Arbona: Inget snack, mera verkstad

Värdeinriktade investmentbolagsdoldisen Arbona är i färd med att byta fokus från noterade innehav till förvärv av rörelsedrivande dotterbolag. Bolagets kommunikation är sparsmakad och det är inte helt lätt för utomstående att förstå Arbonas portfölj och strategi.
Arbona: Inget snack, mera verkstad - 2-scaled
Arbona har tidigare förvärvat Bergs Fegen AB som är en av Nordens ledande timmerbilspåbyggare.
Arbona
Börskurs: 2,96 kr Antal aktier: 519,3 m
Börsvärde: 1 537 Mkr Rabatt mot EK: 11%
VD: Martin Zetterström Ordförande: Håkan Blomdahl

Arbona (2,96 kr) är ett investmentbolag med över 70% av portföljen i noterade bolag. Bolaget har även en mindre del investeringar i alternativa tillgångsslag som onoterade bolag, fastigheter och rörelsedrivande dotterbolag. 

Arbonas förvaltningskostnad som andel av bolagets eget kapital är 0,5%.

Dominerande ägare är Arbonas styrelseordförande och grundare Håkan Blomdahl med 62% av bolagets aktier och 46% av rösterna.

Blomdahl är en mediaskygg doldis som har rykte om sig att vara en skicklig värdeinvesterare. Arbona hette ursprunligen Switchcore och grundades runt millennieskiftet och utvecklade teknik för nätverksutrustning. Den ursprungliga verksamheten som aldrig riktigt lyfte avvecklades 2007. Blomdahl tog över som ny huvudägare 2013 och ändrade bolagets inriktning mot investeringar. Bolagsnamnet byttes till Arbona. 

Mertiva

2013 gick Blomdahl även in som storägare i det haltande diabetesvaccinutvecklingsbolaget Diamyd. Ur Diamyd skapade Blomdahl investmentbolaget Mertiva. Arbona förvärvade 2020 Mertiva med egna aktier som betalning.

PORTFÖLJEN

I grafiken nedan framgår vår uppskattning över hur Arbonas tillgångar är fördelade per tillgångsslag då redovisningen inte explicit delar upp dessa. Den borde ligga väldigt nära sanningen men stämmer kanske inte exakt på procenten.

Arbonas portfölj domineras idag av noterade aktier. Arbona är även andelsägare i en bostadsfastighet vid Nytorget i Stockolm. Arbona bokför sin andel till 123 Mkr vilket enligt bolaget är en konservativ värdering. På senare tid har bolaget även börjat bygga upp en portfölj av rörelsedrivande dotterbolag. Mer om denna satsning senare.

Tillgång Värde Mkr Andel Afv:s råd Senaste analys
Eastnine 373 31% Köp Länk
Investor 182 15% Köp Länk
Diös 82 7% Länk
Attendo 71 6% Köp Länk
TCECUR Sweden 67 6% Neutral Länk
MEKO 49 4% Köp Länk
Byggmax Group 46 4% Köp Länk
Holmen 45 4% Neutral Länk
Ferronordic 42 4% Neutral Länk
Hoist Finance 36 3% Köp Länk
Pricer 36 3% Köp Länk
AcadeMedia 31 3% Neutral Länk
Millicom 29 2% Neutral Länk
Nordea Bank 26 2% Länk
Arjo 17 1% Köp Länk
Castellum 16 1% Länk
Mandatum 14 1% Köp Länk
John Mattson 11 1% Neutral Länk
Binero Group 10 1% Länk
GARO 10 1% Neutral Länk
Triona 4 0%
S2Medical 0 0% Länk
Totalt 1 197      
Källa: Afv/Holdings

Arbonas noterade portfölj består av hela 22 innehav i främst mindre bolag. Förutom att största innehavet Eastnine väger 31% är portföljen väldigt diversifierad. Vi har ett aktivt köpråd på Eastnine och andra aktier som tillsammans utgör hela 69% av Arbonas noterade portfölj. Vi på Afv har de skrivit om samtliga innehav i portföljen förutom det mindre mjukvarubolaget Triona. Vissa av analyserna har dock några år på nacken.

DE RÖRELSEDRIVANDE DOTTERBOLAGEN

I VD-ordet för årets bokslutskommuniké beskrev Arbona sin strategi så här:

• Att över tid generera god avkastning med begränsat risktagande.
• Att successivt växla vår noterade aktieportfölj mot onoterade investeringar i takt med att vi hittar intressanta bolag att förvärva eller investera i.
• Att vara branschoberoende, men företrädesvis investera i bolag som befinner sig i, eller vänder sig till, branscher som vi tror är relativt konjunkturokänsliga och/eller gynnas av rådande makrotrender såsom energi, säkerhet, vård/medicinteknik, elektrifiering, återindustrialisering och digitalisering.
• Att bygga företagsgrupper som kan växa både organiskt och med förvärv. Framförallt inom de två grupper som vi nu har påbörjat satsningar på, mekanisk industri och lastbilspåbyggnad.
• Att, tillsammans med ledning och entreprenörer i de bolag vi investerar i, skapa långsiktig och hållbar utveckling och värdetillväxt.

Arbona vill nu byta fokus. Framåt ska rörelsedrivande dotterbolag vara portföljens tyngdpunkt även om en del av portföljen fortfarande ska placeras i noterade bolag. Sedan december 2022 har Arbona förvärvat två bolag enligt den nya strategin, Tyresö Finmekaniska AB och Bergs Fegen AB samt avtalat om att förvärva Termodynamisk Ytbehandling AB. Priset har inte offentliggjorts för något av de tre förvärven.

Bolag Omsättning Rörelseresultat Rörelsemarginal Beskrivning
Tyresö Finmekaniska AB 25 4 16% Kontraktstillverkare äv mekaniska detaljer
Bergs Fegen AB 105 7 7% Timmerbilspåbyggare med ledande ställning i Norden. De gamla ägarna behåller 30% av ägandet.
Termodynamisk Ytbehandling AB 86 11 13% Uppdragslackerare med bas i Motala. Utför även svetsning.

Kvar från Switchcore-tiden finns ett stort ackumulerat underskott i Arbona som uppgår till drygt en miljard kronor. Omsvängningen till att äga rörelsedrivande dotterbolag hänger sannolikt delvis ihop med att Arbona vill utnyttja detta underskottsavdrag som motsvarar ungefär 200 Mkr i insparad bolagsskatt.

Arbona verkar vara väldigt opportunistisk drivna och vart fokus har legat för bolagets investeringar har ändrats över tid. Ett tag var Arbona exempelvis aktiva köpare av bostadsfastigheter i Stockholms innerstad vilka sedan såldes som bostadsrätter.

TEAMET

I den tidigare länkade artikeln om Håkan Blomdahl beskrivs han som en rationell värdeinvesterare. Han har examen från Handels och i teknisk fysik från KTH. Blomdahl jobbade ungefär ett decennium inom corporate finance innan han slutade för att börja med egna investeringar. Sedan dess har han byggt upp en förmögenhet på uppskattningsvis drygt en miljard.

  • VD Martin Zetterström har tidigare jobbat för McKinsey & Co, Nordstjernan, B&B Tools och varit VD för Bright Group (Nordens ledande leverantör av ljud, ljus, scen och bild för evenemang, heter numera Creative Techonlogies) i Sverige. Han har varit Arbonas VD sedan Blomdahl kom in som huvudägare 2013/2014. Vad vi kan utläsa från Holdings äger han inga aktier i Arbona.
  • CFO Sebastian Östberg har tidigare jobbat som revisor hos EY samt controller hos stora och små bolag. Vi kan inte se i Holdings att han äger några aktier.
  • Portföljförvaltningschef Fredrik Isberg har tidigare jobbat med aktieanalys, aktiemäkleri och kapitalförvaltning på bland annat Alfred Berg, Svolder, ABG Sundal Collier och DNB. Isberg äger aktier i Arbona värda 12 Mkr.
  • Affärsområdeschef Mekanisk Industri Håkan Larsson är ekonom och inledde sin karriär hos Volvo Construction Equipment. Efter det har han varit VD för ett flertal mindre legotillverkare inom mekanisk industri, såsom Solna Pressgjuteri AB och HP Etch AB. Larsson anställdes av Arbona sommaren 2023. Enligt Holdings äger Larsson aktier för 0,2 Mkr i Arbona.

Det finns 522 000 köpoptioner på befintliga aktier utställda till ledningen som incitament.

De senaste fem åren har Arbonas substansvärde vuxit med 11,4% per år i snitt. OMXSGI har under samma period gett 13,2% per år. Eftersom portföljen är så diversifierad uppfattar vi det som att avkastningen drivits av att merparten av bolagets placeringar gått bra och att det inte är enskilda fullträffar som drivit avkastningen. Arbona har aldrig delat ut några pengar och återköper inte heller aktier. 

VÄRDERING

I grafiken nedan framgår hur Arbona har värderats över tid.

Arbonas snittrabatt de senaste fem åren är 2%. Arbona är nu alltså något lägre värderat än vanligt.

Arbonas redovisning gör det inte lätt för utomstående att förstå det fulla värdet av bolagets tillgångar. Det bokförda värdet för exempelvis fastigheterna och de rörelsedrivande dotterbolagen är nog för låga samtidigt som det är svårt att säga exakt vad som vore en rimlig värdering.

SLUTSATS

Vi gillar Arbonas portfölj och har köpråd på motsvarande 69% av portföljen. Arbona värderas nu något lägre än sitt historiska snitt.

Samtidigt byter bolaget strategi till att istället fokusera på rörelsedrivande dotterbolag. Arbona har tidigare doppat tårna i detta tillgångsslag men är ännu ganska oprövade. En tydlig risk i Arbona är att denna satsning inte blir bra. Att teamet bakom Arbona tidigare lyckats bra i så vitt skilda branscher och tillgångsslag är nog en indikation om att även denna satsning borde bli bra. En annan risk är att rabatten ökar när portföljen framöver har högre vikt i onoterat.

På nuvarande nivå är det nog rätt för den som vill ta rygg på Blomdahl att köpa Arbona.

Tio största ägare i Arbona Värde (Mkr) Kapital Röster
Håkan Blomdahl 874,1 62,0% 46,2%
Nordnet Pensionsförsäkring 63,0 4,0% 5,7%
Staffan Malmer 50,0 3,2% 4,5%
Futur Pension 36,9 2,4% 3,3%
Avanza Pension 32,1 2,0% 2,9%
Fredrik Grevelius 21,1 1,3% 1,9%
Radiant Invest AB 15,8 1,0% 1,4%
Setus Invest AB 15,4 1,0% 1,4%
Investment AB Spiltan 13,3 0,9% 1,2%
Fredrik Isberg 12,1 0,8% 1,1%
Källa: Holdings Totalt insynsägande:  64,4%  
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold