mkr
Övriga tillgångar 121 Mkr
Likvida medel 214 Mkr
SKULDER 30 juni 2019
Eget kapital stamaktier 93 Mkr
Eget kapital preferensaktier 490 Mkr
Räntebärande skulder 206 Mkr
Övriga skulder 73 Mkr
Soliditet stamkapital 11%
Nettobelåningsgrad inkl. preffar 56%
Kommentar: Samtliga siffror efter nyemission i september av stamaktier för 150 Mkr.
Eget kapital för preferensaktier är bedömt till 100 kronor per aktie vilket motsvarar lägsta inlösenkursen.

Aros Bostad har en projektportfölj om drygt 3 600 bostäder varav ca 480 är i produktion. Av resterande planerade bostäder har 1 070 lagakraftvunnen detaljplan medan 2 070 saknar detta. Stora delar av portföljen finns i orter som Täby, Danderyd, Solna och Nacka.

Att tolka balansräkningen i en bostadsutvecklare är inte det lättaste. Bostadsprojekt bedrivs ofta i egna projektbolag och just Aros äger i många fall bara 20 procent av dessa. Ofta finns också åtaganden utanför balansräkningen som stökar till det. Vi noterar ändå ett par saker:

  • Stamaktieägarna står för mycket liten del av kapitalet. Innan nyemissionen i september på 150 Mkr borde stamaktieägarnas egna kapital till och med ha varit negativt. Det är inte bra.
  • Utdelningen till och med andra kvartalet har till stor del finansierats med hjälp av nytryckta preferensaktier. Om man lite slarvigt liknar preferensaktier med lån betalar bolaget alltså räntan på sina lån genom att ta mer lån. Knappast hållbart i längden.
  • Sedan bostadsmarknaden började svaja hösten 2017 är en trend också att bostadsutveckling kräver betydligt mer eget kapital än tidigare. Detta eftersom det blivit svårare att sälja bostadsrätter på ritning vilket också gör det knepigare att få bankfinansiering.

Vi noterar också att Aros Bostad i nya avtal med bostadsköpare kommer ge kunden rätt att häva avtalet vid försening. Sannolikt är det något som krävs för att kunna sälja bostäder på ritning i dagens marknad. Men frågan är vad den bank som ska finansiera projektet säger om detta villkor.

Aros Bostads intjäningsförmåga rullande 12 månader

Intäkter 34 Mkr
Resultat från andelar i intresseföretag 12 Mkr
Rörelsekostnader  – 48 Mkr
Rörelseresultat  = – 2 Mkr
Finansnetto  – 4 Mkr
Resultat före skatt  = – 6 Mkr
Preferensaktieutdelning 42 Mkr
Kupongtäckningsgrad  = negativ

Positivt är att bostadsmarknaden verkar ha förbättrats något hittills i år. Särskilt i centrala Stockholm där priserna stigit ungefär 5 procent senaste månaderna.

Aros Bostad har hittills i år sålt 69 bostäder vilket kan jämföras med 42 samma period föregående år. Bolaget har också produktionsstartat drygt 200 bostäder efter att i fjol inte startat något alls.

Dock har Aros vänt till förlust under första halvåret. Det behöver inte vara hela världen i en bostadsutvecklare där vinsterna kan komma lite ryckigt. Men faktum är att bolaget har kostnader på över 50 Mkr årligen och ska därutöver ha råd med utdelningar på 42 Mkr om året. Aros är inte i närheten av att tjäna några sådana pengar i dagsläget.

Börsplus slutsats

En direktavkastning på 7,4 procent är av flera skäl alldeles för lite för att man ska köpa denna preferensaktie:

  • Bostadsutveckling är högriskverksamhet. Oscar Properties kan få statuera exempel.
  • Aros Bostad gör förluster och täcker utdelningen med hjälp av nyemissioner.
  • Preferensaktier i andra bostadsutvecklare som ALM Equity och Genova handlas till drygt 8 procents direktavkastning. Dessa mer väletablerade preferensaktier är alltså billigare än nynoterade Aros.

Som spik i kistan kan nämnas att inlösenkursen faller från 115 kronor till 100 kronor redan i december nästa år. Vi tror visserligen inte aktien kommer lösas in i närtid – men det är sällan som preferensaktier under längre tid handlas långt över inlösenkursen.

Vi känner oss rätt säkra på att aktien i bästa fall står närmre hundralappen om ett år vilket innebär att den som köper aktien till dagens kurs sannolikt gör förlust. I värsta fall får bolaget mer allvarliga problem än så och då är nedsidan betydligt större. Rådet blir att sälja Aros Bostad Pref.

Den som letar högutdelande preferensaktier i bostadsutvecklare gör istället betydligt bättre i att köpa ALM Equity Pref med 8,1 procents utdelning. Den som vill gå ner lite i risknivå och kan tänka sig investera i helt eviga (och räntekänsliga) D-aktier kan annars fundera på SBB D eller Sagax D med 5,6 respektive 5,3 procents direktavkastning. Eller varför inte Akelius D? Den aktien är i stånd att noteras inom kort vilket vi lär återkomma till närmsta dagarna.

Aros Bostads tio största ägare Aros stam (tusental aktier) Aros pref (tusental aktier) Kapital Röster
Vencom Residential AB 8 484 45 26,0% 29,9%
Samir Taha 7 091 51 21,8% 25,0%
LMK-bolagen & Stiftelse 3 319 3 607 21,1% 13,0%
Första AP-fonden 6 387 17,2% 19,5%
Per Rutegård 5 520 34 17,0% 19,5%
Thomas Hollaus 1 191 3,6% 4,2%
Ken Wendelin 764 2,4% 2,7%
Merlinum AB 394 200 1,8% 1,5%
Magnus Andersson 557 1,7% 2,0%
Barbara Ryd 418 1,3% 1,5%
Källa: Holdings

___________________________

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF